Μπορεί το άγχος να προκαλέσει θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης ΑΝΑ;

Το άγχος δεν είναι συνήθως η άμεση αιτία ενός θετικού τεστ ΑΝΑ, αλλά μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, επιδεινώνοντας δυνητικά τα συμπτώματα σε άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές.

Εάν έχετε συμπτώματα όπως κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις ή ανεξήγητη φλεγμονή, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μια εξέταση αντιπυρηνικών αντισωμάτων (ANA) για να ελέγξει για αυτοάνοσες διαταραχές. Αυτή η εξέταση ανιχνεύει ANA στο αίμα, υποδεικνύοντας πιθανώς καταστάσεις όπως ο λύκος ή το σκληρόδερμα.

Σχετικά με ένα πέμπτο του πληθυσμού είναι θετικά για ΑΝΑ, αλλά μόνο ένα μικρό κλάσμα έχει συμπτώματα ή διαγιγνώσκεται με αυτοάνοσα νοσήματα. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν αυτά τα αντισώματα χωρίς να παρουσιάζουν σημάδια ασθένειας. Το άγχος μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο;

Ενώ το άγχος δεν είναι συνήθως η άμεση αιτία ενός θετικού αποτελέσματος ΑΝΑ, μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες καταστάσεις ή να προκαλέσει συμπτώματα σε άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θετικό τεστ ΑΝΑ που ανιχνεύεται κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων.

Τι σημαίνει ένα θετικό αποτέλεσμα σε μια εξέταση ΑΝΑ;

Ερευνα υποδεικνύει ότι τα άτομα με θετικό τεστ ANA εμφανίζουν μοναδικά χαρακτηριστικά στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης φλεγμονής, της αυξημένης παραγωγής αντισωμάτων και της ενεργοποίησης συγκεκριμένων γονιδίων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό.

Ενώ μόνο ένα μικρό υποσύνολο εκείνων με θετικό τεστ ΑΝΑ λαμβάνει επιβεβαιωμένη διάγνωση αυτοάνοσης διαταραχής, η πιθανότητα αυτοάνοσης νόσου αυξάνεται με υψηλότερα επίπεδα ΑΝΑ, ειδικά όταν συνοδεύεται από συγκεκριμένα συμπτώματα και άλλα εργαστηριακά ευρήματα.

Σε μια Μελέτη 2016, οι συμμετέχοντες που δεν είχαν αυτοάνοσες παθήσεις αλλά που βρέθηκαν θετικοί για ΑΝΑ έδειξαν ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος που μοιάζουν με αυτές σε άτομα με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ). Ωστόσο, δεν είχαν ορισμένους σημαντικούς αυξημένους δείκτες που συνδέονται τυπικά με την εξέλιξη της νόσου.

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ένα θετικό τεστ ΑΝΑ μπορεί να υποδηλώνει διαφορές στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τον κίνδυνο άλλων καταστάσεων, ακόμη και αν δεν υπάρχει αυτοάνοσο νόσημα.

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει θετικό ΑΝΑ;

Το άγχος από μόνο του τυπικά δεν προκαλεί θετικό αποτέλεσμα ΑΝΑ. Ωστόσο, το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες καταστάσεις ή να προκαλέσει συμπτώματα σε άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές, οδηγώντας πιθανώς σε θετικό αποτέλεσμα ΑΝΑ κατά τη διάρκεια περιόδων αυξημένου στρες.

Μπορεί το συναισθηματικό στρες να προκαλέσει αυτοάνοση νόσο;

Ενώ το συναισθηματικό στρες δεν προκαλεί άμεσα αυτοάνοσα νοσήματα, μπορεί να επηρεάσει τις ανοσολογικές αποκρίσεις, συμβάλλοντας δυνητικά στην ανάπτυξη ή επιδείνωση αυτοάνοσων καταστάσεων.

Η έρευνα δείχνει ότι το στρες επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα μεταβάλλοντας τα επίπεδα ορμονών όπως οι κατεχολαμίνες και τα γλυκοκορτικοειδή. Αυτή η διαταραχή του ανοσοποιητικού, που παρατηρείται σε ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος, μπορεί να εντείνει τα συμπτώματα ή να καθυστερήσει την ανάρρωση.

Μια εκτεταμένη ανάλυση από περισσότερα από 100.000 άτομα που διαγνώστηκαν με διαταραχές που σχετίζονται με το στρες στη Σουηδία αποκάλυψαν μια αξιοσημείωτη αύξηση στον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσων νοσημάτων σε σύγκριση τόσο με τον γενικό πληθυσμό όσο και με τα αδέρφια των συμμετεχόντων.

Ποιοι άλλοι παράγοντες μπορούν να πυροδοτήσουν ένα θετικό ΑΝΑ;

Ορισμένοι παράγοντες μπορεί δυνητικά να οδηγήσουν σε ψευδώς θετικό αποτέλεσμα σε μια δοκιμή ANA. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • προχωρημένη ηλικία, συνήθως άνω των 65 ετών
  • ορισμένες μολυσματικές ασθένειες, όπως αυτές που προκαλούνται από τον ιό Epstein-Barr (EBV), τον παρβοϊό, τον κυτταρομεγαλοϊό (CMV) ή την ηπατίτιδα C
  • χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων (αντισπασμωδικά φάρμακα, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και αντιβιοτικά)
  • καρκίνος (σπάνια)

Ενας μελέτη διαπίστωσε ότι ένα θετικό τεστ ANA συνδέθηκε όχι μόνο με αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο λύκος αλλά και με αυξημένο κίνδυνο καταστάσεων όπως το σύνδρομο Raynaud και αναπνευστικά προβλήματα σε άτομα χωρίς αυτοάνοσα νοσήματα.

Ωστόσο, η μελέτη βρήκε επίσης απροσδόκητα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, τα θετικά σε ΑΝΑ άτομα εμφάνισαν χαμηλότερο κίνδυνο για παθήσεις όπως ηπατίτιδα C, διαταραχές της διάθεσης, διαταραχές χρήσης καπνού και ουσιών, σπασμοί και ορισμένα προβλήματα διαβήτη και καρδιακής λειτουργίας.

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η θετικότητα στα ΑΝΑ μπορεί να επηρεάσει διάφορες καταστάσεις υγείας πέρα ​​από αυτοάνοσες ασθένειες, με ορισμένες απροσδόκητες προστατευτικές συσχετίσεις που παρατηρούνται σε ορισμένες διαταραχές.

Τι να κάνετε εάν έχετε θετικό ΑΝΑ

Ένα θετικό τεστ ΑΝΑ δεν σημαίνει αυτόματα διάγνωση αυτοάνοσης νόσου. Εάν λάβετε ένα θετικό αποτέλεσμα, ο γιατρός σας πιθανότατα θα πραγματοποιήσει περαιτέρω εξετάσεις, θα εξετάσει τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας και πιθανώς θα σας παραπέμψει σε έναν ειδικό, όπως έναν ρευματολόγο.

Περαιτέρω αξιολογήσεις μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του εάν υπάρχει μια αυτοάνοση κατάσταση ή εάν υπάρχει άλλος λόγος για το θετικό ΑΝΑ. Συνιστώνται τακτικές παρακολουθήσεις με επαγγελματία υγείας για σωστή παρακολούθηση και διαχείριση, ακόμη και αν δεν ανιχνευθεί αρχικά αυτοάνοσο νόσημα.

Συμπέρασμα

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στη θετικότητα του ANA, που κυμαίνονται από αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο λύκος ή η θυρεοειδίτιδα Hashimoto έως ιογενείς λοιμώξεις, συγκεκριμένα φάρμακα, αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία και διάφορες καταστάσεις υγείας.

Αν και το ίδιο το άγχος μπορεί να μην πυροδοτήσει άμεσα ένα θετικό αποτέλεσμα ΑΝΑ, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα ΑΝΑ.

Εάν ανησυχείτε για το άγχος που επηρεάζει το τεστ ΑΝΑ, η συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τις ανησυχίες σας και να σας προσφέρει καθοδήγηση σχετικά με αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης του άγχους.

Μάθετε περισσότερα

Οι συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις σας σχετικά με την Ενεργή έναντι της Ανενεργής Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ)

Στην υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), οι άνθρωποι βιώνουν περιόδους υψηλής δραστηριότητας της ΣΚΠ όπου έχουν περισσότερα συμπτώματα ή οι...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss