Μπορεί ο COVID-19 να προκαλέσει δυσαυτονομία;

Η έρευνα δείχνει ότι ο COVID-19 μπορεί να έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στο αυτόνομο νευρικό σας σύστημα, με αποτέλεσμα δυσαυτονομίες όπως το POTS. Δεν είναι σαφές πόσο καιρό μπορεί να επιμείνουν τα συμπτώματα.

Οι επιστήμονες έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην πρόληψη και τη θεραπεία του οξέος COVID-19 τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, εξακολουθούμε να γνωρίζουμε σχετικά λίγα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου.

Το μεταοξύ σύνδρομο COVID (PACS) είναι μια κατάσταση που επηρεάζει ορισμένα άτομα που αναπτύσσουν COVID-19. Πιο κοινώς γνωστό ως μακρά COVID, έχει συνδέσμους με συμπτώματα δυσαυτονομίας, όπως ζάλη, γρήγορο καρδιακό παλμό και εγκεφαλική ομίχλη.

Αυτό το άρθρο διερευνά τη σύνδεση μεταξύ του COVID-19 και της δυσαυτονομίας.

Πώς επηρεάζει ο COVID το αυτόνομο νευρικό σύστημα;

Το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα (ANS) είναι υπεύθυνο για τις αυθόρμητες σωματικές λειτουργίες όπως η θερμοκρασία του σώματος, η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή. Δεν χρειάζεται να σκέφτεστε να κάνετε αυτά τα πράγματα επειδή το ANS σας τα κάνει αυτόματα.

Ωστόσο, ο COVID-19 θα μπορούσε να προκαλέσει δυσλειτουργία του ANS σας, μια κατάσταση γνωστή ως δυσαυτονομία. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 σε 320 άτομα με μακρά COVID, περίπου 77% ανέφεραν συμπτώματα δυσαυτονομίας. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δυσαυτονομία είναι κοινή μεταξύ των ατόμων με μακρά COVID-19.

Μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο 2021 και το 2022 υποδηλώνουν επίσης ότι η δυσαυτονομία μπορεί να εξηγήσει συμπτώματα που συνδέονται με μακροχρόνιο COVID.

Οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν δυσαυτονομία μετά την εμφάνιση της νόσου COVID-19. Οι συγγραφείς του α κριτική του 2023 προτείνουν ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το COVID-19, προκαλεί χρόνια φλεγμονή, η οποία βλάπτει τους νευρώνες και βλάπτει τη λειτουργία του ANS.

Ποια είναι τα συμπτώματα της επίδρασης του COVID-19 στο ANS;

Η δυσαυτονομία μπορεί να επηρεάσει πολλά συστήματα σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα διάφορα συμπτώματα. Μερικές από τις πιο συχνά αναφερόμενες καταστάσεις είναι:

 • Σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS): Το POTS προκαλεί γρήγορο καρδιακό ρυθμό, ζάλη και θολή όραση όταν σηκώνεστε όρθιοι μετά την κατάκλιση. Σχετίζεται επίσης με ομίχλη του εγκεφάλου, πονοκεφάλους και κόπωση.
 • Ακατάλληλη φλεβοκομβική ταχυκαρδία (IST): Το IST εμφανίζεται όταν η καρδιά σας χτυπά πολύ γρήγορα χωρίς προφανή λόγο. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν επίσης ζάλη, αίσθημα παλμών και δύσπνοια.
 • Νευροκαρδιογενής συγκοπή (NCS): Γνωστό και ως αγγειογενετική συγκοπή, το NCS αναφέρεται στη λιποθυμία. Προκαλείται από μια ξαφνική εμφάνιση χαμηλής αρτηριακής πίεσης που στερεί προσωρινά τον εγκέφαλό σας από οξυγόνο. Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν NCS μετά από σωματική ή συναισθηματική σκανδάλη.
 • Ορθοστατική υπόταση: Η ορθοστατική υπόταση προκαλεί σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν σηκώνεστε αφού ξαπλώσετε. Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι πολύ χαμηλή, μπορεί να αισθανθείτε ζάλη ή ακόμα και να χάσετε τις αισθήσεις σας.

Πώς διαγιγνώσκουν οι γιατροί τη δυσαυτονομία που σχετίζεται με τον COVID;

Ο γιατρός σας θα ρωτήσει για τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας. Θα κάνουν μια φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένων των τεστ των ζωτικών σας σημείων.

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται δυσαυτονομία ή άλλη πάθηση, θα κάνει πρόσθετες εξετάσεις. Μερικά από αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Εργαστηριακές εξετάσεις: Οι αναλύσεις αίματος και ούρων παρέχουν μια καλύτερη εικόνα της συνολικής σας υγείας.
 • Δοκιμή ανακλινόμενου τραπεζιού: Αυτό το τεστ μετρά τις αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση αφού αλλάξετε θέση. Οι γιατροί το χρησιμοποιούν για τη διάγνωση POTS.
 • Ερωτηματολόγιο COMPASS-31: Η σύνθετη κλίμακα αυτόνομων συμπτωμάτων (COMPASS-31) είναι μια έρευνα που εξετάζει τη δυσαυτονομία.
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ): Το ΗΚΓ επιτρέπει στον γιατρό σας να αξιολογήσει τις ανωμαλίες του καρδιακού παλμού.

Ποια είναι η θεραπεία για τη δυσαυτονομία που σχετίζεται με τον COVID;

Δεν υπάρχει ενιαία θεραπεία για τη δυσαυτονομία που σχετίζεται με τον COVID. Εξαρτάται από τα συμπτώματά σας και πόσο σοβαρά είναι.

Για ήπια συμπτώματα, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει:

 • πίνοντας περισσότερο νερό
 • προσθέτοντας αλάτι στη διατροφή σας
 • φορώντας κάλτσες συμπίεσης
 • επίσκεψη σε φυσικοθεραπευτή ή εργοθεραπευτή
 • προσαρμόζοντας τα φάρμακά σας
 • κοιμάστε με το κεφάλι ψηλά

Για συμπτώματα που είναι σοβαρά ή δεν θα υποχωρήσουν, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί συνήθως να βοηθήσει. Ορισμένα φάρμακα για τη δυσαυτονομία περιλαμβάνουν:

 • β-αναστολείς
 • φλουδροκορτιζόνη
 • ιβαμπραδίνη
 • midodrine
 • πυριδοστιγμίνη

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναρρώσει κανείς από τη δυσαυτονομία που σχετίζεται με τον COVID;

Δεν είναι σαφές πόσο διαρκούν τα συμπτώματα δυσαυτονομίας που σχετίζονται με τον COVID. Η ασθένεια ποικίλλει από το ένα άτομο στο άλλο με βάση παράγοντες όπως η ηλικία και η γενική υγεία.

Σύμφωνα με την Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςτα μακρά συμπτώματα του COVID εμφανίζονται εντός 3 μηνών από την αρχική μόλυνση και διαρκούν τουλάχιστον 2 μήνες.

Άλλες πηγές, συγκεκριμένα το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)ας πούμε ότι το χρονοδιάγραμμα των συμπτωμάτων που σχετίζονται με μακροχρόνιο COVID μπορεί να διαφέρει από μήνες σε χρόνια.

Συχνές ερωτήσεις

Εάν έχετε συμπτώματα δυσαυτονομίας που προκαλούνται από μακροχρόνιο COVID, ίσως αναρωτιέστε τα ακόλουθα.

Πόσο συχνή είναι η δυσαυτονομία μετά τον COVID-19;

Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι αναπτύσσουν δυσαυτονομία μετά από COVID-19. Μια ανασκόπηση του 2022 αναφέρει μελέτες που υποδηλώνουν ότι η δυσαυτονομία είναι παρούσα σε περίπου 2,5% των ατόμων που αναπτύσσουν COVID-19. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται στο 25% σε άτομα με πιο σοβαρή λοίμωξη ή που απαιτείται νοσηλεία για COVID-19.

Υποχωρεί η δυσαυτονομία μετά το COVID-19;

Σύμφωνα με την CDC, τα μακροχρόνια συμπτώματα του COVID συχνά βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια αναπηρία. Αυτό είναι πιο πιθανό σε άτομα που επηρεάστηκαν σοβαρά από τον COVID-19.

Αλλά δεν είναι σαφές πόσο καιρό μπορεί να επιμείνουν τα συμπτώματα δυσαυτονομίας μετά τον COVID-19. Ενας κριτική του 2023 σημειώνει ότι ενώ τα μακροχρόνια συμπτώματα του COVID μπορεί να υποχωρήσουν μέσα σε μήνες έως λίγα χρόνια, η δυσαυτονομία μπορεί να είναι δια βίου.

Μπορεί το εμβόλιο για τον COVID-19 να προκαλέσει δυσαυτονομία;

Οι συγγραφείς του α Μελέτη κοόρτης 2022 βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του COVID-19 και του POTS. Ωστόσο, οι συγγραφείς ανέφεραν επίσης μια πιο σημαντική συσχέτιση μεταξύ της μόλυνσης από SARS-CoV-2 και του POTS.

Τα άτομα με μακροχρόνιο COVID συχνά αναφέρουν συμπτώματα όπως ανωμαλίες του καρδιακού παλμού, ζάλη και κόπωση.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν σύνδρομο δυσαυτονομίας, όπως POTS, IST, NCS ή ορθοστατική υπόταση.

Εάν αντιμετωπίζετε σημεία και συμπτώματα δυσαυτονομίας που σχετίζεται με τον COVID, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss