Μπορεί ο ζωμός των οστών να βοηθήσει με το έκζεμα;

Δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να δείξει εάν ο ζωμός των οστών βοηθά ειδικά στο έκζεμα, αλλά υπάρχουν γνωστά οφέλη για το δέρμα από την κατανάλωση ζωμού οστών.

Ο ζωμός των οστών βρέθηκε στο προσκήνιο πρόσφατα για τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του και την υποστήριξη της υγείας του εντέρου.

Μερικοί μάλιστα προτείνουν ότι ο ζωμός των οστών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το έκζεμα, μια φλεγμονώδη πάθηση του δέρματος. Ενώ υπάρχουν ανέκδοτες ενδείξεις βελτίωσης, η επιστημονική έρευνα σε αυτό το θέμα είναι περιορισμένη. Να τι ξέρουμε.

Τα άτομα με έκζεμα πρέπει να πίνουν ζωμό από κόκαλα;

Ο ζωμός των οστών προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία εξαιτίας Το πλούσιο θρεπτικό του προφίλ, συμπεριλαμβανομένων των αμινοξέων και του κολλαγόνου, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του δέρματος. Μερικά άτομα με έκζεμα έχουν αναφέρει βελτιώσεις στην κατάστασή τους μετά την ενσωμάτωση ζωμού οστών στη διατροφή τους.

Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα σχετικά με τα άμεσα και σταθερά οφέλη του ζωμού οστών για το έκζεμα λείπει. Το έκζεμα είναι μια περίπλοκη και ατομική πάθηση, και αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί σε άλλο.

Πόσο ζωμό οστών πρέπει να πίνετε για έκζεμα;

Η ποσότητα ζωμού οστών που πρέπει να καταναλώνετε για έκζεμα ή οποιαδήποτε συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Δεν υπάρχει σταθερή σύσταση, αλλά πολλοί άνθρωποι ξεκινούν με μια μικρή ποσότητα, όπως ένα φλιτζάνι (8 ουγγιές) την ημέρα, και στη συνέχεια την προσαρμόζουν με βάση την ατομική τους απόκριση.

Πώς ο ζωμός των οστών επηρεάζει το δέρμα;

Ο ζωμός των οστών επηρεάζει θετικά το δέρμα μέσω διαφόρων μηχανισμών:

  • Ελαστικότητα και ενυδάτωση του δέρματος: Ο ζωμός των οστών είναι πλούσιος σε κολλαγόνο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας, της υγρασίας και της συνολικής ακεραιότητας του δέρματος. ΕΝΑ 2023 μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος. Ωστόσο, ο ζωμός των οστών έχει ποικίλες ποσότητες κολλαγόνου ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής του, επομένως δεν είναι σαφές εάν ο ζωμός των οστών θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα με τα συμπληρώματα κολλαγόνου που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις μελέτες.
  • Την επούλωση των πληγών: Ο ζωμός των οστών περιέχει αμινοξέα όπως αργινίνη και γλυκίνη, τα οποία προάγουν την επούλωση των πληγών και βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Ερευνα δείχνει ότι τα αμινοξέα συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος προάγοντας την επούλωση των πληγών, διατηρώντας την οξεοβασική ισορροπία του δέρματος, συγκρατώντας το νερό στα κυτταρικά στρώματα, προστατεύοντας από τις βλάβες από τον ήλιο και υποστηρίζοντας ένα υγιές μικροβίωμα του δέρματος.
  • Πεπτική υγεία: Η υγεία του εντέρου συνδέεται στενά με την υγεία του δέρματος και ο ζωμός των οστών μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος. Η έρευνα είναι πολύ περιορισμένη, αλλά μία μελέτη έδειξε ότι όταν χορηγήθηκε προληπτικά σε ποντίκια με ελκώδη κολίτιδα, ο ζωμός των οστών μείωσε τη βλάβη του παχέος εντέρου, κατέστειλε τις προφλεγμονώδεις κυτοκίνες και ενίσχυσε τις αντιφλεγμονώδεις κυτοκίνες.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία του ζωμού των οστών;

Ο ζωμός των οστών μπορεί να προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία:

  • Υποστηρίζει την υγεία των αρθρώσεων: Ο ζωμός των οστών είναι πλούσιος σε κολλαγόνο, το οποίο παρέχει αμινοξέα για τη διατήρηση και επιδιόρθωση των ιστών των αρθρώσεων. Ερευνα δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου μειώνει τη δυσκαμψία των αρθρώσεων σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.
  • Προωθεί την υγεία του εντέρου: Η ζελατίνη σε ζωμό οστών μπορεί να υποστηρίξει υγεία του εντέρου μειώνοντας τη φλεγμονή και προάγοντας την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο παχύ έντερο. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
  • Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά: Ο ζωμός των οστών είναι συσκευασμένα με απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου και του μαγνησίου, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία.
  • Ενυδατική: Ο ζωμός των οστών είναι ενυδατικός και πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τον μια εξαιρετική επιλογή για να παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι και τρεφμένοι.
  • Υποστηρίζει την υγεία του δέρματος: Συμπληρώματα κολλαγόνου έχει γίνει απεικονίζεται για την προώθηση της υγείας του δέρματος βελτιώνοντας την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν ο ζωμός των οστών έχει τα ίδια αποτελέσματα.
  • Αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα: Ορισμένες ενώσεις στον ζωμό των οστών μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει διάφορες καταστάσεις υγείας και ενδεχομένως να μειώσει τη φλεγμονή του δέρματος.

Μπορούν τα μωρά να πίνουν ζωμό οστών για έκζεμα;

Ορισμένες διαδικτυακές πηγές προτείνουν την εισαγωγή ζωμού οστών στα μωρά μόλις γίνουν αρκετά μεγάλα για να ξεκινήσουν στερεές τροφές (περίπου 6 μηνών), αλλά υπάρχει περιορισμένη έρευνα για να το υποστηρίξει αυτό.

Είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για καθοδήγηση, καθώς μπορεί να υπάρχουν ανησυχίες για αλλεργίες ή ευαισθησίες στα βρέφη. Μερικοί έρευνα δείχνει επίσης ότι ο ζωμός των οστών μπορεί να περιέχει μόλυβδο.

Ωστόσο, η ποσότητα μολύβδου που βρίσκεται στον ζωμό των οστών είναι αρκετά χαμηλή ώστε ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο κίνδυνος είναι ελάχιστος.

Συμπέρασμα

Ο ζωμός των οστών είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με πολυάριθμα πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προαγωγής της υγείας του δέρματος, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό εάν ζείτε με έκζεμα.

Ενώ η επιστημονική έρευνα για την άμεση επίδραση του ζωμού οστών στο έκζεμα λείπει, είναι γνωστό ότι περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά και στοιχεία που υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος, όπως αργινίνη, γλυκίνη, ζελατίνη και κολλαγόνο.

Αυτά τα συστατικά προάγουν την επούλωση των πληγών και μειώνουν τη φλεγμονή.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss