Μπορεί η θεραπεία να βοηθήσει να σταματήσει ο εκφοβισμός;

Η εισαγωγή συναισθηματικής εκπαίδευσης και θεραπευτικών τεχνικών στα σχολεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν να ρυθμίζουν τα άβολα συναισθήματα και τις κοινωνικές καταστάσεις χωρίς εκφοβισμό.

Ο εκφοβισμός έχει τεράστια αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία, ιδιαίτερα στα παιδιά και τους εφήβους. Μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, κατάθλιψη και πολλά άλλα. Οι θεραπευτικές θεραπείες ψυχικής υγείας μπορούν να αντιμετωπίσουν ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα και να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν υποστεί εκφοβισμό να αναρρώσουν.

Μελλοντικά, θα διερευνήσουμε ορισμένες από τις επιλογές για τη θεραπεία εκφοβισμού — τόσο για θύματα όσο και για εκφοβιστές — και θα μοιραστούμε άλλους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση περιβαλλόντων κατά του εκφοβισμού.

Θεραπευτικές θεραπείες για θύματα εκφοβισμού

Λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση που μπορεί να έχει ο εκφοβισμός στην ψυχική υγεία, οι θεραπευτές και άλλοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή υποστήριξης στα θύματα του εκφοβισμού. Ακολουθούν μερικές από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ψυχικής υγείας του εκφοβισμού.

Θεραπεία ομιλίας

Η θεραπεία ομιλίας, ή ψυχοθεραπεία, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους θεραπείας. Χρησιμοποιείται για την υποστήριξη ατόμων με μεγάλη ποικιλία παθήσεων ψυχικής υγείας.

Ενα από μεγαλύτερα οφέλη Η θεραπεία ομιλίας για άτομα που έχουν βιώσει εκφοβισμό είναι ότι μπορεί να τους βοηθήσει να αναπτύξουν δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις ψυχικές επιπτώσεις του εκφοβισμού.

Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι ένας τύπος ψυχοθεραπείας που εστιάζει στον εντοπισμό και την αλλαγή επιβλαβών σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών. Το CBT έχει α μακρά ιστορία ως αποτελεσματική επιλογή θεραπείας για τα συμπτώματα καταστάσεων όπως η κατάθλιψη και το άγχος, που είναι κοινά σε άτομα που έχουν βιώσει εκφοβισμό.

Θεραπεία τέχνης

Η θεραπεία τέχνης είναι ένας τύπος εκφραστικής θεραπείας στην οποία επεξεργάζεστε τα συναισθήματά σας μέσω καλλιτεχνικών μέσων, όπως το σχέδιο ή η ζωγραφική. Η θεραπεία τέχνης μπορεί να είναι ωφέλιμη για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους, καθώς και για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), τα οποία όλα μπορούν να αναπτυχθούν από μακροχρόνιο εκφοβισμό.

Εκπαίδευση κοινωνικών δεξιοτήτων

Η εκπαίδευση κοινωνικών δεξιοτήτων είναι μια προσέγγιση για παιδιά σχολικής ηλικίας που βελτιώνει την «επικοινωνία, την επίλυση προβλημάτων, τη λήψη αποφάσεων, την αυτοδιαχείριση και τις σχέσεις με τους συνομηλίκους». Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι μια παρέμβαση κοινωνικών δεξιοτήτων θα μπορούσε να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση και την αυτό-αποτελεσματικότητα, καθώς και να μειώσει το κοινωνικό άγχος, σε παιδιά τρίτης δημοτικού που εκτίθενται σε εκφοβισμό.

Ομάδες υποστήριξης

Ενώ η ατομική θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη για άτομα που έχουν βιώσει εκφοβισμό, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι. Η ομαδική θεραπεία είναι ένας άλλος τρόπος για να μάθετε τις δεξιότητες αντιμετώπισης — αλλά σε ομαδικό περιβάλλον. Οι ομάδες υποστήριξης προσφέρουν έναν ασφαλή χώρο για τα θύματα να μιλήσουν για εμπειρίες εκφοβισμού. Μπορεί συχνά να είναι και φθηνότερη επιλογή.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να συνέλθετε από τον εκφοβισμό;

Γνωρίζουμε ότι ο εκφοβισμός έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Πολλά θύματα εκφοβισμού εμφανίζουν συμπτώματα όπως κατάθλιψη και άγχος. Έρευνα από το 2020 υποδηλώνει ακόμη ότι ο εκφοβισμός μπορεί να οδηγήσει σε περίπλοκο PTSD και άλλα παρόμοια συμπτώματα.

Ακριβώς όπως χρειάζεται χρόνος για να ανακάμψει κανείς από οποιαδήποτε πάθηση ψυχικής υγείας, χρειάζεται επίσης χρόνος για να θεραπευτεί από τις επιπτώσεις του εκφοβισμού στην ψυχική υγεία. Δεν υπάρχει μονοπάτι ή χρόνος ανάκαμψης. Αλλά με τη σωστή υποστήριξη, οι άνθρωποι μπορούν να αναρρώσουν από τον εκφοβισμό και να οικοδομήσουν θετικές και υγιείς σχέσεις με τους άλλους.

Η έναρξη της θεραπείας μπορεί να σας βοηθήσει να βάλετε τον δρόμο της ανάρρωσης.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Θεραπευτικές παρεμβάσεις και θεραπείες για εκφοβιστές

Οποιαδήποτε από τις θεραπευτικές επιλογές που αναφέρονται παραπάνω μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για τους εκφοβιστές καθώς και για άτομα που έχουν βιώσει εκφοβισμό.

Οι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να γίνουν νταής για πολλούς λόγους, μερικοί από τους οποίους μπορεί να είναι υποσυνείδητοι. Έρευνα από το 2023 υποδηλώνει ότι τα πάντα, από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας έως τις δυσμενείς εμπειρίες της ζωής μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμπλοκής σε εκφοβισμό.

Αντιμετωπίζοντας αυτούς τους παράγοντες στη θεραπεία, οι νταήδες μπορούν να μάθουν πιο υγιείς τρόπους επεξεργασίας των συναισθημάτων τους και καλύτερους τρόπους αλληλεπίδρασης με τους άλλους. Τα παιδιά και οι ενήλικες που παρουσιάζουν συμπεριφορές εκφοβισμού μπορεί επίσης να ωφεληθούν ιδιαίτερα από τις θεραπείες διαχείρισης θυμού.

Εξωτερικές παρεμβάσεις

Άλλες παρεμβάσεις μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό στην πηγή διδάσκοντας στους εκφοβιστές διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας και μεταχείρισης με άλλους.

Οι παρεμβάσεις κατά του εκφοβισμού στο σχολείο είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των συμπεριφορών εκφοβισμού και των επιπτώσεών τους. Μερικές από αυτές τις παρεμβάσεις στα σχολεία μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κανονισμούς σε όλο το σχολείο
  • εκπαίδευση εκπαιδευτικών
  • εκπαίδευση διαχειριστών
  • προγράμματα στην τάξη
  • προγράμματα εμπλοκής ομοτίμων
  • παιδική χαρά και ξεναγήσεις στον ελεύθερο χρόνο
  • εκπαίδευση επιστάτης

Ενας ανασκόπηση έρευνας από το 2020που περιελάμβανε 69 μελέτες για παρεμβάσεις στο σχολείο, διαπίστωσε ότι οι παρεμβάσεις κατά του εκφοβισμού ήταν αποτελεσματικές στη μείωση των συμπεριφορών εκφοβισμού και στη βελτίωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Δημιουργία περιβάλλοντος κατά του εκφοβισμού

Οι ειδικοί μοιράζονται ότι η προώθηση ενός περιβάλλοντος κατά του εκφοβισμού απαιτεί δουλειά από όλους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των γονέων τους, των σχολικών υπαλλήλων και των κοινοτικών πόρων:

  • Γονείς: Οι γονείς θα πρέπει να εισαγάγουν την έννοια του εκφοβισμού στα μικρότερα παιδιά ως τρόπο να ανοίξουν το λόγο για ασφαλείς συζητήσεις για το θέμα. Είναι επίσης σημαντικό για τους γονείς να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον στο σπίτι, καθώς αυτό μειώνει τον κίνδυνο συμπεριφορών εκφοβισμού.
  • Σχολεία: Οι δάσκαλοι, οι σύμβουλοι και οι διαχειριστές πρέπει να γνωρίζουν πώς μοιάζει ο εκφοβισμός και να σταματήσουν τυχόν συμπεριφορές που συμβαίνουν στο σχολείο. Τα σχολεία θα πρέπει να διαθέτουν εγγυήσεις και κανονισμούς για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού, τόσο από την πλευρά του θύματος όσο και από την πλευρά του εκφοβιστή.
  • Κοινότητα: Τα κοινοτικά προγράμματα που ευαισθητοποιούν τις στατιστικές και την έρευνα για τον εκφοβισμό μπορούν να εκπαιδεύσουν τα μέλη της κοινότητας για το πώς να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν τον εκφοβισμό. Οι κοινοτικοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορούν επίσης να παρέχουν υποστήριξη σε άτομα που έχουν υποστεί εκφοβισμό.

Ο εκφοβισμός έχει μεγαλύτερη επίδραση στην ψυχική υγεία των εφήβων από ό,τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται – και οι συνέπειες του εκφοβισμού μπορεί να διαρκέσουν δια βίου τόσο για το άτομο που βιώνει τον εκφοβισμό όσο και για το άτομο που κάνει τον εκφοβισμό.

Μέσω διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων θεραπείας, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορούν να παρέχουν ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για τη θεραπεία. Παρόλο που μπορεί να μην καταφέρουμε ποτέ να απαλλαγούμε πλήρως από τον εκφοβισμό στην κοινωνία, μπορούμε ακόμα να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που διδάσκει συναισθηματική επίγνωση, καλοσύνη και ενσυναίσθηση.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss