Λεπτομέρειες Δοσολογίας Lomotil

Το Lomotil (διφαινοξυλικό/ατροπίνη) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διάρροιας σε ενήλικες και ορισμένα παιδιά. Το φάρμακο διατίθεται ως από του στόματος δισκίο. Η τυπική αρχική δόση είναι δύο ταμπλέτες που λαμβάνονται τέσσερις φορές την ημέρα.

Το Lomotil περιέχει δύο δραστικά συστατικά: διφαινοξυλικό και ατροπίνη. Ένα δραστικό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί.

Το Lomotil ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αντιδιαρροϊκά. Αυτό το άρθρο περιγράφει τις δόσεις του Lomotil, καθώς και τη δύναμή του και τον τρόπο λήψης του. Για να μάθετε περισσότερα για το Lomotil, ανατρέξτε σε αυτό το αναλυτικό άρθρο.

Ποια είναι η δοσολογία του Lomotil;

Αυτή η ενότητα περιγράφει τις συνήθεις δόσεις του Lomotil. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Ποια είναι η μορφή του Lomotil;

Το Lomotil διατίθεται ως από του στόματος δισκίο.

Τι δύναμη έχει το Lomotil;

Το Lomotil διατίθεται σε μία περιεκτικότητα 2,5 mg (mg) υδροχλωρικής διφαινοξυλικής/0,025 mg θειικής ατροπίνης.

Ποιες είναι οι συνήθεις δόσεις του Lomotil;

Συνήθως θα ξεκινήσετε με υψηλότερη δόση Lomotil για να μειώσετε γρήγορα τα συμπτώματά σας και να βοηθήσετε τα κόπρανα σας να γίνουν πιο σφιχτά. Στη συνέχεια, καθώς τα συμπτώματά σας υποχωρούν, η δόση σας θα μειωθεί για να συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε τα συμπτώματά σας. Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει τη δοσολογία που είναι καλύτερη για εσάς.

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τις δόσεις που χρησιμοποιούνται ή συνιστώνται συνήθως. Φροντίστε όμως να λάβετε τη δόση που σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας. Θα καθορίσουν την καλύτερη δόση που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Δοσολογία για διάρροια

Η τυπική αρχική δόση του Lomotil για ενήλικες είναι δύο δισκία τέσσερις φορές την ημέρα. Δεν πρέπει να λαμβάνετε περισσότερα από οκτώ δισκία (20 mg διφαινοξυλικού) την ημέρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα αρχίζουν να βελτιώνονται μέσα σε 48 ώρες. Μετά από αυτό, ο γιατρός σας πιθανότατα θα μειώσει τη δόση σας με βάση το πόσο έχουν χαλαρώσει τα συμπτώματα της διάρροιας. Η δόση σας μπορεί να είναι τόσο χαμηλή όσο δύο ταμπλέτες την ημέρα.

Εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν μετά από 10 ημέρες από τη λήψη του Lomotil, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ζητήσει να σταματήσετε να το παίρνετε και θα συζητήσει μαζί σας άλλες επιλογές θεραπείας.

Ποια είναι η δοσολογία του Lomotil για παιδιά;

Το Lomotil χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διάρροιας σε παιδιά ηλικίας 13 ετών και άνω.

Η δόση που χρησιμοποιείται στα παιδιά είναι η ίδια με τη δόση για τους ενήλικες. Για να μάθετε περισσότερα, ανατρέξτε στο “Ποιες είναι οι συνήθεις δόσεις του Lomotil;” ενότητα παραπάνω.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δοσολογία του Lomotil για παιδιά, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό του παιδιού σας.

Το Lomotil χρησιμοποιείται μακροπρόθεσμα;

Όχι, το Lomotil χρησιμοποιείται συνήθως βραχυπρόθεσμα για τη θεραπεία της διάρροιας. Δεν συνιστάται για μακροχρόνια χρήση. Εάν η διάρροια σας δεν υποχωρήσει μετά τη λήψη του Lomotil για 10 ημέρες, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορούν να συζητήσουν μαζί σας άλλες επιλογές θεραπείας.

Ρυθμίσεις δοσολογίας

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν προσαρμογές της δοσολογίας του Lomotil. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • εάν έχετε προβλήματα με το ήπαρ ή τα νεφρά
 • εάν έχετε ελκώδη κολίτιδα

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε σοβαρή ηπατική ή νεφρική νόσο. Το Lomotil μπορεί να μην είναι ασφαλές για εσάς.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη δοσολογία μου;

Η δόση του Lomotil που σας έχει συνταγογραφηθεί μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας
 • άλλα φάρμακα που παίρνετε
 • άλλες παθήσεις που μπορεί να έχετε (ανατρέξτε στην ενότητα “Προσαρμογές δοσολογίας” παραπάνω για λεπτομέρειες)
 • πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στο Lomotil
 • η ηλικία σου

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία σας, μιλήστε με το γιατρό σας.

Πώς λαμβάνεται το Lomotil;

Το Lomotil διατίθεται ως από του στόματος δισκίο. Μπορείτε να πάρετε το φάρμακο με ή χωρίς τροφή.

Ο κατασκευαστής του Lomotil δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με το εάν μπορείτε να κόψετε, να συνθλίψετε ή να μασήσετε τα δισκία. Εάν δυσκολεύεστε να καταπιείτε δισκία, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Ίσως μπορείτε να πάρετε μια υγρή έκδοση του Lomotil, η οποία είναι διαθέσιμη σε γενόσημο.

Για πληροφορίες σχετικά με τη λήξη, την αποθήκευση και την απόρριψη του Lomotil, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Προσβάσιμα δοχεία και ετικέτες φαρμάκων

Ορισμένα φαρμακεία παρέχουν ετικέτες φαρμάκων που:

 • έχουν μεγάλα γράμματα
 • χρησιμοποιήστε μπράιγ
 • διαθέτουν έναν κωδικό που μπορείτε να σαρώσετε με ένα smartphone για να αλλάξετε το κείμενο σε ήχο

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει φαρμακεία που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες προσβασιμότητας, εάν το τρέχον φαρμακείο σας δεν το κάνει.

Ενημερώστε τον φαρμακοποιό σας εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το άνοιγμα των φιαλών φαρμάκων. Μπορεί να έχουν συμβουλές για να βοηθήσουν ή μπορεί να είναι σε θέση να προμηθεύουν το Lomotil σε ένα δοχείο που ανοίγει εύκολα.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Εάν παραλείψετε μια δόση Lomotil, πάρτε την αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Αλλά εάν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση σας, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε και πάρτε την επόμενη δόση στη συνηθισμένη της ώρα. Εάν δεν είστε σίγουροι εάν πρέπει να πάρετε μια δόση που παραλείψατε, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να θυμάστε να παίρνετε τη δόση του Lomotil έγκαιρα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια υπενθύμιση φαρμάκου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη ρύθμιση ενός ξυπνητηριού ή τη λήψη μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

Μην πάρετε μεγαλύτερη δόση Lomotil από αυτή που συνταγογραφεί ο γιατρός σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις.

Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από υπερδοσολογία μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • αναπνευστική καταστολή (επιβράδυνση της αναπνοής)

 • γρήγορος καρδιακός ρυθμός
 • ακραία αδυναμία ή κόπωση
 • αλλαγές στο μέγεθος της κόρης
 • ξηρό δέρμα
 • δυσκολία να μιλήσει ή να σκεφτεί καθαρά
 • επιληπτικές κρίσεις

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η υπερδοσολογία Lomotil μπορεί να οδηγήσει σε κώμα.

Τι να κάνετε σε περίπτωση που πάρετε πολύ Lomotil

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε πάρει πάρα πολύ Lomotil. Μπορείτε επίσης να καλέσετε το 800-222-1222 για να φτάσετε στα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής ή να χρησιμοποιήσετε τον διαδικτυακό του πόρο. Αλλά εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 911 (ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας) ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Εάν έχετε ορισμένα συμπτώματα υπερδοσολογίας, όπως αναπνευστική καταστολή, μπορεί να σας χορηγηθεί ένα φάρμακο που ονομάζεται ναλοξόνη (Narcan).

Lomotil και απόσυρση και εξάρτηση

Η λήψη μιας συνιστώμενης δόσης του Lomotil όπως συνταγογραφήθηκε από το γιατρό σας δεν προκαλεί εξάρτηση ή απόσυρση. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη λήψη Lomotil σε υψηλές δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε σωματική εξάρτηση. Με τη σωματική εξάρτηση, το σώμα σας χρειάζεται ένα φάρμακο για να λειτουργήσει ως συνήθως.

Εάν σταματήσετε ξαφνικά να παίρνετε το Lomotil μετά τη λήψη υψηλών δόσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα στέρησης (παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν όταν σταματήσετε να παίρνετε ένα φάρμακο από το οποίο έχει εξαρτηθεί ο οργανισμός σας).

Παραδείγματα συμπτωμάτων στέρησης περιλαμβάνουν:

 • διάρροια και έμετος
 • ιδρώνοντας
 • υγρά μάτια
 • καταρροή
 • κοιλιακό άλγος
 • αισθάνεται περισσότερο κρύο ή ζέστη από το συνηθισμένο
 • πυρετός
 • τρόμος (τρόμος)

Είναι σημαντικό να παίρνετε το Lomotil ακριβώς όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Δεν πρέπει να λαμβάνετε υψηλότερες δόσεις από αυτές που συνιστά ο γιατρός σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες, υπερβολική δόση, σωματική εξάρτηση ή εθισμό. Με τον εθισμό, ένα ναρκωτικό χρησιμοποιείται ακόμα κι αν προκαλεί επιβλαβή αποτελέσματα.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Lomotil.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να λειτουργεί το Lomotil;

Ο χρόνος που χρειάζεται το Lomotil για να αρχίσει να λειτουργεί εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι η διάρροια σας και από το πώς το σώμα σας ανταποκρίνεται στο φάρμακο. Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν ανακούφιση από τα συμπτώματα εντός 48 ωρών μετά την έναρξη του Lomotil. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε λιγότερα χαλαρά κόπρανα και πιο σχηματισμένα κόπρανα.

Εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν μετά τη λήψη του Lomotil για 10 ημέρες, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ζητήσει να σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο. Μπορούν να συζητήσουν μαζί σας άλλες επιλογές θεραπείας.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε από τη θεραπεία με Lomotil, μιλήστε με το γιατρό σας.

Συνιστάται να παίρνω τη δόση του Lomotil πριν ή μετά το φαγητό;

Το Lomotil δεν επηρεάζεται από το φαγητό, επομένως μπορείτε να πάρετε μια δόση είτε πριν είτε μετά το φαγητό. Αλλά η λήψη του Lomotil με τροφή μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το στομάχι σας. Μπορείτε επίσης να πάρετε το Lomotil με ένα ποτήρι νερό. Είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι όταν έχετε διάρροια για να αποτρέψετε την αφυδάτωση.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο λήψης του Lomotil, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τις συνήθεις δόσεις που παρέχονται από τον κατασκευαστή. Εάν ο γιατρός σας συστήσει το Lomotil για εσάς, θα σας συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Θυμηθείτε, δεν πρέπει να αλλάξετε τη δόση του Lomotil χωρίς τη σύσταση του γιατρού σας. Λαμβάνετε μόνο το Lomotil ακριβώς όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δόση σας.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας:

 • Μπορώ να ξεκινήσω με χαμηλότερη δόση Lomotil εάν τα συμπτώματά μου είναι ήπια;
 • Πώς συγκρίνεται η δοσολογία του Lomotil με εκείνη της λοπεραμίδης (Imodium);
 • Θα προσαρμόσετε τη δόση του Lomotil μου εάν παίρνω μαζί του άλλα φάρμακα;

Για να μάθετε περισσότερα για το Lomotil, ανατρέξτε σε αυτά τα άρθρα:

 • Lomotil (διφαινοξυλικό/ατροπίνη)
 • Παρενέργειες Lomotil: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται στο παρόν υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss