Λεπτομέρειες δοσολογίας για Plegridy

Το Plegridy (πεγκιντερφερόνη βήτα-1α) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων τύπων σκλήρυνσης κατά πλάκας. Έρχεται ως υγρό διάλυμα για ένεση κάτω από το δέρμα ή σε έναν μυ. Η δόση συντήρησης χορηγείται συνήθως κάθε 14 ημέρες.

Το Plegridy χρησιμοποιείται σε ενήλικες για τη θεραπεία ορισμένων μορφών σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ). Περιλαμβάνουν:

 • υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας
 • ενεργό δευτερογενή προϊούσα ΣΚΠ

Το Plegridy συνταγογραφείται επίσης για τη θεραπεία του κλινικά απομονωμένου συνδρόμου, το οποίο μπορεί να είναι (αλλά δεν είναι πάντα) το πρώτο σημάδι της ΣΚΠ.

Το δραστικό συστατικό του Plegridy είναι η πεγκιντερφερόνη βήτα-1α. (Ένα δραστικό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί.) Το Plegridy ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται ιντερφερόνη βήτα.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις δόσεις του Plegridy, καθώς και τα δυνατά του σημεία και τον τρόπο χρήσης του. Για να μάθετε περισσότερα για το Plegridy, δείτε αυτό το αναλυτικό άρθρο.

Ποια είναι η δοσολογία του Plegridy;

Ο παρακάτω πίνακας υπογραμμίζει τα βασικά της δοσολογίας του Plegridy. Όλες οι δόσεις αναφέρονται σε μικρογραμμάρια (mcg). Το δοσολογικό σχήμα είναι το ίδιο για ένεση κάτω από το δέρμα ή ένεση σε μυ.

Δοσολογικό πρόγραμμα Plegridy Δοσολογία
Ημέρα 1 (πρώτη δόση) 63 mcg
Ημέρα 15 (δεύτερη δόση) 94 mcg
Ημέρα 29 (τρίτη δόση), μετά κάθε 14 ημέρες 125 mcg

Συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δοσολογία του Plegridy.

Ποιες είναι οι φόρμες του Plegridy;

Το Plegridy διατίθεται ως υγρό διάλυμα σε προγεμισμένες συσκευές τύπου πένας μίας δόσης και προγεμισμένες σύριγγες μίας δόσης. Το φάρμακο χορηγείται ως ένεση κάτω από το δέρμα σας (μέσω πένας ή σύριγγας) ή ένεση σε μυ (μέσω σύριγγας).

Ποιες δυνάμεις έχει το Plegridy;

Οι δυνάμεις του Plegridy ποικίλλουν ανάλογα με το αν το φάρμακο χορηγείται ως ένεση κάτω από το δέρμα ή σε μυ.

Για ένεση κάτω από το δέρμα

Το Plegridy διατίθεται σε τρεις περιεκτικότητες για ένεση κάτω από το δέρμα:

 • 63 mcg/0,5 (χιλιοστόλιτρο) mL
 • 94 mcg/0,5 mL
 • 125 mcg/0,5 mL

Για ένεση κάτω από το δέρμα, το Plegridy διατίθεται ως αρχική συσκευασία. Περιέχει δύο προγεμισμένες ενέσεις τύπου πένας ή σύριγγας:

 • μια δόση 63 mcg για την Ημέρα 1
 • δόση 94 mcg για την Ημέρα 15

Για ένεση σε μυ

Για ένεση σε μυ, το Plegridy διατίθεται σε μία δόση 125 mcg/0,5 mL σε προγεμισμένη σύριγγα μίας δόσης.

Το Plegridy διατίθεται με κιτ που χρησιμοποιείται για τις δύο πρώτες ενέσεις σε μυ. Το κιτ έχει δύο κλιπ που συνδέονται στην προγεμισμένη σύριγγα. Αυτά τα κλιπ περιορίζουν την ποσότητα του φαρμάκου που θα λάβετε στις δύο πρώτες δόσεις σας. Θα χρησιμοποιήσετε το κίτρινο κλιπ για την πρώτη δόση και το μωβ κλιπ για τη δεύτερη δόση. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αυτά τα κλιπ ώστε να κάνετε την ένεση της σωστής ισχύος του Plegridy για τις δύο πρώτες δόσεις.

Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει τη δοσολογική μορφή που είναι κατάλληλη για εσάς.

Ποιες είναι οι συνήθεις δόσεις του Plegridy;

Ο γιατρός σας θα σας ξεκινήσει με μια χαμηλή δόση Plegridy και θα την προσαρμόσει με την πάροδο του χρόνου για να φτάσει στη σωστή ποσότητα για εσάς. Αυτό ονομάζεται τιτλοδότηση. Επιτρέπει στον γιατρό σας να δει πώς ανταποκρίνεστε στη θεραπεία και μειώνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών από το φάρμακο.

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τις δόσεις που χρησιμοποιούνται ή συνιστώνται συνήθως. Αλλά φροντίστε να χρησιμοποιήσετε τη δόση που σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας. Θα καθορίσουν την καλύτερη δόση που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Δοσολογία για ΣΚΠ

Η τυπική δόση Plegridy για ενήλικες με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι η εξής:

 • Ημέρα 1: Ένεση 63 mcg
 • Ημέρα 15: Ένεση 94 mcg
 • Ημέρα 29: Ένεση 125 mcg (πρώτη πλήρης δόση)

Μετά από αυτό, η δόση σας είναι 125 mcg με ένεση κάθε 14 ημέρες.

Το δοσολογικό σχήμα είναι το ίδιο για το Plegridy που χορηγείται ως ένεση κάτω από το δέρμα ή σε μυ. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει και τις δύο επιλογές και θα σας δείξει πώς να κάνετε την ένεση των δόσεων σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ορισμένα φάρμακα, όπως πυρετό ή μείωση του πόνου, για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης από το Plegridy. Μπορεί να προτείνουν τη λήψη αυτών των φαρμάκων λίγο πριν την ένεση του Plegridy.

Το Plegridy χρησιμοποιείται μακροπρόθεσμα;

Ναι, το Plegridy είναι συνήθως μια μακροχρόνια θεραπεία. Εάν εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την κατάστασή σας, πιθανότατα θα το χρησιμοποιήσετε μακροπρόθεσμα. Μιλήστε μαζί τους εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο καιρό θα χρειαστείτε τη θεραπεία Plegridy.

Πώς δίνεται το Plegridy;

Το Plegridy έρχεται ως υγρό διάλυμα που χορηγείται ως ένεση κάτω από το δέρμα σας ή σε έναν μυ. Το διάλυμα διατίθεται σε προγεμισμένες πένες και σύριγγες μιας χρήσης.

Ο γιατρός σας ή άλλος επαγγελματίας υγείας θα σας δείξει πώς να κάνετε στον εαυτό σας ενέσεις στο σπίτι. Μπορείτε επίσης να βρείτε οδηγίες στον ιστότοπο του κατασκευαστή ή να δείτε τις «Οδηγίες χρήσης» που ξεκινούν στη σελίδα 23 των πληροφοριών συνταγογράφησης του Plegridy.

Οι ενέσεις Plegridy που γίνονται κάτω από το δέρμα μπορούν να γίνουν στην κοιλιά, τον μηρό και το πίσω μέρος του άνω βραχίονα.

Οι ενέσεις Plegridy σε έναν μυ θα πρέπει να εναλλάσσονται μεταξύ του αριστερού και του δεξιού μυός του μηρού.

Είναι σημαντικό να περιστρέψετε το σημείο όπου κάνετε την ένεση του Plegridy για να αποτρέψετε τον ερεθισμό του δέρματος ή τη μόλυνση του δέρματος.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη λήψη ορισμένων φαρμάκων πριν από κάθε ένεση για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης από το Plegridy. Για παράδειγμα, μπορεί να προτείνουν ένα μειωτικό πυρετού όπως ακεταμινοφαίνη (Tylenol).

Για πληροφορίες σχετικά με τη λήξη, την αποθήκευση και την απόρριψη του Plegridy, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Προσβάσιμα δοχεία και ετικέτες φαρμάκων

Ορισμένα φαρμακεία παρέχουν ετικέτες φαρμάκων που:

 • έχουν μεγάλα γράμματα
 • χρησιμοποιήστε μπράιγ
 • διαθέτουν έναν κωδικό που μπορείτε να σαρώσετε με ένα smartphone για να αλλάξετε το κείμενο σε ήχο

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει φαρμακεία που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες προσβασιμότητας, εάν το τρέχον φαρμακείο σας δεν το κάνει.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Εάν παραλείψετε μια δόση Plegridy, κάντε την ένεση μόλις το θυμηθείτε. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ξεκινήσετε τον κύκλο 14 ημερών από αυτήν την ημερομηνία. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την ένεση μιας χαμένης δόσης, μιλήστε με το γιατρό σας.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να θυμηθείτε να κάνετε έγκαιρα την ένεση της δόσης Plegridy, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια υπενθύμιση φαρμάκου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

Μην κάνετε ένεση μεγαλύτερης ποσότητας Plegridy από αυτή που συνταγογραφεί ο γιατρός σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλαβερές συνέπειες.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που κάνετε πολύ μεγάλη ένεση Plegridy

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε κάνει πολύ μεγάλη ένεση Plegridy. Μπορείτε επίσης να καλέσετε το 800-222-1222 για να φτάσετε στα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής ή να χρησιμοποιήσετε τον διαδικτυακό του πόρο. Αλλά εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 911 (ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας) ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Συχνές ερωτήσεις

Παρακάτω δίνονται απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Plegridy.

Είναι η δόση του Plegridy παρόμοια με αυτή του Gilenya;

Οχι δεν είναι. Το Plegridy (πεγκιντερφερόνη βήτα-1α) και το Gilenya (φινγκολιμόδη) χρησιμοποιούνται και τα δύο για τη θεραπεία τύπων ΣΚΠ. Αλλά η μορφή με την οποία έρχονται, ο τρόπος που λειτουργούν και οι δοσολογίες τους είναι διαφορετικές.

Το Plegridy διατίθεται ως υγρό διάλυμα σε προγεμισμένες συσκευές τύπου πένας ή σύριγγες μιας δόσης. Εγχέεται κάτω από το δέρμα ή σε έναν μυ. Η δόση συντήρησης είναι μία ένεση 125 mcg κάθε 14 ημέρες. Το Plegridy ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται ιντερφερόνη βήτα. Είναι εγκεκριμένο για χρήση μόνο σε ενήλικες.

Το Gilenya διατίθεται ως από του στόματος κάψουλα που διατίθεται σε δύο περιεκτικότητες: 0,25 χιλιοστόγραμμα (mg) και 0,5 mg. Η δοσολογία βασίζεται στο σωματικό βάρος και το φάρμακο λαμβάνεται συνήθως μία φορά την ημέρα. Το Gilenya ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται ρυθμιστές υποδοχέα 1-φωσφορικής σφιγγοσίνης. Είναι εγκεκριμένο για χρήση σε ενήλικες και ορισμένα παιδιά.

Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει το φάρμακο και τη δοσολογία που είναι κατάλληλη για εσάς. Μιλήστε μαζί τους για να μάθετε περισσότερα για το πώς συγκρίνονται αυτά τα φάρμακα.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να εργάζεται το Plegridy;

Το Plegridy αρχίζει να δρα μετά την πρώτη σας δόση. Αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προτού παρατηρήσετε μείωση των συμπτωμάτων της ΣΚΠ. Ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να ελέγξει εάν το φάρμακο λειτουργεί στη διαχείριση της κατάστασής σας.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε από τη θεραπεία με Plegridy, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τις συνήθεις δόσεις που παρέχονται από τον κατασκευαστή του Plegridy. Εάν ο γιατρός σας συστήσει αυτό το φάρμακο, θα συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Δεν πρέπει να αλλάξετε τη δόση του Plegridy χωρίς τη σύσταση του γιατρού σας. Ενέσετε μόνο αυτό το φάρμακο ακριβώς όπως συνταγογραφείται. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δόση σας.

Παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας περιλαμβάνουν:

 • Θα χρειαστεί να μειωθεί η δόση του Plegridy εάν ​​έχω παρενέργειες;
 • Έχει σημασία ποια ώρα της ημέρας θα κάνω την ένεση της δόσης Plegridy;
 • Πώς συγκρίνεται η δοσολογία του Plegridy με αυτή του Avonex (ιντερφερόνη βήτα-1α);

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται στο παρόν υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Οι συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις σας σχετικά με την Ενεργή έναντι της Ανενεργής Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ)

Στην υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), οι άνθρωποι βιώνουν περιόδους υψηλής δραστηριότητας της ΣΚΠ όπου έχουν περισσότερα συμπτώματα ή οι...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss