Λεπτομέρειες δοσολογίας για Daytrana

Το Daytrana (μεθυλφαινιδάτη) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD). Έρχεται ως διαδερμικό έμπλαστρο που συνήθως εφαρμόζεται στο δέρμα μία φορά την ημέρα.

Το Daytrana συνταγογραφείται για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.

Το δραστικό συστατικό του Daytrana είναι η μεθυλφαινιδάτη. Ένα δραστικό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί.

Το Daytrana ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται διεγερτικά. Αυτό το άρθρο περιγράφει τις δόσεις του Daytrana, καθώς και τα δυνατά του σημεία και τον τρόπο λήψης του. Για να μάθετε περισσότερα για το Daytrana, ανατρέξτε σε αυτό το αναλυτικό άρθρο.

Ποια είναι η δοσολογία του Daytrana;

Αυτή η ενότητα περιγράφει τις συνήθεις δόσεις του Daytrana. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Ποια είναι η μορφή του Daytrana;

Το Daytrana έρχεται ως διαδερμικό έμπλαστρο που εφαρμόζεται στο δέρμα.

Ποια δυνατά σημεία έχει το Daytrana;

Το Daytrana έρχεται σε τέσσερα δυνατά σημεία:

 • 10 χιλιοστόγραμμα (mg)
 • 15 mg
 • 20 mg
 • 30 mg

Ποιες είναι οι συνήθεις δόσεις του Daytrana για παιδιά;

Ο γιατρός του παιδιού σας πιθανότατα θα συνταγογραφήσει μια χαμηλή δόση στην αρχή και στη συνέχεια θα την προσαρμόσει με την πάροδο του χρόνου για να φτάσει τη σωστή ποσότητα για αυτό. Θα συνταγογραφήσουν τελικά τη μικρότερη δόση που παρέχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τις δόσεις που χρησιμοποιούνται ή συνιστώνται συνήθως. Φροντίστε όμως να δώσετε στο παιδί σας τη δοσολογία που συνταγογραφεί ο γιατρός του. Θα καθορίσουν τη δόση που είναι κατάλληλη για το παιδί σας.

Δοσολογία για ΔΕΠΥ

Το Daytrana χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ σε παιδιά ηλικίας 6–17 ετών.

Η αρχική δόση είναι ένα έμπλαστρο των 10 mg την ημέρα. Το έμπλαστρο εφαρμόζεται συνήθως κάθε μέρα περίπου 2 ώρες πριν χρειαστεί η δράση του. Το έμπλαστρο μπορεί να παραμείνει στη θέση του για έως και 9 ώρες. Ο γιατρός του παιδιού σας θα συστήσει τον χρόνο που πρέπει να φορά το παιδί σας κάθε έμπλαστρο.

Ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να αυξάνει τη δόση σε εβδομαδιαία βάση μέχρι να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το συνηθισμένο εύρος δοσολογίας για το Daytrana είναι 10–30 mg την ημέρα. Η μέγιστη συνιστώμενη δόση είναι ένα έμπλαστρο των 30 mg την ημέρα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δοσολογία του Daytrana, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό του παιδιού σας.

Συνταγογραφείται μακροχρόνια το Daytrana;

Ναι, το Daytrana συνήθως συνταγογραφείται ως μακροχρόνια θεραπεία. Εάν εσείς, το παιδί σας και ο γιατρός του παιδιού σας αποφασίσετε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, το Daytrana πιθανότατα θα συνταγογραφηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη δόση του παιδιού μου;

Η δόση του Daytrana που συνταγογραφείται στο παιδί σας μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • τη σοβαρότητα της κατάστασης που το παιδί χρησιμοποιεί το φάρμακο για τη θεραπεία
 • παρενέργειες που μπορεί να έχει το παιδί
 • άλλα φάρμακα που συνταγογραφούνται στο παιδί

Πώς εφαρμόζεται το Daytrana;

Το Daytrana έρχεται ως διαδερμικό έμπλαστρο που εφαρμόζεται στο δέρμα. Το παιδί σας θα ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού του. Παρακάτω είναι μερικά βασικά σημεία που θα ακολουθήσουν για την εφαρμογή και την αφαίρεση της ενημέρωσης κώδικα:

 • Εφαρμόστε την κολλώδη πλευρά ενός νέου εμπλάστρου σε μια καθαρή, στεγνή περιοχή του ισχίου σας. Φροντίστε να εναλλάσσετε τους γοφούς κάθε μέρα.
 • Πιέστε απαλά για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.
 • Αφού αφαιρέσετε το έμπλαστρο, διπλώστε το στη μέση ώστε οι κολλώδεις πλευρές να εφάπτονται και πετάξτε αμέσως το χρησιμοποιημένο έμπλαστρο. Μπορείτε να ξεπλύνετε το χρησιμοποιημένο έμπλαστρο στην τουαλέτα ή να το τοποθετήσετε σε έναν κάδο απορριμμάτων με καπάκι.
 • Πλένετε τα χέρια σας μετά το χειρισμό κάθε εμπλάστρου.

Για λεπτομερείς οδηγίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή του φαρμάκου. Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε αυτές τις γραπτές οδηγίες.

Για πληροφορίες σχετικά με τη λήξη, την αποθήκευση και την απόρριψη του Daytrana, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό του παιδιού σας. Μπορείτε επίσης να δείτε την ενότητα “Λήξη” αυτού του άρθρου.

Προσβάσιμα δοχεία και ετικέτες φαρμάκων

Ορισμένα φαρμακεία παρέχουν ετικέτες φαρμάκων που:

 • έχουν μεγάλα γράμματα
 • χρησιμοποιήστε μπράιγ
 • διαθέτουν έναν κωδικό που μπορείτε να σαρώσετε με ένα smartphone για να αλλάξετε το κείμενο σε ήχο

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός του παιδιού σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει φαρμακεία που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες προσβασιμότητας, εάν το τρέχον φαρμακείο σας δεν το κάνει.

Τι γίνεται αν το παιδί μου χάσει μια δόση;

Εάν παραλείψετε μια δόση Daytrana, εφαρμόστε το έμπλαστρο μόλις το θυμηθείτε εσείς ή το παιδί σας. Αλλά το έμπλαστρο θα πρέπει να αφαιρεθεί τη συνηθισμένη ώρα. Αυτό συμβαίνει επειδή το έμπλαστρο λειτουργεί έως και 9 ώρες μετά την εφαρμογή του. Εάν το έμπλαστρο αφεθεί πολύ αργά την ημέρα, το παιδί μπορεί να έχει πρόβλημα να αποκοιμηθεί την ώρα του ύπνου.

Εάν δεν είστε σίγουροι αν θα εφαρμόσετε το έμπλαστρο ή αν θα το παραλείψετε εκείνη την ημέρα, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό του παιδιού.

Εάν το παιδί σας χρειάζεται βοήθεια για να θυμηθεί να εφαρμόσει το Daytrana έγκαιρα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια υπενθύμιση φαρμάκων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη ρύθμιση ενός ξυπνητηριού ή τη χρήση μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Υπάρχει κίνδυνος κακής χρήσης με το Daytrana;

Η Daytrana έχει προειδοποιήσεις σε κουτί σχετικά με τον κίνδυνο κακής χρήσης και εθισμού. Μια προειδοποίηση σε κουτί είναι η πιο σοβαρή προειδοποίηση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η κακή χρήση αναφέρεται στη χρήση του εμπλάστρου με τρόπο διαφορετικό από τον τρόπο που το συνταγογραφεί ο γιατρός. Για παράδειγμα, η κακή χρήση περιλαμβάνει την εφαρμογή περισσότερων επιθεμάτων από αυτά που συνέστησε ένας γιατρός. Περιλαμβάνει επίσης την προσπάθεια κατάποσης του φαρμάκου με μάσημα ή πιπίλισμα του έμπλαστρου.

Ο εθισμός αναφέρεται στο αίσθημα ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το φάρμακο, παρόλο που μπορεί να προκαλεί βλάβη.

Η κακή χρήση και ο εθισμός αυξάνουν τον κίνδυνο υπερβολικής δόσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην αναπνοή, κώμα, ακόμη και θάνατο.

Λόγω αυτών των κινδύνων, το Daytrana είναι μια ελεγχόμενη ουσία. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο συνταγογραφείται και χορηγείται το φάρμακο. Το έμπλαστρο πρέπει να εφαρμόζεται μόνο όπως το έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός του παιδιού σας. Το Daytrana θα πρέπει επίσης να αποθηκεύεται σε ασφαλή τοποθεσία στο σπίτι σας, έτσι ώστε οι επισκέπτες του σπιτιού να μην έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τον κίνδυνο κακής χρήσης και εθισμού με το Daytrana, μιλήστε με το γιατρό του παιδιού σας.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

Μην εφαρμόζετε μεγαλύτερη δόση Daytrana από αυτή που συνταγογραφεί ο γιατρός του παιδιού σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις.

Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από υπερδοσολογία μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό ή τον ρυθμό
 • αλλαγές στην αρτηριακή πίεση
 • καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό

 • σύγχυση
 • πολύ υψηλή θερμοκρασία σώματος
 • επιληπτικές κρίσεις
 • σοβαρή μυϊκή βλάβη

Σε ακραίες περιπτώσεις, η υπερδοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή θάνατο.

Τι να κάνετε σε περίπτωση που το παιδί σας λάβει πάρα πολύ Daytrana

Καλέστε αμέσως τον γιατρό του παιδιού σας εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει λάβει πάρα πολύ Daytrana. Μπορείτε επίσης να καλέσετε το 800-222-1222 για να φτάσετε στα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής ή να χρησιμοποιήσετε τον διαδικτυακό του πόρο. Αλλά εάν το παιδί σας έχει σοβαρά συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 911 (ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας) ή μεταφέρετέ το στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Daytrana και απόσυρση και εξάρτηση

Η μακροχρόνια θεραπεία με Daytrana μπορεί να οδηγήσει σε σωματική εξάρτηση. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν το σώμα βασίζεται σε ένα φάρμακο για να λειτουργήσει ως συνήθως.

Εάν το παιδί σας σταματήσει ξαφνικά τη θεραπεία με Daytrana, μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα στέρησης. Αυτές είναι παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διακοπή ενός φαρμάκου από το οποίο έχει εξαρτηθεί ο οργανισμός.

Παραδείγματα συμπτωμάτων στέρησης περιλαμβάνουν:

 • αίσθημα δυσαρέσκειας, δυσφορίας, κατάθλιψης ή ταραχής
 • κόπωση (χαμηλή ενέργεια)
 • δυσάρεστα όνειρα
 • αλλαγές ύπνου, όπως δυσκολία στον ύπνο ή ύπνο περισσότερο από το συνηθισμένο
 • αυξημένη όρεξη
 • δυσκολία στην ομιλία ή την κίνηση

Πριν τερματίσετε τη θεραπεία με Daytrana, ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να μειώσει αργά τη δόση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου του παιδιού σας να εμφανίσει συμπτώματα στέρησης μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Εάν το παιδί σας έχει συμπτώματα στέρησης μετά τη διακοπή του Daytrana, μιλήστε με το γιατρό του. Μπορούν να συστήσουν τρόπους ανακούφισης αυτών των συμπτωμάτων.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Daytrana.

Είναι η δόση του Daytrana παρόμοια με τις δόσεις του Ritalin;

Οχι απαραίτητα. Το Daytrana είναι ένα διαδερμικό έμπλαστρο που εφαρμόζεται στο δέρμα μία φορά την ημέρα. Το Ritalin (methylphenidate) έρχεται σε από του στόματος μορφές που λαμβάνονται έως και τρεις φορές την ημέρα.

Και τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ στα παιδιά. Αλλά η δόση σε χιλιοστόγραμμα για κάθε φάρμακο διαφέρει. Ο γιατρός του παιδιού σας θα συνταγογραφήσει το φάρμακο και τη δόση που είναι κατάλληλη για το παιδί σας.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη σύγκριση αυτών των φαρμάκων, μιλήστε με το γιατρό του παιδιού σας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να λειτουργεί το Daytrana;

Το Daytrana αρχίζει να δρα περίπου 2 ώρες μετά την εφαρμογή του έμπλαστρου. Το έμπλαστρο συνήθως αφήνεται στη θέση του για έως και 9 ώρες.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε από τη θεραπεία με Daytrana, μιλήστε με το γιατρό του παιδιού σας.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τις συνήθεις δόσεις που παρέχονται από τον κατασκευαστή. Εάν ο γιατρός του παιδιού σας συστήσει το Daytrana, θα συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για το παιδί σας.

Θυμηθείτε, δεν πρέπει να αλλάξετε τη δόση του Daytrana του παιδιού σας χωρίς τη σύσταση του γιατρού του. Εφαρμόστε το Daytrana μόνο ακριβώς όπως συνταγογραφείται. Μιλήστε με το γιατρό του παιδιού σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δοσολογία του.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό του παιδιού σας:

 • Πρέπει να αλλάξει η δόση του Daytrana εάν στο παιδί μου συνταγογραφηθούν και άλλα φάρμακα μαζί με αυτήν;
 • Πρέπει να αλλάξει η δόση του Daytrana εάν το φάρμακο δεν λειτουργεί αρκετά καλά για την κατάσταση του παιδιού μου;
 • Αυξάνει μια υψηλότερη δόση Daytrana τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών του παιδιού μου;
 • Η δοσολογία εξαρτάται από το σωματικό βάρος του παιδιού μου;

Για να μάθετε περισσότερα για το Daytrana, ανατρέξτε σε αυτά τα άρθρα:

 • Daytrana (μεθυλφαινιδάτη)
 • Daytrana και κόστος: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται στο παρόν υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Τι προκαλεί την κολπική μαρμαρυγή μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης καρδιάς και πώς αντιμετωπίζεται;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια συχνή επιπλοκή μετά από χειρουργική επέμβαση bypass. Συχνά είναι προσωρινό και υποχωρεί χωρίς να προκαλεί...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss