Λεπτομέρειες δοσολογίας για το Spinraza

Το Spinraza (nusinersen) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας. Το φάρμακο έρχεται ως υγρό διάλυμα που εγχέεται στο υγρό του νωτιαίου μυελού. Συνήθως χορηγείται μία φορά κάθε 4 μήνες μετά τις τέσσερις πρώτες δόσεις.

Το Spinraza χρησιμοποιείται σε ενήλικες και παιδιά για τη θεραπεία της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας.

Το δραστικό συστατικό του Spinraza είναι το nusinersen. (Ένα δραστικό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί.) Το Spinraza ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αντιπληροφοριακά ολιγονουκλεοτίδια.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τη δοσολογία του Spinraza, καθώς και τη δύναμή του και τον τρόπο χορήγησης του. Για να μάθετε περισσότερα για το Spinraza, ανατρέξτε σε αυτό το αναλυτικό άρθρο.

Ποια είναι η δοσολογία του Spinraza;

Ο παρακάτω πίνακας υπογραμμίζει τα βασικά στοιχεία της δοσολογίας του Spinraza για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA). Όλες οι δόσεις αναφέρονται σε χιλιοστόγραμμα (mg) και χιλιοστόλιτρα (mL).

Κατάσταση Δοσολογία έναρξης Συνεχής δοσολογία
SMA 12 mg (5 mL) μία φορά κάθε 2 εβδομάδες για τρεις δόσεις, ακολουθούμενη από μια τέταρτη δόση 30 ημέρες αργότερα 12 mg (5 mL) μία φορά κάθε 4 μήνες, ξεκινώντας 4 μήνες μετά την τέταρτη δόση

Συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δοσολογία του Spinraza.

Ποια είναι η μορφή του Spinraza;

Το Spinraza διατίθεται ως υγρό διάλυμα χωρίς συντηρητικά. Χορηγείται ως ενδορραχιαία ένεση (ένεση στο υγρό γύρω από το νωτιαίο μυελό σας) από έναν επαγγελματία υγείας.

Τι δύναμη έχει το Spinraza;

Το Spinraza διατίθεται σε δόση 12 mg φαρμάκου ανά 5 mL υγρού διαλύματος (2,4 mg/mL).

Ποια είναι η συνήθης δόση του Spinraza σε ενήλικες;

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τη δοσολογία που χρησιμοποιείται ή συνιστάται συνήθως. Αλλά ο γιατρός σας θα καθορίσει την καλύτερη δόση για να ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Δοσολογία για SMA

Η τυπική δόση του Spinraza για ενήλικες με SMA είναι μία ένεση των 12 mg (5 mL). Για τις πρώτες τρεις δόσεις, θα λαμβάνετε μία ένεση Spinraza κάθε 2 εβδομάδες. Θα λάβετε μια τέταρτη ένεση Spinraza 30 ημέρες αργότερα. Μετά από αυτό, θα λαμβάνετε συνήθως μία ένεση Spinraza κάθε 4 μήνες.

Ποια είναι η δοσολογία του Spinraza για παιδιά;

Το Spinraza χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη θεραπεία της SMA σε παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των νεογνών. Η δοσολογία για τα παιδιά είναι ίδια με τη δόση για τους ενήλικες. Για να μάθετε περισσότερα, ανατρέξτε στην ενότητα “Ποια είναι η συνήθης δόση του Spinraza σε ενήλικες;” ενότητα παραπάνω.

Το Spinraza χρησιμοποιείται μακροπρόθεσμα;

Ναι, το Spinraza χρησιμοποιείται συνήθως ως μακροχρόνια θεραπεία. Εάν εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την κατάστασή σας, πιθανότατα θα το χρησιμοποιήσετε μακροπρόθεσμα.

Πώς χορηγείται το Spinraza;

Το Spinraza έρχεται ως υγρό διάλυμα. Χορηγείται ως ενδορραχιαία ένεση (ένεση στο υγρό γύρω από το νωτιαίο μυελό). Για αυτόν τον τύπο ένεσης, ένας επαγγελματίας υγείας χρησιμοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται οσφυϊκή παρακέντηση (κοινώς γνωστή ως νωτιαία βρύση).

Θα λάβετε ενέσεις Spinraza σε κέντρο θεραπείας που έχει εγκριθεί για τη χορήγηση του φαρμάκου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χορήγησης του Spinraza, δείτε αυτές τις λεπτομέρειες από τον κατασκευαστή του φαρμάκου. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Εάν χάσετε ένα ραντεβού για να λάβετε μια δόση Spinraza, καλέστε το ιατρείο σας το συντομότερο δυνατό για να το προγραμματίσετε εκ νέου. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να θυμάστε τα ραντεβού σας, δοκιμάστε να κάνετε λήψη μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Spinraza.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να εργάζεται το Spinraza;

Το Spinraza αρχίζει να δρα μετά την πρώτη σας δόση. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να απαλύνει το φάρμακο τα συμπτώματα της κατάστασής σας. Ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να ελέγξει εάν το φάρμακο λειτουργεί στη θεραπεία της κατάστασής σας.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε από τη θεραπεία με Spinraza, μιλήστε με το γιατρό σας.

Μπορεί το Spinraza να χρησιμοποιηθεί για μυϊκή δυστροφία; Αν ναι, ποια είναι η δοσολογία;

Όχι, το Spinraza δεν συνταγογραφείται για μυϊκή δυστροφία. Είναι εγκεκριμένο μόνο για τη θεραπεία της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας (SMA). Για να μάθετε πώς συγκρίνεται η μυϊκή δυστροφία με το SMA, δείτε αυτό το άρθρο.

Επειδή το Spinraza δεν χρησιμοποιείται για μυϊκή δυστροφία, ο κατασκευαστής του φαρμάκου δεν παρέχει συνιστώμενες δόσεις για αυτήν τη χρήση.

Ωστόσο, άλλα φάρμακα είναι εγκεκριμένα για τη μυϊκή δυστροφία. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Emflaza (deflazacort)

  • Exondys 51 (eteplirsen)

  • Viltepso (viltolarsen)

  • Amondys 45 (casimersen)
  • Vyondys 53 (golodirsen)

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές σας για οποιαδήποτε πάθηση, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τη συνήθη δοσολογία που παρέχεται από τον κατασκευαστή. Εάν ο γιατρός σας συστήσει το Spinraza για εσάς, θα σας συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δόση σας. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε:

  • Θα αλλάξει η δοσολογία μου εάν το Spinraza δεν λειτουργεί για την κατάστασή μου;
  • Θα χρειαστεί να συνεχίσω να λαμβάνω Spinraza ακόμα κι αν η κατάστασή μου έχει βελτιωθεί;
  • Μπορώ να οδηγήσω μόνος μου από και προς το ραντεβού μου για να λάβω το Spinraza;

Για να μάθετε περισσότερα για το Spinraza, δείτε αυτά τα άρθρα:

  • Όλα για το Spinraza
  • Spinraza και κόστος: Τι πρέπει να ξέρετε

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται στο παρόν υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss