Λεπτομέρειες δοσολογίας για το Shingrix

Το Shingrix (ανασυνδυασμένο εμβόλιο ζωστήρα, ανοσοενισχυτικό) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χορηγείται για τον εμβολιασμό κατά της λοίμωξης από έρπητα ζωστήρα. Έρχεται ως υγρή μορφή για ένεση σε μυ. Λαμβάνετε δύο χωριστές δόσεις από έναν επαγγελματία υγείας.

Το Shingrix χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην πρόληψη της λοίμωξης από έρπητα ζωστήρα σε ενήλικες που είναι:

  • ηλικίες 50 ετών και άνω
  • ηλικίες 18 ετών και άνω που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα

Το δραστικό συστατικό του Shingrix είναι το ανοσοενισχυτικό ανασυνδυασμένο εμβόλιο ζωστήρα. (Ένα ενεργό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα εμβόλιο να λειτουργεί.)

«Ανασυνδυασμένο» σημαίνει κατασκευασμένο από μέρη, τα οποία στην περίπτωση αυτή είναι ο ιός του έρπητα ζωστήρα. «Επικουρικό» σημαίνει ότι προστέθηκε μια ουσία για να γίνει το εμβόλιο πιο αποτελεσματικό.

Το Shingrix ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται εμβόλια.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τη δοσολογία του Shingrix, καθώς και τη δύναμή του και τον τρόπο χορήγησης του. Για να μάθετε περισσότερα για το Shingrix, ανατρέξτε σε αυτό το αναλυτικό άρθρο.

Ποια είναι η δοσολογία του Shingrix;

Αυτή η ενότητα περιγράφει τη συνήθη δοσολογία του Shingrix. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Ποια είναι η μορφή του Shingrix;

Το Shingrix διατίθεται ως εναιώρημα που χορηγεί ένας επαγγελματίας υγείας με ένεση σε μυ. Το εναιώρημα είναι ένας τύπος υγρού μείγματος.

Τι δύναμη έχει το Shingrix;

Το Shingrix διατίθεται σε μία δόση των 0,5 χιλιοστόλιτρων (mL) μόλις αναμειχθεί πλήρως από έναν επαγγελματία υγείας.

Ποιες είναι οι συνήθεις δόσεις του Shingrix;

Λαμβάνετε το εμβόλιο Shingrix σε δύο δόσεις σύμφωνα με ένα δοσολογικό πρόγραμμα.

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν το χρονοδιάγραμμα δοσολογίας που χρησιμοποιείται συνήθως ή συνιστάται. Ο γιατρός σας θα καθορίσει το καλύτερο δοσολογικό σχήμα για εσάς.

Δοσολογία για έρπητα ζωστήρα

Η τυπική δόση Shingrix για ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω για την πρόληψη του έρπητα ζωστήρα είναι δύο δόσεις των 0,5 mL η καθεμία. Θα λάβετε την πρώτη δόση και στη συνέχεια θα λάβετε τη δεύτερη δόση 2–6 μήνες αργότερα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ανθρώπων είναι ευάλωτο ή εξασθενημένο, το οποίο ονομάζεται ανοσοκατεσταλμένο. Ή μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έρπητα ζωστήρα. Εάν είστε ηλικίας 18 ετών και άνω σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συντομεύσει το δοσολογικό σχήμα.

Θα λάβετε την πρώτη δόση και στη συνέχεια μπορεί να λάβετε τη δεύτερη δόση 1-2 μήνες αργότερα. Έτσι θα λάβετε δύο δόσεις των 0,5 mL η καθεμία.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Shingrix, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για περισσότερες πληροφορίες.

Το Shingrix χρησιμοποιείται μακροπρόθεσμα;

Όχι, το Shingrix δεν χρησιμοποιείται μακροπρόθεσμα. Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο χωριστές δόσεις, τυπικά με διαφορά 2-6 μηνών.

Πώς χορηγείται το Shingrix;

Ο γιατρός σας ή άλλος επαγγελματίας υγείας θα σας χορηγήσει και τις δύο δόσεις Shingrix. Θα τα λάβετε σε ιατρείο, κλινική ή φαρμακείο.

Θα λάβετε αυτές τις δόσεις με ένεση σε έναν μυ. Συνήθως το λαμβάνετε στον βραχίονα σας.

Μετά την πρώτη δόση, θα λάβετε τη δεύτερη δόση 2–6 μήνες αργότερα. Αλλά εάν διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσετε έρπητα ζωστήρα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα μικρότερο δοσολογικό πρόγραμμα. Σε αυτήν την περίπτωση, μετά την πρώτη σας δόση, μπορεί να λάβετε τη δεύτερη δόση 1–2 μήνες αργότερα.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Λαμβάνετε το εμβόλιο Shingrix σε δύο δόσεις. (Δείτε την ενότητα «Ποια είναι η δόση του Shingrix;» παραπάνω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα.) Εάν παραλείψετε να πάρετε τη δεύτερη δόση σας, Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά να το πάρετε το συντομότερο δυνατό. Δεν χρειάζεται να ξαναρχίσετε τις δόσεις σας.

Εάν παραλείψετε τη δεύτερη δόση σας, καλέστε το γιατρό ή τον επαγγελματία υγείας το συντομότερο δυνατό. Θα σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε εκ νέου το ραντεβού. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να θυμάστε τα ραντεβού σας, δοκιμάστε να ρυθμίσετε ένα ξυπνητήρι ή να κατεβάσετε μια εφαρμογή υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Συχνές ερωτήσεις

Παρακάτω δίνονται απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Shingrix.

Τι συμβαίνει εάν δεν πάρω τη δεύτερη δόση του Shingrix ή καθυστερήσει η δεύτερη δόση;

Η τυπική δόση Shingrix για ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω για την πρόληψη του έρπητα ζωστήρα είναι δύο δόσεις. Αφού λάβετε την πρώτη δόση, θα λάβετε τη δεύτερη δόση 2–6 μήνες αργότερα. Αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι χάνουν τη δεύτερη δόση τους ή καθυστερεί για κάποιο λόγο.

Το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ανθρώπων είναι ευάλωτο ή εξασθενημένο, το οποίο ονομάζεται ανοσοκατεσταλμένο. Ή μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έρπητα ζωστήρα. Εάν είστε ηλικίας 18 ετών και άνω σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συντομεύσει το δοσολογικό σχήμα. Θα λάβετε την πρώτη δόση και στη συνέχεια θα λάβετε τη δεύτερη δόση 1–2 μήνες αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν παραλείψατε τη δεύτερη δόση σας, η Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) λέει ότι μπορείτε ακόμα να πάρετε τη δεύτερη δόση. Και δεν χρειάζεται να επανεκκινήσετε το δοσολογικό σας πρόγραμμα. Εάν η πρώτη σας δόση ήταν περισσότερο από 6 μήνες πριν, προγραμματίστε τη δεύτερη δόση του Shingrix το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με την CDC, δύο δόσεις παρέχουν μεγαλύτερη από 90% προστασία από τον έρπητα ζωστήρα και τη μεθερπητική νευραλγία.* Σημειώνει επίσης ότι αυτή η προστασία διαρκεί τουλάχιστον 7 χρόνια μετά τον πλήρη εμβολιασμό (δύο δόσεις). Για να έχετε λοιπόν τη μέγιστη προστασία από τον έρπητα ζωστήρα, είναι σημαντικό να λαμβάνετε και τις δύο δόσεις Shingrix.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Shingrix, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

* Η μεθερπητική νευραλγία είναι πόνος που προκαλείται από βλάβη στα νεύρα. Είναι μια συχνή επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να λειτουργεί το Shingrix;

Η ανοσολογική απόκριση του σώματός σας στο εμβόλιο Shingrix καθορίζει πόσο σύντομα θα αρχίσει να δρα το Shingrix. Μόλις λάβετε το εμβόλιο, το σώμα σας παράγει αντισώματα για να σας προστατεύσει από τον ιό της ανεμευλογιάς-ζωστήρα. Αυτός ο ιός προκαλεί έρπητα ζωστήρα.

Σε μελέτες, το Shingrix έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πρόληψη του έρπητα ζωστήρα και της μεθερπητικής νευραλγίας* μετά τη δεύτερη δόση σας. Η προστασία σας μπορεί να εξαρτάται από την ηλικία σας, την ανοσολογική απόκριση του σώματός σας και άλλους παράγοντες.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε από το εμβόλιο Shingrix, μιλήστε με το γιατρό σας.

* Η μεθερπητική νευραλγία είναι πόνος που προκαλείται από βλάβη στα νεύρα. Είναι μια συχνή επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τις συνήθεις συστάσεις δοσολογίας που παρέχονται από τον παρασκευαστή του φαρμάκου. Εάν ο γιατρός σας συστήσει το Shingrix για εσάς, θα σας συνταγογραφήσει τη δοσολογία και το δοσολογικό σχήμα που είναι κατάλληλο για εσάς.

Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τη δοσολογία του Shingrix.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας:

  • Θα χρειαστώ μια αναμνηστική δόση Shingrix μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα;
  • Εάν έχω αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, θα χρειαστώ τρεις δόσεις Shingrix;
  • Το Shingrix εξακολουθεί να σας προστατεύει από τον έρπητα ζωστήρα εάν λάβετε μόνο μία δόση του εμβολίου;

Για να μάθετε περισσότερα για το Shingrix, ανατρέξτε σε αυτά τα άρθρα:

  • Shingrix (ανασυνδυασμένος ιός ανεμευλογιάς ζωστήρα)
  • Παρενέργειες του Shingrix: Τι πρέπει να γνωρίζετε
  • Shingrix και κόστος: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται στο παρόν υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Πώς διαγιγνώσκεται το Διάχυτο Μεγάλο Β-κυτταρικό λέμφωμα (DLBCL); Συν τα επόμενα βήματα

Η διάγνωση του διάχυτου λεμφώματος μεγάλων Β-κυττάρων συνήθως περιλαμβάνει πολλές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης αίματος και απεικόνισης, μαζί με μια...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss