Κατανόηση των διαφορετικών τύπων έρπητα ζωστήρα

Ο τύπος του έρπητα ζωστήρα που έχετε εξαρτάται από τις νευρικές ρίζες που επηρεάζει ο ιός. Ενώ επηρεάζει πιο συχνά τον κορμό, μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μάτια, το πρόσωπο ή το στόμα σας, να είναι ευρέως διαδεδομένο ή να μην προκαλέσει καθόλου εξάνθημα.

Ο ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά, ο ιός της ανεμευλογιάς-ζωστήρα (VZV), παραμένει αδρανής στις νευρικές ρίζες σας αφού αναρρώσετε. Χρόνια αργότερα, μπορεί να επανενεργοποιηθεί, προκαλώντας έρπητα ζωστήρα.

Ο έρπητας ζωστήρας είναι ένα επώδυνο εξάνθημα που εμφανίζεται συχνότερα στον κορμό σας. Αλλά το VZV μπορεί να επανενεργοποιηθεί σε οποιαδήποτε νευρική ρίζα, προκαλώντας διαφορετικούς τύπους έρπητα ζωστήρα.

Αν και ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να είναι αρκετά επώδυνος, συνήθως δεν είναι επικίνδυνος. Αλλά ορισμένοι τύποι έρπητα ζωστήρα δικαιολογούν έγκαιρη, επιθετική ιατρική θεραπεία.

Ερπης ζωστήρας

Ο έρπης ζωστήρας (HZ) ή τυπικός έρπητας ζωστήρας, είναι πιο κοινός σε ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Εάν το VZV επανενεργοποιηθεί στα νεύρα σας, τα πρώτα σας συμπτώματα μπορεί να είναι:

 • πυρετός
 • πονοκέφαλο
 • δυσφορία
 • μυρμήγκιασμα, πόνος, μούδιασμα ή φαγούρα στην περιοχή του δέρματος που σχετίζεται με την προσβεβλημένη νευρική ρίζα

Μετά από μερικές ημέρες, το εξάνθημα από έρπητα ζωστήρα εμφανίζεται σε αυτό το έμπλαστρο του δέρματος. Αυτό το μοτίβο δερματικών εξανθημάτων μοιάζει με ταινία ή σύμπλεγμα στη μία πλευρά του σώματός σας.

Αρχικά, το εξάνθημα μοιάζει με επίπεδες ροζ ή αποχρωματισμένες κηλίδες. Αυτά εξελίσσονται σε μικρές φουσκάλες και στη συνέχεια ξεφλουδίζουν. Αυτή η διαδικασία διαρκεί συνήθως περίπου 10 ημέρες.

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει τον έρπητα ζωστήρα μιλώντας μαζί σας και εξετάζοντας το εξάνθημά σας. Μερικές φορές, απαιτούνται δερματικά επιχρίσματα για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Τα από του στόματος αντιιικά φάρμακα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα εάν ξεκινήσουν εντός 72 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν:

 • ακυκλοβίρη
 • βαλακυκλοβίρη
 • φαμσικλοβίρη

Ένας γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει από του στόματος ή τοπικά παυσίπονα.

Τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα συνήθως διαρκούν 2-4 εβδομάδες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν χρόνια συμπτώματα που διαρκούν μήνες έως χρόνια μετά την υποχώρηση του εξανθήματος τους.

Η μεθερπητική νευραλγία (PHN) είναι μακροχρόνιος νευρικός πόνος στην πληγείσα περιοχή. Η PHN μπορεί να επηρεάσει έως και το 20% των ατόμων μετά από έρπητα ζωστήρα, ειδικά τους ηλικιωμένους.

Οφθαλμικός έρπης ζωστήρας

Στον οφθαλμικό έρπητα ζωστήρα (HZO), το VZV επηρεάζει τον οφθαλμικό κλάδο του πέμπτου κρανιακού νεύρου σας.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κάψιμο ή μυρμήγκιασμα που ακολουθείται από έκρηξη εξανθήματος από έρπητα ζωστήρα στο μέτωπο, το άνω βλέφαρο και τη μύτη σας.

Σε περίπου Ήμισυ Στις περιπτώσεις εμπλέκεται το ίδιο το μάτι, οδηγώντας σε:

 • πόνος
 • ερυθρότητα
 • ευαισθησία στο φως
 • αλλάζει η όραση

Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει αντιιικά φάρμακα, φάρμακα για τον πόνο και αξιολόγηση με έναν οφθαλμίατρο που ονομάζεται οφθαλμίατρο. Μπορεί να χρειαστούν τοπικά αντιβιοτικά, στεροειδή ή ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις.

Αν και το HZO είναι σοβαρό, οι περισσότεροι ενήλικες αναρρώνουν πλήρως περίπου 4 εβδομάδες. Ωστόσο, είναι πιθανές μακροχρόνιες επιπλοκές, όπως PHN και χρόνιος εκφυλισμός ή ουλές στον κερατοειδή.

Το HZO είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση

Ο έρπητας ζωστήρας στο μάτι σας είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση λόγω του κινδύνου σοβαρών επιπλοκών όπως η απώλεια όρασης. Επικοινωνήστε αμέσως με έναν γιατρό εάν νομίζετε ότι έχετε έρπητα ζωστήρα πάνω ή κοντά στο μάτι σας.

Έρπης ζωστήρας ωτικός

Λιγότερο από 1% των περιπτώσεων έρπητα ζωστήρα εμπλέκουν το έβδομο κρανιακό νεύρο, προκαλώντας έρπητα ζωστήρα ή σύνδρομο Ramsay Hunt.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • μονόπλευρη παράλυση του προσώπου
 • πόνος στο αυτί
 • εξάνθημα από έρπητα ζωστήρα πάνω ή μέσα στο αυτί

Μπορεί επίσης να επηρεάσει το κοντινό όγδοο κρανιακό νεύρο, προκαλώντας:

 • ίλιγγος
 • απώλεια ακοής ή εμβοές στο προσβεβλημένο αυτί
 • μειωμένη αίσθηση της γεύσης
 • μπερδεμένη ομιλία

Σχετικά με 85% των ατόμων με σύνδρομο Ramsay Hunt αναρρώνουν από παράλυση προσώπου εν μέρει εντός 4 εβδομάδων και πλήρως εντός 6 μηνών.

Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως η συγκίνηση. Αυτό συμβαίνει όταν μετακινώντας ένα μέρος του προσώπου σας προκαλείται ακούσια κίνηση ενός άλλου. Το PHN είναι επίσης δυνατό.

Η έγκαιρη θεραπεία με από του στόματος αντιιικά φάρμακα και υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών, όπως η πρεδνιζόνη, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.

Στοματικός έρπης ζωστήρας

Όταν το VZV επανενεργοποιείται σε άλλους κλάδους του πέμπτου κρανιακού νεύρου σας, τα συμπτώματα επηρεάζουν κυρίως τη στοματική κοιλότητα (στόμα).

Όπως και σε άλλους τύπους έρπητα ζωστήρα, μπορεί πρώτα να αναπτύξετε πυρετό, κόπωση και μυρμήγκιασμα ή πόνο στο κάψιμο στη μία πλευρά του στόματός σας. Ο πόνος μπορεί επίσης να αφορά το πρόσωπο ή τα δόντια.

Οι βλάβες του έρπητα ζωστήρα στη συνέχεια εμφανίζονται μέσα στο στόμα σας. Ο στοματικός έρπητας ζωστήρας δεν θα διασχίσει τη μέση γραμμή του στόματός σας, γεγονός που τον βοηθά να διαφοροποιηθεί από άλλες στοματικές λοιμώξεις.

Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπεία με αντιιικά φάρμακα και να συστήσει από του στόματος ή τοπικά αναλγητικά. Μπορεί να εμφανιστούν συχνές επιπλοκές του έρπητα ζωστήρα όπως η PHN.

Διάχυτος έρπης ζωστήρας

Οι γιατροί διαγιγνώσκουν διάχυτο ζωστήρα όταν περισσότερα από 20 οι βλάβες του έρπητα ζωστήρα εμφανίζονται έξω από την πρωτοπαθή δερματική περιοχή. Είναι πολύ πιο συνηθισμένο σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο διάσπαρτος ζωστήρας μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλες περιοχές, όπως:

 • πνεύμονες
 • γαστρεντερικός σωλήνας
 • αιμοφόρα αγγεία
 • εγκέφαλος
 • νωτιαίος μυελός

Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως:

 • μηνιγγοεγκεφαλίτιδα
 • ηπατίτιδα
 • αγγειοπάθεια

Τα άτομα με διάχυτο ζωστήρα μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία για να λάβουν ενδοφλέβια αντιική φαρμακευτική αγωγή και άλλες θεραπείες, ανάλογα με τις περιστάσεις τους.

Οι προοπτικές για τους ανθρώπους μετά τον διάχυτο ζωστήρα ποικίλλουν. Εξαρτάται από τυχόν υποκείμενες καταστάσεις υγείας και τις ιδιαιτερότητες της ασθένειας.

Έρπητης ημιτονοειδούς ζωστήρα

Ο ερπητής του ζωστήρα ημιτονοειδούς (ZSH) είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση κατά την οποία αναπτύσσετε κλασικά συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα πριν από το εξάνθημα, αλλά το εξάνθημα δεν εκδηλώνεται ποτέ.

Το ZSH μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του δέρματός σας, των εσωτερικών οργάνων ή των κρανιακών νεύρων, μιμούμενοι πολλούς από τους άλλους τύπους έρπητα ζωστήρα.

Το ZSH μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί δεδομένης της απουσίας εξανθήματος. Ένας γιατρός μπορεί να παραγγείλει ιογενή εξέταση PCR για να επιβεβαιώσει το ZSH.

Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιιικά φάρμακα, διαχείριση του πόνου και μερικές φορές κορτικοστεροειδή.

Το PHN είναι πάντα ένας κίνδυνος μετά τον έρπητα ζωστήρα, αλλά άλλα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μετά από ZSH εξαρτώνται από τις υποκείμενες παθήσεις υγείας και τα συστήματα του σώματος που επηρεάζονται.

Συχνές ερωτήσεις

Τι προκαλεί συνήθως τον έρπητα ζωστήρα;

Οι παράγοντες που προκαλούν τον έρπητα ζωστήρα περιλαμβάνουν το άγχος, την ασθένεια, την ανοσοκαταστολή, τα φάρμακα όπως τα στεροειδή και τη χημειοθεραπεία και τον καρκίνο. Παρόλο που είναι γνωστοί ορισμένοι παράγοντες ενεργοποίησης, οι γιατροί δεν είναι σίγουροι πώς ακριβώς επανενεργοποιείται ο ιός ή τι προκαλεί την εκ νέου αφύπνιση σε μερικούς ανθρώπους, αλλά όχι σε άλλους.

Με τι μπορεί να γίνει λάθος ο έρπητας ζωστήρας;

Ένα τυπικό εξάνθημα από έρπητα ζωστήρα μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα με τον απλό έρπητα, τη θυλακίτιδα ή τη δερματίτιδα εξ επαφής, όπως ο δηλητηριώδης κισσός.

Το HZO μπορεί να μπερδευτεί με άλλες μορφές λοιμώδους, ερεθιστικής ή αλλεργικής επιπεφυκίτιδας ή κερατίτιδας.

Η παράλυση του προσώπου που σχετίζεται με το σύνδρομο Ramsay Hunt μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα με εγκεφαλικό επεισόδιο ή παράλυση Bell.

Μπορεί ο έρπητας ζωστήρας να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος;

Επειδή ο έρπητας ζωστήρας δεν είναι μια νέα λοίμωξη, συνήθως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας.

Αλλά σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί διάχυτος ή ευρέως διαδεδομένος έρπητας ζωστήρας. Υπήρξαν επίσης αναφορές περιπτώσεων ατόμων που εξαπλώνουν κατά λάθος τις βλάβες του έρπητα ζωστήρα μέσω διαδικασιών όπως το microneedling.

Μπορείτε επίσης να μεταδώσετε τη λοίμωξη σε άτομα που δεν είχαν ποτέ (ή εμβολιαστεί κατά της) ανεμοβλογιάς, εάν έρθουν σε επαφή με τις φουσκάλες του έρπητα ζωστήρα σας.

Ο έρπητας ζωστήρας συνήθως προκαλεί ένα τοπικό δερματικό εξάνθημα με φουσκάλες μαζί με νευρικό πόνο. Όμως ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να παρουσιαστεί με διαφορετικούς τρόπους.

Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να αφορά το μάτι σας (HZ ophthalmicus), το εσωτερικό αυτί ή το νεύρο του προσώπου (HZ oticus ή σύνδρομο Ramsay Hunt) ή να γίνει ευρέως διαδεδομένος (διάχυτος έρπητας ζωστήρας). Σε τέτοιες περιπτώσεις, η έγκαιρη αναγνώριση και προσαρμογές της θεραπείας είναι πολύ σημαντικές για την πρόληψη σοβαρών μακροχρόνιων επιπλοκών.

Επικοινωνήστε αμέσως με έναν γιατρό εάν το εξάνθημά σας από έρπητα ζωστήρα είναι ευρέως διαδεδομένο ή εάν υποψιάζεστε ότι έχετε έρπητα ζωστήρα που επηρεάζει το μάτι, το αυτί ή το στόμα σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss