Κατανόηση του Κύκλου της ΙΨΔ

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) παρουσιάζει ανεξέλεγκτες σκέψεις, ορμές και τελετουργικές συμπεριφορές που δημιουργούν μια αλυσιδωτή αντίδραση γνωστή ως κύκλος της ΙΨΔ.

Οι παρεμβατικές σκέψεις αποτελούν «εμμονές» στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), μια κατάσταση ψυχικής υγείας που μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, φυλής ή φύλου από όλα τα μέρη του κόσμου.

Οι εμμονές στην ΙΨΔ είναι ανεπιθύμητες, ενοχλητικές ιδέες, νοητικές εικόνες ή παρορμήσεις που είναι υπερβολικά επαναλαμβανόμενες και καταλαμβάνουν σημαντικό χρόνο, συχνά ώρες της ημέρας σας.

Οι καταναγκασμοί στην ΙΨΔ είναι πράξεις εξουδετέρωσης. Είναι τελετουργικές συμπεριφορές που παρέχουν ανακούφιση από τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούνται από εμμονές. Οι καταναγκασμοί είναι πολύ ατομικοί και συχνά δεν έχουν ομοιοκαταληξία ή λόγο για τον λόγο που παρέχουν άνεση.

Η οδός μεταξύ μιας εμμονής και της προσωρινής ανακούφισης είναι γνωστή ως κύκλος OCD, μια ακολουθία τεσσάρων μερών γεγονότων που μπορεί γρήγορα να δημιουργήσει ένα εφέ χιονόμπαλας.

Τι είναι ο κύκλος ΙΨΔ;

Η φράση «κύκλος ΙΨΔ» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κοινή, κυκλική εμπειρία στην ΙΨΔ. Ξεκινά με μια εμμονή και τελειώνει με προσωρινή ανακούφιση – μόνο για να ξεκινήσει από την αρχή, δημιουργώντας έναν αέναο βρόχο από ενοχλητικές σκέψεις και τελετουργικές συμπεριφορές.

Ο κύκλος της ΙΨΔ είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεφύγει, επειδή η ανακούφιση που παρέχεται από τους καταναγκασμούς θεωρείται επιτυχής. Όταν κάτι «δουλεύει» για τον έλεγχο μιας εμμονής, ο εγκέφαλος της ΙΨΔ υποθέτει ότι θα λειτουργεί κάθε φορά και η αποτυχία να κάνει αυτή την ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή.

«Η ΙΨΔ χαρακτηρίζεται εύστοχα ως «φαύλος» κύκλος λόγω της επαναλαμβανόμενης φύσης του», δήλωσε η Κέιτ Σκουράτ, αδειούχος σύμβουλος ψυχικής υγείας και κλινική διευθύντρια στο Calmerry, Cody, Wyoming. «Έτσι, όσο περισσότερο παραμένετε στον κύκλο, τόσο περισσότερη ορμή και δύναμη αποκτά, δημιουργώντας μια μεγάλη πρόκληση για όσους αναζητούν την απελευθέρωση».

Ποια είναι τα τέσσερα συστατικά του κύκλου OCD;

Ο κύκλος της ΙΨΔ αποτελείται από τέσσερα μέρη:

 • έμμονη ιδέα
 • ανησυχία
 • καταναγκασμός
 • προσωρινή ανακούφιση

Εμμονη ιδέα

«Μια παρεμβατική σκέψη, εικόνα ή παρόρμηση ξεκινά τον κύκλο», εξήγησε ο Δρ Michael Alcee, κλινικός ψυχολόγος από το Tarrytown της Νέας Υόρκης. «Αυτές είναι οι αμφιβολίες και οι εμμονές του «τι-αν» και «αν-τότε» που βασανίζουν ανελέητα [someone living with OCD].»

Οι εμμονές δεν είναι ελεγχόμενες. Μπαίνουν στο μυαλό σας απρόσκλητοι και παίζουν ξανά και ξανά, ακόμα κι αν αναγνωρίζετε ότι είναι παράλογοι.

Οι εμμονές στην ΙΨΔ συχνά βασίζονται στον φόβο και μπορεί να σχετίζονται με κοινά θέματα:

 • μόλυνση
 • βία
 • τελειομανία
 • θρησκεία ή ηθική
 • ευθύνη
 • Ταυτότητα
 • σχέσεις

Η Alcee αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα εμμονών περιλαμβάνουν:

 • Τι θα γινόταν αν έτρεξα κατά λάθος πάνω σε κάποιον, και αυτό δεν ήταν μόνο ο θόρυβος μιας λακκούβας;
 • Αν δεν επαναλάβω αυτό το μάντρα τρεις φορές, κάτι κακό θα συμβεί στην οικογένειά μου.
 • Αγαπώ πραγματικά τον σύντροφό μου ή απλώς προσποιούμαι;
 • Δεν μπορώ να σταματήσω να έχω εικόνες να σπρώχνω κάποιον από αυτόν τον γκρεμό. Είμαι φοβερός άνθρωπος;

Ανησυχία

Το άγχος αποτελεί το δεύτερο μέρος του κύκλου της ΙΨΔ. Είναι η φυσική σας απόκριση σε σκέψεις που είναι ενοχλητικές.

«Η ένταση του άγχους ποικίλλει, αλλά είναι πάντα δυσανάλογη με την πραγματική απειλή», είπε ο Skurat. «Τα άτομα με ΙΨΔ βιώνουν μια αυξημένη κατάσταση άγχους, η οποία τα αναγκάζει να εμπλακούν σε ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές για να ανακουφίσουν την αγωνία».

Καταναγκασμός

Ο καταναγκασμός είναι κάτι που κάνετε σωματικά, διανοητικά ή και τα δύο για να αντιμετωπίσετε το άγχος που προκαλείται από μια εμμονή. Οι καταναγκασμοί μπορεί να περιλαμβάνουν την επανάληψη φράσεων, το μέτρημα, την αναζήτηση επιβεβαίωσης από τους άλλους και τη σχολαστική οργάνωση, μαζί με πολλές άλλες συμπεριφορές.

Ένα παράδειγμα καταναγκασμού, σύμφωνα με τον Skurat, θα ήταν η τοποθέτηση αντικειμένων με τον λεγόμενο σωστό τρόπο για να αποφύγετε να συμβούν άσχημα πράγματα.

Προσωρινή ανακούφιση

Οι καταναγκασμοί φέρνουν προσωρινή ανακούφιση στην ΙΨΔ, το τέταρτο και τελευταίο μέρος του κύκλου. «Αυτή η προσωρινή ανακούφιση μοιάζει με την άμεση ικανοποίηση του πρόχειρου φαγητού», επεσήμανε η Alcee. «Καταπραΰνει γρήγορα, αλλά δεν φέρνει πραγματικά την ικανοποίηση ενός καλού και θρεπτικού γεύματος, και έτσι οδηγεί σε περισσότερη εμμονή και περαιτέρω καταναγκασμούς».

Πώς ξεκινά ο κύκλος της ΙΨΔ;

Ο κύκλος της ΙΨΔ μπορεί να μοιάζει σαν ένας ατελείωτος βρόχος, αλλά ξεκινά με μια εμμονή.

Ο λόγος για τον οποίο αναπτύσσονται οι εμμονές είναι ασαφές. Οι υποκείμενες αιτίες της ΙΨΔ πιστεύεται ότι είναι πολύπλευρες, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο, όχι μόνο ένας.

Ερευνα υποδηλώνει αρνητικές εμπειρίες, όπως το τραύμα, καθώς και τη φυσική ιδιοσυγκρασία, τις δομικές και βιολογικές διαφορές στον εγκέφαλο και τη γενετική μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ΙΨΔ.

Τελικά, οι εμμονές συνήθως ευθυγραμμίζονται με τις προσωπικές σας αξίες. Αυτό είναι μέρος του τι τους κάνει ενοχλητικούς. Δεν θέλετε να βλάψετε κάποιον, για παράδειγμα, έτσι τυχόν ανεξέλεγκτες σκέψεις σχετικά με τη βία προκαλούν υπερβολικό άγχος.

Πώς να σπάσετε τον κύκλο της ΙΨΔ

Σύμφωνα με τον Skurat, η συχνότητα και η ένταση των κύκλων OCD μπορεί να ποικίλλει από άτομο σε άτομο και μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες όπως εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες, σημαντικά γεγονότα της ζωής και τους τρέχοντες γενικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Εάν αισθάνεστε ότι έχετε παγιδευτεί σε έναν συνεχή κύκλο ΙΨΔ, υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε να απελευθερωθείτε.

Δημιουργία χώρου

Ο Alcee συνιστά να αφήσετε τον εαυτό σας χώρο για να μην εμπλακεί αμέσως σε έναν καταναγκασμό, ο οποίος συχνά δημιουργεί μια βύθιση σαν κινούμενη άμμο στον κύκλο της ΙΨΔ.

«Είναι πάλι σαν την κινούμενη άμμο», είπε. «Όσο κατανοητό κι αν είναι να πανικοβάλλεσαι και να θέλεις να ξεφύγεις αμέσως από το άγχος, το να αφήνεις λίγο χρόνο και χώρο πρώτα – όπως το να ξαπλώσεις στην κινούμενη άμμο – δείχνει αποτελέσματα με πιο διαρκή ανακούφιση».

Αντιμετωπίζοντας τα θέματα των εμμονών

Μερικές φορές, το να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας, γνωστό και ως θεραπεία έκθεσης, είναι το κλειδί για να τους ξεπεράσετε, και αυτό μπορεί να ισχύει στην ΙΨΔ. Αντί να αποφεύγετε καταστάσεις που μπορεί να λειτουργούν ως πυροδοτήσεις εμμονής, ο Skurat προτείνει να εμπλακείτε σε αυτές τις στιγμές ως τρόπο να διαψεύσετε τις δικές σας ανησυχίες.

«Η απομάκρυνση από συγκεκριμένες καταστάσεις ενεργοποίησης και άβολα περιβάλλοντα ενισχύει την επιρροή των σκέψεών σας που βασίζονται στην ΙΨΔ», είπε. «Η εμμονική σου σκέψη σε έπεισε ότι ο κόσμος είναι γεμάτος κινδύνους και ότι η ίδια η ζωή είναι πηγή φόβου».

Αναζητώντας επαγγελματική θεραπεία

Η θεραπεία της ΙΨΔ επικεντρώνεται στο να σας διδάξει πώς να αντιμετωπίζετε τις ιδεοληπτικές σκέψεις και να τις διαχειρίζεστε χωρίς καταναγκασμούς. Περιλαμβάνει τη χρήση αποδεδειγμένων θεραπειών όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία στοχεύει στην αναδιάρθρωση των μη χρήσιμων μοτίβων σκέψης σε ωφέλιμα.

Η θεραπεία της ΙΨΔ μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον κύκλο ΙΨΔ σε πραγματικό χρόνο, ενώ σας παρέχει επίσης επιλογές για να ξεφύγετε από έναν βρόχο όταν αισθάνεστε κολλημένοι σε έναν.

Συμπέρασμα

Ο κύκλος της ΙΨΔ είναι ένας βρόχος εμπειρίας τεσσάρων συστατικών: μια εμμονή, αισθήματα συντριπτικού άγχους, ένας καταναγκασμός που εξουδετερώνει την αγωνία και προσωρινή ανακούφιση. Όταν επιστρέφουν οι ενοχλητικές σκέψεις, ο κύκλος ξεκινά εκ νέου.

Η αντιμετώπιση των θεμάτων των εμμονών, το να αφήσετε χρόνο για να σκεφτείτε προτού εμπλακείτε σε έναν καταναγκασμό και η αναζήτηση θεραπείας για την ΙΨΔ μπορούν όλα να βοηθήσουν να σπάσει ο κύκλος της ΙΨΔ.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss