Κατανόηση της σχέσης μεταξύ της δυσκοιλιότητας και της πρόπτωσης οργάνων της πυέλου

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι και σύμπτωμα και αιτία πρόπτωσης πυελικών οργάνων. Οι εξασθενημένοι μύες του πυελικού εδάφους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο και των δύο.

Η πρόπτωση πυελικού οργάνου είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν ένα από τα πυελικά όργανά σας διογκώνεται ή σπρώχνεται σε άλλο όργανο. Οι πρόπτωση πυελικών οργάνων είναι συχνές, ειδικά σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει την εμμηνόπαυση.

Οι επιπλοκές της δυσκοιλιότητας, όπως τα εξασθενημένα τοιχώματα του ορθού ή ένα διευρυμένο ορθό, μπορεί να οδηγήσουν σε ένα είδος πρόπτωσης πυελικών οργάνων που ονομάζεται «ρεκτοκήλη», η οποία μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω δυσκοιλιότητα.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τη σχέση μεταξύ της δυσκοιλιότητας και της πρόπτωσης πυελικών οργάνων.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της δυσκοιλιότητας και της πρόπτωσης πυελικών οργάνων;

Μια πρόπτωση πυελικού οργάνου μπορεί να συμβεί όταν οι μύες στην περιοχή της πυέλου εξασθενούν. Οι πυελικοί μύες σας είναι σημαντικοί για τον έλεγχο του εντέρου και μπορούν να επηρεαστούν από τη δυσκοιλιότητα με μερικούς διαφορετικούς τρόπους.

Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να αποδυναμώσει τα τοιχώματα του ορθού και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της αίσθησης στα πυελικά νεύρα μαζί με ακράτεια κοπράνων και ούρων.

Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει το γέμισμα του ορθού με σκληρά κόπρανα και τη διόγκωση. Όταν συμβεί αυτή η διεύρυνση, το ορθό μπορεί να διογκωθεί στον κόλπο. Αυτή η κατάσταση είναι ένας τύπος πρόπτωσης πυελικού οργάνου που ονομάζεται «ρεκτοκήλη». Συνήθως γίνεται πιο σοβαρή κατά τις κενώσεις του εντέρου και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη δυσκοιλιότητα.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι τύποι πρόπτωσης πυελικών οργάνων, όπως:

 • Κυστεοκήλη: Η κυστεοκήλη είναι μια πρόπτωση που εμφανίζεται όταν η ουροδόχος κύστη σπρώχνεται στον κόλπο.
 • Πρόπτωση μήτρας: Η πρόπτωση της μήτρας είναι μια πρόπτωση που συμβαίνει όταν η μήτρα σπρώχνεται στον κόλπο.
 • Enterocele: Η εντεροκήλη είναι μια πρόπτωση που συμβαίνει όταν το λεπτό έντερο σπρώχνει στον κόλπο.

Το ορθοκήλιο είναι ο τύπος πρόπτωσης πυελικού οργάνου που είναι πιο πιθανό να συνδέεται με δυσκοιλιότητα.

Μπορεί η δυσκοιλιότητα να επιδεινώσει την πρόπτωση του πυελικού οργάνου;

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση όταν έχετε ή προσπαθείτε να κάνετε κένωση. Η καταπόνηση των πυελικών μυών σας μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πόνο και δυσφορία.

Μπορεί η πρόπτωση του πυελικού οργάνου να επιδεινωθεί ή να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για πρόπτωση πυελικών οργάνων και μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα. Η πρόπτωση πυελικών οργάνων μπορεί να δυσκολέψει το σώμα σας να κάνει τα κόπρανα. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα ή να προκαλέσει νέα δυσκοιλιότητα.

Μπορεί η δυσκοιλιότητα να προκαλέσει προσωρινή πρόπτωση;

Η πρόπτωση δεν είναι μια προσωρινή κατάσταση, αλλά ορισμένες πρόπτωση που προκαλούνται από τη δυσκοιλιότητα είναι μικρές και πολύ ήπιες.

Αυτές οι πρόπτωση συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα και μπορεί να επουλωθούν από μόνες τους. Αν και αυτές οι μικρές πρόπτωση δεν είναι προσωρινές, μπορούν να επιλυθούν χωρίς θεραπεία.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα εάν έχετε πρόπτωση πυελικού οργάνου;

Συχνά, οι καλύτεροι τρόποι για να ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα είναι τα βήματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι. Για πολλούς ανθρώπους, οι συστάσεις διατροφής και τρόπου ζωής είναι ασφαλείς τρόποι αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας με πρόπτωση πυελικού οργάνου. Εδώ είναι μερικές προτάσεις:

 • Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μεταφορά της τροφής μέσω του σώματός σας και μπορούν να βοηθήσουν στην απαλότητα των κινήσεων του εντέρου σας.
 • Πίνετε περισσότερο νερό: Η παραμονή ενυδατωμένη μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε το πεπτικό σας σύστημα να παραμείνει σε καλό δρόμο και να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα.
 • Μειώστε ή αφαιρέστε τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα: Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν ή να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, όπως:

  • γαλακτοκομείο
  • κόκκινο κρέας
  • εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα
 • Προσθέστε καθημερινή φυσική δραστηριότητα: Η αύξηση της κίνησης σε μια μέρα μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να μετακινήσει την τροφή μέσω του πεπτικού σας συστήματος και να μειώσει τη δυσκοιλιότητα.
 • Δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο μπάνιου: Είναι σημαντικό να αφιερώσετε στον εαυτό σας άφθονο χρόνο για κενώσεις, γιατί μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την καταπόνηση. Για περισσότερα σχετικά με τις συνήθειες που μπορούν να σας βοηθήσουν να το κάνετε πιο εύκολο όταν επισκέπτεστε το μπάνιο, ανατρέξτε σε ένα άρθρο σχετικά με τις θέσεις του μπάνιου.

Εάν αυτά τα βήματα στο σπίτι δεν βοηθούν ή δεν ανακουφίζουν πλήρως τα συμπτώματά σας, είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν γιατρό. Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει θεραπείες για την καλύτερη αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και της πρόπτωσης πυελικών οργάνων. Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν επιλογές όπως θεραπεία πυελικού εδάφους ή φάρμακα.

Τι είδους δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγετε με πρόπτωση οργάνου;

Ορισμένες δραστηριότητες μπορεί να επιδεινώσουν την πρόπτωση οργάνου. Είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να δείτε ποιες προφυλάξεις μπορεί να σας συμβουλεύσει. Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να αποφύγετε:

 • άρση βαρών
 • έντονη αερόβια άσκηση
 • άσκηση υψηλού αντίκτυπου
 • πηδώντας
 • καταβολές
 • αθλήματα που περιλαμβάνουν οποιαδήποτε από τις παραπάνω κινήσεις

Ένας φυσιοθεραπευτής ή εκπαιδευτής μπορεί να σας βοηθήσει να τροποποιήσετε αυτές τις δραστηριότητες μέχρι να επουλωθεί η πρόπτωση σας ή να ολοκληρωθεί η θεραπεία σας. Ένας γιατρός μπορεί να σας ενημερώσει τι είναι πιο ασφαλές για εσάς.

Μια πρόπτωση πυελικού οργάνου συμβαίνει όταν ένα όργανο στην περιοχή της πυέλου ωθεί σε ένα άλλο. Οι εξασθενημένοι μύες του πυελικού εδάφους μπορούν να συμβάλουν στην πρόπτωση του πυελικού οργάνου και τη δυσκοιλιότητα.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει πρόπτωση πυελικών οργάνων. Τις περισσότερες φορές, ένας τύπος πρόπτωσης που ονομάζεται «ρεκτοκήλη» συμβαίνει όταν το ορθό σπρώχνει στον κόλπο.

Τα παρακάτω βήματα διατροφής και τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα όταν έχετε πρόπτωση πυελικού οργάνου:

 • προσθέστε φυτικές ίνες στη διατροφή σας
 • πίνετε περισσότερο νερό
 • μειώστε τις τροφές που προκαλούν δυσκοιλιότητα
 • προσθέστε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας
 • υιοθετήστε χρήσιμες συνήθειες μπάνιου

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss