Κατανόηση της Οπτικής Αγνωσίας

Τα άτομα με οπτική αγνωσία μπορεί να μην μπορούν να αναγνωρίσουν, να ζωγραφίσουν ή να θυμηθούν πώς να χρησιμοποιήσουν αντικείμενα ακόμη και με την όραση που λειτουργεί σωστά. Υπάρχουν δύο υπο-τύποι αυτής της κατάστασης.

Λιγότερο από 1% των ατόμων με νευρολογικές παθήσεις βιώνουν αγνωσία, μια κατάσταση όπου χάνουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν αντικείμενα, ανθρώπους ή φωνές.

Ακόμη λιγότεροι βιώνουν οπτική αγνωσία, έναν τύπο αγνωσίας όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν, να ζωγραφίσουν ή να θυμηθούν πώς να χρησιμοποιήσουν αντικείμενα παρά την κανονική λειτουργία της όρασης. Αυτή η αγνωσία μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη, ανάλογα με την αιτία.

Η οπτική αγνωσία συνήθως σχετίζεται με βλάβες στον εγκέφαλο και η ακριβής θέση οποιασδήποτε εγκεφαλικής βλάβης θα κατευθύνει τα συμπτώματα της οπτικής αγνωσίας που αντιμετωπίζετε. Δύο υποτύποι οπτικής αγνωσίας με διαφορετικά συμπτώματα είναι η αντιληπτική και η συνειρμική αγνωσία.

Πώς κατηγοριοποιείται η οπτική αγνωσία;

Οπτική αγνωσία είναι μια νευρολογική πάθηση που εμποδίζει την αναγνώριση σχημάτων, χρωμάτων ή αντικειμένων παρά την κανονική λειτουργία της όρασης. Οι υποτύποι περιγράφουν το συγκεκριμένο είδος οπτικής απώλειας που βιώνει ένα άτομο.

Τα άτομα με αντιληπτική οπτική αγνωσία δυσκολεύονται να αντιληφθούν το σχήμα και τη μορφή των αντικειμένων. Μπορεί να δυσκολεύονται να αντιγράψουν, να σχεδιάσουν και να ταιριάξουν φιγούρες. Όσοι έχουν συνειρμική οπτική αγνωσία δεν μπορούν να θυμηθούν τι ονομάζονται τα αντικείμενα και πώς χρησιμοποιούνται.

Η εντόπιση οποιωνδήποτε εγκεφαλικών βλαβών παίζει βασικό ρόλο στον προσδιορισμό του τύπου της οπτικής αγνωσίας που βιώνει ένα άτομο. Ζημιά στο ινιακό-βρεγματικό φλοιό του εγκεφάλου συνδέεται με την αντιληπτική οπτική αγνωσία, ενώ η συνειρμική αγνωσία συνδέεται με βλάβη στον αμφοτερόπλευρο κάτω ινιακό κροταφικό φλοιό.

Άλλες μορφές οπτικής αγνωσίας περιλαμβάνουν:

 • Προσοπαγνωσία: αδυναμία αναγνώρισης οικείων προσώπων (τυφλότητα προσώπου)
 • Ταυτόχρονη διάγνωση: να μην μπορείτε να αναγνωρίσετε αντικείμενα όταν εμφανίζονται μαζί, αν και μπορείτε να τα αναγνωρίσετε από μόνα τους
 • Αγνωσία χρώματος: αδυναμία αναγνώρισης και διάκρισης των χρωμάτων παρά τις φυσιολογικές ικανότητες όρασης
 • Αγνωσία δακτύλου: πρόβλημα με το όνομα και τη διαφοροποίηση μεταξύ των δακτύλων
 • Αγνωστική αλεξία: αδυναμία να αναγνωρίσει τις λέξεις οπτικά

Ανάλογα με την αιτία, η αγνωσία μπορεί να είναι μόνιμη ή προσωρινή. Η οπτική αγνωσία μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά πολλές από τις καταστάσεις που μπορούν να συμβάλουν σε αυτήν είναι πιο συχνές σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οπτικής αγνωσίας;

Τα συμπτώματα της οπτικής αγνωσίας διαφέρουν ανάλογα με τη μορφή της οπτικής αγνωσίας που αντιμετωπίζετε.

Για παράδειγμα, άτομα με αντιληπτική οπτική αγνωσία μπορεί να μην είναι σε θέση:

 • αντιγράψτε ή σχεδιάστε φιγούρες
 • ταιριάζουν σχήματα
 • αναγνωρίζουν γράμματα ή σχήματα
 • πείτε πότε τα αντικείμενα έχουν διαφορετικό προσανατολισμό

Τα σημάδια της συνειρμικής οπτικής αγνωσίας μπορεί να περιλαμβάνουν την αδυναμία:

 • θυμηθείτε το όνομα ενός χρώματος, σχήματος ή αντικειμένου
 • θυμηθείτε πώς να χρησιμοποιείτε αντικείμενα

Τι προκαλεί την οπτική αγνωσία;

Η οπτική αγνωσία είναι συχνά σχετίζεται με βλάβες στον ινιακό λοβό του εγκεφάλου. Αυτές οι βλάβες μπορεί να οφείλονται σε διάφορες αιτίες.

Η οπτική αγνωσία μπορεί να σχετίζεται με:

 • Εγκεφαλικό
 • εγχείριση εγκεφάλου
 • όγκους
 • αιμορραγίες
 • τραυματική εγκεφαλική βλάβη
 • επιληπτικές κρίσεις
 • δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα ή έκθεση σε άλλες τοξίνες

 • εγκεφαλική υποξία
 • ιοί που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα

Ορισμένες προοδευτικές ασθένειες του εγκεφάλου και αναπτυξιακές διαταραχές μπορούν επίσης να διαταράξουν τον εγκέφαλο με τρόπους που μπορεί να προκαλέσουν αγνωσία. Παραδείγματα αυτών των συνθηκών περιλαμβάνουν:

 • Η ασθένεια Αλτσχάϊμερ
 • άνοια
 • Άνοια σώματος Lewy

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο γιατρός σας μπορεί να εκτελέσει διάφορες απλές εξετάσεις για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν έχετε οπτική αγνωσία. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν να σας ζητηθεί να σχεδιάσετε εικόνες πολλών αντικειμένων, να αναγνωρίσετε γραπτές λέξεις ή να δείξετε πώς να χρησιμοποιήσετε ένα αντικείμενο.

Εκτός από την εκτέλεση δοκιμών που επικεντρώνονται στους διαφορετικούς τύπους οπτικής αγνωσίας, ο γιατρός σας θα πρέπει επίσης να αποκλείσει τυχόν προβλήματα με το μάτι που μπορεί να προκαλούν προβλήματα όρασης.

Εάν διαγνωστεί με οπτική αγνωσία, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει σαρώσεις του κεφαλιού και του εγκεφάλου για να προσδιορίσει την έκταση τυχόν βλάβης και να μάθει περισσότερα για πιθανές υποκείμενες αιτίες.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Υπάρχει καμία θεραπεία για οπτική αγνωσία. Αντίθετα, η θεραπεία θα επικεντρωθεί συνήθως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας και τυχόν υποκείμενων προβλημάτων υγείας.

Συγκεκριμένες ιατρικές διαδικασίες ή φάρμακα μπορεί να συνιστώνται εάν υπάρχει θεραπεύσιμη υποκείμενη αιτία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός όγκου ή φάρμακα κατά της κρίσης που θα βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των κρίσεων που αντιμετωπίζετε.

Για άτομα με οπτική αγνωσία χρησιμοποιούνται ειδικές θεραπείες που αντισταθμίζουν τυχόν επηρεαζόμενες δεξιότητες ζωής. Μπορούν να διδαχθούν απτικοί και ακουστικοί τρόποι αναγνώρισης αντικειμένων. Οι θεραπευτές μπορεί επίσης να προτείνουν τεχνολογία όπως η τεχνολογία ανάγνωσης οθόνης για να βοηθήσει με τις καθημερινές προκλήσεις.

Παρά το γεγονός ότι έχουν κανονικά λειτουργικά μάτια, τα άτομα με οπτική αγνωσία δεν μπορούν να αναγνωρίσουν αντικείμενα ή τα χαρακτηριστικά τους. Εάν έχετε αυτήν την κατάσταση, ενδέχεται να μην μπορείτε να αναγνωρίσετε, να σχεδιάσετε, να ταιριάξετε ή να θυμηθείτε πώς να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα. Η οπτική αγνωσία μπορεί να είναι προσωρινή ή πιο μόνιμη ανάλογα με την αιτία.

Εκτός από τη φροντίδα για υποκείμενα ζητήματα υγείας, η θεραπεία εστιάζει στη θεραπεία για τη βελτίωση των συμπτωμάτων που μπορεί να επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να συστήσει θεραπείες για τα συγκεκριμένα συμπτώματά σας.

Μάθετε περισσότερα

Πώς διαγιγνώσκεται το Διάχυτο Μεγάλο Β-κυτταρικό λέμφωμα (DLBCL); Συν τα επόμενα βήματα

Η διάγνωση του διάχυτου λεμφώματος μεγάλων Β-κυττάρων συνήθως περιλαμβάνει πολλές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης αίματος και απεικόνισης, μαζί με μια...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss