Καρδιομυοπάθεια εναντίον καρδιακής ανεπάρκειας: Ομοιότητες και διαφορές

Αυτές οι δύο καταστάσεις επηρεάζουν το πόσο καλά μπορεί η καρδιά σας να αντλεί αίμα. Η μυοκαρδιοπάθεια μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Η μυοκαρδιοπάθεια και η καρδιακή ανεπάρκεια είναι και οι δύο καταστάσεις στις οποίες η καρδιά σας δυσκολεύεται να αντλήσει αίμα. Ενώ η μυοκαρδιοπάθεια περιλαμβάνει προβλήματα με τον καρδιακό σας μυ ειδικά, η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκύψει από οποιονδήποτε αριθμό καρδιακών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών της βαλβίδας και του ρυθμού.

Η καρδιακή ανεπάρκεια και η μυοκαρδιοπάθεια τείνουν να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών ή ακόμα και απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών. Αν και είναι παρόμοια, η μυοκαρδιοπάθεια και η καρδιακή ανεπάρκεια διαφέρουν με ορισμένους σημαντικούς τρόπους.

Πώς διακρίνετε την μυοκαρδιοπάθεια από την καρδιακή ανεπάρκεια;

Μεταξύ των βασικών διαφορών μεταξύ της μυοκαρδιοπάθειας και της καρδιακής ανεπάρκειας είναι οι υποκείμενες αιτίες τους, οι οποίες επηρεάζουν τις θεραπευτικές επιλογές και την πορεία κάθε νόσου.

Η μυοκαρδιοπάθεια περιλαμβάνει προβλήματα με τον καρδιακό σας μυ που προέρχονται από μόλυνση του καρδιακού ιστού, υπερβολική εργασία λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης ή άλλες αιτίες. Ο μυς μπορεί να πυκνώσει, να τεντωθεί ή να περιέχει ανθυγιεινές ουσίες που επηρεάζουν τη λειτουργία του.

Οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα μπορεί να κάνει την καρδιά σας λιγότερο αποτελεσματική στην άντληση αίματος σε όλα τα όργανα, τους μύες και άλλους ιστούς στο σώμα σας. Εάν η απεικόνιση, οι εξετάσεις αίματος και μια φυσική εξέταση αποκαλύψουν ανθυγιεινές αλλαγές στον καρδιακό σας μυ, ένας γιατρός θα διαγνώσει μυοκαρδιοπάθεια.

Η καρδιακή ανεπάρκεια, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι ή όχι αποτέλεσμα ενός προβλήματος του καρδιακού μυός.

Καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η νόσος των βαλβίδων και η αρρυθμία (μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός) μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Με την πάροδο του χρόνου, οποιαδήποτε κατάσταση αποδυναμώνει την ικανότητα άντλησης της καρδιάς σας μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον καρδιακό σας μυ. Η καρδιακή ανεπάρκεια συχνά αναγκάζει τον καρδιακό μυ να δουλεύει πιο σκληρά και να πυκνώνει προκειμένου να αντισταθμίσει την εξασθενημένη ικανότητα άντλησης.

Είναι λίγο παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο οι δικέφαλοί σας μεγαλώνουν εάν τους κάνετε με επαναλαμβανόμενες προπονήσεις με μπούκλες και άλλες ασκήσεις αντίστασης.

Η προέλευση ορισμένων τύπων μυοκαρδιοπάθειας και καρδιακής ανεπάρκειας είναι επίσης διαφορετική. Τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες με μυοκαρδιοπάθεια έχουν συνήθως μια κληρονομική μορφή της πάθησης. Η διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας σε βρέφος ή παιδί συνήθως προκύπτει από ένα συγγενές καρδιακό πρόβλημα.

Τα συμπτώματα του καθενός

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων στην μυοκαρδιοπάθεια και στην καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί επίσης να διαφέρει.

Είναι πιθανό να έχετε μια ήπια περίπτωση μυοκαρδιοπάθειας που δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να υποδιαγνωσθεί σημαντικά. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι περίπου 1 στους 500 ενήλικες έχουν αυτή την κατάσταση.

Αλλά η μυοκαρδιοπάθεια συχνά επιδεινώνεται ακόμη και με τη θεραπεία και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Καθώς επιδεινώνεται, τα συμπτώματα θα αναπτυχθούν.

Η καρδιακή ανεπάρκεια συνήθως έχει πάντα συμπτώματα, ανεξάρτητα από την αιτία της, αν και τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν σταδιακά. Περίπου το 2% του συνολικού πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει καρδιακή ανεπάρκεια, αν και το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται σε περίπου 8,5% μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 65-70 ετών.

Η μυοκαρδιοπάθεια και η καρδιακή ανεπάρκεια μοιράζονται πολλά συμπτώματα, αν και ο χρόνος εμφάνισης ορισμένων συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την πάθηση που έχετε.

Συγκοπή Καρδιομυοπάθεια
Πόνος στο στήθος συνήθως μόνο εάν προκαλείται από καρδιακή προσβολή συνήθως μετά από άσκηση ή βαρύ γεύμα
Ζάλη συχνά προκαλείται από φάρμακα για την καρδιά ή να σηκώνεστε πολύ γρήγορα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή
Κούραση μερικές φορές συνοδεύεται από μυϊκή αδυναμία εμφανίζεται συχνά μετά από σωματική άσκηση
Ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός μπορεί να προηγείται της ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να προκύψουν από αλλαγές στα κύτταρα του καρδιακού μυός που επηρεάζουν επίσης το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς σας
Δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να είναι χειρότερο όταν ξαπλώνετε και μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις βήχα συνήθως χειρότερα μετά από σωματική άσκηση
Οίδημα στα κάτω άκρα μπορεί να υποδηλώνει ταχεία επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας εάν συμβεί ξαφνικά μπορεί να υποδηλώνει καρδιακή ανεπάρκεια

Αιτίες του καθενός

Η μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να είναι κληρονομική ή επίκτητη. Η επίκτητη μυοκαρδιοπάθεια αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα άλλης πάθησης. Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες επίκτητης μυοκαρδιοπάθειας είναι:

 • ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες ή ασθένειες του συνδετικού ιστού
 • στεφανιαία νόσο ή καρδιακή προσβολή
 • ενδοκρινικά προβλήματα όπως η νόσος του θυρεοειδούς και ο διαβήτης
 • υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • λοιμώξεις του καρδιακού μυός
 • εγκυμοσύνη

Υπάρχουν διάφοροι τύποι μυοκαρδιοπάθειας, ο καθένας με τα δικά του αίτια. Οι ακόλουθες ενότητες συζητούν ορισμένους από τους κύριους τύπους.

Διατατική μυοκαρδιοπάθεια (DCM)

Το DCM είναι η πιο κοινή μορφή μυοκαρδιοπάθειας και συνήθως αναπτύσσεται σε ενήλικες κάτω των 60 ετών. Μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις του καρδιακού μυός, αρρυθμίες, καρδιακή προσβολή ή άλλους παράγοντες.

Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HCM)

Το HCM είναι μια σπάνια πάθηση που συνήθως κληρονομείται από έναν γονέα. Αν και είναι μια γενετική διαταραχή, συνήθως δεν διαγιγνώσκεται μέχρι την ενηλικίωση.

Περιοριστική μυοκαρδιοπάθεια (RCM)

Το RCM είναι μια άλλη σπάνια μορφή μυοκαρδιοπάθειας. Τις περισσότερες φορές προκαλείται από καταστάσεις όπως η καρδιακή αμυλοείδωση, η οποία είναι μια συσσώρευση του αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον καρδιακό ιστό. Μια άλλη αιτία είναι η καρδιακή σαρκοείδωση, η οποία συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας προκαλεί το σχηματισμό σβώλων (κοκκιωμάτων) στον καρδιακό σας μυ.

Όπως οι διάφορες μυοκαρδιοπάθειες, η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα πολλών αιτιών.

Σύμφωνα με α Έκθεση 2019 από την Ένωση Καρδιολογικής Ανεπάρκειας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, οι μυοκαρδιοπάθειες είναι συχνές αιτίες καρδιακής ανεπάρκειας, αν και υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των μυοκαρδιοπαθειών για την καλύτερη πρόληψη της εξέλιξης τους σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Άλλες κοινές αιτίες καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν:

 • αρρυθμίες
 • συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες
 • στεφανιαία νόσος
 • Διαβήτης
 • έμφραγμα
 • υψηλή πίεση του αίματος
 • πνευμονική υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες μέσα στους πνεύμονές σας)

 • νόσος της βαλβίδας

Μπορεί η καρδιά σας να αναρρώσει από μυοκαρδιοπάθεια;

Μια έγκαιρη διάγνωση και σωστή θεραπεία μπορεί μερικές φορές να αποκαταστήσει την υγεία των καρδιακών μυών. Σύμφωνα με α κριτική 2022περίπου το 15% των ατόμων με διατατική μυοκαρδιοπάθεια βιώνουν μια επιστροφή στο φυσιολογικό μέγεθος και λειτουργία της καρδιάς με τη θεραπεία.

Πότε η μυοκαρδιοπάθεια γίνεται καρδιακή ανεπάρκεια;

Όταν οι αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του καρδιακού μυός σας γίνονται τόσο σημαντικές που η καρδιά σας δεν μπορεί πλέον να αντλεί αρκετό αίμα για να καλύψει τις απαιτήσεις του σώματός σας, η μυοκαρδιοπάθεια έχει εξελιχθεί σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Εάν έχετε λάβει διάγνωση μυοκαρδιοπάθειας αλλά, παρά το πρόβλημα του καρδιακού μυός, η καρδιά σας μπορεί ακόμα να αντλεί αρκετό αίμα σε όλο σας το σώμα, δεν έχετε ακόμη καρδιακή ανεπάρκεια.

Μπορείτε να έχετε μυοκαρδιοπάθεια χωρίς καρδιακή προσβολή;

Αν και το έμφραγμα είναι ένα κοινό έναυσμα τόσο για μυοκαρδιοπάθεια όσο και για καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να έχετε μία από τις παθήσεις χωρίς ποτέ να υποστείτε καρδιακή προσβολή ή να λάβετε διάγνωση στεφανιαίας νόσου.

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής αν έχετε καθένα από αυτά;

Η προοπτική για καρδιακή ανεπάρκεια ή μυοκαρδιοπάθεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του συγκεκριμένου τύπου πάθησης και της σοβαρότητάς της, καθώς και της ηλικίας σας, της συνολικής υγείας σας και του είδους της θεραπείας που λαμβάνετε.

ΕΝΑ Μελέτη 2022 υποδηλώνει ότι περίπου το 34% των ατόμων με DCM επιβιώνουν τουλάχιστον 15 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Το προσδόκιμο ζωής της καρδιακής ανεπάρκειας καθορίζεται συνήθως από το στάδιο της νόσου και την ηλικία του ατόμου. Συνήθως, τα νεότερα άτομα που λαμβάνουν διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας έχουν καλύτερη προοπτική.

ΕΝΑ κριτική 2019 από 60 μικρές μελέτες υποδηλώνουν ότι το μέσο ποσοστό 10ετούς επιβίωσης για κάποιον με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια είναι 34,9%.

Η μυοκαρδιοπάθεια και η καρδιακή ανεπάρκεια είναι και οι δύο καταστάσεις που επηρεάζουν την ικανότητα της καρδιάς σας να αντλεί αίμα σε όλο το σώμα σας. Ενώ οι δύο καταστάσεις είναι διαφορετικές κατά κάποιο τρόπο, και οι δύο είναι σοβαρές καρδιακές διαταραχές που συχνά απαιτούν συνεχή φροντίδα για την πρόληψη δυνητικά απειλητικών επιπλοκών.

Η συνεργασία με έναν καρδιολόγο και την υπόλοιπη ομάδα υγειονομικής περίθαλψης θα σας δώσει την καλύτερη ευκαιρία να ευδοκιμήσετε με μία ή και τις δύο από αυτές τις καρδιακές παθήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss