Καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι: Πώς διαφέρουν;

Όταν ακούτε τη λέξη όγκος, πιθανότατα σκέφτεστε καρκίνο. Αλλά, στην πραγματικότητα, πολλοί όγκοι δεν είναι καρκινικοί.

Ένας όγκος είναι ένα σύμπλεγμα μη φυσιολογικών κυττάρων. Ανάλογα με τους τύπους κυττάρων σε έναν όγκο, μπορεί να είναι:

 • Αγαθός. Ο όγκος δεν περιέχει καρκινικά κύτταρα.
 • Προκακοήθη ή προκαρκινική. Περιέχει μη φυσιολογικά κύτταρα που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν καρκινικά.
 • Κακοήθης. Ο όγκος περιέχει καρκινικά κύτταρα.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις βασικές διαφορές μεταξύ καλοήθων και κακοήθων όγκων και πώς διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται.

Τι είναι ένας καλοήθης όγκος;

Οι καλοήθεις όγκοι δεν είναι καρκινικοί. Δεν θα εισβάλουν στον περιβάλλοντα ιστό ούτε θα εξαπλωθούν αλλού.

Ακόμα κι έτσι, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα όταν αναπτύσσονται κοντά σε ζωτικά όργανα, πιέζουν ένα νεύρο ή περιορίζουν τη ροή του αίματος. Οι καλοήθεις όγκοι συνήθως ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι καλοήθων όγκων περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Αδενώματα

Τα αδενώματα, ή πολύποδες, αναπτύσσονται σε αδενοειδή κύτταρα στον επιθηλιακό ιστό, ένα λεπτό στρώμα ιστού που καλύπτει αδένες, όργανα και άλλες δομές.

Η θεραπεία εξαρτάται από την τοποθεσία και το μέγεθος. Μερικοί πολύποδες του παχέος εντέρου είναι αδενώματα και πρέπει να αφαιρούνται σε περίπτωση που γίνουν κακοήθεις.

Ινομυώματα

Τα ινομυώματα αναπτύσσονται σε ινώδη ιστό. Τα ινομυώματα της μήτρας είναι κοινά, επηρεάζουν 20 έως 80 τοις εκατό των γυναικών μέχρι την ηλικία των 50. Δεν χρειάζονται απαραίτητα θεραπεία. Εάν προκαλούν πόνο ή άλλα προβλήματα, ένας γιατρός μπορεί να τα αφαιρέσει χειρουργικά.

Αιμαγγειώματα

Τα αιμαγγειώματα είναι ένας τύπος όγκου που αποτελείται από επιπλέον αιμοφόρα αγγεία. Είναι οι πιο συχνοί όγκοι στα παιδιά. Τείνουν να εμφανίζονται πιο συχνά στο δέρμα και στο συκώτι.

Στο δέρμα, ένα αιμαγγείωμα μπορεί αρχικά να φαίνεται ότι είναι ένα κόκκινο σημάδι. Στη συνέχεια, με την πάροδο του χρόνου, θα αρχίσει να σχηματίζει ένα κόκκινο εξόγκωμα.

Αν και πρέπει να παρακολουθούνται, τα αιμαγγειώματα συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα και συνήθως εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία.

Λιπώματα

Τα λιπώματα είναι όγκοι βραδείας ανάπτυξης που σχηματίζονται στον λιπώδη ιστό κάτω από το δέρμα. Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε, αλλά ιδιαίτερα στον λαιμό, τους ώμους, τις μασχάλες ή τον κορμό.

Είναι συχνότερα μεταξύ 40 και 60 ετών. Η θεραπεία δεν είναι πάντα απαραίτητη, αλλά μπορείτε να τα αφαιρέσετε εάν σας ενοχλούν.

Τι είναι ένας προκακοήθης όγκος;

Οι καλοήθεις όγκοι δεν μετατρέπονται απαραίτητα σε κακοήθεις όγκους. Μερικοί έχουν τη δυνατότητα, ωστόσο, να γίνουν καρκινικά εάν τα μη φυσιολογικά κύτταρα συνεχίσουν να αλλάζουν και να διαιρούνται ανεξέλεγκτα.

Αυτοί οι όροι περιγράφουν ορισμένα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά δυνητικά προκακοήθων όγκων:

 • Υπερπλασία. Τα κύτταρα με φυσιολογική όψη αναπαράγονται ταχύτερα από το κανονικό.
 • Ατυπία. Τα κύτταρα φαίνονται ελαφρώς ανώμαλα.
 • Μεταπλασία. Τα κύτταρα φαίνονται φυσιολογικά, αλλά δεν είναι ο τύπος των κυττάρων που βρίσκονται συνήθως σε αυτήν την περιοχή του σώματος.

Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιοι όγκοι θα εξελιχθούν, οι ακόλουθοι τύποι μαζών πρέπει να παρακολουθούνται ή να αντιμετωπίζονται προσεκτικά:

 • Δυσπλασία. Τα κύτταρα φαίνονται ανώμαλα, αναπαράγονται ταχύτερα από το κανονικό και δεν είναι κανονικά διατεταγμένα.
 • Καρκίνωμα in situ. Τα κύτταρα είναι εξαιρετικά ανώμαλα, αλλά δεν έχουν ακόμη εισβάλει στον κοντινό ιστό. Αυτό μερικές φορές ονομάζεται καρκίνος «σταδίου 0».

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου, για παράδειγμα, είναι συχνά προκαρκινικοί. Παρόλο που μπορεί να χρειαστούν 10 ή περισσότερα χρόνια για να εξελιχθούν σε καρκίνο, συνήθως αφαιρούνται προληπτικά.

Τι είναι ένας κακοήθης όγκος;

Οι κακοήθεις όγκοι είναι καρκινικοί.

Το σώμα μας παράγει συνεχώς νέα κύτταρα για να αντικαταστήσει τα παλιά. Μερικές φορές, το DNA καταστρέφεται κατά τη διαδικασία, έτσι νέα κύτταρα αναπτύσσονται ανώμαλα. Αντί να πεθάνουν, συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να αντέξει το ανοσοποιητικό σύστημα, σχηματίζοντας όγκο.

Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αποκολληθούν από τους όγκους και να ταξιδέψουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή του λεμφικού συστήματος σε άλλα μέρη του σώματος.

Οι τύποι κακοήθων όγκων περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Καρκίνωμα

ο Το συνηθέστερο Οι καρκίνοι είναι καρκινώματα, τα οποία αναπτύσσονται στα επιθηλιακά κύτταρα. Περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Αδενοκαρκίνωμα σχηματίζεται σε κύτταρα που παράγουν υγρά και βλέννα. Αυτό περιλαμβάνει πολλούς καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.
 • Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα ξεκινά από το χαμηλότερο στρώμα της επιδερμίδας.
 • Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα σχηματίζεται σε κύτταρα ακριβώς κάτω από την εξωτερική επιφάνεια του δέρματος, καθώς και σε όργανα όπως η κύστη, τα έντερα, τα νεφρά ή το στομάχι.
 • Μεταβατικό κυτταρικό καρκίνωμα αναπτύσσεται σε ιστό που ονομάζεται επιθήλιο ή ουροθήλιο. Οι καρκίνοι της ουροδόχου κύστης, των νεφρών και του ουρητήρα μπορεί να είναι αυτού του τύπου.

Σάρκωμα

Τα σαρκώματα ξεκινούν από οστά, μαλακούς ιστούς και ινώδεις ιστούς. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

 • τένοντες
 • συνδέσμους
 • Λίπος
 • μυς
 • αιμοφόρα και λεμφικά αγγεία

Μικροβιακό κύτταρο

Οι όγκοι γεννητικών κυττάρων ξεκινούν σε κύτταρα που παράγουν ωάρια ή σπέρμα. Είναι πιθανό να βρεθούν στις ωοθήκες ή στους όρχεις. Μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στην κοιλιά, το στήθος ή τον εγκέφαλο.

Βλάστωμα

Τα βλαστώματα ξεκινούν από τον εμβρυϊκό ιστό και αναπτύσσονται κύτταρα στον εγκέφαλο, τα μάτια ή το νευρικό στέλεχος. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό από τους ενήλικες να αναπτύξουν βλαστώματα.

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ καλοήθων και κακοήθων όγκων;

Καλοήθεις όγκοι Κακοήθεις όγκοι
Μην εισβάλετε σε κοντινό ιστό Δυνατότητα εισβολής σε κοντινό ιστό
Δεν μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος Μπορεί να ρίξει κύτταρα που ταξιδεύουν μέσω του αίματος ή του λεμφικού συστήματος σε άλλα μέρη του σώματος για να σχηματίσουν νέους όγκους
Κανονικά δεν επιστρέφετε μετά την αφαίρεσή τους Μπορεί να επιστρέψει μετά την αφαίρεση
Συνήθως έχουν ένα λείο, κανονικό σχήμα Μπορεί να έχει ανομοιόμορφο σχήμα
Συχνά μετακινείστε αν τα πιέζετε Μην μετακινείστε όταν τα πιέζετε
Τυπικά δεν είναι απειλητικό για τη ζωή Μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή
Μπορεί να χρειάζεται θεραπεία ή όχι Απαιτείται θεραπεία

Πώς διαγιγνώσκονται οι όγκοι;

Εάν ανακαλύψετε ένα νέο ή ασυνήθιστο εξόγκωμα στο σώμα σας, επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Μερικές φορές, ωστόσο, μπορεί να μην γνωρίζετε ότι έχετε όγκο. Μπορεί να εντοπιστεί κατά τη διάρκεια μιας συνήθους εξέτασης ή ελέγχου ή κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης για κάποιο άλλο σύμπτωμα.

Μετά από μια φυσική εξέταση, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μία ή περισσότερες απεικονιστικές εξετάσεις για να επιβεβαιώσει μια διάγνωση, όπως:

 • ακτινογραφία
 • υπέρηχος
 • Η αξονική τομογραφία
 • MRI

Οι εξετάσεις αίματος είναι ένας άλλος κοινός τρόπος για να βοηθήσετε στη διάγνωση. Όμως η βιοψία είναι ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιωθεί η παρουσία καρκίνου.

Η βιοψία περιλαμβάνει την αφαίρεση δείγματος ιστού. Η θέση του όγκου θα καθορίσει εάν χρειάζεστε βιοψία με βελόνα ή κάποια άλλη μέθοδο, όπως κολονοσκόπηση ή χειρουργική επέμβαση.

Ο ιστός θα σταλεί σε εργαστήριο και θα εξεταστεί στο μικροσκόπιο. Ο γιατρός σας θα λάβει μια αναφορά παθολογίας. Αυτή η αναφορά θα ενημερώσει τον γιατρό σας εάν ο ιστός που αφαιρέθηκε είναι καλοήθης, προκαρκινικός ή κακοήθης.

Θεραπεία κακοήθων όγκων

Η θεραπεία για καρκινικούς όγκους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το πού βρίσκεται ο πρωτοπαθής όγκος και αν έχει εξαπλωθεί. Μια αναφορά παθολογίας μπορεί να αποκαλύψει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τον όγκο για να βοηθήσει στην καθοδήγηση της θεραπείας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει:

 • χειρουργική επέμβαση
 • ακτινοθεραπεία
 • χημειοθεραπεία
 • στοχευμένη θεραπεία
 • ανοσοθεραπεία, γνωστή και ως βιολογική θεραπεία

Μπορούν να προληφθούν οι όγκοι;

Η γενετική παίζει ρόλο, επομένως δεν μπορείτε να αποτρέψετε όλους τους όγκους. Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκινικών όγκων:

 • Μην χρησιμοποιείτε καπνό και αποφύγετε την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.
 • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες, δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
 • Συμπεριλάβετε πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και φασόλια στη διατροφή σας, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα επεξεργασμένα κρέατα.
 • Ασκήσου τακτικά.
 • Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο.
 • Κάντε τακτικές ιατρικές εξετάσεις και προβολές και αναφέρετε τυχόν νέα συμπτώματα.

Η κατώτατη γραμμή

Ένας όγκος είναι μια μάζα μη φυσιολογικών κυττάρων. Πολλοί τύποι καλοήθων όγκων είναι αβλαβείς και μπορούν να μείνουν μόνοι. Άλλα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα ή να γίνουν καρκινικά.

Οι κακοήθεις όγκοι μπορεί να είναι απειλητικοί για τη ζωή. Καλοήθης ή κακοήθης, η θεραπεία εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του όγκου.

Εάν αισθάνεστε ένα νέο εξόγκωμα οπουδήποτε στο σώμα σας, επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Η έγκαιρη διάγνωση σάς δίνει περισσότερες επιλογές θεραπείας και δυνητικά καλύτερο αποτέλεσμα.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss