Επισκόπηση Ενδαγγειακής Αποκατάστασης

Η ενδαγγειακή ανακατασκευή είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση ενός κατεστραμμένου ή φραγμένου τμήματος ενός από τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Κατά τη διάρκεια της ενδαγγειακής αναδόμησης, ο γιατρός σας θα εισάγει έναν λεπτό σωλήνα σε ένα μείζον αιμοφόρο αγγείο, συνήθως στον μηρό σας, για να εκτελέσει μια επισκευή.

Ένας συγκεκριμένος τύπος ενδαγγειακής ανακατασκευής που ονομάζεται καλυμμένη ενδαγγειακή ανακατασκευή της διχοτόμησης της αορτής (CERAB) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία προβλημάτων με το μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο στο σώμα σας, που ονομάζεται αορτή, και τους κύριους κλάδους που τροφοδοτούν τα πόδια σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε συγκεκριμένα γιατί μπορεί να χρειαστείτε το CERAB και τι μπορείτε να περιμένετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Είναι η ενδαγγειακή αποκατάσταση μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση;

Το CERAB είναι μια ελάχιστα επεμβατική αλλά εντατική διαδικασία που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να ανακουφίσουν από απόφραξη του διχασμού της αορτής σας. Ο διχασμός της αορτής σας είναι όπου η αορτή σας χωρίζεται στις δύο αρτηρίες που τροφοδοτούν τα πόδια σας που ονομάζονται κοινές λαγόνιες αρτηρίες.

Οι περισσότερες επεμβάσεις CERAB εκτελούνται υπό γενική αναισθησία, που σημαίνει ότι θα κοιμάστε κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Σκοπός της ενδαγγειακής αναδόμησης

Μερικές φορές το CERAB χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός μπλοκαρισμένου ή κατεστραμμένου τμήματος της κατώτερης αορτής σας που προκαλεί προβλήματα ροής αίματος. Τα προβλήματα με αυτό το τμήμα της αορτής σας μπορεί να περιορίσουν την κυκλοφορία στο κάτω μέρος του σώματός σας και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως μια κατάσταση που ονομάζεται διαλείπουσα χωλότητα.

Η διαλείπουσα χωλότητα είναι ο πόνος στα πόδια σας που εμφανίζεται κυρίως όταν περπατάτε ή ασκείστε. Προκαλεί πόνο που κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό καθώς και:

 • κράμπες
 • μούδιασμα
 • αδυναμία
 • βαρύτητα
 • κούραση

Σε μια μικρή μελέτη του 2022, 6 από τα 9 άτομα που έλαβαν CERAB είχαν διαλείπουσα χωλότητα που δεν ανταποκρίθηκε σε συντηρητικές θεραπείες.

Τα περισσότερα μπλοκαρίσματα προκαλούνται από την αθηροσκλήρωση, τη συσσώρευση πλάκας κατά μήκος των αρτηριών σας. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η αθηροσκλήρωση της αορτής σας σχετίζεται με επιπλοκές όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Η ιατρική θεραπεία που απευθύνεται στην αθηροσκλήρωση της αορτής είναι η ίδια με την ιατρική θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Σε ένα Μελέτη 2023το CERAB χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία ενός 10χρονου κοριτσιού με τραύματα που υπέστη σε σύγκρουση αυτοκινήτου.

Ένας άλλος τύπος ενδαγγειακής ανακατασκευής της αορτής ονομάζεται ενδαγγειακή αποκατάσταση ανευρύσματος (EVAR), η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των αορτικών ανευρυσμάτων στη θέση γύρω από τη διχοτόμηση της αορτής.

Η ενδαγγειακή ανακατασκευή μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί σε άλλα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία όπως το καρωτίδα. Σε ένα Μελέτη 2023οι ερευνητές ανέφεραν ότι η ενδαγγειακή ανακατασκευή χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία των αορτικών ανευρυσμάτων και δακρύων.

Κίνδυνοι και επιπλοκές ενδαγγειακής αποκατάστασης

Η ενδαγγειακή χειρουργική όπως το CERAB σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών και θνησιμότητας από τις ανοιχτές επεμβάσεις που περιλαμβάνουν επισκευή του αιμοφόρου αγγείου σας μέσω μιας μεγάλης τομής.

Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • σοβαρή αιμορραγία
 • έμφραγμα
 • θρόμβοι αίματος
 • αναπνευστική ανεπάρκεια
 • αντίδραση αναισθησίας
 • παράλυση ποδιών
 • ανάγκη για ακρωτηριασμό
 • νεφρική ανεπάρκεια
 • θάνατος

Σε μια μελέτη του 2019, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα 22 ατόμων που έλαβαν θεραπεία με CERAB από το 2012 έως το 2016 σε ένα νοσοκομείο. Οι ερευνητές ανέφεραν ποσοστό θνησιμότητας 0% σε μια μέση παρακολούθηση 20 μηνών, που σημαίνει ότι και τα 22 άτομα ήταν ακόμα ζωντανά αυτή τη στιγμή.

Επιπλοκές που αναπτύχθηκαν σε τρία άτομα:

 • Ένα άτομο εμφάνισε θρόμβο αίματος στην αρτηρία που τροφοδοτεί το νεφρό του.
 • Ένα άτομο εμφάνισε εμβολισμό ή απομάκρυνε θρόμβο αίματος.
 • Ένα άτομο παρουσίασε πρόβλημα με το στεντ του.

Πόσο αποτελεσματική είναι η ενδαγγειακή αποκατάσταση;

Στην ίδια μελέτη του 2019, το 82% ήταν ζωντανό με ροή αίματος μέσω των αρτηριών με στεντ 2 χρόνια μετά την επέμβαση.

Σε ένα Μελέτη 2021 από την Κίνα, οι ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της ενδαγγειακής αναδόμησης σε 156 άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για μπλοκαρίσματα που προκαλούσαν χαμηλή ροή αίματος στα πόδια τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αρχικό ποσοστό επιτυχίας 1 έτους ήταν 98,7%, και το ποσοστό επιπλοκών ήταν 4,5%. Το ποσοστό επιτυχίας μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Οι ρυθμοί σωστής ροής αίματος σε διάφορες περιόδους παρακολούθησης ήταν:

χρόνος Τιμή
12 μήνες 96,5%
36 μηνών 88,3%
60 μηνών 80,4%

Τι συμβαίνει στη χειρουργική ενδαγγειακής αποκατάστασης;

Εδώ είναι μια γενική ιδέα για το τι μπορείτε να περιμένετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ενδαγγειακή αποκατάσταση.

Πριν από τη διαδικασία

Πιθανότατα θα υποβληθείτε σε πολλές εξετάσεις πριν από τη διαδικασία σας, όπως:

 • ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
 • αξονική τομογραφία (CT) αγγειογραφία
 • ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)

Εάν λάβετε γενική αναισθησία, δεν θα μπορείτε να φάτε ή να πιείτε για περίπου 6 ώρες πριν από την επέμβαση. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις συγκεκριμένες οδηγίες του γιατρού σας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

Στην παραπάνω μελέτη του 2019, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μισές επεμβάσεις διήρκησαν 130 λεπτά και ότι κυμαίνονταν από 70 έως 270 λεπτά.

Ακολουθεί μια γενική ιδέα για το τι να περιμένετε:

 1. Θα σας χορηγηθεί γενική αναισθησία μέσω ενδοφλέβιας (IV) για να κοιμηθείτε. Ένας καθετήρας θα εισαχθεί στην ουροδόχο κύστη σας για να βοηθήσει στην αποστράγγιση των ούρων.
 2. Ο χειρουργός σας θα κάνει μια μικρή τομή σε ένα αιμοφόρο αγγείο στη βουβωνική χώρα σας. Για εκτεταμένες επεμβάσεις, μπορεί να κάνουν μια τομή κοντά στον ώμο σας.
 3. Ένα καλώδιο περνάει μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας χρησιμοποιώντας καθοδήγηση ακτίνων Χ στο φραγμένο ή στενό τμήμα της αρτηρίας σας.
 4. Ένα μπαλόνι φουσκώνεται κοντά στο μπλοκάρισμα για να επεκτείνει το αιμοφόρο αγγείο σας και τοποθετείται ένα στεντ για να κρατήσει το αιμοφόρο αγγείο ανοιχτό. Γενικά, απαιτούνται πολλαπλά στεντ για την ανακατασκευή του διχασμού της αορτής.

Μετά τη διαδικασία

Θα παρακολουθείστε στενά μετά τη χειρουργική επέμβαση για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα αναπτύξετε επιπλοκές και θα ενθαρρυνθείτε να αρχίσετε να μετακινείστε το συντομότερο δυνατό μετά την επέμβαση.

Στην ίδια μελέτη του 2019, η μέση διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο ήταν 3 ημέρες. Μπορεί να χρειαστεί να μείνετε περισσότερο, ανάλογα με το αν θα αναπτύξετε επιπλοκές.

Προετοιμασία για ενδαγγειακή αποκατάσταση

Εάν καπνίζετε, συνιστάται γενικά να κόψετε το κάπνισμα πριν από τη διαδικασία.

Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες να πάθεις λοίμωξη στο στήθος και μπορεί να επιβραδύνει την ανάρρωσή σου. Το συνεχές κάπνισμα μετά την επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε εκ νέου στένωση των αγγειακών ανακατασκευών, όπως τα στεντ.

Μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσετε το κάπνισμα, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να δημιουργήσει ένα σχέδιο διακοπής που λειτουργεί για εσάς.

Θα χρειαστεί να κανονίσετε μια οδήγηση προς το σπίτι εκ των προτέρων, καθώς δεν θα μπορείτε να οδηγείτε μετά τη διαδικασία.

Ανάρρωση από την ενδαγγειακή αποκατάσταση

Πιθανότατα θα αισθάνεστε αδύναμοι μετά τη διαδικασία σας και πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες έως μήνες για να επανέλθει πλήρως η ενέργειά σας.

Δεν θα μπορείτε να οδηγείτε μέχρι να πραγματοποιήσετε μια έκτακτη στάση χωρίς πόνο. Αυτό μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή περισσότερο.

Πόσο κοστίζει η ενδαγγειακή αποκατάσταση;

Για να σας δώσουμε μια γενική ιδέα για το κόστος, η μη κερδοσκοπική FAIR Health εκτιμά ότι το 80% των χειρουργικών επεμβάσεων για την αποκατάσταση ενός ρήγματος ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής είναι κάτω από 26.670 $ στη Νέα Υόρκη χωρίς ασφάλιση.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις σε περιοχές με φθηνότερο κόστος ζωής είναι συχνά λιγότερες. Το κόστος της ενδαγγειακής αποκατάστασης ποικίλλει ευρέως.

Πολλοί πάροχοι ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου του Medicare, καλύπτουν τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του κόστους εάν η επέμβαση σας κριθεί ιατρικά απαραίτητη.

Εναλλακτικές λύσεις στην ενδαγγειακή χειρουργική

Αποφράξεις ή βλάβες σε μεγάλα αιμοφόρα αγγεία μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την επιδιόρθωση μέσω μιας μεγάλης τομής στην κοιλιά αντί μέσα από το αιμοφόρο αγγείο σας.

Πάρε μακριά

Η επισκευή μεγάλων αιμοφόρων αγγείων όπως η αορτή σας απαιτεί εντατική χειρουργική επέμβαση και μπορεί να συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές. Η χειρουργική σας ομάδα μπορεί να εξηγήσει καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους της επέμβασης σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss