Διαφυγή στον Αυτισμό: Τι είναι και πώς να τον αποτρέψετε

Το τρέξιμο ή η περιπλάνηση μακριά από τους φροντιστές είναι συχνό σε αυτιστικά παιδιά και ενήλικες. Το πρώτο βήμα προς την ασφάλεια είναι η δημιουργία ενός καλού σχεδίου για αυτό.

Όταν πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τον όρο «απόδραση», η πρώτη σκέψη που μπορεί να έρθει στο μυαλό είναι να τρέξει για να παντρευτεί. Αλλά για τα άτομα με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και άλλες αναπηρίες, η φυγή είναι ένας διαφορετικός τύπος συμπεριφοράς – και μπορεί να θέσει κάποιον σε κίνδυνο σοβαρής βλάβης.

Αυτό το άρθρο εξηγεί περισσότερα σχετικά με το τι σημαίνει η απόδραση στον αυτισμό, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων παραδειγμάτων απόδρασης και καθοδήγησης για τη δημιουργία ενός σχεδίου ασφαλείας για την πρόληψη της αυτιστικής απόδρασης.

Τι σημαίνει «απόδραση» στον αυτισμό;

ΔραπέτευσηΤο , γνωστό και ως περιπλάνηση, αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία κάποιος με αναπηρία περιπλανιέται μακριά από μια ασφαλή περιοχή ή άτομο, θέτοντας πιθανώς τον εαυτό του σε κίνδυνο βλάβης. Η απόδραση είναι α κοινή συμπεριφορά σε παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες, ιδιαίτερα με αυτισμό.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η φυγή μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη είναι ότι πολλά αυτιστικά παιδιά μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες με δεξιότητες όπως η επικοινωνία και η μάθηση.

Ένα αυτιστικό παιδί που ξεφεύγει μακριά από έναν γονέα ή έναν φροντιστή μπορεί να έχει δυσκολία να επικοινωνήσει ποιος είναι ή από πού προέρχεται. Επίσης, τα άτομα που προσπαθούν να βοηθήσουν μπορεί να μην καταλάβουν γιατί το παιδί αντιμετωπίζει προκλήσεις στην επικοινωνία των αναγκών του.

Όταν ένα αυτιστικό παιδί ξεφεύγει, μπορεί επίσης να περιπλανηθεί σε μια κατάσταση που μπορεί να μην γνωρίζει ότι μπορεί να το θέσει σε κίνδυνο σοβαρή βλάβη. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της αναπηρίας τους, μπορεί να είναι δύσκολο για αυτούς να καταλάβουν γιατί καταστάσεις όπως η έντονη κυκλοφορία και τα βαθιά νερά μπορούν να τους βλάψουν.

Ποια είναι μερικά παραδείγματα συμπεριφοράς απόδρασης;

Ένα παράδειγμα φυγής είναι ένα αυτιστικό παιδί που φεύγει από το σπίτι ενώ οι γονείς του είναι απασχολημένοι με τις δουλειές επειδή θέλουν να επισκεφτούν μια αγαπημένη τοποθεσία κοντά στο σπίτι τους.

Ένα άλλο παράδειγμα μπορεί να περιλαμβάνει ένα αυτιστικό παιδί που τρέχει μακριά από φροντιστές ή δασκάλους ενώ στο σχολείο γιατί νιώθουν αισθητηριακή υπερφόρτωση και θέλουν να πάνε κάπου πιο ήσυχα.

Τι προκαλεί τη συμπεριφορά φυγής;

Σύμφωνα με α Μελέτη 2012διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα αυτιστικά παιδιά μπορεί να ξεφύγουν περιλαμβάνουν:

  • απολαμβάνοντας την πράξη της εξερεύνησης ή του τρεξίματος
  • προσπαθούν να πάνε σε μια τοποθεσία που τους αρέσει
  • προσπαθεί να φύγει από μια αγχωτική ή αγχώδη κατάσταση
  • θέλοντας να πάει κάπου με λιγότερη αισθητηριακή εισροή
  • πρόκειται να επιδιώξει ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή ενδιαφέρον

Τι ποσοστό των παιδιών με αυτισμό ξεφεύγει;

Η έρευνα δείχνει ότι η φυγή είναι συχνή στον αυτισμό – ειδικά σε αυτιστικά παιδιά και σε εκείνα με πιο σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες.

ο Μελέτη 2012 παραπάνω διερεύνησε τη συχνότητα των περιπτώσεων φυγής σε οικογένειες με αυτιστικά παιδιά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 49% των οικογενειών ανέφεραν ότι είχαν ένα αυτιστικό παιδί που προσπάθησε να ξεφύγει τουλάχιστον μία φορά. Αυτές οι αποδράσεις συχνά θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο βλάβης. Συγκεκριμένα, το 65% των παιδιών που είχαν διαφύγει κινδύνευαν να υποστούν τροχαίο τραυματισμό, ενώ ένα άλλο 24% κινδύνευαν να πνιγούν.

Μια μελέτη του 2016 διερεύνησε επίσης τη συχνότητα της φυγής σε παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότερα από 26% παιδιών με αυτισμό και/ή γνωστική εξασθένηση είχαν προσπαθήσει να ξεφύγουν το προηγούμενο έτος.

Πώς να δημιουργήσετε ένα σχέδιο ασφάλειας για την αυτιστική απόδραση

Η φυγή μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή άγχους για τους γονείς και τους φροντιστές αυτιστικών παιδιών, γι’ αυτό είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα σχέδιο ασφάλειας για το πότε συμβαίνει.

Εάν είστε γονέας ενός αυτιστικού παιδιού που κινδυνεύει να διαφύγει, λάβετε υπόψη τα ακόλουθα κατά τη δημιουργία του σχεδίου ασφαλείας σας:

  • Ενισχύστε την ασφαλή ζώνη του παιδιού σας: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να γνωρίζει πού βρίσκονται οι φροντιστές και οι ασφαλείς ζώνες και να μείνει κοντά τους για τη δική του ασφάλεια.
  • Διδάξτε τους τι να κάνουν όταν χαθούν: Εάν είναι δυνατόν, διδάξτε τους σχετικά με τις δεξιότητες ασφαλείας και άλλες σημαντικές πληροφορίες, όπως το πλήρες όνομα και τη διεύθυνσή τους ή πώς να καλέσουν την αστυνομία. Εξασκηθείτε μαζί τους, ώστε να αισθάνονται σίγουροι για το πώς θα σας βρουν αν χρειαστεί.
  • Χρησιμοποιήστε κλειδαριές, πινακίδες και άλλα εργαλεία: ΕΝΑ μελέτη 2019 έδειξε ότι πολλές οικογένειες με αυτιστικά παιδιά μπορεί να ωφεληθούν από τη λήψη διαφόρων μέτρων για την πρόληψη της φυγής. Μερικά από τα πιο κοινά βήματα είναι η χρήση εργαλείων όπως κλειδαριές, συναγερμοί, οπτικά σήματα και συσκευές παρακολούθησης.
  • Επικοινωνήστε συχνά με το παιδί σας: Το να κάνετε check-in με το παιδί σας συχνά βοηθά στην ανάπτυξη της επικοινωνίας μεταξύ σας και σας επιτρέπει να το παρακολουθείτε πιο προσεκτικά. Τα check-in προσφέρουν επίσης την ευκαιρία να αντιμετωπίσετε πιθανές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε απόδραση πριν συμβεί η απόδραση.
  • Έχετε έτοιμο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης: Εάν το παιδί σας ξεφύγει, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε αμέσως οποιοδήποτε σχέδιο έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί σε εφαρμογή. Αναζητήστε την περιοχή, ειδοποιήστε τους γείτονές σας, εμπλέξτε την επιβολή του νόμου και ετοιμάστε τις ιατρικές πληροφορίες του παιδιού σας.

Τα σχέδια ασφαλείας δεν είναι μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, επομένως ίσως χρειαστεί να τα προσαρμόζετε περιστασιακά. Το να έχετε ξεχωριστά σχέδια ασφάλειας για το σπίτι, το σχολείο και οποιοδήποτε άλλο μέρος όπου το παιδί σας περνά συχνά χρόνο μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο.

Η φυγή στον αυτισμό αναφέρεται σε μια συμπεριφορά κατά την οποία ένα αυτιστικό άτομο, συνήθως ένα παιδί, περιπλανιέται μακριά από την ασφάλεια ενός γονέα ή του φροντιστή. Η φυγή μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στα αυτιστικά παιδιά, ειδικά εκείνα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την κοινωνική κατανόηση και επικοινωνία.

Εάν είστε γονέας ενός αυτιστικού παιδιού, σκεφτείτε να συντάξετε ένα σχέδιο ασφάλειας για την οικογένειά σας. Τα σχέδια ασφάλειας είναι ένα από τα σπουδαία εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς και οι φροντιστές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της φυγής σε αυτιστικά παιδιά.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss