Αύξηση βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος: Γιατί συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε

Μην αφήσετε την ιδέα ενός πιο αργού μεταβολισμού να σας εμποδίσει να κόψετε το κάπνισμα. Ας δούμε τρόπους για να βοηθήσετε το σώμα σας να προσαρμοστεί ενώ θεραπεύεται.

Είναι σύνηθες φαινόμενο οι άνθρωποι να παίρνουν βάρος μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Τον μήνα μετά τη διακοπή του καπνίσματος, οι άνθρωποι παίρνουν κατά μέσο όρο 5-10 κιλά. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών επιπτώσεων της διακοπής της νικοτίνης.

Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε, όπως η κατανάλωση ισορροπημένων και θρεπτικών γευμάτων, η άσκηση και η επιπλέον ενυδάτωση καθώς το κόβετε.

Γιατί παίρνετε βάρος μετά τη διακοπή του καπνίσματος;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι παίρνουν βάρος μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Η νικοτίνη επηρεάζει το σώμα σας με πολλούς τρόπους. Αυτό σημαίνει ότι όταν κόψετε το κάπνισμα, χρειάζεται χρόνος από το σώμα σας για να προσαρμοστεί ώστε να μην έχει νικοτίνη.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το α μελέτη 2011, η νικοτίνη επιταχύνει το μεταβολισμό σας κατά μέσο όρο περίπου 10% όταν είστε σε ηρεμία. Όταν σταματήσετε το κάπνισμα, το σώμα σας μπορεί να καίει θερμίδες με πιο αργό ρυθμό από ό,τι έχετε συνηθίσει, οδηγώντας σε αύξηση βάρους. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να μειώσει την όρεξή σας. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πιο πεινασμένοι όταν το κόψουν, κάτι άλλο που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Επιπλέον, το κάπνισμα είναι μια συνήθεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν πολλά τσιγάρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σύνηθες για άτομα που κόβουν το κάπνισμα να αναζητούν ένα σνακ ως τρόπο να νικήσουν τη λαχτάρα για τσιγάρο και τη στοματική καθήλωση. Αυτός είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές θερμίδες και αύξηση βάρους.

Η αύξηση βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος είναι προσωρινή;

Η αύξηση βάρους μετά το κάπνισμα μπορεί να είναι προσωρινή. Μπορεί επίσης να είναι ελάχιστο. Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μερικούς από τους οποίους μπορείτε να ελέγξετε.

Μια μελέτη από το 2011 δείχνει ότι οι περισσότεροι πεινούν περισσότερο όταν κόβουν για πρώτη φορά το κάπνισμα, αλλά αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό ένα σύμπτωμα στέρησης που εξασθενεί μετά από μερικούς μήνες. Η παρακολούθηση των διατροφικών σας συνηθειών, μαζί με τη λήψη μέτρων όπως η διασφάλιση ότι έχετε αρκετή σωματική δραστηριότητα, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αύξησης βάρους. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε οποιοδήποτε βάρος κερδίζετε αμέσως μετά το κόψιμο.

Εάν είστε νέοι στον προγραμματισμό γευμάτων και τη δημιουργία ισορροπημένων γευμάτων, ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να συνεργαστείτε με έναν προπονητή διατροφής για να ξεκινήσετε.

Πόσο διαρκεί το φούσκωμα μετά τη διακοπή του καπνίσματος;

Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν δυσκοιλιότητα, αέρια, φούσκωμα και άλλα πεπτικά συμπτώματα όταν κόψουν το κάπνισμα. Αυτό είναι συνήθως αποτέλεσμα της προσαρμογής του σώματός σας στο να μην έχει νικοτίνη. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το φούσκωμα διαρκεί για μερικές εβδομάδες και στη συνέχεια εξασθενεί. Εάν διαρκέσει περισσότερο από μερικές εβδομάδες, είναι σημαντικό να ενημερώσετε έναν γιατρό.

Δεν είσαι μόνος

Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία. Μπορεί επίσης να αισθάνεται σαν μια συντριπτική. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να κάνετε το ταξίδι μόνοι σας. Όταν είστε έτοιμοι, μπορείτε να λάβετε υποστήριξη από αυτούς τους εξαιρετικούς πόρους:

 • Smokefree.gov: Το Smokefree.gov προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υποστήριξης σε όποιον θέλει να κόψει το κάπνισμα. Ένα πρόγραμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το Smokefree προσφέρει τόσο γενικούς οδηγούς που ισχύουν για όλους τους καπνιστές όσο και οδηγούς προσαρμοσμένους σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως βετεράνους, έφηβους, γυναίκες και ενήλικες άνω των 60 ετών.
 • Η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας του Οργανισμού Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Κατάχρησης Ουσιών (SAMHSA): Η SAMHSA προσφέρει αυτή τη δωρεάν γραμμή βοήθειας 24/7 για να συνδέει άτομα με προγράμματα θεραπείας, ομάδες υποστήριξης, παροχή συμβουλών και πολλά άλλα στις τοπικές τους περιοχές. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμμή επικοινωνίας καλώντας το 1-800-622-HELP (4357) ή χρησιμοποιώντας τον διαδικτυακό εντοπιστή τους.
 • Η Εθνική Πύλη γραπτών μηνυμάτων: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) παρέχουν αυτήν τη δωρεάν υπηρεσία αποστολής μηνυμάτων. Μπορείτε να ξεκινήσετε ανά πάσα στιγμή στέλνοντας μήνυμα στο QUITNOW στο 333888 για υποστήριξη, συμβουλές διακοπής του καπνίσματος και πολλά άλλα.
 • Η εφαρμογή quitSTART: Η εφαρμογή QuitSTART είναι μια δωρεάν εφαρμογή διαθέσιμη τόσο στα καταστήματα Apple όσο και στο GooglePlay. Η εφαρμογή στοχεύει να κρατήσει τους χρήστες παρακινημένους με παρακολούθηση στόχων, συμβουλές, συνομιλία υποστήριξης, προκλήσεις και πολλά άλλα.
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Πώς μπορώ να επιταχύνω τον μεταβολισμό μου μετά τη διακοπή του καπνίσματος;

Δεν μπορείτε να αναπαράγετε τις επιδράσεις της νικοτίνης στον μεταβολισμό σας. Υπάρχουν όμως βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ελέγξετε την αύξηση βάρους και να βοηθήσετε τον μεταβολισμό σας. Για παράδειγμα, μπορείτε:

 • Ζητήστε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε: Ένας επαγγελματίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μπορεί να έχει οδηγούς και συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν στο ταξίδι σας. Μπορεί επίσης να είναι σε θέση να σας συνδέσουν με επαγγελματίες όπως διατροφολόγους ή διαιτολόγους που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε τις καλύτερες επιλογές για τη διαχείριση του βάρους σας.
 • Επιλέξτε θρεπτικά σνακ: Όταν κόβετε το κάπνισμα, μπορεί να έχετε αυξημένη λαχτάρα για σνακ. Προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε έξυπνες επιλογές σε ετοιμότητα για όταν χτυπάνε. Εδώ είναι 29 ιδέες για θρεπτικά σνακ για να ξεκινήσετε.
 • Δημιουργήστε ισορροπημένα γεύματα: Προετοιμαστείτε για την επιτυχία προγραμματίζοντας τα γεύματά σας για την εβδομάδα. Δεν είστε σίγουροι από πού να αρχίσετε; Εδώ είναι ένας εύκολος οδηγός για τον προγραμματισμό γευμάτων για απώλεια βάρους.
 • Τρώτε συχνά γεύματα: Είναι σημαντικό να τρώτε τουλάχιστον τρία πλήρη γεύματα την ημέρα. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η κατανάλωση μικρότερων γευμάτων πιο συχνά είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν κόβουν το κάπνισμα.
 • Μείνετε ενυδατωμένοι: Το να παραμένετε ενυδατωμένοι μπορεί να σας εμποδίσει να πιάσετε ένα σνακ όταν πραγματικά διψάτε. Το να είστε καλά ενυδατωμένοι βοηθά επίσης να διατηρείτε το σώμα και τον μεταβολισμό σας ομαλά.
 • Αποφύγετε το αλκοόλ: Τα αλκοολούχα ποτά τείνουν να είναι υψηλά σε θερμίδες, γεγονός που μπορεί να κάνει τη διαχείριση του βάρους πιο δύσκολη. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολη τη διαχείριση της λαχτάρας για τσιγάρο.
 • Κρατήστε καλαμάκια, οδοντογλυφίδες ή άλλα υποκατάστατα γύρω από: Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι το να μασήσουν κάτι όταν τους πιάνει η λαχτάρα αποτρέπει την επιθυμία για κάπνισμα ή σνακ.
 • Διατηρήστε ενεργό: Το να παραμείνετε δραστήριοι είναι πάντα ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε το βάρος σας. Βοηθά επίσης το σώμα σας να επιδιορθώσει την καρδιαγγειακή βλάβη που προκαλείται από το κάπνισμα.

Είναι σύνηθες να παρατηρήσετε κάποια αύξηση βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της απόσυρσης καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν επίσης φούσκωμα και άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Η λήψη μέτρων όπως η παρακολούθηση των μερίδων, η αποφυγή του αλκοόλ, η παραμονή ενυδατωμένη και η ενεργή μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το βάρος καθώς σταματάτε. Εάν ανησυχείτε για το βάρος σας μετά το κόψιμο, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν γιατρό για περισσότερη βοήθεια.

Μάθετε περισσότερα

Χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης έναντι υψηλής δόσης: Πλεονεκτήματα και αποτελεσματικότητα

Η χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης περιλαμβάνει μικρότερες δόσεις φαρμάκων που χορηγούνται πιο συχνά από τις δόσεις σε παραδοσιακά σχήματα υψηλότερης δόσης....

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss