Αναγνωρίζοντας τα σημεία και τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα του έρπητα ζωστήρα είναι ένα επώδυνο εξάνθημα που δημιουργεί φουσκάλες. Όμως συμπτώματα όπως μυρμήγκιασμα, πόνος, πυρετός και πονοκέφαλος μπορεί να εμφανιστούν πριν εμφανιστεί εξάνθημα.

Ο έρπης ζωστήρας (έρπης ζωστήρας) είναι μια ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει τα νεύρα. Η επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς (ιός ανεμευλογιάς-ζωστήρα ή VZV) προκαλεί έρπητα ζωστήρα. Το VZV παραμένει αδρανές στα νεύρα σας μετά τη μόλυνση.

Ο έρπητας ζωστήρας είναι πιο συχνός σε άτομα με ανοσοκατεσταλμένο ή άνω των 50 ετών. Μπορείτε να κολλήσετε έρπητα ζωστήρα ακόμα κι αν είχατε εμβολιαστεί κατά της ανεμοβλογιάς ή είχατε ανεμοβλογιά ως παιδί.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον έρπητα ζωστήρα, αλλά η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων και στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε μερικά από τα πρώιμα συμπτώματα.

Πρώιμα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα

Περίπου 1-2 ημέρες πριν εμφανιστεί ένα εξάνθημα από έρπητα ζωστήρα, μπορεί να εμφανίσετε αυτά τα πρώιμα συμπτώματα στην πληγείσα περιοχή:

 • ευαισθησία του δέρματος στην αφή ή στο ύφασμα
 • μυρμήγκιασμα
 • καύση
 • πόνος
 • φαγούρα

Μπορεί επίσης να έχετε αυτά τα συνολικά σωματικά συμπτώματα:

 • πυρετός και ρίγη
 • εξαιρετική ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία)
 • κούραση
 • πονοκέφαλο
 • στομαχικές διαταραχές

Εξάνθημα από έρπητα ζωστήρα

Πώς μοιάζει το εξάνθημα από έρπητα ζωστήρα

Στην αρχή, ένα εξάνθημα από έρπητα ζωστήρα μπορεί να μοιάζει με μικρά, κόκκινα εξογκώματα ή κηλίδες. Αυτά τα σημεία θα εμφανιστούν στη μία πλευρά του σώματος ακολουθώντας τη διαδρομή του προσβεβλημένου νεύρου. Οι κηλίδες σύντομα θα μετατραπούν σε φουσκάλες γεμάτες με υγρό, που στάζουν.

Το δέρμα κάτω από τις φουσκάλες θα φαίνεται ροζ ή κόκκινο αν έχετε λευκό ή ανοιχτό δέρμα. Το μαύρο ή καφέ δέρμα μπορεί να πάρει μωβ απόχρωση ή να μην έχει αποχρωματισμό.

Οι φουσκάλες συνήθως ανοίγουν, αιμορραγούν και αρχίζουν να ξεφλουδίζουν μέσα σε 7-10 ημέρες.

Για να αποφύγετε τη μόλυνση, αποφύγετε το ξύσιμο ή το μάζεμα στις κρούστες. Θα πέσουν μόνα τους μέσα σε 2-4 εβδομάδες.

Όπου εμφανίζονται εξανθήματα από έρπητα ζωστήρα

Σε αντίθεση με την ανεμοβλογιά, η οποία μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα σας, το εξάνθημα από έρπητα ζωστήρα συνήθως ξεσπά μόνο στη μία πλευρά. Μπορείτε να πάρετε έρπητα ζωστήρα οπουδήποτε, αλλά το Το συνηθέστερο τοποθεσίες είναι ο κορμός ή το πρόσωπο.

Εάν έχετε έρπητα ζωστήρα στον κορμό σας, το επώδυνο εξάνθημα που προκαλεί μπορεί να τυλιχτεί γύρω από τη μία πλευρά του σώματός σας, από το στομάχι ή το στήθος σας μέχρι τη σπονδυλική σας στήλη.

Εάν έχετε έρπητα ζωστήρα στο πρόσωπό σας, μπορεί να επηρεάσει το μέτωπο, την περιοχή των ματιών, το στόμα και τα αυτιά.

Άλλα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα

Κατά τη διάρκεια μιας ενεργού εστίας έρπητα ζωστήρα, μπορεί να εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα εκτός από ένα επώδυνο εξάνθημα:

 • πονοκέφαλο
 • Μυϊκοί πόνοι
 • πυρετός
 • πόνος στο στομάχι
 • ναυτία και έμετος

Τι μπορεί να συγχέεται με τον έρπητα ζωστήρα;

Μπορεί να μπερδέψετε τον έρπητα ζωστήρα με άλλες καταστάσεις, ειδικά στην αρχή. Μόλις σχηματιστεί πλήρως το εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα, η θέση του και η μονόπλευρη εμφάνισή του μπορεί να είναι αρκετά για να αποκλειστούν άλλες διαγνώσεις.

Ο έρπητας ζωστήρας μερικές φορές μπορεί να μπερδευτεί με:

 • απλού έρπητα
 • αλλεργική αντίδραση σε φάρμακα
 • τσιμπήματα εντόμων
 • δερματική καντιντίαση
 • δερματίτιδα εξ επαφής
 • έκζεμα προσώπου
 • ερπητοειδής δερματίτιδα

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας μόλις παρατηρήσετε συμπτώματα ή υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε έρπητα ζωστήρα. Τα αντιιικά φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά εάν ξεκινήσουν εντός 3 ημερών από το εξάνθημα.

Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να παρέχει μια διάγνωση και να συνταγογραφήσει ή να συστήσει θεραπείες για τη μείωση των συμπτωμάτων σας και τον κίνδυνο συνεχούς πόνου και άλλων επιπλοκών.

Ο έρπητας ζωστήρας στο πρόσωπο είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση επειδή μπορεί να επηρεάσει την όραση ή την ακοή σας. Εάν εμφανίσετε έρπητα ζωστήρα οπουδήποτε στο πρόσωπο ή το λαιμό σας, ενημερώστε αμέσως έναν επαγγελματία υγείας ή πηγαίνετε σε μια μονάδα επείγουσας φροντίδας.

Συχνές ερωτήσεις

Είναι ο έρπητας ζωστήρας μεταδοτικός;

Ο έρπητας ζωστήρας δεν είναι μεταδοτικός. Οφείλεται στην επανενεργοποίηση του ιού μέσα στο σώμα σας.

Ωστόσο, εάν δεν είχατε ανεμοβλογιά, μπορεί να την πάθετε από κάποιον με έρπητα ζωστήρα. Αυτό θα συμβεί μόνο εάν έρθετε σε άμεση επαφή με υγρό από το εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα.

Ποια είναι τα στάδια του έρπητα ζωστήρα;

Το πρώτο από τα τρία στάδια του έρπητα ζωστήρα είναι η προεκρηκτική φάση, γνωστή και ως προερπητική νευραλγία. Αυτό προκαλεί πρώιμα συμπτώματα όπως μυρμήγκιασμα πριν εμφανιστούν οι φουσκάλες.

Το δεύτερο στάδιο είναι η οξεία φάση έκρηξης, που χαρακτηρίζεται από εξάνθημα γεμάτο φουσκάλες. Άλλα συμπτώματα, όπως ο πόνος, μπορεί να επιδεινωθούν και να γίνουν σοβαρά.

Τα περισσότερα άτομα με έρπητα ζωστήρα δεν εισέρχονται στο τρίτο στάδιο, που είναι η χρόνια φάση που είναι γνωστή ως μεθερπητική νευραλγία (PHN). Με την PHN, αισθάνεστε συνεχή πόνο και νευρικά συμπτώματα μετά την εξαφάνιση του εξανθήματος και των φουσκαλών. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για μήνες ή και χρόνια.

Ο έρπητας ζωστήρας θα φύγει από μόνος του;

Ο έρπητας ζωστήρας υποχωρεί μόνος του χωρίς ιατρική θεραπεία. Ωστόσο, η επίσκεψη σε έναν επαγγελματία υγείας μπορεί να μειώσει τη διάρκεια, τη σοβαρότητα και τον κίνδυνο επιπλοκών.

Πάρε μακριά

Ο έρπητας ζωστήρας χαρακτηρίζεται από ένα επώδυνο, φυσαλιδώδες εξάνθημα. Τα πρώιμα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν αισθήσεις όπως μυρμήγκιασμα, πόνο και κάψιμο, όπου θα εμφανιστεί το εξάνθημα.

Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε έρπητα ζωστήρα, επισκεφθείτε έναν επαγγελματία υγείας. Μπορούν να παρέχουν έγκαιρη διάγνωση και να συστήσουν θεραπείες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss