Ένα μικρό βήμα για την ψωρίαση: Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο

Το ηλιακό φως μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης σε μερικούς ανθρώπους, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό να λαμβάνετε προφυλάξεις για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τον ήλιο. Ακολουθεί μια ανάλυση για το πώς να κάνετε αυτό το σημαντικό βήμα.

Μερικοί άνθρωποι που ζουν με ψωρίαση αναφέρουν ότι τα συμπτώματά τους μειώνονται το καλοκαίρι ή όταν βρίσκονται σε ηλιόλουστα περιβάλλοντα. Οι ακτίνες UVB στον ήλιο μπορούν να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και να μειώσουν τον ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος.

Στην πραγματικότητα, το φως UVB χρησιμοποιείται ως φωτοθεραπεία, το οποίο οι δερματολόγοι συνταγογραφούν σε ορισμένα άτομα με ψωρίαση. Σε αυτή τη θεραπεία, είτε στέκεστε σε ένα ελαφρύ κουτί με φως UVB είτε ένας επαγγελματίας υγείας περνάει μια πηγή φωτός πάνω από το δέρμα σας.

Για άλλα άτομα με ψωρίαση, ωστόσο, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει έξαρση. Το ηλιακό φως περιέχει επίσης ακτίνες UVA, οι οποίες μπορούν να βλάψουν το δέρμα. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να λαμβάνετε προφυλάξεις όταν βρίσκεστε στον ήλιο.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατέψετε το δέρμα σας από τον ήλιο.

Τρόποι προστασίας του δέρματος από τον ήλιο

Επιλέξτε το σωστό αντηλιακό

Η επιλογή ενός καλής ποιότητας αντηλιακού είναι σημαντική για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με ψωρίαση.

Όταν αγοράζετε αντηλιακό, αναζητήστε τον όρο «ευρύ φάσματος» κάπου στη συσκευασία. Αυτό σημαίνει ότι το αντηλιακό προσφέρει προστασία τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB, οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβείς για το δέρμα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) συμβουλεύει ότι το καλύτερο αντηλιακό είναι το SPF 30 ή μεγαλύτερο.

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αδιάβροχο αντηλιακό για κολύμπι ή δραστηριότητες που προκαλούν ιδρώτα. Είναι σημαντικό να το εφαρμόζετε ξανά κάθε 40–80 λεπτά, ανάλογα με το τι προτείνει η ετικέτα.

Η AAD συνιστά στα άτομα με ψωρίαση να επιλέξουν ένα αντηλιακό χωρίς άρωμα σχεδιασμένο για ευαίσθητο δέρμα. Συμβουλεύει επίσης να αναζητήσετε ένα αντηλιακό που περιέχει οξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο ψευδαργύρου.

Φροντίζετε πάντα να ελέγχετε το μπουκάλι για να δείτε εάν το αντηλιακό έχει λήξει. Το ληγμένο αντηλιακό μπορεί να χάσει την αποτελεσματικότητά του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύετε από ηλιακά εγκαύματα.

Εφαρμόστε σωστά το αντηλιακό

Τα άτομα με ψωρίαση μπορούν να ακολουθήσουν τις γενικές συστάσεις για την εφαρμογή αντηλιακού. Η βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να συμβεί όλο το χρόνο, επομένως είναι σημαντικό να φοράτε αντηλιακό ακόμα και το χειμώνα.

Για να εφαρμόσετε σωστά το αντηλιακό, βάλτε το τουλάχιστον 15 λεπτά πριν βγείτε έξω. Αυτό θα δώσει χρόνο για σωστή απορρόφηση και θα παρέχει την καλύτερη προστασία.

Η πλειοψηφία των ενηλίκων θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει περίπου 1 ουγγιά αντηλιακό για να καλύψει πλήρως το σώμα τους. Αυτό είναι περίπου το ισοδύναμο ενός ποτηριού πλήρους βολής.

Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος που δεν βρίσκεται κάτω από τα ρούχα. Είναι σημαντικό να θυμάστε να εφαρμόζετε αντηλιακό σε περιοχές όπως τα αυτιά και ο λαιμός σας. Είναι επίσης καλή ιδέα να εφαρμόσετε ένα lip balm με SPF.

Η εφαρμογή αντηλιακού στο τριχωτό της κεφαλής είναι ένα σημαντικό βήμα, ειδικά για άτομα με ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Το ηλιακό έγκαυμα στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης σε αυτήν την περιοχή. Εάν δεν θέλετε να εφαρμόσετε αντηλιακό στο τριχωτό της κεφαλής σας, σκεφτείτε να φορέσετε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο.

Μην εφαρμόζετε αντηλιακό σε ανοιχτό δέρμα

Τα άτομα με ψωρίαση θα πρέπει να εφαρμόζουν αντηλιακό σε όλο τους το σώμα, αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν την εφαρμογή αντηλιακού σε δέρμα που είναι ανοιχτό ή έχει ενεργή φλεγμονή.

Εάν οι πλάκες από την ψωρίαση είναι ραγισμένες ή ανοιχτές, είναι καλύτερο να αποφύγετε την εφαρμογή αντηλιακού σε αυτήν την περιοχή. Σκεφτείτε να φοράτε αντιηλιακά ρούχα για να προστατεύσετε το ανοιχτό δέρμα.

Μπορείτε να εφαρμόσετε με ασφάλεια αντηλιακό σε πλάκες εάν είναι εκτεθειμένες στον ήλιο και δεν είναι ανοιχτές.

Μην ξεχάσετε να υποβάλετε ξανά αίτηση

Όταν είστε έξω στον ήλιο, είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε να βάζετε ξανά αντηλιακό. Το να ξεχάσετε αυτό το σημαντικό βήμα μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακό έγκαυμα, το οποίο θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Αυτές τις μέρες, τα αντηλιακά παρέχουν συνήθως 40-80 λεπτά προστασίας. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να εφαρμόζετε ξανά κάθε 2 ώρες, αλλά ίσως χρειαστεί να επαναλαμβάνετε πιο συχνά, ανάλογα με τις οδηγίες στο μπουκάλι του αντηλιακού.

Είναι επίσης σημαντικό να βάζετε ξανά το αντηλιακό αμέσως μετά το κολύμπι ή εάν έχετε ιδρώσει. Ακόμα κι αν έξω έχει συννεφιά, πρέπει να φοράτε αντηλιακό.

Παρακολουθήστε το ρολόι

Μερικοί άνθρωποι με ψωρίαση μπορεί να παρατηρήσουν βελτίωση στα συμπτώματά τους όταν περνούν χρόνο στον ήλιο. Για άλλους, η πολλή ώρα στον ήλιο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή ισορροπία μεταξύ της έκθεσης στον ήλιο και της ασφάλειας στον ήλιο.

Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε να αυξήσετε σταδιακά την έκθεσή σας στον ήλιο ξεκινώντας με 5 λεπτά έκθεσης γύρω στο μεσημέρι και αυξάνοντας τα περίπου 30 λεπτά την ημέρα. Προσπάθησε να αποφύγετε την έκθεση μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. (θερινή ώρα), καθώς οι ακτίνες UV είναι πιο ισχυρές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Όταν εκτίθεστε στον ήλιο, είναι πολύ σημαντικό να φοράτε αντηλιακό ευρέος φάσματος για να αποκλείσετε τις βλαβερές ακτίνες UV που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκαύματα, καρκίνους του δέρματος και δερματικές βλάβες. Το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης (NPF) συνιστά αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 ή μεγαλύτερο, χωρίς άρωμα και για ευαίσθητο δέρμα.

Είναι πάντα καλή ιδέα να μιλήσετε με το γιατρό σας για το πώς να προσθέσετε καλύτερα το ηλιακό φως στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Σκεφτείτε τα φάρμακά σας

Εάν ζείτε με ψωρίαση, μπορεί να παίρνετε μια ποικιλία φαρμάκων. Μερικά από αυτά τα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία στον ήλιο. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ακιτρετίνη
  • μεθοτρεξάτη
  • ταζαροτένιο

Τα άτομα με ψωρίαση που λαμβάνουν τα βιολογικά φάρμακα που είναι γνωστά ως αναστολείς παράγοντα νέκρωσης όγκου-άλφα (αναστολείς TNF-άλφα) μπορεί επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • adalimumab (Humira)
  • certolizumab pegol (Cimzia)
  • ετανερσέπτη (Enbrel)
  • golimumab (Simponi/Simpon aria)
  • infliximab (Remicade)

Τα άτομα που είχαν προηγουμένως κάνει πολλές θεραπείες φωτοθεραπείας μπορεί επίσης να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Φοράτε προστατευτική ενδυμασία

Μαζί με το αντηλιακό, τα ρούχα μπορούν να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντηλιακή προστασία. Τα άτομα με ψωρίαση θα πρέπει να φροντίζουν να προστατεύουν το δέρμα τους από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Όταν επιλέγετε ρούχα ασφαλή για τον ήλιο, τα σφιχτά υφάσματα προσφέρουν την καλύτερη αντηλιακή προστασία. Ένα σφιχτά υφασμένο ύφασμα είναι συνήθως ένα ύφασμα που δεν μπορείτε να το διακρίνετε εύκολα. Λάβετε υπόψη ότι τα σκούρα χρώματα προσφέρουν καλύτερη προστασία από τον ήλιο από τα ανοιχτά.

Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε ένα ελαφρύ πουκάμισο με μακριά μανίκια και παντελόνι. Ορισμένα ρούχα προσφέρουν στην ετικέτα τον δείκτη υπεριώδους προστασίας (UPF).

Το να φοράτε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο είναι επίσης μια καλή ιδέα, ιδιαίτερα για την προστασία του τριχωτού της κεφαλής σας από τα ηλιακά εγκαύματα.

Το NPF συνιστά, όταν επιλέγουν ρούχα που προσφέρουν προστασία από τον ήλιο, τα άτομα με ψωρίαση να επιλέγουν ρούχα κατασκευασμένα με υλικά που αναπνέουν, όπως το βαμβάκι.

Η εφίδρωση και η ζέστη μπορεί να προκαλέσουν έξαρση της ψωρίασης σε μερικούς ανθρώπους, επομένως είναι σημαντικό να επιλέξετε ρούχα που θα σας κρατούν δροσερούς.

Το φως του ήλιου μπορεί να είναι χρήσιμο για ορισμένα άτομα με ψωρίαση και μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα. Για άλλους ανθρώπους, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει έξαρση.

Ορισμένα φάρμακα για την ψωρίαση μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία στον ήλιο και τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Τα άτομα με ψωρίαση θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύουν το δέρμα τους από τον ήλιο, ακόμη και τον χειμώνα. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση αντηλιακού, το να προσέχετε τον χρόνο που περνάτε στον ήλιο και να φοράτε προστατευτικά ρούχα.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss