Ένας ειδικός εξηγεί τι να περιμένετε όταν αλλάζετε φάρμακα για τη διπολική διαταραχή

Πρέπει να αλλάξω φάρμακα για τη διπολική διαταραχή;

Η μεγαλύτερη ερώτηση που πρέπει να κάνετε είναι γιατί θέλετε να αλλάξετε.

Ρωτήστε το λογότυπο Expert

Εάν αντιμετωπίζετε αρνητικές παρενέργειες, τότε είναι λογικό να συζητήσετε με το γιατρό σας σχετικά με άλλες επιλογές θεραπείας.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να εξεταστεί η αλλαγή είναι εάν παίρνατε κάτι στην κατάλληλη δόση αλλά εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη διαχείριση των συμπτωμάτων σας.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο γιατρός σας πιθανότατα θα μιλήσει μαζί σας σχετικά με το εάν η αλλαγή ή η αύξηση του τρέχοντος φαρμάκου σας με ένα νέο φάρμακο είναι μια επιλογή για εσάς.

Δεν συνιστώ να το αλλάξετε απλώς επειδή παίρνετε κάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά εάν αυτό το φάρμακο ανακουφίζει από τα συμπτώματά σας.

Οι άνθρωποι θα με ρωτήσουν αν πρέπει να αλλάξουν φάρμακα για να αποφύγουν την ανοχή. Αυτή η πρακτική δεν συνιστάται στη θεραπεία της διπολικής διαταραχής.

Πώς μπορώ να αλλάξω φάρμακα για τη διπολική διαταραχή όταν το παίρνω ήδη;

Η αλλαγή φαρμάκου θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση του συνταγογράφου ιατρού σας.

Εάν ο γιατρός σας συστήσει αλλαγή φαρμάκου, μπορεί να μειώσει σιγά-σιγά το φάρμακο που παίρνετε ενώ ξεκινάτε με το νέο φάρμακο. Ή μπορεί να σας συστήσουν να περιμένετε μέχρι να σταματήσετε τελείως το φάρμακο πριν ξεκινήσετε ένα νέο.

Η απόφαση συνήθως λαμβάνεται με βάση διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του λόγου που αλλάζετε και του χρόνου που χρειάζεται το σώμα σας για να απαλλαγεί από το αρχικό φάρμακο.

Σημαντικοί όροι που πρέπει να γνωρίζετε

Όταν αλλάζετε ή διακόπτετε ένα φάρμακο, υπάρχουν ορισμένοι κοινοί όροι που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο γιατρός σας. Γνωρίζοντας τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις μπορεί να βοηθήσει κατά τη λήψη μιας απόφασης.

  • Cross-taper: Όταν ο γιατρός σας αναφέρει τη διασταύρωση, σημαίνει ότι θα μειώσει σταδιακά τη δόση του φαρμάκου που παίρνετε ενώ ταυτόχρονα θα αυξάνει σταδιακά τη δόση του νέου φαρμάκου.
  • Μειώνεται: Η μείωση είναι όταν η δόση σας μειώνεται σταδιακά μέχρι να σταματήσει.
  • Περίοδος πλύσης: Αυτά γίνονται για να βοηθήσουν τον οργανισμό σας να απαλλαγεί από το πρώτο φάρμακο πριν εισάγετε ένα νέο. Είναι μια περίοδος που αλλάζετε φάρμακα και σταματάτε να παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο μεταξύ της αλλαγής από το παλιό φάρμακο στο νέο.
  • Απευθείας διακόπτης: Μια άμεση αλλαγή είναι όταν σταματάτε να παίρνετε ένα φάρμακο μια μέρα και ξεκινάτε ένα νέο την επόμενη μέρα.
  • Μέτρια αλλαγή: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη μείωση του πρώτου φαρμάκου και την άμεση έναρξη ενός νέου όταν τελειώσετε εντελώς το πρώτο. Μια περίοδος πλύσης 2 έως 4 ημερών μπορεί να γίνει με αυτόν τον τύπο διακόπτη.
  • Αύξηση: Το Augmenting προσθέτει ένα νέο φάρμακο στο τρέχον σας. Μπορεί να συνιστάται εάν το τρέχον φάρμακό σας δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό για τη διαχείριση όλων των συμπτωμάτων σας.
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Πόσο δύσκολο είναι να αλλάξετε φάρμακα για τη διπολική διαταραχή;

Αυτό εξαρτάται από τον λόγο που αλλάζετε και τον τρόπο με τον οποίο τα συμπτώματά σας ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή ή πόσο σημαντικά ήταν ιστορικά τα συμπτώματά σας.

Το πιο δύσκολο κομμάτι στην αλλαγή φαρμάκου είναι να γνωρίζετε ότι υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθούν τα συμπτώματα προτού μπορέσετε να τα διαχειριστείτε καλύτερα με το νέο φάρμακο.

Υπάρχει συχνά ένα σχέδιο για τον τρόπο αντιμετώπισης μιας έκτακτης ανάγκης ψυχικής υγείας σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιδεινωθούν σε επίπεδο που απαιτεί πιο έντονη παρέμβαση, όπως νοσηλεία.

Μπορείτε να ζήσετε με τη διπολική διαταραχή χωρίς φάρμακα;

Ενώ μερικοί άνθρωποι αποφασίζουν να μην πάρουν φάρμακα για τη διπολική τους διαταραχή, δεν συνιστάται. Τα επεισόδια διάθεσης μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στην καθημερινή σας ζωή.

Η κατάθλιψη μπορεί να φτάσει σε εξουθενωτικά, επικίνδυνα επίπεδα που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή απελπισία και σκέψεις αυτοκτονίας. Η μανία, και σε μικρότερο βαθμό η υπομανία, μπορεί να προκαλέσει σημαντική σωματική και κοινωνική αναπηρία λόγω των συμπεριφορών που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων.

Τα επεισόδια διάθεσης στη διπολική διαταραχή μπορεί να προκληθούν από στρεσογόνους παράγοντες, αλλά μπορεί επίσης να συμβούν χωρίς προειδοποίηση, καθιστώντας δύσκολη την πρόβλεψη.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να προσαρμοστώ σε ένα νέο φάρμακο;

Ο χρόνος που χρειάζεται για να προσαρμοστείτε σε ένα νέο φάρμακο θα βασίζεται στο φάρμακο που παίρνετε.

Με ορισμένα φάρμακα για τη διπολική διαταραχή, μπορεί να εμφανίσετε παρενέργειες αρκετά γρήγορα. Με άλλους, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μάθετε εάν μπορείτε να ανεχτείτε το νέο φάρμακο, ειδικά εάν αυτό το φάρμακο απαιτεί πολλαπλές αυξήσεις της δόσης για να δείτε επαρκή ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες; Είναι πιθανά συμπτώματα στέρησης;

Χρησιμοποιούμε διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής, επομένως οι παρενέργειες μπορεί να ποικίλλουν.

Θα μπορούσατε να δείτε οτιδήποτε, από να νιώθετε ναρκωμένοι μέχρι να αισθάνεστε ανήσυχοι. Κάποια μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη όρεξη, ενώ άλλα όχι. Είναι σημαντικό να κάνετε αυτή τη συζήτηση με το γιατρό σας όταν ξεκινάτε ένα νέο φάρμακο.

Συχνά υπάρχουν κίνδυνοι όταν διακόψετε ένα φάρμακο. Συνήθως βλέπουμε συμπτώματα διακοπής εάν ένα άτομο αλλάζει από ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο, όπως έναν εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) ή έναν αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης νοραδρεναλίνης (SNRI).

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από μια γενική αίσθηση πόνου ή συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη μέχρι αυτά που οι άνθρωποι συνήθως περιγράφουν ως εγκεφαλικά επεισόδια (ηλεκτρικά σοκ ή αισθήσεις στον εγκέφαλο ή στο κεφάλι).


Η Δρ. Nicole Washington είναι πιστοποιημένη ψυχίατρος από το συμβούλιο ABMS και επικεφαλής ιατρός της Elocin Psychiatric Services, μιας κυρίως εικονικής πρακτικής όπου εστιάζει στις ανάγκες ψυχικής υγείας πολυάσχολων επαγγελματιών. Η Ουάσιγκτον έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της φροντίζοντας και συνηγορώντας για ανθρώπους που δεν είναι συνήθως καταναλωτές υπηρεσιών ψυχικής υγείας, δηλαδή κοινότητες που δεν εξυπηρετούνται καλά και επαγγελματίες με υψηλές επιδόσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss