9 μύθοι και γεγονότα για τη διπολική διαταραχή που πρέπει να γνωρίζετε

Πολλοί άνθρωποι έχουν λανθασμένες αντιλήψεις για τη διπολική διαταραχή και τους ανθρώπους που επηρεάζει. Οι κοινοί μύθοι και οι παρανοήσεις συμβάλλουν στο στίγμα και τις διακρίσεις, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τα άτομα με διπολική διαταραχή και τα αγαπημένα τους πρόσωπα να διαχειριστούν την πάθηση.

Η εκμάθηση για τη διπολική διαταραχή μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την πάθηση και να υποστηρίξετε τα άτομα που ζουν με αυτήν.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα γεγονότα πίσω από εννέα κοινούς μύθους για τη διπολική διαταραχή.

Μύθος #1: Η διπολική διαταραχή φαίνεται ίδια σε όλους όσους την έχουν

Αλήθεια: Η διπολική διαταραχή επηρεάζει διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Γενικά, προκαλεί ασυνήθιστες αλλαγές στα επίπεδα διάθεσης, ενέργειας και δραστηριότητας. Αλλά η συχνότητα και η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει.

Μερικά άτομα με διπολική διαταραχή μετατοπίζονται μεταξύ καταθλιπτικών επεισοδίων, όταν τα επίπεδα διάθεσης και ενέργειας είναι ασυνήθιστα χαμηλά, και μανιακών επεισοδίων, όταν τα επίπεδα διάθεσης και ενέργειας είναι ασυνήθιστα υψηλά ή αυξημένα.

Άλλα άτομα με διπολική διαταραχή μετατοπίζονται μεταξύ καταθλιπτικών επεισοδίων και υπομανιακών επεισοδίων, τα οποία προκαλούν λιγότερο έντονα συμπτώματα από τα μανιακά επεισόδια.

Είναι επίσης πιθανό να εμφανίσετε επεισόδια μικτής διάθεσης, τα οποία περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό καταθλιπτικών και μανιακών συμπτωμάτων.

Μερικοί άνθρωποι έχουν περιόδους ουδέτερης διάθεσης – μεταξύ καταθλιπτικών, μανιακών ή υπομανιακών – ή επεισοδίων μικτής διάθεσης.

Μερικοί άνθρωποι εναλλάσσονται γρήγορα μεταξύ των επεισοδίων διάθεσης, ενώ άλλοι έχουν λιγότερο συχνές αλλαγές.

Η διπολική διαταραχή μπορεί επίσης να προκαλέσει παραισθήσεις, αυταπάτες ή άλλα συμπτώματα ψύχωσης σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μύθος #2: Η διπολική διαταραχή είναι εύκολο να διαγνωστεί

Γεγονός: Η διπολική διαταραχή μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα με κάποιες άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας, γεγονός που μπορεί να κάνει δύσκολη τη διάγνωσή της.

Μερικά άτομα με διπολική διαταραχή λαμβάνουν λανθασμένη διάγνωση μιας άλλης πάθησης ψυχικής υγείας, όπως η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD) ή η σχιζοφρένεια. Ο κίνδυνος λανθασμένης διάγνωσης είναι υψηλότερος σε ορισμένες ομάδες.

Μια ανασκόπηση του 2021 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με διπολική διαταραχή είναι πιο πιθανό από τους άνδρες με διπολική διαταραχή να λάβουν λανθασμένη διάγνωση MDD.

ΕΝΑ κριτική 2018 διαπίστωσε ότι οι Αφροαμερικανοί με διπολική διαταραχή είναι πιο πιθανό από άλλες ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν λάθος διάγνωση σχιζοφρένειας ή άλλης πάθησης ψυχικής υγείας.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τη διάγνωση ή το σχέδιο θεραπείας σας. Σκεφτείτε να λάβετε μια δεύτερη γνώμη εάν αισθάνεστε αβέβαιοι για τη διάγνωσή σας ή αν είστε δυσαρεστημένοι με τη φροντίδα που έχετε λάβει.

Μύθος #3: Η διπολική διαταραχή επηρεάζει μόνο ενήλικες

Αλήθεια: Η διπολική διαταραχή είναι πιο συχνή στους ενήλικες, αλλά μπορεί να επηρεάσει και παιδιά.

Η μέση ηλικία έναρξης της διπολικής διαταραχής είναι τα 25 έτη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία. Ωστόσο, η πάθηση μπορεί επίσης να επηρεάσει εφήβους ή μερικές φορές μικρότερα παιδιά.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστα χαμηλά ή υψηλά επίπεδα στη διάθεση, την ενέργεια ή τη δραστηριότητα του παιδιού σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε εάν η διπολική διαταραχή ή κάποια άλλη πάθηση υγείας μπορεί να προκαλεί αυτά τα συμπτώματα. Μπορούν επίσης να συστήσουν πόρους θεραπείας και υποστήριξης.

Μύθος #4: Η φαρμακευτική αγωγή είναι η μόνη θεραπεία για τη διπολική διαταραχή

Αλήθεια: Ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής με άλλες θεραπείες για τη διπολική διαταραχή μπορεί να είναι ευεργετικός.

Η φαρμακευτική αγωγή είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για τη διπολική διαταραχή. Πολλά φάρμακα για αυτήν την πάθηση είναι διαθέσιμα, συμπεριλαμβανομένων σταθεροποιητών διάθεσης, αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ή περισσότερα φάρμακα ανάλογα με τα συμπτώματά σας.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT)
  • ψυχολογική θεραπεία, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT)
  • αλλαγές στη διατροφή σας, τη χρήση ουσιών, τη ρουτίνα ύπνου ή άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής σας

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν κάνετε αλλαγές στη θεραπεία σας.

Μύθος #5: Η χρήση ουσιών προκαλεί διπολική διαταραχή

Αλήθεια: Η χρήση ουσιών από μόνη της δεν προκαλεί διπολική διαταραχή από μόνη της, αλλά μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί τη διπολική διαταραχή, αλλά ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων φαίνεται να παίζει ρόλο.

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διπολικής διαταραχής. Παραδείγματα αυτών των ουσιών περιλαμβάνουν την κάνναβη, τη νικοτίνη και το αλκοόλ. Ωστόσο, τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με αυτό το θέμα ήταν μικτά.

Η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματά σας εάν έχετε διπολική διαταραχή.

Διπολική διαταραχή επίσης αυξάνει τον κίνδυνο σας διαταραχής χρήσης ουσιών.

Η αποφυγή της κάνναβης, της νικοτίνης και του αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη διπολική διαταραχή και να υποστηρίξετε την καλή γενική υγεία.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν δυσκολεύεστε να περιορίσετε ή να αποφύγετε την κάνναβη, τη νικοτίνη, το αλκοόλ ή άλλες ουσίες. Μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα, να σας παραπέμψουν σε έναν σύμβουλο χρήσης ουσιών ή να συστήσουν άλλους πόρους για να μειώσετε τη χρήση ουσιών σας.

Μύθος #6: Τα άτομα με διπολική διαταραχή είναι βίαιοι

Αλήθεια: Η διπολική διαταραχή που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιθετικής συμπεριφοράς, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι με την πάθηση δεν είναι βίαιοι ή επικίνδυνοι.

Μια μελέτη του 2021 παρακολούθησε 151 άτομα που λάμβαναν θεραπεία για διπολική διαταραχή σε νοσοκομείο. Οι συγγραφείς της μελέτης παρατήρησαν επιθετική συμπεριφορά σε περίπου 12% των συμμετεχόντων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η συμπεριφορά ήταν λεκτική επιθετικότητα. Περίπου το 1,3% των συμμετεχόντων στη μελέτη επέδειξαν επιθετικότητα εναντίον άλλου ατόμου.

Το αλκοόλ και η χρήση ουσιών ήταν οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για επιθετική συμπεριφορά σε αυτή τη μελέτη.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων με διπολική διαταραχή. Το ποσοστό της επιθετικής συμπεριφοράς μπορεί να είναι διαφορετικό στο σύνολο του πληθυσμού των ατόμων με διπολική διαταραχή.

Η λήψη θεραπείας για τη διπολική διαταραχή μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των συμπτωμάτων κατάθλιψης, μανίας ή ψύχωσης που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο επιθετικής συμπεριφοράς.

Η αποφυγή αλκοόλ, κάνναβης και άλλων ψυχοδραστικών ουσιών είναι επίσης σημαντική για τη διαχείριση της διπολικής διαταραχής και τη μείωση του κινδύνου επιθετικότητας.

Μύθος #7: Τα άτομα με διπολική διαταραχή δεν μπορούν να πετύχουν στη δουλειά ή στο σχολείο

Γεγονός: Με θεραπεία και υποστήριξη, τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορούν να πετύχουν σε όλους τους τομείς της ζωής.

Τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εργασία, το σχολείο, τις προσωπικές σχέσεις ή άλλους τομείς της ζωής. Αλλά η λήψη θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των συμπτωμάτων και στην υποστήριξη της επιτυχίας σε στόχους που έχουν σημασία για εσάς.

Μιλήστε με το γιατρό σας εάν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τη διπολική διαταραχή ή να εξισορροπήσετε τις ανάγκες ψυχικής σας υγείας με άλλους στόχους. Μπορεί να κάνουν αλλαγές στο σχέδιο θεραπείας σας, να προτείνουν στρατηγικές αντιμετώπισης ή να μοιραστούν πόρους υποστήριξης.

Μπορεί επίσης να πληροίτε τα κριτήρια για καταλύματα στην εργασία ή στο σχολείο για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις ανάγκες ψυχικής σας υγείας. Επισκεφτείτε την Εθνική Συμμαχία για τις Ψυχικές Ασθένειες (NAMI) για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις νομικές προστασίες και τα καταλύματα για άτομα με παθήσεις ψυχικής υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μύθος #8: Η μανία αυξάνει την παραγωγικότητα

Αλήθεια: Τα συμπτώματα της μανίας μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε πιο παραγωγικοί, αλλά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εργασία σας.

Κατά τη διάρκεια ενός μανιακού ή υπομανιακού επεισοδίου, μπορεί να έχετε πολλή ενέργεια, να αισθάνεστε λίγη ανάγκη για ύπνο και να αισθάνεστε πολύ σίγουροι για τις ικανότητές σας. Αλλά η μανία μπορεί επίσης να προκαλέσει ευερεθιστότητα, ανησυχία και δυσκολία εστίασης. Όταν περάσει το μανιακό επεισόδιο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν ήσασταν τόσο παραγωγικοί όσο ένιωθα.

Τα μανιακά ή υπομανιακά επεισόδια μπορεί επίσης να σας κάνουν να ενεργείτε παρορμητικά ή να αναλαμβάνετε ασυνήθιστους κινδύνους, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την καριέρα, το σχολείο ή την προσωπική σας ζωή.

Η λήψη θεραπείας για τη διπολική διαταραχή μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό αυτών των συμπτωμάτων και να υποστηρίξει την ικανότητά σας να επιδιώκετε στόχους.

Μύθος #9: Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να βοηθήσετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με διπολική διαταραχή

Γεγονός: Υπάρχουν πολλοί τρόποι υποστήριξης της οικογένειας, των φίλων και άλλων μελών της κοινότητας με διπολική διαταραχή.

Η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να κάνει θετική διαφορά στη ζωή των ατόμων με διπολική διαταραχή.

Ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να υποστηρίξετε άτομα με αυτήν την πάθηση:

  • Αφιερώστε χρόνο για να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας σχετικά με τη διπολική διαταραχή και μιλήστε όταν ακούτε ανθρώπους να επαναλαμβάνουν μύθους ή παρανοήσεις σχετικά με την πάθηση.
  • Ενημερώστε το άτομο με διπολική διαταραχή ότι είστε εκεί για να ακούσετε εάν θέλει να μιλήσει μαζί σας. Αναγνωρίστε και σεβαστείτε ότι μπορεί να μην αισθάνονται άνετα να μοιραστούν όλες τις εμπειρίες, τα συναισθήματα ή τις σκέψεις τους.
  • Ρωτήστε το άτομο πώς μπορείτε να το υποστηρίξετε στη διαχείριση της κατάστασής του και στην επιδίωξη των στόχων του. Ενθαρρύνετέ τους να απευθυνθούν και σε άλλες πηγές υποστήριξης.
  • Να είστε έτοιμοι να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εάν το άτομο εμφανίσει σημάδια κρίσης ψυχικής υγείας, όπως αυτοτραυματισμό ή βία εναντίον άλλων.

Είναι επίσης σημαντικό να σέβεστε τις ανάγκες και τους περιορισμούς σας. Είναι εντάξει να απομακρυνθείτε από μια κατάσταση εάν αισθάνεστε άβολα. Περιμένετε μια στιγμή που το αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ήρεμο για να μιλήσετε για συμπεριφορές που βρίσκετε προκλητικές.

Μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμο να συνδεθείτε με έναν σύμβουλο που έχει εμπειρία στην υποστήριξη ατόμων με διπολική διαταραχή και των αγαπημένων τους προσώπων. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συμβουλευτική μόνοι σας ή με το αγαπημένο σας πρόσωπο.

Μύθοι και παρανοήσεις σχετικά με τη διπολική διαταραχή μπορεί να κάνουν πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να διαχειριστούν την πάθηση ή να υποστηρίξουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που ζουν με αυτήν.

Η αλήθεια είναι ότι η διπολική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε με διάφορους τρόπους. Μπορεί να είναι δύσκολο να τεθεί μια ακριβής διάγνωση, αλλά η διάγνωση και η θεραπεία είναι απαραίτητη για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την υποστήριξη της ποιότητας ζωής.

Εάν έχετε διπολική διαταραχή, ένας συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής, ψυχολογικής θεραπείας και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των συμπτωμάτων. Η αποφυγή αλκοόλ, κάνναβης και άλλων ουσιών είναι σημαντική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει ηλεκτροσπασμοθεραπεία.

Εάν γνωρίζετε κάποιον με διπολική διαταραχή, δείξτε την υποστήριξή σας μαθαίνοντας περισσότερα για την πάθηση, ακούγοντας με ανοιχτό μυαλό και ρωτώντας πώς μπορείτε να βοηθήσετε. Επικοινωνήστε με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εάν παρουσιάζουν σημάδια κρίσης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διπολική διαταραχή μιλώντας με γιατρό ή επαγγελματία ψυχικής υγείας ή επισκεπτόμενοι αξιόπιστους οργανισμούς όπως η Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής ΥγείαςAmerican Psychological Association ή NAMI.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss