7 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο γεωγραφικής ατροφίας εάν έχετε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η γεωγραφική ατροφία, το προχωρημένο στάδιο της ξηρής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μπορεί να επηρεάσει την κεντρική σας όραση. Η λήψη μέτρων όπως η διαχείριση άλλων χρόνιων παθήσεων και ο προγραμματισμός τακτικών επισκέψεων με τον οφθαλμίατρό σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γεωγραφικής ατροφίας.

Σχεδόν 20 εκατομμύρια Αμερικανοί έχετε ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), μια πάθηση που επηρεάζει την ωχρά κηλίδα – το τμήμα του αμφιβληστροειδούς που ελέγχει την ευθεία όραση και σας βοηθά να βλέπετε λεπτές λεπτομέρειες στα αντικείμενα μπροστά σας.

Η AMD επηρεάζει την κεντρική σας όραση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να παρατηρήσετε θαμπάδα και να έχετε πρόβλημα στην αναγνώριση προσώπων. Μπορεί να χρειάζεστε πιο έντονο φως για να δείτε τα πράγματα και οι ευθείες γραμμές μπορεί να φαίνονται κυματιστές. Στα αρχικά στάδια, ωστόσο, μπορεί να μην παρατηρήσετε αλλαγές στην όραση.

Υπάρχουν δύο τύποι AMD: ξηρό και υγρό. Ξηρό AMD, το οποίο αντιπροσωπεύει 85–90% των περιπτώσεων AMD, εμφανίζεται όταν η ωχρά κηλίδα λεπταίνει με την ηλικία. Μπορεί να εξελιχθεί σε υγρή AMD, α λιγότερο κοινό τύπος AMD όψιμου σταδίου που μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης πιο γρήγορα.

Το Dry AMD μπορεί να προχωρήσει αργά αρκετά χρόνια. Η γεωγραφική ατροφία είναι το προχωρημένο στάδιο της ξηρής AMD. Σχετικά με 1 εκατομμύριο άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γεωγραφική ατροφία, με 160.000 νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Η γεωγραφική ατροφία μπορεί να προκαλέσει τυφλά σημεία στην κεντρική όραση του ενός ή και των δύο ματιών. Η όρασή σας μπορεί επίσης να μην είναι τόσο έντονη όσο πριν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε την ανάπτυξη γεωγραφικής ατροφίας.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε γεωγραφική ατροφία.

Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα είναι το μεγαλύτερη τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας έως και τέσσερις φορές και σχετίζεται επίσης με ταχύτερη γεωγραφική εξέλιξη της ατροφίας.

Εάν δεν καπνίζετε, μην ξεκινήσετε. Επίσης, προσέξτε να αποφύγετε την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα όποτε είναι δυνατόν.

Εάν καπνίζετε, σκεφτείτε να κάνετε ένα σχέδιο για να το κόψετε. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει βοηθήματα ή φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το smokefree.gov για δωρεάν πόρους.

Διαχειριστείτε άλλες καταστάσεις υγείας

Εάν έχετε AMD, μπορεί να έχετε άλλες χρόνιες παθήσεις υγείας που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο γεωγραφικής ατροφίας. Η θεραπεία και η διαχείριση αυτών των καταστάσεων μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εξέλιξης σε αυτό το στάδιο της AMD.

Συνθήκες υγείας που μπορεί να είναι σχετίζεται με στη γεωγραφική ατροφία περιλαμβάνουν:

 • υψηλή πίεση του αίματος
 • υψηλή χοληστερόλη
 • ευσαρκία
 • Διαβήτης
 • χρόνια νεφρική νόσος

Μπορείτε να λάβετε μέτρα για να διαχειριστείτε αυτές τις καταστάσεις υγείας συνεργαζόμενοι με το γιατρό σας και κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει φάρμακα για να βοηθήσει.

Φοράτε προστατευτικά για τα μάτια

Όπως υποδηλώνει το όνομα, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας προκαλεί τη διάσπαση των κυττάρων στην ωχρά κηλίδα. Μπορείτε να βοηθήσετε στην προστασία της ωχράς κηλίδας φορώντας γυαλιά με κίτρινο χρώμα. Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να βλέπετε καλύτερα τις αντιθέσεις και τις υφές, όπως να ξεχωρίζετε το πεζοδρόμιο και τις σκάλες, ώστε να μπορείτε να περπατάτε με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μπορείτε επίσης να φοράτε γυαλιά ασφαλείας για να προστατεύσετε τα μάτια σας όταν κάνετε αθλήματα, κάνετε χειροτεχνίες στο σπίτι, κηπουρική ή ψήνετε στη σχάρα ή μαγειρεύετε με λάδια που μπορεί να πιτσιλίσουν.

Ασκήσου τακτικά

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση συναφών καταστάσεων όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η τακτική άσκηση μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της πρώιμης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε μεταγενέστερα στάδια.

Όσο για το πόση άσκηση πρέπει να κάνετε, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας παραθέτει συστάσεις από σημαντικούς οργανισμούς υγείας όπως το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι οποίες προτείνουν να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης την εβδομάδα.

Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα συμπληρώματα

Το AREDS 2 είναι συμπληρώματα που μπορεί να βοηθήσουν επιβράδυνση της εξέλιξης από την ενδιάμεση AMD έως την προηγμένη AMD. Περιέχουν έναν συνδυασμό από:

 • βιταμίνη C
 • βιταμίνη Ε
 • λουτεΐνη
 • ζεαξανθίνη
 • οξείδιο του ψευδαργύρου
 • οξείδιο του χαλκού

Συζητήστε με το γιατρό σας για το εάν τα συμπληρώματα AREDS 2 μπορεί να είναι κατάλληλα για εσάς.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας σημειώνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτές τις βιταμίνες μπορεί επίσης να συμβάλει στην προώθηση της υγείας των ματιών και στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

 • πολύχρωμα φρούτα
 • σκούρα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι και το μπρόκολο
 • άλλα λαχανικά, όπως καρότα και πιπεριές
 • λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός
 • φασόλια, φακές, σπόρους και ξηρούς καρπούς

Εκτός από τη μείωση του κινδύνου γεωγραφικής ατροφίας, η κατανάλωση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής γεμάτη τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής υγείας σας και άλλων χρόνιων παθήσεων υγείας που μπορεί να έχετε.

Επισκεφθείτε τακτικά τον οφθαλμίατρό σας

Τουλάχιστον, θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ανάλογα με τις ιδιαίτερες περιστάσεις σας, ο οφθαλμίατρός σας θα σας πει πόσο συχνά πρέπει να έρθετε για εξετάσεις, ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σας και να εντοπίσει τυχόν αλλαγές στην όρασή σας. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα μιλήσει μαζί σας σχετικά με τον έλεγχο της όρασής σας στο σπίτι με ένα πλέγμα Amsler για παρακολούθηση για αλλαγές.

Ακολουθήστε το σχέδιο θεραπείας της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Επί του παρόντος, η θεραπεία για την ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη ενός συμπληρώματος AREDS 2 και την παρακολούθηση για αλλαγές στην όραση. Ανάλογα με το πόσο επηρεάζεται η όρασή σας, μπορεί επίσης να επωφεληθείτε από προγράμματα αποκατάστασης όρασης και συσκευές χαμηλής όρασης.

Οι ερευνητές εργάζονται επίσης για τις δυνατότητες νέες θεραπείες για την ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Το 2023 εγκρίθηκαν οι πρώτες θεραπείες για γεωγραφική ατροφία. Το Pegcetacoplan (Syfovre) και το avacincaptad pegol (Izervay) είναι φάρμακα που ενίονται απευθείας στο μάτι για να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της γεωγραφικής ατροφίας.

Συνεργαστείτε στενά με το γιατρό σας για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο θεραπείας και διαχείρισης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Σε συνδυασμό με συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής, αυτά τα βήματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για γεωγραφική ατροφία.

Η γεωγραφική ατροφία είναι το προχωρημένο στάδιο της ξηρής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Μπορεί να επηρεάσει την κεντρική σας όραση και να δυσκολέψει τη θέαση λεπτομερειών σε αντικείμενα μπροστά σας.

Εάν έχετε AMD, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης γεωγραφικής ατροφίας. Αυτά περιλαμβάνουν την κατανάλωση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής, την τακτική άσκηση, τη διαχείριση άλλων καταστάσεων υγείας και την τακτική επίσκεψη στον οφθαλμίατρό σας.

Εάν αναπτύξετε γεωγραφική ατροφία, υπάρχουν νέες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξής της.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss