Χειρουργική αναιμίας: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η απώλεια αίματος είναι μία από τις πολλές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αναιμία. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει απώλεια αίματος. Εάν έχετε αναιμία και υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να διατρέχετε σοβαρές επιπλοκές.

Η αναιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα σας δεν παράγει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Ως αποτέλεσμα, η αιμοσφαιρίνη (η πρωτεΐνη στο πλούσιο σε οξυγόνο αίμα) δεν μπορεί να μετακινηθεί από τους πνεύμονές σας στο υπόλοιπο σώμα σας. Εάν έχετε αναιμία, μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι, αδύναμοι ή ακόμα και να σας κόβεται η αναπνοή.

Η αναιμία μπορεί να συμβάλει σε χειρουργικές επιπλοκές, όπως υψηλότερο κίνδυνο μετεγχειρητικής λοίμωξης και ανάγκη για υποστήριξη της αναπνοής. Η θεραπεία της αναιμίας πριν από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί βελτιώσει το αποτέλεσμα.

Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για την αναιμία και τη χειρουργική επέμβαση, ποιες διαδικασίες μπορεί να αντιμετωπίσουν την αναιμία και ποιες οδηγίες μπορεί να προτείνει ο γιατρός σας για την αποφυγή επιπλοκών.

Υπάρχει χειρουργική επέμβαση για αναιμία;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αναιμίας, συμπεριλαμβανομένης της σιδηροπενικής αναιμίας, της αναιμίας λόγω έλλειψης βιταμίνης Β12 και της αιμολυτικής αναιμίας. Το καθένα έχει τη δική του βασική αιτία και την κατάλληλη θεραπεία.

Δεν υπάρχει καμία χειρουργική επέμβαση που να μπορεί να διορθώσει την αναιμία. Αντίθετα, οι γιατροί μπορεί να προτείνουν άλλες θεραπείες και ιατρικές διαδικασίες, όπως:

  • συμπληρώματα σιδήρου
  • μεταγγίσεις αίματος
  • μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων
  • μεταμόσχευση μυελού των οστών

Γιατί η αναιμία αποτελεί κίνδυνο για χειρουργική επέμβαση;

Η αναιμία πριν από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι ανησυχητική για τους γιατρούς, επειδή η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει απώλεια αίματος. Για παράδειγμα, μείζονα χειρουργική επέμβαση ορίζεται ως χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ένα άτομο αναμένεται να χάσει περισσότερα από 500 χιλιοστόλιτρα του αίματος.

Η απώλεια αίματος από μόνη της είναι α κοινός αιτία αναιμίας. Όταν το σώμα σας χάνει πάρα πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια, τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης σας πέφτουν. Αυτή η πλούσια σε σίδηρο πρωτεΐνη είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονές σας στο υπόλοιπο σώμα σας.

Εάν έχετε αναιμία και χάσετε πολύ αίμα, τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης σας μπορεί να πέσουν επικίνδυνα χαμηλά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές, ακόμη και σε θάνατο.

Τι γίνεται με την αναισθησία εάν έχετε αναιμία;

Η χειρουργική επέμβαση όταν έχετε αναιμία εγκυμονεί κινδύνους που σχετίζονται με την αναισθησία επίσης. Ανάλογα με τον τύπο της αναισθησίας που λαμβάνετε, η αναισθησία μπορεί να επιδεινώσει την αναιμία ή αποτρέψει από το να χειροτερέψει.

Για παράδειγμα, η νευραξονική αναισθησία μπορεί να είναι πιο προστατευτική για άτομα με αναιμία από τη γενική αναισθησία. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η νευραξονική αναισθησία μπορεί να μειώσει την αιμορραγία έως και 30% μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τον φλεβικό τόνο (πίεση στις φλέβες σας).

Τι συμβαίνει εάν είστε αναιμικός και κάνετε χειρουργική επέμβαση;

Το περισσότερο κοινός αιτία αναιμίας πριν από την επέμβαση είναι η έλλειψη σιδήρου.

Ωστόσο, η απώλεια αίματος είναι άλλη κοινός αιτία αναιμίας. Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να χάσουν αίμα κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου ή λόγω ιατρικής κατάστασης ή τραυματισμού, η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερβολική απώλεια αίματος. Η αναιμία πριν από τη χειρουργική επέμβαση είναι επίσης πιο συχνή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε άτομα που έχουν χρόνιες παθήσεις.

Η χειρουργική επέμβαση όταν έχετε αναιμία (από οποιαδήποτε αιτία) σας θέτει σε κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως:

  • μακρύτερα παραμονή στο νοσοκομείο
  • αυξημένη ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος

  • αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών όπως οξεία νεφρική βλάβη και εγκεφαλικό

  • αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων

  • αυξημένος κίνδυνος θανάτου

Ποια αιμοσφαιρίνη είναι πολύ χαμηλή για χειρουργική επέμβαση;

Οι γιατροί πίστευαν προηγουμένως ότι μια μετάγγιση αίματος κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία προβλημάτων που σχετίζονται με την αναιμία. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι οι μεταγγίσεις αίματος κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης μπορεί στην πραγματικότητα να παρουσιάζουν περισσότερα προβλήματα από όσα βοηθούν.

Ειδικοί τώρα προτείνουμε να ελέγχονται τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης 6-8 εβδομάδες πριν από την επέμβαση. Το επίπεδο πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο με 130 γραμμάρια ανά λίτρο (g/L) για και άνδρες και γυναίκες. Εάν το επίπεδό σας είναι χαμηλότερο από αυτό, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει αναβολή της επέμβασης.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει θεραπεία για την αντιμετώπιση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα από του στόματος συμπληρώματα σιδήρου (αυτά που λαμβάνονται από το στόμα) μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης και φερριτίνης σας. Άλλοι τύποι αναιμίας μπορούν να αντιμετωπιστούν αντιμετωπίζοντας την ανεπάρκεια Β12, την ανεπάρκεια φολικού οξέος, τις παθήσεις των νεφρών και άλλες υποκείμενες καταστάσεις που προκαλούν φλεγμονή και αιμορραγία.

Μόλις τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης σας είναι 130 g/L ή μεγαλύτερα, ο γιατρός σας μπορεί να προγραμματίσει εκ νέου την επέμβαση.

Οδηγίες για την αναιμία μετά την επέμβαση

Η παρακολούθηση των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης μετά την επέμβαση είναι επίσης σημαντική για την επούλωση. Η μετεγχειρητική αναιμία είναι πολύ συχνή, αλλά η διάγνωση και η αντιμετώπισή της δεν είναι απαραίτητα στην πρώτη γραμμή της φροντίδας μετά την επέμβαση.

Μπορεί να ωφεληθείτε από τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου από το στόμα ή τη λήψη ενδοφλέβιας (IV) έγχυσης σιδήρου μετά την επέμβαση. Αυτά τα συμπληρώματα μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανεπάρκεια σιδήρου που είχατε πριν από τη χειρουργική επέμβαση και τυχόν άλλα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Η μετεγχειρητική αναιμία μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο ως αποτέλεσμα αιμοληψιών και αιματολογικών εξετάσεων. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η απώλεια αίματος από τη φλεβοτομή κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης είναι ένας σημαντικός λόγος που οι άνθρωποι αναπτύσσουν αναιμία μετά από χειρουργική επέμβαση.

Η ανεπαρκής διατροφή και οι διατροφικές ελλείψεις είναι άλλες κοινές αιτίες αναιμίας ή επιδείνωσης της αναιμίας μετά από χειρουργική επέμβαση.

Συνολικά, οι μετεγχειρητικές οδηγίες σας μπορεί να περιλαμβάνουν λιγότερες εξετάσεις αίματος, λήψη συνταγογραφούμενων συμπληρωμάτων σιδήρου και εστίαση στην υγιεινή διατροφή για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει πιο συγκεκριμένες οδηγίες που αφορούν τον τύπο της αναιμίας σας και τις υποκείμενες παθήσεις.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι γύρω 40% των ατόμων που χρειάζονται σοβαρή χειρουργική επέμβαση έχουν αναιμία πριν από τις χειρουργικές επεμβάσεις τους. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της αναιμίας σας, φροντίστε να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με το γιατρό σας.

Κάτι τόσο απλό όσο η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου πριν από την επέμβαση. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε πρόσθετα μέτρα πριν και μετά την επέμβαση για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε σοβαρές επιπλοκές.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss