Φυσικές θεραπείες για την πρεσβυωπία

Δεν μπορείτε να αποτρέψετε ή να αντιστρέψετε την πρεσβυωπία με φυσικές θεραπείες. Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος (αν καπνίζετε) και η αύξηση της πρόσληψης βιταμινών Α, C και Ε μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ματιών σας.

Η πρεσβυωπία είναι μια προοδευτική απώλεια της ικανότητάς σας να βλέπετε καθαρά σε κοντινή απόσταση. Είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα της διαδικασίας γήρανσης.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης ή αναστροφής της πρεσβυωπίας. Ωστόσο, οι θεραπείες που συνταγογραφούνται από τον γιατρό, όπως οφθαλμικές σταγόνες και γυαλιά ανάγνωσης, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Υπάρχουν επίσης φυσικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι που μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία των ματιών σας.

Αυτό το άρθρο εξετάζει φυσικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα πρέπει πάντα να μιλάτε με έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία που περιλαμβάνει τη λήψη συμπληρωμάτων ή την πραγματοποίηση σημαντικών αλλαγών στη διατροφή σας.

Τι προκαλεί την εξέλιξη της πρεσβυωπίας που σχετίζεται με την ηλικία;

Η πρεσβυωπία εξελίσσεται καθώς οι φακοί στο εσωτερικό των ματιών σας χάνουν την ελαστικότητά τους. Η ταχύτητα εξέλιξης, η σοβαρότητα των οπτικών συμπτωμάτων και η ακριβής ηλικία έναρξης της πρεσβυωπίας ποικίλλουν. Ωστόσο, ο εκφυλισμός του φακού που οδηγεί σε πρεσβυωπία είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης.

Διαβάστε περισσότερα για την πρεσβυωπία εδώ.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Προσθέστε περισσότερη βιταμίνη Α στη διατροφή σας

Βιταμίνη Α έχει δειχθεί για προστασία από τη νυχτερινή τύφλωση, την αραίωση του κερατοειδούς και τη μυωπία (μυωπία). Αν και μπορεί να μην επιβραδύνει την εξέλιξη της πρεσβυωπίας, η προσθήκη επιπλέον βιταμίνης Α στη διατροφή σας μπορεί σίγουρα να βελτιώσει την υγεία των ματιών σας.

Η βιταμίνη Α βρίσκεται σε σκούρα φυλλώδη πράσινα, όπως το σπανάκι και το λάχανο, καθώς και στα πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά, όπως οι γλυκοπατάτες, το σκουός, οι πιπεριές και τα καρότα. Διατίθεται και ως συμπλήρωμα.

Αυξήστε την πρόσληψη βιταμινών C και E

Οι βιταμίνες C και Ε είναι απαραίτητες για την υγεία των ματιών.

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα πορτοκάλια, το λάχανο, το ακτινίδιο και οι φράουλες. Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το αβοκάντο, οι ηλιόσποροι και οι κολοκύθες.

Μαζί, αυτές οι δύο βιταμίνες μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια σας από βλάβες και μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία.

Ενισχύστε τον ψευδάργυρό σας

Ο ψευδάργυρος βοηθά στη μεταφορά της βιταμίνης Α από το συκώτι σας στον αμφιβληστροειδή σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ψευδαργύρου σχετίζεται με μειωμένη υγεία των ματιών. Μπορείτε να βρείτε τον ψευδάργυρο σε τροφές όπως τα στρείδια, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και πολλά είδη ψαριών. Διατίθεται ως συμπλήρωμα.

Προσθέστε λουτεΐνη στη διατροφή σας

Η λουτεΐνη είναι ένα αντιοξειδωτικό. Συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας των ματιών και τη μείωση της φλεγμονής των ματιών.

Μπορείτε να βρείτε λουτεΐνη σε τροφές όπως το λάχανο, τα μπιζέλια, οι κρόκοι αυγών και τα φιστίκια Αιγίνης. Διατίθεται επίσης σε πολλά συμπληρώματα.

Καταναλώστε περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να καταπολεμήσει τη φλεγμονή. Η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχει επίσης συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας των ματιών. Μπορεί επίσης να αποτρέψει κάποιο εκφυλισμό των ματιών που σχετίζεται με την ηλικία. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη ή τη θεραπεία των συμπτωμάτων της πρεσβυωπίας.

Μπορείτε να βρείτε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ως συμπληρώματα και σε τροφές όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Φορώ γυαλιά ηλίου

Οι ακτίνες UV του ήλιου μπορούν να βλάψουν τα μάτια σας και να αυξήσουν τον κίνδυνο πρεσβυωπίας. Η χρήση γυαλιών ηλίου προστατεύει τα μάτια σας και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρεσβυωπίας. Είναι επίσης καλή ιδέα να προστατεύετε τα μάτια σας κατά τη διάρκεια ψυχαγωγικών, καλλιτεχνικών και οικιακών δραστηριοτήτων.

Για παράδειγμα, μπορεί να είναι εύκολο να παραλείψετε τα γυαλιά όταν ανακατεύετε χρώμα στο σπίτι. Ωστόσο, η μη χρήση προστασίας ματιών για δραστηριότητες όπως αυτή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χημικές ουσίες, σκόνη και υπολείμματα στα μάτια σας. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ματιών και μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχουσες οφθαλμικές παθήσεις.

Κόψτε το κάπνισμα (αν καπνίζετε)

Το κάπνισμα συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην υγεία. Αυτό περιλαμβάνει την υγεία των ματιών. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο πρεσβυωπίας.

Η διακοπή του καπνίσματος (αν καπνίζετε) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων και μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία των ματιών σας.

Ξεκουράστε τα μάτια σας κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας

Το να ξοδεύετε παρατεταμένο χρόνο κοιτάζοντας τις οθόνες μπορεί να οδηγήσει σε κούραση των ματιών. Το να κάνετε ακόμη και μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας σας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την πίεση στα μάτια σας. Μια δημοφιλής τεχνική είναι η μέθοδος 20-20-20.

Μπορεί να γίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κοιτάζοντας από την οθόνη σας κάθε 20 λεπτά και εστιάζοντας σε ένα αντικείμενο που απέχει τουλάχιστον 20 πόδια για 20 δευτερόλεπτα.

Τα γυαλιά επιταχύνουν την εξέλιξη της πρεσβυωπίας;

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι φορώντας συνταγογραφούμενα γυαλιά ανάγνωσης επιταχύνει την εξέλιξη της πρεσβυωπίας αποδυναμώνοντας τους μύες των ματιών σας. Ωστόσο, αυτό είναι ένας μύθος. Η χρήση συνταγογραφούμενων γυαλιών ανάγνωσης δεν επιδεινώνει την πρεσβυωπία ή οποιαδήποτε υπερμετρωπία που σχετίζεται με την ηλικία.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Η πρεσβυωπία είναι μια πάθηση που σχετίζεται με την ηλικία και έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική απώλεια της κοντινής όρασης. Αν και δεν υπάρχει τρόπος να αναστραφεί ή να αποτραπεί αυτή η κατάσταση, οι θεραπείες που συνταγογραφούνται από τον γιατρό, όπως οι οφθαλμικές σταγόνες και τα γυαλιά ανάγνωσης μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Υπάρχουν επίσης φυσικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι που μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία των ματιών σας. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • αυξάνοντας την πρόσληψη βιταμινών Α, C και Ε
  • προσθέτοντας περισσότερο ψευδάργυρο, λουτεΐνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή σας
  • κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως:
    • διακοπή του καπνίσματος (αν καπνίζετε)
    • κάνοντας διαλείμματα ξεκούρασης ματιών κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας
    • φορώντας γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

Μιλήστε με έναν γιατρό για την πρεσβυωπία σας και πριν ξεκινήσετε μια νέα δίαιτα ή τη λήψη συμπληρωμάτων.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss