Υπάρχει σχέση μεταξύ του COVID-19 και της στυτικής δυσλειτουργίας;

Ο COVID-19 μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων και του εγκεφαλικού τραυματισμού. Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματός σας να αναπτύξει ή να διατηρήσει μια στύση.

Το COVID-19, το οποίο σημαίνει νόσος του κορωνοϊού 2019, αναπτύσσεται από τον ιό SARS-CoV-2.

Παρά τις διάφορες μελέτες που εξετάζουν το COVID-19, τη μακρά COVID-19 και τη στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ), οι ειδικοί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν εάν υπάρχει οριστική σύνδεση. Ωστόσο, η έρευνα για το θέμα έχει αυξηθεί από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο COVID-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για ΣΔ. Άλλες έρευνες δεν έχουν βρει μια αρκετά ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο.

Τι λέει η έρευνα για τον COVID-19 και τη στυτική δυσλειτουργία;

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ του COVID-19 και του ED. Ένα, που δημοσιεύθηκε το 2023, διαπίστωσε ότι μια προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 συνδέθηκε με α 27% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ.

ΕΝΑ Μελέτη 2021 με τη συμμετοχή σχεδόν 500.000 ατόμων κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι ο COVID-19 συνδέθηκε σημαντικά με την ΕΔ.

Άλλοι βρήκαν ένα αυξημένος κίνδυνος, πολύ. Αλλά μερικά έτειναν να είναι μικρής κλίμακας.

Ο COVID-19 μπορεί επίσης να επηρεάσει άτομα με προϋπάρχουσα ΣΔ, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι ο ιός μπορεί να επιδεινώσει την ΕΔ.

Γιατί μπορεί ο COVID-19 να επηρεάσει τη στυτική λειτουργία; Λοιπόν, υπάρχουν μερικές πιθανές απαντήσεις.

Βλάβη των ενδοθηλιακών κυττάρων

Τα ενδοθηλιακά κύτταρα ευθυγραμμίζουν τα αιμοφόρα αγγεία. Ο COVID-19 μπορεί να βλάψει αυτά τα κύτταρα και να σταματήσει την επέκταση και τη συστολή της επένδυσης.

Αυτή η ακαμψία μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στο πέος σας, η οποία είναι απαραίτητη για την επίτευξη και τη διατήρηση μιας στύσης.

Ο ιός μπορεί επίσης παρεμβαίνουν σε μονοπάτια που χρησιμοποιεί το σώμα σας κατά τη διάρκεια της στύσης.

Αυτή είναι η ζημιά που οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι η πιθανότερος λόγος για τη σύνδεση του COVID-19 με το ED.

Νευρολογικές επιδράσεις

Ο COVID-19 μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των νευρολογικών (εγκεφάλου και νεύρων).

Ο τραυματισμός του εγκεφάλου από τον ιό θα μπορούσε να επηρεάσει τα νεύρα που είναι απαραίτητα για μια στύση.

Ψυχολογικές επιπτώσεις

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ο τρόπος με τον οποίο το COVID-19 και το ED επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Ορισμένες έρευνες συνδέουν το COVID-19 με διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας που μπορούν να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη ΣΔ.

Ορισμένοι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι ο υψηλότερος κίνδυνος ΣΔ σε άτομα με ιστορικό COVID-19 μπορεί να οφείλεται στο στρες, το άγχος ή την κατάθλιψη που σχετίζεται με τον ιό.

Άλλες καταστάσεις υγείας

Ορισμένες καταστάσεις υγείας μπορεί να κάνουν τα άτομα με COVID-19 περισσότερο σε κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές. Άλλες ιατρικές καταστάσεις έχουν επίσης ΣΔ στις λίστες συμπτωμάτων τους.

Έτσι, άλλες καταστάσεις υγείας μπορεί να κάνουν κάποιον με COVID-19 πιο πιθανό να αναπτύξει ΣΔ.

Ενας μικρή μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άλλες παθήσεις είχαν υψηλότερο κίνδυνο ΣΔ μετά την εμφάνιση COVID-19.

Τι λέει η έρευνα για τη μακροχρόνια COVID και τη στυτική δυσλειτουργία;

Ο μακροχρόνιος COVID μπορεί να επηρεάσει πολλά σωματικά συστήματα. Έτσι, η ΕΔ θα μπορούσε να είναι μια επιπλοκή.

Ωστόσο, η έρευνα για το θέμα είναι περιορισμένη, συμπεριλαμβανομένου του εάν υπάρχει ένας σύνδεσμος και τι μπορεί να τον προκαλέσει.

Ενας μεγαλύτερη μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η στυτική λειτουργία βελτιώθηκε μετά από 3 μήνες από την εμφάνιση του COVID-19.

Ωστόσο, υψηλά επίπεδα ΣΔ εξακολουθούσαν να υπάρχουν κατά τον τρίτο μήνα της ανάρρωσης, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 40 ετών ή σε άτομα με μείζονα κατάθλιψη.

Μια διαφορετική μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι το ΣΔ που συνδέεται με τον COVID-19 μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, ειδικά τον πρώτο χρόνο μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας;

Εάν ο COVID-19 έχει συνεισφέρει στο ΣΔ, μπορεί να βελτιωθεί φυσικά με την πάροδο του χρόνου.

Σκεφτείτε να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν επαγγελματία υγείας για να συζητήσετε τα συμπτώματά σας. Μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ή την επιβεβαίωση της υποκείμενης αιτίας και να κάνουν συστάσεις θεραπείας.

Για παράδειγμα, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να οδηγήσουν σε βελτιώσεις για ορισμένους. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από την ενίσχυση της άσκησης και τη μείωση των λιγότερο θρεπτικών τροφών, το κάπνισμα και το αλκοόλ έως τη θεραπεία για υποστήριξη ψυχικής υγείας.

Εάν έχετε άλλη υποκείμενη πάθηση υγείας που θα μπορούσε να συμβάλλει στο ΣΔ, η θεραπεία αυτού μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Υπάρχουν και φάρμακα. Χάπια όπως το sildenafil (Viagra), το vardenafil (Levitra, Staxyn) και η ταδαλαφίλη (Cialis) μπορούν να ενισχύσουν τη ροή του αίματος στο πέος σας.

Υπάρχει επίσης μια ένεση που ονομάζεται αλπροσταδίλη (Caverject, Edex, Muse), την οποία μπορείτε να λάβετε ως υπόθετο πέους εάν προτιμάτε για να σας βοηθήσει να έχετε στύση.

Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε πολλές επιλογές προτού βρείτε κάποια που να λειτουργεί.

Η χειρουργική επέμβαση για την εισαγωγή ενός προσθετικού εμφυτεύματος είναι επίσης μια επιλογή εάν τα άλλα δεν λειτουργούν για εσάς.

Άλλες συχνές ερωτήσεις

Εάν έχετε ήδη στυτική δυσλειτουργία, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε COVID-19;

Λόγω της έλλειψης έρευνας, είναι δύσκολο να πούμε.

Μια μελέτη του 2021 βρήκε ότι τα άτομα με ΣΔ ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν COVID-19. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορεί να έχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε COVID-19 εάν έχετε ΣΔ.

Μια μελέτη δεν είναι επαρκείς πληροφορίες για να εξαχθούν αδιάσειστα συμπεράσματα.

Μπορεί ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 να βοηθήσει στην πρόληψη της σχετικής στυτικής δυσλειτουργίας;

Αυτός είναι ένας ακόμη τομέας όπου δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες απαντήσεις.

ΕΝΑ Έρευνα 2022 δεν βρήκε σχέση μεταξύ των εμβολιασμών για τον COVID-19 και αυξημένου κινδύνου ΣΔ σε άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω.

Αλλά δεν υπάρχει ακόμη έρευνα για την αντίθετη σχέση.

Θεωρητικά, ωστόσο, εάν ο COVID-19 θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ΣΔ, τότε η προστασία του εαυτού σας από αυτό μέσω εμβολίων θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο τέτοιων επιπλοκών.

Αυξάνεται ο κίνδυνος για στυτική δυσλειτουργία με επακόλουθες λοιμώξεις SARS-CoV-2;

Δεν υπάρχει ακόμα οριστικό συμπέρασμα εδώ.

Εάν το COVID-19 μπορεί να κάνει πιο πιθανό να εμφανιστεί ΕΔ, τότε πολλαπλές κρίσεις COVID μπορεί μόνο να αυξήσουν αυτόν τον κίνδυνο.

Πόσο διαρκεί η στυτική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τον COVID-19;

Μελέτες έχουν δείξει διαφορετικά αποτελέσματα. Ένα από το 2022 βρήκε βελτίωση 3 μήνες μετά την αρχική μόλυνση SARS-CoV-2, ενώ μια άλλη από το 2023 σημείωσε ότι η ΣΔ βελτιώνεται τον πρώτο χρόνο μετά την εμφάνιση του COVID-19.

Η θεραπεία μπορεί να είναι ακόμα απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η κατώτατη γραμμή

Η διαθέσιμη έρευνα δείχνει ότι ένα άτομο με COVID-19 μπορεί να έχει 2,64 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει ΣΔ. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο ιός στο σώμα σας.

Ο COVID-19 θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει τα υπάρχοντα συμπτώματα ΣΔ. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες μεγάλης κλίμακας για να καθοριστεί εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο.


Η Lauren Sharkey είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικεύεται στα γυναικεία θέματα. Όταν δεν προσπαθεί να ανακαλύψει έναν τρόπο να διώξει τις ημικρανίες, μπορεί να βρεθεί να αποκαλύψει τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που κρύβονται για την υγεία σας. Έχει επίσης γράψει ένα βιβλίο που περιγράφει νεαρές γυναίκες ακτιβίστριες σε όλο τον κόσμο και αυτή τη στιγμή χτίζει μια κοινότητα τέτοιων αντιστασιακών. Πιάσε την Κελάδημα.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss