Υπάρχει σχέση μεταξύ ΙΨΔ και Διατροφικών Διαταραχών;

Επιφανειακά, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) και οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να μην φαίνονται ότι έχουν πολλά κοινά. Αλλά και τα δύο περιλαμβάνουν ανησυχητικές σκέψεις και συναισθήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενες ή συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Οι διατροφικές διαταραχές περιλαμβάνουν διάφορες μορφές διαταραχών του διατροφικού μοτίβου που προκαλούνται από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει καταστάσεις όπως η νευρική ανορεξία, η διαταραχή υπερφαγίας και η νευρική βουλιμία.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που περιλαμβάνει ενοχλητικές σκέψεις (εμμονές) και ψυχικές ή σωματικές πράξεις που χρησιμοποιούνται για την εξουδετέρωση της συναισθηματικής δυσφορίας (καταναγκασμοί).

Τόσο η ΙΨΔ όσο και οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να έχουν επαναλαμβανόμενες σκέψεις ακολουθούμενες από συγκεκριμένες συμπεριφορές και αυτές οι καταστάσεις συχνά συνυπάρχουν. Όταν η ΙΨΔ και οι διατροφικές διαταραχές συμβαίνουν ταυτόχρονα, θεωρούνται «συννοσηρές» καταστάσεις.

Συνυπάρχουν συχνά η ΙΨΔ και οι διατροφικές διαταραχές;

Η ΙΨΔ και οι διατροφικές διαταραχές συνήθως συνυπάρχουν. Η σχέση έχει καθιερωθεί από καιρό στην έρευνα και σε διαγνωστικά εγχειρίδια όπως το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5η έκδοση, αναθεώρηση κειμένου (DSM-5-TR).

Σύμφωνα με το DSM-5-TR (ο κλινικός οδηγός που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες), τα ποσοστά ΙΨΔ είναι υψηλότερα μεταξύ των ατόμων με ορισμένες παθήσεις ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών διαταραχών.

Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2020 διαπίστωσε ότι παγκοσμίως, το 15% των ανθρώπων που έχουν μια διατροφική διαταραχή έχουν ΙΨΔ ταυτόχρονα και το 18% των ατόμων με διατροφική διαταραχή εμφανίζουν ΙΨΔ κάποια στιγμή στη ζωή τους (ακόμα και αν οι δύο καταστάσεις δεν συμβαίνουν Την ίδια στιγμή).

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό συννοσηρότητας μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο, καθώς το 41% ​​των ατόμων με διατροφικές διαταραχές εμφανίζει επίσης ΙΨΔ και το 17% των ατόμων με ΙΨΔ αντιμετωπίζει επίσης διατροφικές διαταραχές.

Ποια διατροφική διαταραχή συνδέεται συχνότερα με την ΙΨΔ;

Σύμφωνα με την ανασκόπηση του 2020 που αναφέρθηκε παραπάνω και μια ανασκόπηση του 2021, η νευρική ανορεξία είναι η διατροφική διαταραχή που εμφανίζεται συχνότερα παράλληλα με την ΙΨΔ. Οι συγγραφείς της ανασκόπησης του 2021 σημειώνουν ότι η πιθανότητα ΙΨΔ είναι υψηλότερη στον τύπο καθαρισμού της νευρικής ανορεξίας με υπερφαγία.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της ΙΨΔ και των διατροφικών προκλήσεων;

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας δεν κατανοούν πλήρως τον λόγο του υψηλού ποσοστού ταυτόχρονης εμφάνισης ΙΨΔ και διατροφικών διαταραχών.

Ορισμένες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της α μελέτη 2015υποδηλώνει ότι η ΙΨΔ και οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να μοιράζονται γενετικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη συννοσηρότητα.

Άλλες θεωρίες επικεντρώνονται σε έμφυτα χαρακτηριστικά, όπως ο νευρωτισμός, που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ενός ατόμου να εμφανίσει συννοσηρότητα ΙΨΔ και διατροφική διαταραχή.

Για παράδειγμα, ένα παλαιότερη μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι ο νευρωτισμός και η τελειομανία αντιπροσώπευαν στατιστικά το μεγαλύτερο μέρος της επικάλυψης μεταξύ των συμπτωμάτων της ΙΨΔ και της διατροφικής διαταραχής.

Η συνολική ψυχολογική κατάσταση μπορεί επίσης να επηρεάσει πόσο συχνά – και πότε – συμβαίνουν μαζί οι διαταραχές της ΙΨΔ και της πρόσληψης τροφής.

Μια μεγάλης κλίμακας μελέτη του 2022 έδειξε ότι τα άτομα με συνυπάρχουσα ΙΨΔ και διατροφικές διαταραχές μπορεί να έχουν μια υποκατηγορία ΙΨΔ με πιο σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, ειδικά που σχετίζονται με τραύμα και συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Η σχέση με τις διατροφικές προκλήσεις δεν είναι πάντα μια διατροφική διαταραχή

Η σχέση μεταξύ της ΙΨΔ και των διατροφικών προκλήσεων είναι περίπλοκη, ανεξάρτητα από το πώς την βλέπεις. Ενώ η ΙΨΔ μπορεί να συνυπάρχει με μια διατροφική διαταραχή, η ΙΨΔ μπορεί επίσης να περιλαμβάνει καταναγκασμούς που σχετίζονται με το φαγητό, το φαγητό ή την άσκηση χωρίς την παρουσία διατροφικής διαταραχής.

Για παράδειγμα, μια εμμονή που σχετίζεται με τα μικρόβια μπορεί να σας κάνει να αποφεύγετε ορισμένα τρόφιμα ή καταστάσεις φαγητού λόγω άγχους για ανθυγιεινές συνθήκες. Αυτό μπορεί να μοιάζει με ένα σύμπτωμα μιας διατροφικής διαταραχής όταν στην πραγματικότητα είναι καταναγκασμός μόλυνσης από ΙΨΔ.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ΙΨΔ και των διατροφικών διαταραχών;

Το DSM-5-TR αναφέρει ότι το OCD διαφέρει από μια διατροφική διαταραχή όταν οι εμμονές και οι καταναγκασμοί δεν περιορίζονται αυστηρά στις ανησυχίες για το βάρος και το φαγητό. Με άλλα λόγια, η ΙΨΔ περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα ενοχλητικών σκέψεων και συμπεριφορών, ενώ οι διατροφικές διαταραχές επικεντρώνονται στην καθήλωση με το φαγητό και το βάρος.

Αλλά το θέμα πίσω από ανησυχητικές σκέψεις και συναισθήματα δεν είναι η μόνη διαφορά. Η φύση των παρεμβατικών σκέψεων διαχωρίζει επίσης αυτές τις συνθήκες.

Εγώ-δυστονικό εναντίον εγω-συντονικό

Στην ΙΨΔ, οι παρεμβατικές σκέψεις είναι συνήθως εγω-δυστονικές, που σημαίνει ότι έρχονται σε άμεση σύγκρουση με την ταυτότητα ή το σύστημα αξιών σας. Για παράδειγμα, εάν πιστεύετε εγγενώς ότι το να πληγώνετε ανθρώπους είναι λάθος, οι εμμονές σας στην ΙΨΔ μπορεί να περιλαμβάνουν σκέψεις για πρόκληση βλάβης σε άλλους.

Στις διατροφικές διαταραχές, οι παρεμβατικές σκέψεις είναι συνήθως εγω-συντονικές, που σημαίνει ότι ευθυγραμμίζονται με τις τρέχουσες πεποιθήσεις σας. Μπορεί να πιστεύετε ότι θα πρέπει να ζυγίζετε ένα συγκεκριμένο ποσό, για παράδειγμα, ώστε να βιώσετε ανησυχητικές σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με την ικανοποίηση αυτών των προσδοκιών.

Συνάφεια της αντίληψης του σώματος

Η παραμόρφωση της εικόνας του σώματος μπορεί επίσης να διαχωρίσει τις διατροφικές διαταραχές από την ΙΨΔ όταν λαμβάνεται υπόψη με άλλους διαγνωστικούς παράγοντες. Ενώ είναι πιθανό να έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανησυχίες σχετικά με την εικόνα του σώματος στην ΙΨΔ, η παραμόρφωση της εικόνας του σώματος – μια εσφαλμένη αντίληψη για το πώς φαίνεστε – είναι μέρος των διαγνωστικών κριτηρίων DSM-5-TR για διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία.

Ακαμψία συμπεριφορών

Στην ΙΨΔ, οι καταναγκασμοί συνήθως ακολουθούν ένα άκαμπτο, αυτοεπιβαλλόμενο σύνολο κανόνων. Όταν βιώνετε μια εμμονή, εκτελείτε καταναγκασμούς με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά, συχνά επειδή αποτυγχάνοντας να το κάνετε, σας αφήνει να αισθάνεστε ατελείς ή δεν ανακουφίζετε από το άγχος σας.

Οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές μπορεί επίσης να αποτελούν μέρος των διατροφικών διαταραχών, αλλά η ακαμψία δεν θεωρείται απαραίτητο ή σημαντικό χαρακτηριστικό για τη διάγνωση.

Θεραπεία για ΙΨΔ και διατροφικές διαταραχές

Όπως και με τα συμπτώματά τους, η ΙΨΔ και οι διατροφικές διαταραχές έχουν κάποιες αλληλοεπικαλυπτόμενες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοθεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά με αξιοσημείωτες διαφορές.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε OCD όσο και σε διατροφικές διαταραχές αλλά με μεμονωμένες στοχευμένες προσεγγίσεις.

Στην ΙΨΔ, η θεραπεία πρόληψης έκθεσης και ανταπόκρισης (ERP) θεωρείται η επιλογή χρυσού προτύπου CBT. Ο στόχος του ERP είναι να σας εκθέσει σταδιακά σε περιστάσεις που προκαλούν παρεμβατικές σκέψεις σε μια ελεγχόμενη ατμόσφαιρα, παρέχοντάς σας τα εργαλεία που χρειάζεστε για να μην εμπλακείτε σε καταναγκασμούς.

Στις διατροφικές διαταραχές, η CBT εξακολουθεί να είναι το χρυσό πρότυπο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια διαφορετική θεραπεία που βασίζεται στη CBT που ονομάζεται διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία (DBT). Το DBT παίρνει την ουσία της CBT — τον εντοπισμό και την αναδιάρθρωση παραμορφωμένων ή μη χρήσιμων σκέψεων — και προσθέτει στοιχεία όπως η επίγνωση και η αποδοχή για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση συναισθηματικών και διαπροσωπικών προκλήσεων.

Οι διατροφικές διαταραχές αντιμετωπίζονται επίσης με διαπροσωπική θεραπεία και οικογενειακή θεραπεία για την αντιμετώπιση άλλων προκλήσεων που μπορεί να συμβάλλουν στη διαστρεβλωμένη αντίληψη του σώματος και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η θεραπεία τόσο για την ΙΨΔ όσο και για τις διατροφικές διαταραχές μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα για τη διαχείριση συμπτωμάτων όπως το άγχος και η κατάθλιψη, αλλά τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ΙΨΔ για πρόσθετα οφέλη στους νευροδιαβιβαστές εκτός από τη ρύθμιση της διάθεσης.

Συμπέρασμα

Η ΙΨΔ και οι διατροφικές διαταραχές συνήθως συνυπάρχουν και έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των ενοχλητικών σκέψεων που οδηγούν σε συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Παρά τις ομοιότητές τους, η ΙΨΔ και οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν ξεχωριστές διαγνώσεις. Το OCD περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα ενοχλητικών σκέψεων και συμπεριφορών που δεν ευθυγραμμίζονται με το εσωτερικό σύστημα αξιών σας.

Οι σκέψεις για διατροφικές διαταραχές, αν και ενοχλητικές, είναι συνήθως σε συμφωνία με τις ατομικές σας αξίες. Και ενώ μπορεί να οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, αυτές οι συμπεριφορές δεν ακολουθούν απαραίτητα έναν άκαμπτο κανόνα όπως αυτοί στην ΙΨΔ.

Τόσο η ΙΨΔ όσο και οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να αντιμετωπιστούν χρησιμοποιώντας προσεγγίσεις ψυχοθεραπείας που βασίζονται στη CBT και φαρμακευτική αγωγή.

Μάθετε περισσότερα

Κατανόηση Σχιζοειδής εναντίον Σχιζοτυπικών Διαταραχών Προσωπικότητας (ΔΔ)

Η σχιζοειδής PD χαρακτηρίζεται από συναισθηματική απόσπαση και κοινωνική αδιαφορία, ενώ η σχιζοτυπική PD περιλαμβάνει εκκεντρική συμπεριφορά, περίεργες πεποιθήσεις και...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss