Το εκχύλισμα Ginkgo biloba μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση του εγκεφάλου μετά από εγκεφαλικό

Το εκχύλισμα Ginkgo biloba μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση του εγκεφάλου μετά από εγκεφαλικό
Νέα έρευνα δείχνει ότι το εκχύλισμα ginkgo biloba μπορεί να είναι χρήσιμο στη θεραπεία αποκατάστασης εγκεφαλικού.

  • Μια πρόσφατη προκαταρκτική μελέτη υπογραμμίζει μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη στη θεραπεία αποκατάστασης εγκεφαλικού.
  • Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς με ισχαιμικό εγκεφαλικό – αυτοί που εμφανίστηκαν εγκεφαλικά που προκαλούνται από θρόμβους αίματος – έδειξαν βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία στην πρώτη φάση της ανάρρωσης όταν χορηγήθηκαν ενδοφλέβιες ενέσεις εκχυλίσματος ginkgo biloba μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες μετά το εγκεφαλικό τους επεισόδιο.
  • Αυτή η ανακάλυψη υπογραμμίζει τις δυνατότητες των παραδοσιακών θεραπειών στις σύγχρονες ιατρικές πρακτικές και πυροδοτεί έναν διάλογο για την ενσωμάτωση τέτοιων θεραπειών στα πρωτόκολλα αποκατάστασης εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Εγκεφαλικού Επεισοδίου του 2024, τα άτομα που εμφανίστηκαν ισχαιμικό εγκεφαλικό εμφανίστηκαν βελτιωμένη γνωστή λειτουργία στα πρώτα στάδια της ανάρρωσης όταν υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ενδοφλέβιες ενδείξεις για τις πρώτες αντιδράσεις. εβδομάδες μετά το εγκεφαλικό .

Εξαγόμενο από τα αποξηραμένα φύλλα και τους σπόρους του δέντρου ginkgo, το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα ζωντανά είδη δέντρων ιθαγενών στην Ανατολική Ασία, το ginkgo biloba είναι ένα βότανο που γιορτάζεται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα διατροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Κίνα, οι ενδοφλέβιες θεραπείες που χρησιμοποιούν τις δραστικές ενώσεις του ginkgo biloba συνήθως για τη θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου, που αποδίδεται στις πιθανές αντιοξειδωτικές του που θα μπορούσαν να προστατέψουν τους νευρώνες από βλάβες.

Ωστόσο, ο FDA Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει εγκρίνει το ginkgo biloba για τις φαρμακευτικές εφαρμογές και, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (μέρος Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας), δεν υπάρχουν επί του παρόντος επαρκή στοιχεία για την έγκριση της χρήσης του.

Το εκχύλισμα Ginkgo biloba βοηθά τους ασθενείς με εγκεφαλικό να κάνουν τη γνωστική λειτουργία

Σε αυτή τη νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν 3.163 άτομα που είχαν υποστεί ήπια έως μέτρια εγκεφαλικά επεισόδια που σχετίζονται με την απόφραξη, οι ερευνητές ερεύνησαν πώς η γνωστική τους λειτουργία επανήλθε μετά το εγκεφαλικό.

Αυτοί οι συμμετέχοντες, που ήταν κατά μέσο όρο 63 ετών και το 36% των γυναικών, έλαβαν θεραπεία σε 100 στην Κίνα.

Μέσα στις πρώτες 48 ώρες μετά το κεφαλικό επεισόδιο τους, περίπου οι μισοί επιλέχθηκαν τυχαία για να λάβουν ένα ημερήσιο ενδοφλέβιο εμβόλιο 25 mg ενός μείγματος που προέρχεται από ginkgo biloba γνωστό ως GDLM για δύο εβδομάδες. Στους υπόλοιπους χορηγήθηκε ένα εμβόλιο εικονικού φαρμάκου καθημερινά για την ίδια διάρκεια.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις νοητικές τους ικανότητες χρησιμοποιώντας το Montreal Cognitive Assessment (MoCA), ένα άμεσο τεστ 30 σημείων που αναφέρονται συχνά για ασθενείς με εγκεφαλικό, στην αρχή, μετά από δύο εβδομάδες και στη συνέχεια μετά από τρεις μήνες.

Αρχικά, πριν από τη θεραπεία και αμέσως μετά το εγκεφαλικό τους, η μέση βαθμολογία νοητικής ικανότητας αυτών των ασθενών ήταν μέτρια χαμηλή, 17 στους 30.

Πώς το ginkgo biloba βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία

Μετά από δύο εβδομάδες, όσοι είχαν λάβει ένεση με το εκχύλισμα ginkgo biloba εμφανίστηκαν μεγαλύτερη βελτίωση στις βαθμολογίες της νοητικής τους λειτουργίας από εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε το εικονικό φάρμακο, με τις βαθμολογίες να αυξηθούν κατά μέσο όρο σε 3,93 βαθμούς σε σύγκριση με 3, 62 βαθμοί.

Μέχρι την 90ή ημέρα, το χάσμα διευρύνθηκε περαιτέρω, με την ομάδα του ginkgo biloba να παρουσιάζει πιο σημαντική αύξηση στις βαθμολογίες της νοητικής λειτουργίας, σημειώνοντας μέση βελτίωση 5,51 μονάδων, έναντι αύξησης 5,04 μονάδων στην ομάδα εικονικού φαρμάκου.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι η ομάδα που λάμβανε το GDLM είδε 20% υψηλότερο ποσοστό ασθενών που πέτυχαν ένα κλινικό σημαντικό επίπεδο γνωστικής βελτίωσης, υποδηλώνοντας ότι οι ενώσεις του GDLM θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις γνωστές λειτουργίες σε όσους εμφανίστηκαν οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η περίοδος παρακολούθησης της μελέτης περιορίστηκε σε 90 ημέρες, υπονοώντας την πιο εκτεταμένη έρευνα για την κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των θεραπειών GDLM.

Αναλύοντας περαιτέρω τα στοιχεία, οι ερευνητές ανέφεραν στο GDLM φαίνεται να προσφέρει νευροπροστασία μέσω διαφόρων μηχανισμών.

Αυτοί οι μηχανισμοί περιλαμβάνουν τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, την ενίσχυση της ικανότητας των εγκεφαλικών κυττάρων να αντέχουν τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και την ενίσχυση της εγκεφαλικής ροής αίματος.

Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι το GDLM έχει αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και αντι-αποπτωτικά (αποτροπή κυτταρικού θανάτου).

Τα εναλλακτικά φάρμακα έχουν κάποιους κινδύνους;

Η Επιστημονική Δήλωση του 2022 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας σχετικά με τη χρήση συμπληρωματικών και εναλλακτικών φαρμάκων στη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας τόνισε ότι ενώ μπορεί να υπάρχουν, υπάρχουν επίσης σημαντικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτές τις θεραπείες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμμετοχής των επαγγελματιών υγείας στη λήψη .

Οι ειδικοί τόνισαν ότι οι συστάσεις για την προσεκτική χρήση συμπληρωμάτων σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να ισχύουν ομοίως για τη θεραπεία όλων των καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού.

Συμβουλεύουν τους ασθενείς με εγκεφαλικό να μην μετακινούνται ή τα συμπληρώματα διατροφής χωρίς να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους.

Για το ginkgo biloba μπορεί να υποβληθεί στη φροντίδα μετά από το εγκεφαλικό στο μέλλον, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του πρέπει να αποδειχθεί μέσω κλινικών δοκιμών ότι πληρούνται τα αυστηρά πρότυπα που απαιτούνται για την έγκριση της FDA.

Ο γιατρός José Morales, άγγελος νευρολόγος και νευροεπεμβατικός χειρουργός στο Pacific Neuroscience Institute στη Σάντα Μόνικα, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή την έρευνα, μας είπε ότι: Το Gingko biloba έχει μακρά ιστορία σχετικών επιδράσεων στη μέση ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας.

«Η δύναμη αυτής της μελέτης έγκειται στον σχεδιασμό της μελέτης (δηλαδή, διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή ελέγχου) και σε άτομα με ένα επεισόδιο φρουρού (δηλαδή, οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) που είναι γνωστό ότι επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία μακροπρόθεσμα», είπε.

«Οστόσο, το μέγεθος του εφέ δεν αποκαλύπτεται σε αυτήν την περίληψη, επομένως απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες για την αξιολόγηση της ισχύος των ευρημάτων. Επιπλέον, αυτή η μελέτη δεν είναι μια διεθνής δοκιμή, επομένως αμφισβητείται η γενίκευση των ευρημάτων σε διαφορετικούς πληθυσμούς», πρόσθεσε.

Η Rachael Miller, διατροφολόγος, βοτανολόγος και ιδρυτής της Zhi Herbals, η οποία επίσης δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη, μας είπε ότι: είναι ευρέως γνωστό ότι οι τερπενικές λακτόνες στο ginkgo είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την ικανότητα του να μειώνει τη φλεγμονή και να ενισχύει την ψυχική οξύτητα και τη μνήμη.

Ο Μίλερ επεσήμανε την προηγούμενη έρευνα που υποστηρίζει την ικανότητα του ginkgo να προστατεύει τους κατεστραμμένους νευρώνες μετά από ισχαιμία.

«Αυτή η νέα μελέτη είναι συναρπαστική και ευθυγραμμίζεται με τα αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας που έγινε σχετικά με το ginkgo και την ισχαιμική βλάβη».
— Ρέιτσελ Μίλερ

Πρέπει να πάρω gingko biloba χωρίς ιατρική συνταγή;

Ο γιατρός Μοράλες επισημαίνει ότι «το Ginkgo biloba έχει υποτιθέμενους μηχανισμούς δράσης που προστατεύουν τους νευρώνες από τη νευροτοξικότητα των βήτα-αμυλοειδών, την υποξαιμία και το οξειδωτικό στρες».

«Οι συγγραφείς θα πρέπει να επαινεθούν για την ολοκλήρωση αυτής της δοκιμής και της επίδειξης κλινικών σημαντικών αποτελεσμάτων, τα οποία είναι συχνά άπιαστα ακόμη και με εύλογους μηχανισμούς δράσης. Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί σε πολλές τοποθεσίες διεθνών με διαφορετικούς πληθυσμούς για την επαλήθευση και την επικύρωση αυτών των ευρημάτων, καθώς και για τον προσδιορισμό της ασφαλέστερης και αποτελεσματικότερης δόσης. Η διεξαγωγή διεθνών δοκιμών θα ενίσχυε την αξιοπιστία και θα διευκολυνθεί η έγκριση σε μεγάλους κλινικούς πληθυσμούς που χρειάζονται, εάν τα αποτελέσματα αναπαραχθούν σε αυτήν την κλίμακα».
— Γιατρός Χοσέ Μοράλες

Ο Μίλερ σημειώνει ότι «η βελτίωση στις βαθμολογίες του MoCa είναι σημαντική και μπορεί να προσφέρει ελπίδα σε άτομα που βιώνουν τα μόνιμα αποτελέσματα του οξέος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου».

«Θα ήταν δύσκολο για έναν απλό άνθρωπο να επαναλάβει τα αποτελέσματα στο σπίτι, καθώς η μέθοδος ένεσης δεν είναι προσβάσιμη στους περισσότερους ανθρώπους και τα συμπληρώματα ginkgo συνήθως δεν έχουν τυποποιημένη ή επισημασμένη περιεκτικότητα σε λακτόνη. Η περιεκτικότητα των φύλλων ginkgo ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον τρόπο συγκομιδής τους», εξήγησε ο Miller.

Ο γιατρός Μοράλες είπε: οι ασθενείς και το κοινό θα πρέπει να περιμένουν πρόσθετες πληροφορίες από αυτήν τη δοκιμή ή/και τις επόμενες δοκιμές προτού υιοθετήσουν ένα σχήμα με συμπληρώματα gingko biloba χωρίς ιατρική συνταγή, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τα γνωστά ζητήματα ασφάλειας που σχετίζονται με το ginkgo και τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων με φάρμακα.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss