Τι προκαλεί το πολλαπλό μυέλωμα;

Το πολλαπλό μυέλωμα ξεκινά με γενετικές αλλαγές σε ένα πλασματοκύτταρο. Τελικά, τα επηρεασμένα κύτταρα πλάσματος παραγκωνίζουν τα υγιή κύτταρα του αίματος. Οι επιστήμονες είναι ακόμα αβέβαιοι τι προκαλεί τις γενετικές αλλαγές.

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας καρκίνος του αίματος. Αυτός ο καρκίνος εμφανίζεται όταν τα κύτταρα πλάσματος πολλαπλασιάζονται γρήγορα και μπορεί τελικά να προκαλέσει βλάβη στα όργανά σας.

Το πολλαπλό μυέλωμα αναπτύσσεται μέσω πρόδρομων καταστάσεων πριν προκαλέσει συμπτώματα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτές τις προηγούμενες καταστάσεις δεν αναπτύσσουν ενεργό πολλαπλό μυέλωμα.

Όπως όλοι οι καρκίνοι, το πολλαπλό μυέλωμα προκύπτει από αλλαγές στα γονίδιά σας, αλλά δεν μεταδίδεται στις οικογένειες. Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι γιατί συμβαίνουν αυτές οι γενετικές αλλαγές, αλλά υπάρχουν αρκετοί γνωστοί παράγοντες κινδύνου.

Πώς η γενετική συμβάλλει στο πολλαπλό μυέλωμα

Το πολλαπλό μυέλωμα εξαρτάται από γενετικές αλλαγές, που ονομάζεται επίσης “μετάλλαξη”. Αυτές οι ιδιαίτερες αλλαγές εμφανίζονται στη δομή συγκεκριμένων χρωμοσωμάτων. Οι μεταλλάξεις συμβαίνουν νωρίς στην ανάπτυξη της πάθησης.

Παρόλο που οι γενετικές αλλαγές οδηγούν σε πολλαπλό μυέλωμα, η πάθηση δεν είναι κληρονομική ούτε μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά.

Γενετική πολλαπλού μυελώματος και φυλή

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι περισσότερες από δύο φορές τόσο συνηθισμένο στους μαύρους στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά στους λευκούς. Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν τους λόγους αυτής της ανισότητας.

Μπορεί να υπάρχει ένα Σύνδεσμος μεταξύ αφρικανικής καταγωγής και συγκεκριμένων γενετικών υποτύπων πολλαπλού μυελώματος. Άλλη έρευνα υποδηλώνει ότι μπορεί να παίζουν πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Πώς αναπτύσσεται το πολλαπλό μυέλωμα

Γενετικές αλλαγές σε ένα πλασματοκύτταρο μπορεί να το αναγκάσουν να γίνει καρκινικό κύτταρο μυελώματος. Αυτό το μεμονωμένο κύτταρο πολλαπλασιάζεται σε πολλά κύτταρα μυελώματος, τα οποία αναπτύσσονται ταχύτερα, μεγαλύτερα και σε μεγαλύτερους αριθμούς. Τα κύτταρα του μυελώματος συσσωρεύονται στον μυελό των οστών σας, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για υγιή αιμοσφαίρια.

Σύμφωνα με την Canadian Cancer Society, τα κύτταρα πλάσματος αποτελούν συνήθως το 2-3% του μυελού των οστών σας. Στο ενεργό πολλαπλό μυέλωμα, τα πλασματοκύτταρα μπορεί να αποτελούν περισσότερο από το 60% του μυελού των οστών σας.

Τα υγιή πλασματοκύτταρα παράγουν χρήσιμα αντισώματα, αλλά τα κύτταρα μυελώματος παράγουν ένα τροποποιημένο αντίσωμα που ονομάζεται «Μ-πρωτεΐνη». Η παρουσία Μ-πρωτεΐνης στο αίμα σας υποδηλώνει ανησυχία με τα πλασματοκύτταρά σας.

Οι γιατροί μπορούν να μετρήσουν την ποσότητα της πρωτεΐνης Μ στο αίμα σας και το ποσοστό των κυττάρων πλάσματος στο μυελό των οστών σας. Στη συνέχεια, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να παρακολουθήσουν εάν το πολλαπλό μυέλωμα αναπτύσσεται ή εξελίσσεται.

MGUS έναντι πολλαπλού μυελώματος

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια ασθένεια σε ένα φάσμα, που αναπτύσσεται μετά από πρόδρομες καταστάσεις:

 • Μονοκλωνική γαμμαπάθεια απροσδιόριστης σημασίας (MGUS): Το MGUS εμφανίζεται όταν έχετε χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης Μ και τα κύτταρα πλάσματος αποτελούν λιγότερο από το 10% του μυελού των οστών σας. Μόνο για 1% των περιπτώσεων MGUS εξελίσσονται σε πολλαπλό μυέλωμα κάθε χρόνο.
 • Πολλαπλό μυέλωμα που σιγοκαίει (SMM): Στο SMM, τα επίπεδα της πρωτεΐνης Μ είναι υψηλότερα και τα πλασματοκύτταρα αποτελούν το 10-60% του μυελού των οστών σας, το οποίο συνήθως εξακολουθεί να μην είναι αρκετό για να προκαλέσει σημεία ή συμπτώματα.
 • Ενεργό πολλαπλό μυέλωμα: Στο ενεργό πολλαπλό μυέλωμα, τα επίπεδα της πρωτεΐνης Μ και των κυττάρων πλάσματος είναι αρκετά υψηλά ώστε να προκαλέσουν σημεία, όπως:

  • υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα (υπερασβεστιαιμία)
  • μειωμένη νεφρική λειτουργία
  • αναιμία
  • βλάβη των οστών

Παράγοντες κινδύνου για πολλαπλό μυέλωμα

Βέβαιος παράγοντες κινδύνου μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να αναπτύξετε πολλαπλό μυέλωμα:

 • Ηλικία: Ενώ το πολλαπλό μυέλωμα μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται σε άτομα περισσότερο από 65 ετών ηλίκίας. Μόνο το 0,4% των διαγνώσεων πολλαπλού μυελώματος εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 35 ετών.
 • Φύλο: Το πολλαπλό μυέλωμα είναι 1,5 φορές πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες.
 • Αγώνας: Ο κίνδυνος πολλαπλού μυελώματος είναι διπλάσια μεταξύ των μαύρων Αμερικανών παρά των λευκών Αμερικανών.
 • Οικογενειακό ιστορικό: Ο κίνδυνος σας είναι υψηλότερος εάν έχετε έναν γονέα ή αδερφό με πολλαπλό μυέλωμα, αν και τα περισσότερα άτομα με την πάθηση δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό.
 • Υπερβολικό σωματικό βάρος: Υπερβολικό σωματικό βάρος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε πολλαπλό μυέλωμα.
 • Άλλες καταστάσεις των πλασματοκυττάρων: Το να έχετε MGUS ή μεμονωμένο πλασματοκύττωμα μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να αναπτύξετε πολλαπλό μυέλωμα. Ένα μοναχικό πλασματοκύττωμα είναι μια μοναχική συστάδα καρκινικών κυττάρων πλάσματος.

Μπορεί να αναπτύξετε πολλαπλό μυέλωμα ακόμα κι αν δεν έχετε κανέναν από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου. Μπορείτε επίσης να έχετε όλους ή πολλούς από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου και να μην αναπτύξετε πολλαπλό μυέλωμα.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με τις αιτίες και τα συμπτώματα του πολλαπλού μυελώματος.

Το άγχος προκαλεί πολλαπλό μυέλωμα;

Το άγχος δεν προκαλεί πολλαπλό μυέλωμα. Ωστόσο, πολλά άτομα με πολλαπλό μυέλωμα βιώνουν χρόνιο στρες και κατάθλιψη, τα οποία και τα δύο συνδέονται με α φτωχότερη προοπτική για άτομα με καρκίνο.

Είναι το πολλαπλό μυέλωμα κληρονομικό;

Το πολλαπλό μυέλωμα δεν είναι κληρονομικό. Οι γενετικοί παράγοντες που συμβάλλουν στο πολλαπλό μυέλωμα δεν είναι κληρονομικοί, αλλά αντίθετα εμφανίζονται αυθόρμητα σε άτομα.

Ωστόσο, το να έχετε ένα στενό μέλος της οικογένειας με πολλαπλό μυέλωμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Σε μια μελέτη του 2019, τα άτομα που είχαν MGUS ήταν περισσότερες από δύο φορές είναι πιθανό να έχει συγγενή πρώτου βαθμού (γονέα ή αδερφό) με πολλαπλό μυέλωμα.

Ποιο είναι το πρώτο σημάδι πολλαπλού μυελώματος;

Τα πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα του πολλαπλού μυελώματος είναι ο πόνος στην πλάτη ή στα οστά, η κόπωση και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. ο Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία σημειώνει ότι η πάθηση μπορεί επίσης να παρουσιαστεί χωρίς συμπτώματα.

Μπορείτε να αποτρέψετε το πολλαπλό μυέλωμα;

Δεν υπάρχει γνωστός τρόπος πρόληψης του πολλαπλού μυελώματος και οι περισσότεροι από τους παράγοντες κινδύνου είναι εκτός ελέγχου. Αλλά, καποια ερευνα υποδηλώνει ότι η παχυσαρκία μπορεί να συμβάλλει στο πολλαπλό μυέλωμα, επομένως η διατήρηση ενός μέτριου βάρους μπορεί να βοηθήσει.

Το πολλαπλό μυέλωμα συμβαίνει λόγω γενετικών αλλαγών στα χρωμοσώματά σας. Αυτές οι γενετικές αλλαγές συμβαίνουν πρώτα σε ένα μόνο κύτταρο, το οποίο στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται γρήγορα. Τελικά, τα κύτταρα μυελώματος παραγκωνίζουν τα υγιή κύτταρα σας: μια διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι τι προκαλεί τις γενετικές αλλαγές που οδηγούν στο πολλαπλό μυέλωμα, αλλά γνωρίζουν ορισμένους παράγοντες κινδύνου, όπως η φυλή και η ηλικία.

Οι γενετικές αλλαγές δεν είναι κληρονομικές, επομένως η πάθηση δεν εμφανίζεται συνήθως σε οικογένειες. Ωστόσο, το να έχετε συγγενή με πολλαπλό μυέλωμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss