Τι προκαλεί τον πόνο στο πάνω μέρος του στομάχου;

Αρκετές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο άνω μέρος του στομάχου, συμπεριλαμβανομένης της δυσπεψίας, του μετεωρισμού και της γαστρίτιδας. Η θεραπεία εξαρτάται συνήθως από την αιτία, αλλά τα φάρμακα και οι αλλαγές διατροφής συχνά βοηθούν.

Οι στομαχόπονοι είναι ένα κοινό παράπονο. Ενώ πολλά ζητήματα που ευθύνονται για τον πόνο στο άνω μέρος του στομάχου, όπως ο μετεωρισμός ή ένας ιός του στομάχου, δεν προκαλούν ανησυχία, άλλα θέματα μπορεί να απαιτούν ιατρική θεραπεία.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε 10 πιθανές αιτίες πόνου στο άνω μέρος του στομάχου, επιλογές θεραπείας και πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Φούσκωμα

Τι προκαλεί τον πόνο στο πάνω μέρος του στομάχου;

Ο μετεωρισμός εμφανίζεται φυσικά στα έντερα και στο πεπτικό σύστημα. Όταν συσσωρεύονται αέρια, μπορεί να προκαλέσει αισθήματα πίεσης, φούσκωμα ή πληρότητα.

Ο μετεωρισμός συνήθως υποχωρεί χωρίς θεραπεία μέσα σε λίγες ώρες. Εάν εμφανιστεί μετεωρισμός με πυρετό, ανεξέλεγκτο έμετο ή έντονο πόνο, πρέπει να πάτε σε γιατρό.

Ο πόνος του μετεωρισμού δεν είναι συνήθως σοβαρός και τα φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται μπορούν να βοηθήσουν. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να τρώτε πιο αργά για να αποφύγετε την κατάποση αέρα και να αποτρέψετε την επιδείνωση του μετεωρισμού. Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν ότι ορισμένες τροφές είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν πόνο μετεωρισμού.

Δυσπεψία

Η δυσπεψία εμφανίζεται συνήθως όταν υπάρχει πολύ οξύ στο στομάχι, κάτι που μπορεί να συμβεί μετά την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ. Η δυσπεψία μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου στο άνω μέρος του στομάχου και μερικές φορές στο στόμα ή το λαιμό. Ο πόνος μπορεί επίσης να αισθάνεται σαν να προέρχεται από το στήθος.

Λιγότερο συχνά, η δυσπεψία μπορεί να προκληθεί από έλκος στομάχου, παλινδρόμηση οξέος ή ακόμα και καρκίνο του στομάχου.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη διαχείριση της προσωρινής δυσπεψίας. Ο εντοπισμός των παραγόντων, όπως ορισμένα τρόφιμα, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής.

Γαστρίτιδα

Η οξεία γαστρίτιδα εμφανίζεται βραχυπρόθεσμα και εμφανίζεται γρήγορα, συνήθως λόγω βακτηριακής λοίμωξης, όπως με βακτήρια ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Η γαστρίτιδα προκαλεί πρήξιμο και επώδυνο βλεννογόνο του στομάχου.

Οι αιτίες της χρόνιας γαστρίτιδας περιλαμβάνουν:

 • η νόσος του Κρον
 • αυτοάνοσο νόσημα
 • σαρκοείδωση
 • αλλεργίες
 • ιούς σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • κατανάλωση αλκοόλ
 • Χρήση ΜΣΑΦ

Τα αντιβιοτικά μπορούν συνήθως να θεραπεύσουν βακτηριακές λοιμώξεις. Όταν η γαστρίτιδα είναι χρόνια, η διάγνωση και η θεραπεία της υποκείμενης αιτίας μπορεί να βοηθήσει.

Ιοί του στομάχου

Η γαστρεντερίτιδα είναι ένας ιός του στομάχου που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο και διάρροια, εκτός από πόνο στο άνω μέρος του στομάχου. Μερικοί άνθρωποι αποκαλούν τη γαστρεντερίτιδα γρίπη του στομάχου, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι ένας τύπος γρίπης.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε λίγες μέρες. Η αποφυγή βαριών γευμάτων και η κατανάλωση μόνο διαυγών υγρών μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε τον εμετό.

Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγετε την αφυδάτωση, επομένως σκεφτείτε να πίνετε κάτι που αποκαθιστά τους ηλεκτρολύτες μέχρι να περάσουν τα συμπτώματα.

Μυϊκός πόνος

Πολλοί μύες εκτείνονται στο πάνω μέρος του στομάχου. Ο πόνος από έναν ήπιο μυϊκό τραυματισμό ή σπασμοί μπορεί να προκαλέσει προσωρινό πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα.

Ο πόνος συχνά βελτιώνεται με απαλό μασάζ και ξεκούραση. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν επίσης ανακούφιση χρησιμοποιώντας κρύες και ζεστές συσκευασίες.

Σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια λοίμωξη της σκωληκοειδούς απόφυσης. Χωρίς θεραπεία, η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης και αυτή η κατάσταση μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή.

Στα αρχικά στάδια της σκωληκοειδίτιδας, ένα άτομο μπορεί να παρατηρήσει έναν θαμπό πόνο γύρω από τον αφαλό του, αλλά αυτός ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στο άνω μέρος του στομάχου. Καθώς η μόλυνση επιδεινώνεται, ο πόνος μετακινείται προς την κάτω δεξιά πλευρά.

Πέτρες στη χολή

Οι χολόλιθοι είναι σκληροί σχηματισμοί χοληστερόλης ή χολερυθρίνης που μπορούν να αναπτυχθούν στη χοληδόχο κύστη. Οι πέτρες στη χολή δεν προκαλούν πάντα προβλήματα, αλλά μερικές φορές φράζουν έναν χοληφόρο πόρο.

Μια απόφραξη από χολόλιθο μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στο πάνω-δεξιό στομάχι, καθώς και έμετο, κόπωση και εξάντληση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για την επίλυση προβλημάτων από πέτρες στη χολή. Για παράδειγμα, εάν οι πέτρες στη χολή φράζουν τον κυστικό πόρο, τότε ένας γιατρός θα αφαιρέσει τη χοληδόχο κύστη.

Εάν οι χολόλιθοι φράζουν τον κοινό χοληδόχο πόρο, τότε μπορεί να χρειαστεί μια ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP) για να βοηθήσει την εξαγωγή τους. Αυτή η μέθοδος εκτελείται με την εισαγωγή μιας λεπτής κάμερας και άλλων εργαλείων κάτω από το λαιμό σας για να χειριστείτε και να επιλύσετε το μπλοκάρισμα.

Προβλήματα με το ήπαρ ή το πάγκρεας

Το ήπαρ, το πάγκρεας και η χοληδόχος κύστη συνεργάζονται για να υποστηρίξουν την πέψη. Και τα τρία αυτά όργανα βρίσκονται στην πάνω δεξιά πλευρά του στομάχου.

Μερικές φορές, οι χολόλιθοι που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία μπλοκάρουν τους χοληφόρους πόρους, προκαλώντας πόνο στο ήπαρ ή στο πάγκρεας.

Ασθένειες του ήπατος, όπως η ηπατίτιδα, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο συκώτι. Η παγκρεατίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή του παγκρέατος, μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο. Κάποιες άλλες αιτίες, όπως ο καρκίνος του ήπατος ή του παγκρέατος, είναι λιγότερο πιθανές.

Η σωστή θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Τα άτομα με παγκρεατίτιδα μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν στο νοσοκομείο για υγρά και παρακολούθηση. Οι ηπατικές παθήσεις απαιτούν φαρμακευτική αγωγή και μια μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να θεραπεύσει προχωρημένη ηπατική νόσο.

Απόφραξη του εντέρου

Μια απόφραξη του εντέρου μπλοκάρει τα έντερα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο ή αδύνατο να περάσει οτιδήποτε. Αυτή η απόφραξη μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, δυσκοιλιότητα και δυσκολία στην πέψη και απορρόφηση της τροφής.

Η απόφραξη του εντέρου είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση, επειδή το έντερο μπορεί να σχιστεί ή να μολυνθεί σοβαρά. Τα φάρμακα, τα υγρά και τα αναλγητικά συχνά βοηθούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας χειρουργός μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει το μπλοκάρισμα.

Εκκολπωματίτιδα

Μικροί θύλακες που ονομάζονται εκκολπώματα μπορεί να εμφανιστούν στα έντερα, ειδικά στο παχύ έντερο. Η παρουσία αυτών των θηκών είναι γνωστή ως εκκολπωμάτωση.

Όταν αυτά τα σακουλάκια φλεγμονώνονται ή μολυνθούν, ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει έντονο κοιλιακό άλγος. Η φλεγμονή του εκκολπώματος είναι γνωστή ως diverticulitis.

Η εντόπιση του πόνου εξαρτάται από το πού βρίσκονται τα εκκολπώματα. Ενώ τα εκκολπώματα είναι πιο κοινά στο κατώτερο έντερο, μπορούν επίσης να εμφανιστούν στα ανώτερα έντερα, προκαλώντας πόνο στο άνω μέρος του στομάχου.

Τα προβιοτικά και μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες συχνά βοηθούν στη θεραπεία της εκκολπωματίτιδας. Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για τη θεραπεία της εκκολπωματίτιδας, αλλά οι αναδυόμενες συστάσεις προτείνουν υποστηρικτική φροντίδα μόνο σε μη επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα

Εάν η λοίμωξη επιδεινωθεί ή δεν υποχωρήσει, ένας γιατρός μπορεί να κάνει χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει τα εκκολπώματα ή ένα μέρος των εντέρων.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ασφαλές να περιμένετε και να δείτε εάν ο πόνος στο άνω μέρος του στομάχου υποχωρεί χωρίς θεραπεία. Εάν ο πόνος επιμένει ή επιδεινώνεται, πρέπει να πάτε σε γιατρό.

Πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό εντός 24 ωρών εάν:

 • Ο έμετος διαρκεί περισσότερο από 12 ώρες.
 • Υπάρχει πυρετός μαζί με πόνους στην κοιλιά.
 • Ο κοιλιακός πόνος εμφανίζεται μετά από τραυματισμό, όπως χτύπημα στο στομάχι.
 • Ένα άτομο εμφανίζει πόνο στην κοιλιά μετά τη λήψη ενός νέου φαρμάκου.
 • Ο πόνος στο στομάχι εμφανίζεται σε κάποιον με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω HIV, χημειοθεραπείας ή ανοσοκατασταλτικών.

Πηγαίνετε στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης ή αναζητήστε επείγουσα φροντίδα εάν:

 • Υπάρχει έντονος πόνος στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα.
 • Ο πόνος στο στομάχι είναι αφόρητος.
 • Υπάρχει πόνος στο στομάχι και λευκά ή ωχρά κόπρανα.
 • Μια έγκυος εμφανίζει έντονο πόνο στην κοιλιά.
 • Ένα άτομο εμφανίζει σημάδια σοβαρής αφυδάτωσης, όπως μη ούρηση, σκασμένα χείλη, πολύ ξηρό δέρμα, σύγχυση, ζάλη ή βυθισμένα μάτια.
 • Ένα νεογέννητο έχει επίμονους εμετούς ή υψηλό πυρετό.

Συχνές ερωτήσεις

Παρακάτω αναφέρονται συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις αιτίες του κοιλιακού πόνου.

Γιατί πονάει το στομάχι μου στην κορυφή;

Ο πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όπως:

 • παγιδευμένο αέριο
 • δυσπεψία
 • μυϊκές καταπονήσεις
 • λοιμώξεις
 • σκωληκοειδίτιδα
 • πέτρες στη χολή
 • προβλήματα με το πάγκρεας ή το συκώτι

Πώς είναι ο πόνος του άνω στομάχου;

Διαφορετικές αιτίες πόνου στο ανώτερο στομάχι προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα. Ωστόσο, αυτός ο πόνος μπορεί να αισθάνεται σαν έναν θαμπό πόνο, μια αίσθηση καψίματος ή έναν έντονο πόνο διαστολής πίεσης.

Πότε πρέπει να πάω στα επείγοντα για πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα;

Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν ο άνω κοιλιακός πόνος γίνει έντονος, μακροχρόνιος ή μετά από άμεσο τραυματισμό στην περιοχή. Εάν ο πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα συνοδεύεται από αλλαγές στο χρώμα των κοπράνων, κόπωση ή σοβαρή αφυδάτωση, πρέπει να πάτε σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Πώς μπορώ να ανακουφίσω τον πόνο στο πάνω μέρος του στομάχου μου;

Οι θεραπείες για την ανακούφιση του πόνου στην άνω κοιλιακή χώρα εξαρτώνται από την αιτία. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί συχνά να ανακουφίσει τον πόνο από τη δυσπεψία με αντιόξινα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ ο πόνος από ιογενείς λοιμώξεις απαιτεί ενυδάτωση και ξεκούραση.

Περίληψη

Ο κοιλιακός πόνος μπορεί να είναι μια μικρή ενόχληση ή τόσο έντονος που δυσκολεύει τη λειτουργία. Είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή σε άλλα συμπτώματα πριν αποφασίσετε εάν είναι απαραίτητη η ιατρική φροντίδα.

Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε περιπτώσεις που οφείλονται σε μικρές λοιμώξεις ή μετεωρισμό, ο πόνος στο άνω μέρος του στομάχου θα εξαφανιστεί σε λίγες ώρες ή μέρες.


Πηγές πληροφοριών:

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss