Τι πρέπει να γνωρίζετε για το στριμμένο στομάχι μετά το γαστρικό μανίκι

Αυτή η σπάνια επιπλοκή της χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, πόνο και παλινδρόμηση ή να μην έχει καθόλου συμπτώματα.

Ένα στριμμένο στομάχι, ή γαστρική συστροφή, μπορεί μερικές φορές να συμβεί μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους στο γαστρικό μανίκι. Δεν είναι πολύ συχνό και εκτιμάται ότι επηρεάζει μόνο 0,69% έως 2% ατόμων μετά την επέμβαση. Αλλά όταν συμβεί, μπορεί να προκαλέσει έμετο, ναυτία, πόνο ή παλινδρόμηση.

Επειδή πολλές καταστάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα ή μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου, οι γιατροί μπορεί να δυσκολευτούν να διαγνώσουν ένα στριμμένο στομάχι. Αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές εάν δεν εντοπιστεί έγκαιρα.

Δείτε τι είναι το στριμμένο στομάχι, γιατί συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Γιατί το στομάχι σας στρίβει μετά το γαστρικό μανίκι;

Οι γιατροί πραγματοποιούν χειρουργική επέμβαση στο γαστρικό μανίκι για να βοηθήσουν τα άτομα με παχυσαρκία να χάσουν βάρος με ασφάλεια. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι γιατροί αφαιρούν σχεδόν όλο το στομάχι σας, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος που σας κάνει να πεινάτε. Το υπόλοιπο είναι ένα σωληνάριο σε σχήμα μπανάνας ή μανίκι που οι γιατροί κλείνουν με συνδετήρες.

Επειδή το στομάχι σας είναι πολύ μικρότερο και στέλνει λιγότερα σήματα πείνας, οι άνθρωποι συνήθως τρώνε λιγότερο και χάνουν βάρος μετά την επέμβαση.

Μερικές φορές, ημέρες, εβδομάδες ή ακόμα και ένα χρόνο μετά την επέμβαση, το υπόλοιπο του στομάχου σας σε σχήμα σωλήνα μπορεί να περιστραφεί ή να συστραφεί. Η συστροφή μπορεί να εμποδίσει την κυκλοφορία τροφής και αίματος στο στομάχι σας.

ΕΝΑ Μελέτη 2022 από 2.723 άτομα που έκαναν χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού διαπίστωσαν ότι μόνο το 1,6% παρουσίασε γαστρική συστροφή. Οι περισσότεροι δεν είχαν συμπτώματα που να σχετίζονται με τη συστροφή. Από αυτούς που το έκαναν, τα συμπτώματα ήταν συνήθως ήπια. Ο έμετος ήταν ο πιο συχνός.

Μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί στην αρχή επειδή τα συμπτώματα γαστρικής συστροφής δεν είναι πολύ συγκεκριμένα. Ωστόσο, ένα στριμμένο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Όσο πιο γρήγορα το πιάσεις, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αντιμετωπιστεί.

Είναι το ίδιο με το σύνδρομο Ντάμπινγκ;

Ένα στριμμένο στομάχι διαφέρει από το σύνδρομο Dumping, αν και η γαστρική χειρουργική μπορεί προκαλούν και τα δύο.

Το σύνδρομο ντάμπινγκ συμβαίνει όταν το φαγητό μετακινείται πολύ γρήγορα από το στομάχι σας στο λεπτό έντερο. Ένα στριμμένο στομάχι, εν τω μεταξύ, εμποδίζει τα τρόφιμα να μετακινηθούν μέσω του στομάχου σας στο λεπτό έντερο.

Ισως έχεις συμπτώματα του συνδρόμου Ντάμπινγκ μέσα σε λίγα μόνο λεπτά από την κατανάλωση ενός γεύματος ή 1 έως 3 ώρες μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες. Τα συμπτώματά σας είναι παρόμοια με ένα στριμμένο στομάχι. Μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • κράμπες
 • ρέψιμο
 • στομαχικές διαταραχές
 • διάρροια
 • ξερνάω

Τις περισσότερες φορές, θα μπορείτε αποφύγετε το σύνδρομο Dumping με:

 • τρώγοντας μικρότερα, πιο συχνά γεύματα
 • αναμονή για 30 λεπτά μετά το γεύμα πριν πιείτε νερό ή άλλα ποτά
 • αποφεύγοντας τη ζάχαρη ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα
 • τρώγοντας περισσότερα τρόφιμα με πρωτεΐνες και λίπος και λιγότερα με υδατάνθρακες

Τι συμπτώματα έχετε με το στριμμένο στομάχι;

Η γαστρική συστροφή συχνά δεν έχει συμπτώματα. Όταν όμως έχεις συμπτώματααυτοί μπορεί περιλαμβάνω:

 • εμετός
 • ναυτία
 • δυσκολία στην κατάποση
 • πόνος
 • άμπωτη

Τι προκαλεί το στομάχι σας να στρίβει μετά από ένα γαστρικό μανίκι;

Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο τι δημιουργεί μια γαστρική συστροφή μετά την επέμβαση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να προκαλείται από:

 • διαταραχή των συνδέσμων που υποστηρίζουν το στομάχι κατά τη διάρκεια της επέμβασης
 • άνιση πρόσφυση στις διάφορες πλευρές του στομάχου σας όταν οι χειρουργοί εφαρμόζουν συνδετήρες
 • πρήξιμο
 • αιματώματα (συλλογή αίματος έξω από ένα αιμοφόρο αγγείο)
 • λανθασμένη τοποθέτηση συνδετήρων κατά τη διάρκεια της επέμβασης

Πόσο καιρό χρειάζεται για να επουλωθεί μετά το γαστρικό μανίκι;

Οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν στο νοσοκομείο για 1 έως 3 ημέρες μετά την επέμβαση απώλειας βάρους. Η επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες συνήθως διαρκεί από 4 έως έξι εβδομάδες.

Υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ενός στριμμένου στομάχου;

Αν και μια γαστρική συστροφή μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα στην αρχή, μπορεί να γίνει μια δυνητικά σοβαρή επιπλοκή της χειρουργικής επέμβασης γαστρικού μανικιού. Ανάλογα με το πόσο άσχημα έχει στρίψει ή περιστρέφεται το στομάχι σας, θα μπορούσε εμποδίζουν τη ροή του αίματος και των θρεπτικών ουσιών.

Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό για να βελτιωθούν τα αποτελέσματα.

Πώς αντιμετωπίζετε το στριμμένο στομάχι;

Οι γιατροί μπορούν να θεραπεύσουν καλύτερα ένα στριμμένο στομάχι πιάνοντάς το έγκαιρα και χρησιμοποιώντας ενδοσκόπηση και λαπαροσκοπική χειρουργική. Η ενδοσκόπηση είναι συνήθως η πρώτη γραμμή θεραπείας.

Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:

 • διαστολή και εισαγωγή στεντ
 • γαστρική, ή Roux-en-Y, παράκαμψη
 • γαστρική καθήλωση

Το στριμμένο στομάχι είναι μια σπάνια επιπλοκή της χειρουργικής επέμβασης στο γαστρικό μανίκι. Ένα στριμμένο στομάχι μπορεί να συμβεί μετά από ένα γαστρικό μανίκι για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Τα συμπτώματα του στριμμένου στομάχου, όπως η ναυτία και ο έμετος, δεν δείχνουν πάντα το πρόβλημα, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Οι γιατροί έχουν διάφορους τρόπους για να το αντιμετωπίσουν, αλλά είναι απαραίτητο να το συλλάβουν όσο το δυνατόν συντομότερα για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss