Τι πρέπει να γνωρίζετε για το προσδόκιμο ζωής με τη διπολική διαταραχή

Οι άνθρωποι που ζουν με διπολική διαταραχή έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με εκείνους χωρίς την πάθηση. Παράγοντες του τρόπου ζωής, συνυπάρχουσες καταστάσεις υγείας και χρόνιες προκλήσεις ψυχικής υγείας μπορεί να παίζουν ρόλο.

Οι διπολικές διαταραχές είναι καταστάσεις ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζονται από ακραίες αλλαγές στη δραστηριότητα, τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας. Υπάρχουν αρκετοί κύριοι τύποι διπολικής διαταραχής, συμπεριλαμβανομένης της διπολικής διαταραχής Ι, της διπολικής διαταραχής II και της κυκλοθυμίας.

Όλοι οι τύποι διπολικής διαταραχής περιλαμβάνουν επεισόδια διάθεσης, περιόδους μανίας και ουδέτερες ή καταθλιπτικές συναισθηματικές καταστάσεις. Τα επεισόδια αυξημένης διάθεσης είναι γνωστά ως μανία ή υπομανία και οι περίοδοι χαμηλής διάθεσης αναφέρονται ως καταθλιπτικά επεισόδια.

Όπως οι περισσότερες δια βίου παθήσεις ψυχικής υγείας, η διπολική διαταραχή μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στην καθημερινή ζωή. Αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής σας.

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου με διπολική διαταραχή;

Η ζωή με διπολική διαταραχή σχετίζεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022, το ομαδοποιημένο προσδόκιμο ζωής στη διπολική διαταραχή είναι περίπου 67 χρόνια, δηλαδή 13 χρόνια λιγότερο από τον γενικό πληθυσμό.

Γιατί η διπολική διαταραχή μειώνει το προσδόκιμο ζωής;

Πολλοί παράγοντες πιστεύεται ότι επηρεάζουν τη σχέση της διπολικής διαταραχής με το προσδόκιμο ζωής.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2023, η διπολική διαταραχή σχετίζεται με υψηλότερα από το μέσο όρο ποσοστά θνησιμότητας από εξωτερικά αίτια, όπως αυτοκτονίες και ατυχήματα, και σωματικά αίτια, όπως καρδιακές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις και διαβήτης.

«Η διπολική διαταραχή μπορεί δυνητικά να μειώσει το προσδόκιμο ζωής μέσω ενός μεγάλου συνδυασμού βιολογικών [changes]ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ [factors]συνυπάρχουσες ιατρικές παθήσεις και αυξημένες προκλήσεις ψυχικής υγείας», εξηγεί ο Tyler Jensen, αδειούχος σύμβουλος κλινικής ψυχικής υγείας από την Iowa City, Iowa.

Υποδεικνύει ότι, βιολογικά, η διπολική διαταραχή συνδέεται με αλλαγές όπως τα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών του στρες, η ανοσολογική απορρύθμιση και οι αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, που μπορεί όλα να επηρεάσουν έμμεσα τη μακροπρόθεσμη υγεία.

Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η διπολική διαταραχή μπορεί επίσης να συμβάλει στην επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης, ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει τη μείωση της διάρκειας ζωής λόγω φυσικών αιτιών.

Όταν ζείτε με διπολική διαταραχή, κάθε φυσικά αυξημένος κίνδυνος για συνυπάρχουσες καταστάσεις υγείας μπορεί να περιπλέκεται περαιτέρω από τις επιλογές του τρόπου ζωής.

«Οι παράγοντες του τρόπου ζωής που επικρατούν μεταξύ των ατόμων με διπολική διαταραχή – όπως τα αυξημένα ποσοστά καπνίσματος, η χρήση ουσιών, οι κακές διατροφικές συνήθειες και ο καθιστικός τρόπος ζωής – θέτουν επιπλέον κινδύνους για χρόνιες ασθένειες», λέει ο Jensen.

Όλα αυτά, προσθέτει, είναι οι φυσικές προκλήσεις ψυχικής υγείας που προέρχονται από τη ζωή με διπολική διαταραχή, όπως το χρόνιο στρες, οι παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής και ο αυτοκτονικός ιδεασμός.

ΕΝΑ κριτική του 2023 διαπίστωσε ότι η αυτοκτονία ήταν η κύρια αιτία συγκεκριμένης πρόωρης θνησιμότητας μεταξύ των ατόμων που ζουν με διπολική διαταραχή.

Ο Brent Metcalf, αδειούχος κλινικός κοινωνικός λειτουργός από το Kingsport του Τενεσί, εξηγεί ότι ο αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονίας προέρχεται από τις έντονες αλλαγές στη διάθεση, την παρορμητικότητα και την απελπισία που συχνά χαρακτηρίζουν την πάθηση.

Συμβουλές για τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής στη διπολική διαταραχή

Μπορεί να μην μπορείτε να ελέγξετε κάθε παράγοντα που συμβάλλει στο προσδόκιμο ζωής, αλλά υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Συμμόρφωση στη θεραπεία

Η διπολική διαταραχή είναι μια δια βίου πάθηση που μπορεί να βελτιωθεί με επαγγελματική θεραπεία. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να γίνει πιο σοβαρό.

«Το να παραμείνετε συνεπείς με τη φαρμακευτική αγωγή και τη θεραπεία είναι το κλειδί», λέει ο Jensen. «Τα φάρμακα παίζουν τεράστιο ρόλο στη σταθεροποίηση των εναλλαγών της διάθεσης και στην πρόληψη τυχόν υποτροπών που μπορεί να εμφανιστούν, ενώ η θεραπεία προσφέρει πολύτιμες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των συναισθηματικών και ψυχολογικών πτυχών της διαταραχής».

Διατήρηση της σωματικής υγείας

Λόγω της σχέσης μεταξύ της διπολικής διαταραχής και των προκλήσεων της σωματικής υγείας, η συνεννόηση με τον κύριο γιατρό σας είναι εξίσου σημαντική με τις τακτικές εξετάσεις ψυχικής υγείας.

«Οι τακτικοί έλεγχοι με έναν γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας μπορούν να ανιχνεύσουν και να διαχειριστούν τυχόν υποκείμενα ζητήματα σωματικής υγείας που μπορεί να επιδεινώσουν τη διπολική διαταραχή ή να αυξήσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας», λέει ο Metcalf.

Βελτίωση των συνηθειών του τρόπου ζωής

Ο Jensen επισημαίνει ότι οι συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να έχουν βαθιά επίδραση στην επιτυχή ρύθμιση της διπολικής διαταραχής.

«Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, την τακτική σωματική δραστηριότητα και την εξασφάλιση επαρκούς ύπνου», λέει. «Η αποφυγή επιβλαβών ουσιών, όπως το αλκοόλ και τα ψυχαγωγικά ναρκωτικά, είναι επίσης πολύ θετική όσον αφορά τη μείωση των αρνητικών στρεσογόνων παραγόντων».

Η βελτίωση των συνηθειών του τρόπου ζωής μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής.

Η διακοπή του καπνίσματος, για παράδειγμα, έχει άμεσα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τη μακροζωία. Εάν κόψετε το κάπνισμα στην ηλικία των 30 ετών, μπορείτε να κερδίσετε σχεδόν 10 χρόνια του προσδόκιμου ζωής.

Σχέδιο πρόληψης αυτοκτονιών

Ο αυτοκτονικός ιδεασμός είναι κοινός στη διπολική διαταραχή. ΕΝΑ κριτική 2019 σημειώνει ότι έως και το 60% των ανθρώπων που ζουν με διπολική διαταραχή επιχειρούν να αυτοκτονήσουν τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

«Η ανάπτυξη ενός σχεδίου πρόληψης της αυτοκτονίας με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να προσφέρει ένα πλαίσιο για διαχείριση κρίσεων και υποστήριξη», εξηγεί ο Metcalf.

Ένα σχέδιο πρόληψης αυτοκτονίας είναι ένας γραπτός οδηγός που συνήθως περιλαμβάνει:

  • τα προσωπικά σας προειδοποιητικά σημάδια ή ενεργοποιητές
  • εξατομικευμένες στρατηγικές αντιμετώπισης
  • επείγουσες ιατρικές επαφές
  • επαφές κοινωνικής υποστήριξης
  • έναν καθορισμένο «ασφαλή χώρο» στο σπίτι σας

Διατήρηση δικτύου υποστήριξης

Τα δίκτυα υποστήριξης είναι ανεκτίμητα όταν ζείτε με μια δια βίου πάθηση όπως η διπολική διαταραχή. Όχι μόνο μπορούν να προσφέρουν την αίσθηση της κοινότητας και του ανήκειν, αλλά μπορούν επίσης να σας ενθαρρύνουν να εργαστείτε για τους στόχους του τρόπου ζωής και της θεραπείας.

«Έχοντας ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης της οικογένειας, των φίλων και των ομάδων υποστήριξης συνομηλίκων μπορεί να προσφέρει τόσο συναισθηματική όσο και πρακτική υποστήριξη στο άτομο που αντιμετωπίζει το διπολικό[disorder]», λέει ο Jensen.

Η διπολική διαταραχή σχετίζεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής λόγω ενός πολύπλοκου μείγματος βιολογικών παραγόντων, τρόπου ζωής και ψυχικής υγείας. Κατά μέσο όρο, το προσδόκιμο ζωής στη διπολική διαταραχή είναι 13 χρόνια μικρότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού.

Αν και μπορεί να μην είστε σε θέση να ελαχιστοποιήσετε κάθε κίνδυνο που σχετίζεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής, οι βελτιώσεις στον τρόπο ζωής, η συμμόρφωση στη θεραπεία και η κοινωνική υποστήριξη μπορούν όλα να κάνουν τη διαφορά.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διπολική διαταραχή ή για να βρείτε υπηρεσίες στην περιοχή σας, η υποστήριξη είναι διαθέσιμη 24/7 καλώντας την Εθνική Γραμμή Βοήθειας SAMHSA στη διεύθυνση 800-662-4357.

Εάν αντιμετωπίζετε σκέψεις αυτοκτονίας, η βοήθεια είναι διαθέσιμη οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μέσω κλήσης 988 για το Suicide and Crisis Lifeline ή 911 για τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss