Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους χαμηλούς αριθμούς αιμοπεταλίων στον λύκο

Ο Λύκος μπορεί να σας προκαλέσει χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Αυτό μπορεί να είναι άμεσο αποτέλεσμα της νόσου ή λόγω ορισμένων φαρμάκων για τον λύκο. Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες και δεν απαιτούν θεραπεία.

Ο Λύκος είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή και βλάβη σε διάφορους ιστούς σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων, του δέρματος και των εσωτερικών οργάνων σας.

Ο λύκος μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα με τα αιμοσφαίρια σας, όπως:

 • χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC) και αναιμία
 • χαμηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων (WBC) και αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης
 • χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων (θρομβοπενία)

Τα αιμοπετάλια είναι μικρά αιμοσφαίρια υπεύθυνα για να βοηθήσουν στην πήξη του αίματός σας, όπως σε περίπτωση τραυματισμού. Όταν ο αριθμός των αιμοπεταλίων σας είναι πολύ χαμηλός, μπορεί να εμφανίσετε υπερβολική αιμορραγία.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη σχέση μεταξύ του λύκου και του χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών συμπτωμάτων, των επιλογών θεραπείας και του τι μπορείτε να περιμένετε μακροπρόθεσμα.

Γιατί ο λύκος προκαλεί θρομβοπενία;

Όπως και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, ο λύκος αναγκάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτεθεί σε κύτταρα και ιστούς του σώματός σας. Ο ακριβής λόγος για αυτό δεν είναι γνωστός, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του λύκου.

Οι επιδράσεις του λύκου είναι συστηματικές, που σημαίνει ότι επηρεάζει διάφορους ιστούς και κύτταρα σε όλο το σώμα. Καθώς η κατάστασή σας εξελίσσεται, μπορεί επίσης να επηρεάσει τα αιμοσφαίρια σας, συμπεριλαμβανομένων των αιμοπεταλίων.

Η θρομβοπενία εμφανίζεται όταν έχετε χαμηλότερα αιμοπετάλια από αυτό που θεωρείται τυπικό. Μια τυπική μέτρηση κυμαίνεται μεταξύ 150.000 και 450.000 αιμοπετάλια ανά μικρολίτρο δείγματος αίματος. Όσο χαμηλότερος ο αριθμός πέφτει, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αιμορραγίας.

Ενώ περίπου 20%-40% των ατόμων με λύκο αναπτύσσουν χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι σοβαρές.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για χαμηλά αιμοπετάλια στον λύκο;

Όταν έχετε λύκο, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε θρομβοπενία από το ανοσοποιητικό σας σύστημα που επιτίθεται σε κατά τα άλλα υγιή αιμοπετάλια.

Ορισμένα φάρμακα για τον λύκο μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο θρομβοπενίας. Αυτά τα περιλαμβάνω:

 • αζαθειοπρίνη (Imuran)

 • μεθοτρεξάτη (Rheumatrex)

 • υδροξυχλωροκίνη (Plaquenil), σπάνια

Ωστόσο, δεν έχουν όλοι με λύκο χαμηλά αιμοπετάλια. Θρομβοπενία έχει άλλες αιτίες εκτός από τα αυτοάνοσα νοσήματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • δυσκολίες με τη σπλήνα ή τον μυελό των οστών σας
 • πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις ή λοιμώξεις
 • Καρκίνος

Ποια συμπτώματα προκύπτουν από τα χαμηλά αιμοπετάλια στον λύκο;

Η θρομβοπενία, με ή χωρίς λύκο, δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα, ειδικά σε ήπιες περιπτώσεις. Όμως, όταν εμφανιστούν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • εύκολος μώλωπας ή αιμορραγία
 • μικρές, κόκκινες έως μοβ κηλίδες στο δέρμα σας (πετέχειες)
 • κηλίδες που μοιάζουν με μώλωπες στο δέρμα σας που μπορεί να έχουν χρώμα από κόκκινο έως κίτρινο ή καφέ (πορφύρα)
 • συχνές ρινορραγίες
 • αιμορραγία των ούλων, ειδικά μετά το νήμα ή το βούρτσισμα των δοντιών σας

 • αιμορραγία που δεν σταματά εύκολα μετά από μικροτραυματισμούς
 • βαριά εμμηνόρροια
 • αίμα στα ούρα σας
 • αιματηρά κόπρανα
 • υπερβολική κόπωση

Για μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων μπορεί επίσης να είναι τα πρώτα σημάδια του λύκου. Σύμφωνα με μελέτη του 2017, όσοι 16% των ατόμων με λύκο είχαν θρομβοπενία μήνες ή χρόνια πριν λάβουν διάγνωση λύκου.

Πώς διαγιγνώσκουν οι γιατροί τη θρομβοπενία στον λύκο;

Οι γιατροί βασίζονται τόσο σε φυσική εξέταση όσο και σε εξετάσεις αίματος για να προσδιορίσουν εάν έχετε θρομβοπενία στον λύκο. Θα σας ρωτήσουν για τυχόν συμπτώματα που σχετίζονται με την αιμορραγία και θα αναζητήσουν σημάδια εύκολης αιμορραγίας και μώλωπες στο δέρμα σας.

Ένας γιατρός μπορεί να μετρήσει τον αριθμό των αιμοπεταλίων σας μέσω μιας πλήρους εξέτασης αίματος (CBC). Μπορούν επίσης να παραγγείλουν ένα επίχρισμα αίματος. Αυτό περιλαμβάνει μια εργαστηριακή εξέταση ενός δείγματος του αίματός σας κάτω από μικροσκόπιο για να αναζητήσετε τον αριθμό και το μέγεθος των αιμοπεταλίων σας.

Ποια είναι η θεραπεία για τη θρομβοπενία στον λύκο;

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Λύκου της Αμερικής, η ήπια θρομβοπενία συνήθως δεν απαιτεί θεραπεία. Ωστόσο, ένας γιατρός μπορεί να εξετάσει τις ακόλουθες θεραπείες για πιο σοβαρές περιπτώσεις:

 • ανοσοκατασταλτικά για να σταματήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτίθεται στα αιμοπετάλια του αίματος

 • ορισμένα βιολογικά
 • αφαίρεση σπλήνας
 • μεταγγίσεις αίματος ή αιμοπεταλίων

Τι σημαίνει ο χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων για την προοπτική μου με τον λύκο;

Σύμφωνα με α Ερευνητική ανασκόπηση 2017, η θρομβοπενία μπορεί να επιδεινώσει την προοπτική σας με τον λύκο. Ορισμένες μελέτες συνδέουν τη θρομβοπενία με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Η έρευνα συνδέει επίσης τους χαμηλούς αριθμούς αιμοπεταλίων με μια πιο σοβαρή πορεία του λύκου. Τα άτομα με λύκο και χαμηλά αιμοπετάλια τείνουν επίσης να εμφανίζουν:

 • νευροψυχιατρικές διαταραχές
 • παθήσεις των νεφρών
 • αιμολυτική αναιμία
 • αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο

Ο σοβαρά χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτόματης ή σοβαρής αιμορραγίας, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Αλλά η προοπτική σας εξαρτάται από τη σοβαρότητα τόσο του λύκου όσο και της θρομβοπενίας σας. Η θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά μπορεί συχνά να αντιμετωπίσει ήπιες περιπτώσεις θρομβοπενίας λύκου.

Συχνές ερωτήσεις

Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχετε από λύκο και ανησυχείτε για τα χαμηλά αιμοπετάλια, σκεφτείτε τις παρακάτω πληροφορίες για να συζητήσετε περαιτέρω με έναν γιατρό.

Ο χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων στον λύκο σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγω ορισμένες δραστηριότητες;

Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις θρομβοπενίας αρκετά σοβαρές ώστε να δικαιολογούν την αποφυγή ορισμένων δραστηριοτήτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιμορραγία μπορεί επίσης να είναι αυθόρμητη, που σημαίνει ότι συμβαίνει χωρίς εμφανή τραυματισμό.

Ωστόσο, εάν ο αριθμός των αιμοπεταλίων σας είναι εξαιρετικά χαμηλός, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει την αποχή από αθλήματα επαφής και άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς. Κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερβολικής αιμορραγίας.

Ποια αυτοάνοσα νοσήματα προκαλούν χαμηλά αιμοπετάλια;

Τα χαμηλά αιμοπετάλια μπορεί να οφείλονται σε λύκο και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η ανοσοθρομβοπενία, γνωστή και ως ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα (ITP), είναι μια άλλη αυτοάνοση ασθένεια στην οποία η αιτία των χαμηλών αιμοπεταλίων μπορεί να μην σχετίζεται με άλλη πάθηση (ιδιοπαθής).

Σύμφωνα με έναν Αναδρομική μελέτη 2022το ITP μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη λύκου.

Πώς θα ήταν μια CBC με λύκο;

Ένα CBC μετρά όλα τα αιμοσφαίρια σας. Με τον λύκο, μπορεί να έχετε χαμηλότερο από τον τυπικό αριθμό RBC, WBC και αιμοπεταλίων. Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει θρομβοπενία λύκου εάν ο αριθμός των αιμοπεταλίων σας είναι χαμηλότερος από αυτόν 150.000 ανά μικρολίτρο.

Ο λύκος μπορεί να επηρεάσει πολλαπλά συστήματα στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του αίματός σας. Με τον λύκο, είναι πιθανό να έχετε χαμηλά RBC, WBC και αριθμούς αιμοπεταλίων. Μπορεί να αναπτύξετε θρομβοπενία εάν τα αιμοπετάλια σας πέσουν σε χαμηλότερα από τα τυπικά επίπεδα.

Για τα περισσότερα άτομα με λύκο, ο χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων δεν είναι σοβαρός. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την πάθηση με μερικά από τα ίδια φάρμακα που παίρνετε για τον λύκο. Ωστόσο, η σοβαρή θρομβοπενία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή ορισμένων ανθρώπων λόγω υπερβολικής αιμορραγίας.

Εάν ανησυχείτε για τον αριθμό των αιμοπεταλίων σας και αντιμετωπίζετε συμπτώματα θρομβοπενίας, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν γιατρό σχετικά με πιθανές θεραπείες.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss