Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις καλλυντικές θεραπείες και την ψωρίαση

Οι αισθητικές επεμβάσεις εστιάζουν στη φυσική σας εμφάνιση αλλά έχουν ποικίλα αποτελέσματα στο δέρμα σας. Μπορεί να μην είναι κατάλληλες όλες οι αισθητικές επεμβάσεις όταν ζείτε με ψωρίαση, και ακόμη και αυτές που προκαλούν μικρό ερεθισμό θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες βλάβες ή εξάρσεις συμπτωμάτων.

Η ψωρίαση είναι μια ανοσολογική διαταραχή του δέρματος. Προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος που προκαλεί φλεγμονή και διεγείρει την ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος.

Η υπερβολική ανάπτυξη κυττάρων οδηγεί σε κηλίδες φολιδωτού, παχύρρευστου δέρματος, συχνά στο τριχωτό της κεφαλής, στα γόνατα, στους αγκώνες και σε άλλα μέρη του σώματος.

Όταν ζείτε με ψωρίαση, οι αισθητικές επεμβάσεις μπορεί να είναι τρομακτικές. Είναι φυσικό να έχετε αυτοπεποίθηση για το δέρμα σας ή να είστε επιφυλακτικοί με νέες ρουτίνες που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.

Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να απολαμβάνουν τις αισθητικές επεμβάσεις όταν ζουν με ψωρίαση. Επειδή, όμως, ο τραυματισμός του δέρματος (ακόμα και ένας μικρός τραυματισμός, όπως ένα κόψιμο ή ήπιο έγκαυμα) μπορεί να είναι πιθανός πυροδότης της ψωρίασης, συνιστάται πάντα η επιλογή αισθητικών επεμβάσεων με προσοχή.

Το φαινόμενο Koebner

Όταν ζείτε με ψωρίαση, ο τραυματισμός του δέρματός σας – οποιασδήποτε σοβαρότητας – μπορεί να προκαλέσει αυτό που είναι γνωστό ως φαινόμενο Koebner. Στο φαινόμενο Koebner, η βλάβη σε περιοχές του δέρματός σας που δεν επηρεάζονται από ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει νέες βλάβες ψωρίασης.

Οι ακριβείς λόγοι πίσω από αυτήν την εμπειρία δεν είναι σαφείς και δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί αξιόπιστα ποιος μπορεί να έχει αυτό το είδος αντίδρασης ή ποιοι τύποι τραύματος του δέρματος μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό.

Πώς θα ξέρω αν μπορώ να κάνω μια αισθητική επέμβαση με ψωρίαση;

Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει τον καθένα διαφορετικά. Αυτό που μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για εσάς μπορεί να μην επηρεάσει κάποιον άλλο.

Η διαβούλευση με τον δερματολόγο σας πριν από τη δέσμευση για μια αισθητική διαδικασία μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν είναι η σωστή απόφαση με βάση τα μοναδικά σας συμπτώματα, τα ερεθίσματα και τη συνολική υγεία σας.

Καλλυντικές ενέσεις

Οι καλλυντικές ενέσεις χρησιμοποιούν βελόνες για να εισάγουν ουσίες στα στρώματα του δέρματός σας για διαφορετικά αποτελέσματα, όπως μείωση ρυτίδων, σύσφιξη ή ενίσχυση των χαρακτηριστικών.

Το μπότοξ και τα δερματικά πληρωτικά είναι παραδείγματα κοινών καλλυντικών ενέσεων.

Ενέσεις μπότοξ

Η βοτουλινική τοξίνη, κοινώς γνωστή ως Botox, είναι τόσο καλλυντικό όσο και θεραπευτικό εργαλείο. Χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την εμφάνιση, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία ορισμένων ιατρικών καταστάσεων.

Εάν ζείτε με έναν τύπο ψωρίασης που είναι γνωστός ως ψωρίαση κατά πλάκας, το Botox μπορεί να βελτιώσει τα δερματικά σας συμπτώματα.

Σε ένα μελέτη 2020, ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης εγχύθηκαν σε δύο ψωριασικές πλάκες. Τα συμπτώματα βελτιώθηκαν σε ένα θεραπευτικό σχήμα 4 εβδομάδων χωρίς σημαντικές παρενέργειες, αλλά αυτή η βελτίωση μπορεί να βασίζεται στο σημείο της ένεσης. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το Botox είναι για όλους ή ότι το Botox που χρησιμοποιείται σε μια αισθητική διαδικασία θα βελτιώσει την ψωρίασή σας, ωστόσο. Είναι ακόμα δυνατό να βιώσετε το φαινόμενο Koebner ακόμη και με έναν θεραπευτικό παράγοντα.

Δερματικά πληρωτικά

Τα δερματικά πληρωτικά χρησιμοποιούν ουσίες όπως το υαλουρονικό οξύ για να προσθέσουν όγκο στο πρόσωπό σας ή να ενισχύσουν χαρακτηριστικά όπως τα χείλη σας.

Αν και γενικά θεωρούνται ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να μην είναι κατάλληλα για άτομα με παθήσεις που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό, όπως η ψωρίαση. Η εισαγωγή ξένων σωμάτων στο δέρμα μπορεί να ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα στην ανοσολογική απόκριση.

Τα Τ κύτταρα εμπλέκονται ειδικά στην παθολογία της ψωρίασης. Αποτελούν κρίσιμο συστατικό στη φλεγμονή και απελευθερώνουν χημικές ουσίες που συμβάλλουν άμεσα για την ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος.

Τι γίνεται με τα πληρωτικά χωρίς βελόνες;

Τα πληρωτικά χωρίς βελόνες ακούγονται σαν να είναι λιγότερο τραυματικά για το δέρμα σας, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Τα πληρωτικά χωρίς βελόνες τοποθετούνται στο δέρμα σας με πίεση και όχι με βελόνα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Εταιρείας (AADA) υποδεικνύει ότι οι κίνδυνοι των πληρωτικών χωρίς βελόνες υπερτερούν κατά πολύ των οφελών.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Σπα και περιποιήσεις προσώπου

Σύμφωνα με α Κλινική δοκιμή 2022η θεραπεία spa με γνώμονα τις ασθένειες του δέρματος θεωρείται ασφαλής συμπληρωματική θεραπεία για την ψωρίαση.

Οι επεμβάσεις αισθητικής σπα που έχουν μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού του δέρματος, όπως μάσκες προσώπου, βαθύς καθαρισμός και θερμικές θεραπείες, μπορεί να είναι καλύτερα κατάλληλες για το δέρμα με ψωρίαση. Πολλά από αυτά εστιάζουν στην καταπραϋντική του δέρματος, στην προσθήκη θρεπτικών συστατικών ή υγρασίας μέσω τοπικών εφαρμογών και μασάζ.

Επειδή είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα σας, μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή σε σύγκριση με πιο λειαντικές διαδικασίες. Ακόμη και με ήπιες θεραπείες σπα, ωστόσο, είναι πιθανό να έχετε μια αντίδραση που να φουντώνει την ψωρίασή σας.

Διαδικασίες απολέπισης

Η απολέπιση όταν έχετε ψωρίαση είναι δύσκολη. Η απολέπιση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης των επιθεμάτων ψωρίασης, αλλά η τριβή μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Όταν χρησιμοποιείται ένα μηχανικό απολεπιστικό στο δέρμα σας, μπορεί να βλάψει τον υγιή ιστό του δέρματος, προκαλώντας φλεγμονή. Για το λόγο αυτό, οι δερματολόγοι συνήθως συνταγογραφούν χημικά απολεπιστικά, όπως το σαλικυλικό οξύ, με τη μορφή τζελ ή κρεμών.

Οι τεχνικές ανάπλασης του δέρματος – όπως το χημικό peeling, το microneedling, το dermabrasion ή το dermaplaning – μπορεί να είναι πολύ σκληρές για το δέρμα της ψωρίασης, αν και ορισμένες έχουν διερευνηθεί ως πιθανές θεραπείες.

Ωστόσο, οι ερευνητικές θεραπείες που πραγματοποιούνται από ερευνητές δεν είναι ίδιες με τις αισθητικές επεμβάσεις που είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό.

Βαφή μαλλιών και υπηρεσίες

Όταν έχετε ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, η προσοχή στα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στα μαλλιά σας μπορεί να έχει σημασία. Το βάψιμο, το περμανάντ και η χαλάρωση των μαλλιών σας περιλαμβάνει τη χρήση χημικών ουσιών που μπορεί δυνητικά να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Επίσης, λαμβάνεται υπόψη η ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται. Το να κάνετε τα μαλλιά σας σε επαγγελματικό περιβάλλον μειώνει τις πιθανότητες ερεθισμού του δέρματος. Ο στιλίστας σας είναι επαγγελματίας εκπαιδευμένος στο πώς να εφαρμόζετε χημικές ουσίες στα μαλλιά σας, ενώ περιποιείτε το τριχωτό της κεφαλής σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ακόμα κι αν επισκέπτεστε τακτικά το κομμωτήριο χωρίς προβλήματα, ο χρωματισμός, η περμανάντ και η χαλάρωση δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια μιας ενεργού έξαρσης της ψωρίασης.

Μπορεί το μακιγιάζ να προκαλέσει έξαρση της ψωρίασης;

Το να ζείτε με ψωρίαση δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βάλετε τίποτα στο δέρμα σας ή ότι πρέπει να αποφύγετε όλα τα μακιγιάζ — αλλά τα συστατικά είναι σημαντικά. Ορισμένες βαφές, αρώματα και συντηρητικά μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση, ακόμη και σε άτομα χωρίς χρόνια πάθηση του δέρματος.

Αν αναρωτιέστε ποιο μακιγιάζ μπορεί να είναι κατάλληλο για εσάς, το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης (NPF) διατηρεί μια συλλογή προϊόντων που φέρουν τη σφραγίδα αναγνώρισης τους.

Η σφραγίδα σε μια ετικέτα προϊόντος σημαίνει ότι το NPF αναγνωρίζει αυτό το προϊόν ως ασφαλές για άτομα που ζουν με ψωριασική νόσο, η οποία περιλαμβάνει ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή του δέρματος που εμφανίζει παχύρρευστα, φολιδωτά μπαλώματα δέρματος. Επειδή ο τραυματισμός του δέρματος μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις ψωρίασης ή να δημιουργήσει νέες βλάβες ψωρίασης, όλες οι αισθητικές επεμβάσεις θα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά και με την καθοδήγηση του δερματολόγου σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss