Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη διαβητική νευροπάθεια στα πόδια σας

Η διαβητική νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει πόνο ή μυρμήγκιασμα στα πόδια, τα χέρια, τα χέρια και τα πόδια σας. Τα τοπικά και από του στόματος φάρμακα μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση.

άτομο με διαβητική νευροπάθεια που εφαρμόζει τοπική φαρμακευτική αγωγή στα πόδια του-1
Getty Images/Johner Images

Η διαβητική νευροπάθεια στα πόδια σας είναι μια επιπλοκή του διαβήτη που αναπτύσσεται όταν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) τραυματίζουν τα νεύρα στα άκρα σας και, συγκεκριμένα, βλάπτουν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία μέσα στα νεύρα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νευρικό πόνο, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα.

Η διαβητική νευροπάθεια που επηρεάζει τα πόδια σας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας. Υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη αυτής της κατάστασης ή στη μείωση της ταλαιπωρίας σας.

Μάθετε περισσότερα για τη διαβητική νευροπάθεια.

Πώς επηρεάζει η διαβητική νευροπάθεια τα πόδια σας;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαβητικής νευροπάθειας. Δύο από αυτά – η περιφερική νευροπάθεια και η εγγύς νευροπάθεια – είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν τα πόδια σας.

Η περιφερική νευροπάθεια αναπτύσσεται συνήθως πρώτα στα πόδια και μετά στα πόδια. Τα χέρια και τα χέρια μπορεί επίσης να επηρεαστούν. Τα συμπτώματα στα πόδια μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κράμπες
  • δυσκολία στην αίσθηση του πόνου ή αλλαγές θερμοκρασίας

  • μυϊκή αδυναμία
  • μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα
  • οξύ πόνους

Η εγγύς διαβητική νευροπάθεια είναι α σπάνια επιπλοκή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών. Συνήθως επηρεάζει μόνο τη μία πλευρά του σώματός σας, αν και μπορεί να επηρεαστούν και οι δύο σε ορισμένες περιπτώσεις. Η πάθηση προκαλεί σημαντικό πόνο στο ισχίο, τους γλουτούς και τους μηρούς.

Πώς αντιμετωπίζεται η διαβητική νευροπάθεια στα πόδια;

Η αποτελεσματική θεραπεία της διαβητικής νευροπάθειας στα πόδια σας συνήθως απαιτεί συνδυασμό φαρμάκων και οικιακών θεραπειών, καθώς και προσαρμογών στον τρόπο ζωής που περιλαμβάνουν αυστηρή διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της γκαμπαπεντίνης και της πρεγκαμπαλίνης, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του νευρικού πόνου.

Τοπικές κρέμες, αλοιφές, επιθέματα και σπρέι που περιέχουν λιδοκαΐνη, καψαϊκίνη ή άλλους παράγοντες μουδιάσματος μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση. Ένας γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει ένα αντικαταθλιπτικό, το οποίο μερικές φορές μπορεί να ανακουφίσει τον νευρικό πόνο.

Σπιτικές θεραπείες

Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι πάντα καλή συμβουλή, ανεξάρτητα από την κατάσταση του διαβήτη σας. Αλλά όταν προσπαθείτε να διαχειριστείτε τη διαβητική νευροπάθεια, η αποφυγή του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγιούς κυκλοφορίας.

Επιπλέον, προσέξτε για τυχόν έλκη στα πόδια ή αλλαγές, όπως αποχρωματισμό του δέρματος στα πόδια ή τα πόδια σας, που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν περαιτέρω επιπλοκές.

Εάν η μυϊκή αδυναμία είναι πρόβλημα ή το περπάτημα είναι ιδιαίτερα επώδυνο, οι νάρθηκες ή τα ορθωτικά μπορεί να παρέχουν κάποια σταθερότητα. Η φυσικοθεραπεία και η εκμάθηση ασκήσεων για την καλύτερη διατήρηση της δύναμης και της ευλυγισίας στα πόδια σας μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβητικής νευροπάθειας στα πόδια σας;

Ο διαβήτης τύπου 1 (παλαιότερα γνωστός ως νεανικός διαβήτης επειδή συνήθως διαγιγνώσκεται σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες) ή διαβήτη τύπου 2 (σακχαρώδης διαβήτης ή διαβήτης που τείνει να αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου) είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβητικής νευροπάθειας στα πόδια σας.

Αλλά αρκετοί πρόσθετοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο. Σύμφωνα με α Έκθεση 2019ορισμένοι από τους κύριους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • κοιλιακή παχυσαρκία
  • υψηλή πίεση του αίματος
  • υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων
  • χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης

Μπορείτε να αποτρέψετε τη διαβητική νευροπάθεια στα πόδια σας;

Εάν έχετε διαβήτη, η κύρια στρατηγική για την πρόληψη της διαβητικής νευροπάθειας στα πόδια σας είναι η επιθετική και συνεπής διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Ερευνα προτείνει ότι εάν τα άτομα που έλαβαν έγκαιρη διάγνωση διαβήτη τύπου 1 μπορούν να διατηρήσουν αυστηρή διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβητικής νευροπάθειας κατά περίπου 78%, ενώ τα άτομα που λαμβάνουν καθυστερημένη διάγνωση διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο κατά 5–10% με αυστηρή διαχείριση της γλυκόζης του αίματος.

Ποιες είναι οι προοπτικές για τα άτομα που έχουν διαβητική νευροπάθεια στα πόδια;

Χωρίς αυστηρή διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, οι προοπτικές για κάποιον με διαβητική νευροπάθεια στα πόδια είναι κακές. Η σοβαρή βλάβη μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό του ποδιού ή της κνήμης.

Αλλά για τα άτομα που μπορούν να διαχειριστούν τον διαβήτη τους με συνδυασμό φαρμάκων, διατροφής και υγιεινών συμπεριφορών, η προοπτική είναι πολύ καλύτερη. Ίσως χρειαστεί να κάνετε προσαρμογές στις δραστηριότητές σας, όπως πιο σύντομες αλλά συχνότερες περιόδους άσκησης και τη χρήση ειδικών παπουτσιών ή μπαστούνι για να βοηθήσετε στην ισορροπία εάν η μυϊκή αδυναμία ή οι δυσκολίες στα πόδια επιμένουν.

Η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης για άτομα με διαβητική νευροπάθεια μπορεί επίσης να σας προσφέρει έμπνευση και στρατηγικές για να βελτιώσετε την προοπτική σας.

Συχνές ερωτήσεις

Πώς εμποδίζετε την εξέλιξη της διαβητικής νευροπάθειας;

Μπορεί να είστε σε θέση να σταματήσετε την εξέλιξη της διαβητικής νευροπάθειας εάν είστε σε θέση να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σε ένα ασφαλές και υγιές εύρος. Είναι επίσης σημαντικό να κάνετε το ίδιο με την αρτηριακή σας πίεση και να προσπαθήσετε να διατηρήσετε ένα μέτριο βάρος και έναν ενεργό τρόπο ζωής, αν είναι δυνατόν.

Είναι καλό το περπάτημα για τη διαβητική νευροπάθεια;

Αν και το περπάτημα μπορεί μερικές φορές να είναι επώδυνο ή άβολο για άτομα με διαβητική νευροπάθεια στα πόδια, Μελέτη 2017 προτείνει ότι το περπάτημα και άλλα είδη σωματικής δραστηριότητας μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της καλύτερης κυκλοφορίας και στην επέκταση και άλλων οφελών για την υγεία.

Το κλειδί είναι να ξεκινήσετε με επιτηρούμενη άσκηση και να προχωρήσετε αργά, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν πληγές στα πόδια ή άλλες δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν.

Μπορείτε να αντιστρέψετε τη διαβητική νευροπάθεια στα πόδια και τα πόδια σας;

Τα νεύρα που έχουν καταστραφεί από τη διαβητική νευροπάθεια δεν μπορούν να επουλωθούν, που σημαίνει ότι η διαβητική νευροπάθεια δεν μπορεί να αντιστραφεί. Ωστόσο, οι βελτιώσεις στη θεραπεία και η συνεπής διαχείριση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων.

Η διαβητική νευροπάθεια δεν μπορεί πάντα να προληφθεί και δεν είναι πάντα σαφές γιατί ορισμένοι άνθρωποι με διαβήτη αναπτύσσουν νευρικές διαταραχές και άλλοι όχι.

Εάν έχετε διαβήτη, μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε διαβητική νευροπάθεια ή τουλάχιστον να τον αποτρέψετε από υπερβολική πρόοδο, εάν μπορείτε να διατηρήσετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας σε ένα υγιές εύρος και να υιοθετήσετε έναν γενικό υγιεινό τρόπο ζωής.

Η στενή συνεργασία με έναν γιατρό μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων σας. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε μια ποικιλία θεραπειών για να βρείτε την καλύτερη προσέγγιση για εσάς.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss