Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη βραχυθεραπεία

Η βραχυθεραπεία είναι ένα είδος ακτινοθεραπείας. Περιλαμβάνει την τοποθέτηση ραδιενεργού υλικού μέσα ή κοντά σε έναν όγκο για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Η διαδικασία έχει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες τεχνικές ακτινοβολίας, αλλά συνοδεύεται και από κάποιους κινδύνους.

Η βραχυθεραπεία είναι μια εσωτερική ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου. Περιλαμβάνει την τοποθέτηση ραδιενεργού υλικού, συνήθως με τη μορφή σπόρων, σφαιριδίων, κορδέλες ή σύρματα, μέσα ή δίπλα σε έναν όγκο. Η ραδιενεργή πηγή εκπέμπει κύματα υψηλής συχνότητας που βλάπτουν το DNA των καρκινικών κυττάρων.

Οι γιατροί μερικές φορές χρησιμοποιούν τη βραχυθεραπεία ως την κύρια θεραπεία για τον καρκίνο. Μπορούν επίσης να το χρησιμοποιήσουν μετά από χειρουργική επέμβαση ή εξωτερική ακτινοθεραπεία για να καταστρέψουν τυχόν καρκινικά κύτταρα που μπορεί να έχουν μείνει πίσω.

Αν και είναι μια ασφαλής και συνήθως ανώδυνη διαδικασία, μπορεί να χρειαστεί να μείνετε σε νοσοκομείο και μακριά από άλλα άτομα κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας σας.

Πότε συνιστούν οι γιατροί βραχυθεραπεία;

Οι γιατροί συνήθως χρησιμοποιούν βραχυθεραπεία για μικρούς καρκίνους πρώιμου σταδίου που δεν έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Το εάν η βραχυθεραπεία μπορεί να είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου και το πόσο καλά μπορείτε να ανεχτείτε ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Καρκίνοι που μπορεί να ωφεληθούν από τη βραχυθεραπεία

Οι ακόλουθοι τύποι καρκίνου μπορεί να ωφεληθούν από τη βραχυθεραπεία:

 • καρκίνος του προστάτη
 • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
 • καρκίνο του ενδομητρίου
 • καρκίνος του μαστού
 • καρκίνος του πνεύμονα
 • καρκίνο του ορθού
 • καρκίνος στο συκώτι
 • καρκίνους κεφαλής και τραχήλου
 • καρκίνος των ματιών
 • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποια είναι η διαδικασία της βραχυθεραπείας;

Η βραχυθεραπεία μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη.

Η προσωρινή βραχυθεραπεία περιλαμβάνει την τοποθέτηση ραδιενεργού υλικού μέσα σε έναν καθετήρα, ο οποίος αφαιρείται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Η μόνιμη βραχυθεραπεία περιλαμβάνει την τοποθέτηση ραδιενεργών σπόρων μέσα ή κοντά στον όγκο. Οι σπόροι χάνουν τη ραδιενέργεια τους για αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Αφού γίνουν ανενεργά, παραμένουν μόνιμα στο σώμα.

Η βραχυθεραπεία λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα χειρουργείο χρησιμοποιώντας ειδικές προφυλάξεις για τον περιορισμό της ακτινοβολίας. Σε γενικές γραμμές, η διαδικασία είναι η εξής:

 1. Μπορεί να λάβετε γενική αναισθησία για να κοιμηθείτε ή τοπική αναισθησία για να μουδιάσει το σημείο του εμφυτεύματος.
 2. Ένας γιατρός τοποθετεί έναν καθετήρα ή έναν εφαρμοστή στο σώμα σας.
 3. Ο γιατρός τοποθετεί την πηγή ακτινοβολίας μέσα στον καθετήρα ή τον εφαρμοστή.
 4. Η πηγή ακτινοβολίας παραμένει εκεί για λίγα λεπτά, λίγες μέρες ή μόνιμα.
 5. Μπορεί να χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο για λίγες ώρες ή μια νύχτα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες της βραχυθεραπείας;

Η βραχυθεραπεία είναι γενικά μια ασφαλής διαδικασία, αλλά μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες.

Στη βραχυθεραπεία, η πηγή ακτινοβολίας περικλείεται μέσα σε μια μη ραδιενεργή μεταλλική κάψουλα για να αποτρέψει τη μετακίνηση του υλικού σε άλλα μέρη του σώματός σας. Υπάρχει ένας πολύ μικρός κίνδυνος ορισμένοι σπόροι να μεταναστεύσουν σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στους πνεύμονες.

Οι πιθανές παρενέργειες εξαρτώνται από το πού εμφυτεύεται η ακτινοβολία. Ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • προβλήματα του εντέρου, όπως:
  • πόνος στο ορθό
  • καύση
  • δυσκοιλιότητα
  • διάρροια
  • αίμα στα ούρα
  • πρωκτίτιδα ακτινοβολίας
 • ουροποιητικά προβλήματα, όπως:
  • ακράτεια ούρων
  • συχνουρία
  • στένωση ουρήθρας (αυτό είναι σπάνιο)

 • στυτική δυσλειτουργία
 • ζητήματα γονιμότητας
 • κούραση
 • δερματική ενόχληση
 • αυξημένος κίνδυνος καταγμάτων των οστών

Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τις παρενέργειες της ακτινοβολίας.

Πώς προετοιμάζομαι για τη βραχυθεραπεία;

Ο γιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε πριν από τη διαδικασία σας.

Φάρμακα για διακοπή

Εάν παίρνετε αραιωτικά αίματος, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη διακοπή ή την τροποποίηση των φαρμάκων σας πριν από τη διαδικασία.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα που αραιώνουν το αίμα πριν από τη θεραπεία σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συμπληρώματα ιχθυελαίου ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ασπιρίνη.

Φάρμακα για λήψη

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για την πρόληψη της μόλυνσης.

Για βραχυθεραπεία στον προστάτη, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο για την αύξηση και τη βελτίωση της ροής των ούρων. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για τη λήψη αυτών των φαρμάκων πριν και μετά τη διαδικασία.

Προετοιμασία του εντέρου

Μπορεί να χρειαστεί να αδειάσετε τα έντερά σας ξεκινώντας 2 ημέρες πριν από τη διαδικασία. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Το να πίνετε άφθονο νερό μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπλύνετε τα έντερα, αλλά συνήθως είναι καλύτερο να αποφεύγετε να πίνετε υγρά μετά τα μεσάνυχτα την ημέρα της επέμβασης.

Τι μπορώ να περιμένω μετά τη βραχυθεραπεία;

Συνήθως δεν θα χρειαστείτε αναισθησία για να αφαιρέσετε ένα προσωρινό εμφύτευμα. Η περιοχή που αντιμετωπίζεται μπορεί να είναι επώδυνη, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες.

Μπορεί να έχετε κάποιο πόνο ή πρήξιμο στην περιοχή για περίπου 1 εβδομάδα μετά τη θεραπεία.

Για ένα μόνιμο εμφύτευμα, το εμφύτευμα παραμένει στη θέση του ακόμα και μετά την εξάντληση της ακτινοβολίας. Για μερικούς μήνες, ίσως χρειαστεί να αποφύγετε να βρίσκεστε κοντά σε κάποια άτομα, όπως έγκυες και μικρά παιδιά, επειδή η ακτινοβολία μπορεί να τα επηρεάσει.

Θα έχετε επισκέψεις παρακολούθησης με το γιατρό σας για να ελέγξετε την κατάσταση του καρκίνου και να παρακολουθήσετε την επούλωση σας.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν αναπτύξετε πυρετό ή έντονο πόνο μετά τη διαδικασία. Επίσης, ενημερώστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αυξήσεις στα ακόλουθα κοντά στο σημείο του εμφυτεύματος:

 • ερυθρότητα
 • πρήξιμο
 • ζεστασιά
 • σκληρότητα

Πόσο αποτελεσματική είναι η βραχυθεραπεία;

Η βραχυθεραπεία επιτρέπει στον γιατρό σας να χορηγήσει υψηλότερες δόσεις ακτινοβολίας στον όγκο σας, ενώ ελαχιστοποιεί τη βλάβη στα γύρω όργανα.

Η αποτελεσματικότητα της βραχυθεραπείας ποικίλλει ανάλογα με τη θέση του καρκίνου. Σύμφωνα με α κριτική 2022μελέτες δείχνουν ότι η βραχυθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με την εξωτερική ακτινοθεραπεία (EBRT) και τη χειρουργική επέμβαση για πολλούς καρκίνους.

Είναι πιο αποτελεσματικό εάν ο καρκίνος σας δεν έχει εξαπλωθεί ή δεν έχει δώσει μετάσταση στο σώμα.

Πλεονεκτήματα της βραχυθεραπείας

 • επιτρέπει στον γιατρό σας να χορηγήσει υψηλότερες δόσεις ακτινοβολίας από τη θεραπεία με εξωτερική ακτινοβολία (EBRT)
 • ελαχιστοποιεί τη βλάβη στα γύρω όργανα
 • συνήθως προκαλεί λιγότερες παρενέργειες από το EBRT
 • μικρότερος χρόνος θεραπείας από το EBRT

Μειονεκτήματα της βραχυθεραπείας

 • μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών στο ουροποιητικό σύστημα
 • μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας
 • μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε έγκυες και μικρά παιδιά για έως και 2 μήνες
 • μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε καρκίνους με εύκολη πρόσβαση στους όγκους
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε μερικές συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη βραχυθεραπεία.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναρρώσει από τη βραχυθεραπεία;

Πιθανότατα δεν θα έχετε πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εμφύτευσης. Ωστόσο, η αναισθησία μπορεί να σας κάνει να νιώθετε υπνηλία, αδυναμία ή αδιαθεσία στο στομάχι σας.

Μπορείτε να συνεχίσετε τις τακτικές δραστηριότητες όταν αισθάνεστε ότι είστε σε θέση, αλλά μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι για μερικές εβδομάδες.

Μπορεί επίσης να εμφανίσετε προσωρινές παρενέργειες, όπως οίδημα, πόνο ή δυσφορία, στο σημείο όπου χορηγήθηκε η ακτινοβολία.

Είναι η βραχυθεραπεία μια θεραπεία εφάπαξ;

Οι επαγγελματίες υγείας συνήθως παρέχουν βραχυθεραπεία σε πολλαπλές συνεδρίες θεραπείας για λίγες ημέρες ή μία φορά την ημέρα σε διάστημα μερικών εβδομάδων.

Πρέπει να μείνετε μακριά από τους ανθρώπους μετά τη βραχυθεραπεία;

Εάν είχατε μόνιμη βραχυθεραπεία, θα πρέπει να μείνετε μακριά από εγκύους και μικρά παιδιά για όσο διάστημα οι σπόροι εκπέμπουν ακτινοβολία. Αυτό μπορεί να είναι από αρκετές εβδομάδες έως μήνες.

Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τους ανθρώπους εάν έχετε κάνει προσωρινή βραχυθεραπεία.

Μπορείτε να κάνετε και βραχυθεραπεία και εξωτερική ακτινοβολία;

Ναι, μπορείτε να κάνετε τόσο βραχυθεραπεία όσο και EBRT ως μέρος της θεραπείας του καρκίνου σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το EBRT μετά τη βραχυθεραπεία για να καταστρέψει τυχόν καρκινικά κύτταρα που μπορεί να έχουν μείνει πίσω, εάν υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος να εξαπλωθεί ο καρκίνος σας.

Η βραχυθεραπεία είναι συνήθως μια ανώδυνη διαδικασία με πολλά πλεονεκτήματα έναντι της θεραπείας με εξωτερική ακτινοβολία (EBRT), μια άλλη θεραπεία του καρκίνου.

Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου σας και το σχέδιο θεραπείας, μπορεί να λάβετε ένα προσωρινό ή μόνιμο εμφύτευμα. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη από τη χρήση της βραχυθεραπείας για τη θεραπεία του καρκίνου σας.

Μάθετε περισσότερα

Τα Κοινά Θέματα και τα Μοναδικά Χαρακτηριστικά των Ιστριονικών και Οριακών Διαταραχών Προσωπικότητας

Οι ιστορικές και οριακές διαταραχές προσωπικότητας συχνά παρουσιάζουν αλληλεπικαλυπτόμενα θέματα συμπτωμάτων. Ως διαταραχές προσωπικότητας που ανήκουν στην ίδια ομαδική ταξινόμηση,...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss