Τι μετράει ο Πλήρης Αιμοληψία (CBC) για την απλαστική αναιμία;

Η απλαστική αναιμία είναι όταν ο μυελός των οστών σας δεν μπορεί να παράγει αρκετά υγιή αιμοσφαίρια, συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων. Το CBC μετρά τα επίπεδα των κυττάρων του αίματος και χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της απλαστικής αναιμίας.

εξέταση αίματος σε εργαστήριο
Sean Locke/Stocksy United

Η απλαστική αναιμία (AA) είναι μια διαταραχή όπου ο μυελός των οστών σας δεν μπορεί να παράγει αρκετά υγιή αιμοσφαίρια για να λειτουργεί σωστά το σώμα σας. Μπορεί να προκαλέσει δυνητικά σοβαρές επιπλοκές εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Μια πλήρης εξέταση αίματος (CBC) μετρά τα επίπεδα διαφορετικών τύπων αιμοσφαιρίων στο σώμα σας. Είναι μία από τις εξετάσεις που θα κάνετε εάν ένας γιατρός ή επαγγελματίας υγείας υποψιαστεί ότι έχετε ΑΑ. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δοκιμή CBC για AA.

Μάθετε περισσότερα για το AA.

Ποια ευρήματα CBC υποδεικνύουν απλαστική αναιμία;

Το CBC είναι μια κοινή εξέταση αίματος. Πιθανότατα έχετε κάνει αυτό το τεστ ως μέρος μιας ρουτίνας φυσικής κατάστασης. Η ύπαρξη CBC επιτρέπει σε έναν γιατρό να αξιολογήσει τα επίπεδα διαφορετικών τύπων αιμοσφαιρίων στο σώμα σας. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Ερυθρά αιμοσφαίρια (RBCs): RBCs είναι κύτταρα που μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς του σώματός σας και επίσης μεταφέρουν το διοξείδιο του άνθρακα μακριά.
 • Λευκά αιμοσφαίρια (WBCs): WBCs είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού που βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από λοιμώξεις.
 • Αιμοπετάλια: Αυτά είναι μικροσκοπικά αιμοσφαίρια που βοηθούν το αίμα σας να πήξει.

Το CBC μετρά επίσης άλλες παραμέτρους του αίματος όπως η αιμοσφαιρίνη, ο αιματοκρίτης και ο μέσος σωματιδιακός όγκος (MCV).

Τα άτομα με ΑΑ έχουν πανκυτταροπενία, που σημαίνει ότι τα επίπεδα και των τριών τύπων των κυττάρων του αίματός τους είναι χαμηλότερα από το φυσιολογικό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του μυελού των οστών τους που δεν παράγει αρκετά υγιή αιμοσφαίρια. Η πανκυτταροπενία μπορεί να προκαλέσει:

 • αναιμία λόγω χαμηλών ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία οδηγεί σε συμπτώματα όπως:

  • κούραση
  • αδυναμία
  • χλωμό δέρμα
  • ζάλη
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πονοκέφαλο
 • αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων λόγω χαμηλών λευκοκυττάρων
 • εύκολος μώλωπας ή αιμορραγία που προκαλείται από χαμηλά αιμοπετάλια

Πότε είναι πολύ χαμηλές οι τιμές αίματος;

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τα φυσιολογικά εύρη για τον αριθμό των κυττάρων του αίματος που μετρώνται σε κύτταρα ανά μικρολίτρο (μL) αίματος. Οι τιμές κάτω από τα φυσιολογικά όρια θεωρούνται χαμηλές.

Άνδρες (μL) Γυναίκες (μL)
Αριθμός RBC 4,7–6,1 εκατομμύρια 4,2–5,4 εκατομμύρια
Αριθμός WBC 5.000–10.000 4.500–11.000
Αριθμός αιμοπεταλίων 150.000–400.000 150.000–400.000

Τα κανονικά εύρη μπορεί επίσης να διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με το εργαστήριο που κάνει την ανάλυση. Εξαιτίας αυτού, φροντίστε πάντα να ελέγχετε τη συγκεκριμένη εργαστηριακή αναφορά σας όταν εξετάζετε τα αποτελέσματα των δοκιμών σας.

Τα διαγνωστικά κριτήρια για την ΑΑ περιλαμβάνουν μετρήσεις αίματος. Τα άτομα με ΑΑ πρέπει να έχουν δύο ή περισσότερα από τα παρακάτω:

 • Αριθμός RBC λιγότερο από 40.000 κύτταρα/μL
 • Αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων λιγότερο από 500 κύτταρα/μL
 • αριθμός αιμοπεταλίων μικρότερος από 20.000 κύτταρα/μL

Θέματα Γλώσσας

Θα παρατηρήσετε ότι χρησιμοποιούμε τους δυαδικούς όρους “γυναίκες” και “άντρες” σε αυτό το άρθρο. Αν και συνειδητοποιούμε ότι αυτοί οι όροι μπορεί να μην ταιριάζουν με την εμπειρία φύλου σας, είναι ο όρος που χρησιμοποιείται από τους ερευνητές των οποίων τα δεδομένα αναφέρθηκαν. Προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι όταν αναφέρουμε τους συμμετέχοντες στην έρευνα και τα κλινικά ευρήματα.

Δυστυχώς, οι μελέτες και οι έρευνες που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο δεν ανέφεραν δεδομένα για ή ενδέχεται να μην είχαν συμμετέχοντες που είναι διεμφυλικοί, μη δυαδικοί, ασυμβίβαστοι με το φύλο, έμφυλοι, γένους ή χωρίς φύλο.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποιες άλλες εξετάσεις μπορούν να επιβεβαιώσουν την απλαστική αναιμία;

Υπάρχουν επίσης άλλες εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της ΑΑ. Για παράδειγμα, μαζί με ένα CBC, ένας γιατρός θα παραγγείλει επίσης ένα επίχρισμα αίματος. Αυτό τους επιτρέπει να δουν τον αριθμό, το μέγεθος και το σχήμα των διαφορετικών αιμοσφαιρίων σας κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Ένα άλλο μέρος των διαγνωστικών κριτηρίων για την ΑΑ είναι ότι ο μυελός των οστών σας είναι υποκυτταρικός, που σημαίνει ότι ο αριθμός των κυττάρων στον μυελό των οστών σας είναι μικρότερος από το κανονικό. Για να το ελέγξει αυτό, ένας γιατρός θα κάνει αναρρόφηση μυελού των οστών και βιοψία.

Ένας γιατρός μπορεί επίσης να παραγγείλει άλλες εξετάσεις για πρόσθετες αιτίες χαμηλού αίματος.

Αιτία Δοκιμή
Διατροφικές ελλείψεις

φυλλικό οξύ, Β12, σίδηρος

Λοιμώξεις ιογενής ηπατίτιδα, HIV, ιός Epstein-Barr, κυτταρομεγαλοϊός (CMV)
Αυτοάνοσες καταστάσεις

C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, ρυθμός καθίζησης ερυθροκυττάρων, αντιπυρηνικό αντίσωμα, ρευματοειδής παράγοντας

Λεμφοπολλαπλασιαστικό

κυτταρομετρία ροής ή κυτταρογενετική

Έκθεση σε φάρμακα ή τοξίνες προσεκτική ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού και τυχόν φαρμάκων

Τι μπορώ να περιμένω μετά τη διάγνωση της απλαστικής αναιμίας;

Αφού λάβετε τη διάγνωση της ΑΑ, η θεραπεία σας θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως η σοβαρότητα της ΑΑ σας καθώς και η ηλικία και η γενική υγεία σας.

Εάν τα συμπτώματά σας έχουν μια αναγνωρίσιμη αιτία, όπως ένα φάρμακο ή λοίμωξη, ένας γιατρός θα εργαστεί για να το αντιμετωπίσει.

Για νεότερα άτομα με καλή γενική υγεία, μπορεί να συνιστάται μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Αυτό έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει την ΑΑ για μερικούς ανθρώπους.

Άλλες πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • μεταγγίσεις αίματος
 • ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
 • φάρμακα για την ενίσχυση της παραγωγής αιμοσφαιρίων
 • αντιβιοτικά ή αντιμυκητιακά για την πρόληψη ή τη θεραπεία λοιμώξεων

Ποιοι είναι οι τύποι της απλαστικής αναιμίας;

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι ΑΑ. Μπορείτε είτε να αναπτύξετε ΑΑ είτε να το κληρονομήσετε.

Η ανεπτυγμένη ΑΑ είναι όταν κάτι πυροδοτεί την ανάπτυξη της ΑΑ. Πιστεύεται ότι αυτό το έναυσμα προκαλεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτεθεί στα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών σας, μειώνοντας την ποσότητα των υγιών αιμοσφαιρίων.

Πιθανοί πυροδοτητές μπορεί να είναι ένα φάρμακο, λοίμωξη ή έκθεση σε περιβαλλοντική τοξίνη. Πολλές φορές, η αναπτυγμένη ΑΑ δεν έχει αναγνωρίσιμη αιτία. Αυτό ονομάζεται ιδιοπαθής ΑΑ. Τα περισσότερα άτομα με ΑΑ έχουν ιδιοπαθή ΑΑ, περίπου 65%.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορείτε να κληρονομήσετε ΑΑ. Η κληρονομική ΑΑ προκαλείται από γονιδιακές αλλαγές που μεταβιβάζονται από τον έναν ή και τους δύο γονείς σας. Παραδείγματα του κληρονομικές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσει σε ΑΑ περιλαμβάνουν την αναιμία Fanconi και τη συγγενή δυσκεράτωση.

Συχνές ερωτήσεις

Η απλαστική αναιμία επηρεάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή τα λευκά αιμοσφαίρια;

Η ΑΑ γενικά επηρεάζει και τους τρεις τύπους αιμοσφαιρίων. Αυτά είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια.

Ποιο είναι το επίπεδο αιμοσφαιρίνης για την απλαστική αναιμία;

Το CBC μετρά επίσης την αιμοσφαιρίνη, το τμήμα του RBC που μεταφέρει οξυγόνο. Ένα φυσιολογικό επίπεδο αιμοσφαιρίνης είναι 14-18 γραμμάρια ανά δεκατόλιτρο (g/dL) στους άνδρες και 12-16 g/dL στις γυναίκες.

Τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης στην ΑΑ είναι τυπικά χαμηλά. Ενας παλαιότερη μελέτη ανέφερε ότι μπορεί να είναι μικρότερο από 10 g/dL.

Είναι το MCV υψηλό σε απλαστική αναιμία;

Το MCV περιλαμβάνεται επίσης σε ένα CBC. Μετρά το μέσο μέγεθος και όγκο των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας. ο κανονικό εύρος για MCV είναι 80–100 φεμτόλιτρα.

Το ΑΑ θεωρείται ότι είναι μια νορμοκυτταρική αναιμία, που σημαίνει ότι το MCV βρίσκεται στο φυσιολογικό εύρος. Στη νορμοκυτταρική αναιμία, έχετε λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, αλλά εξακολουθούν να έχουν φυσιολογικό μέγεθος.

Η ΑΑ συμβαίνει όταν ο μυελός των οστών σας δεν μπορεί να παράγει αρκετά υγιή αιμοσφαίρια. Οδηγεί σε πανκυτταροπενία, η οποία είναι χαμηλά επίπεδα RBC, WBCs και αιμοπεταλίων.

Ένα CBC μπορεί να μετρήσει τα επίπεδα των αιμοσφαιρίων σας καθώς και άλλες παραμέτρους που σχετίζονται με το αίμα. Υπάρχουν συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια για την ΑΑ που περιλαμβάνουν τις μετρήσεις αίματος και τον αριθμό των κυττάρων που βρέθηκαν σε ένα δείγμα μυελού των οστών.

Η θεραπεία για την ΑΑ μπορεί να εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι καθώς και από την ηλικία και τη γενική υγεία σας. Η ΑΑ μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά σοβαρές επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss