Τι είναι το γλυκογόνο και γιατί αυτό έχει σημασία για την υγεία σας;

Η γλυκόζη είναι η αγαπημένη πηγή καυσίμου του σώματός μας. Το σώμα σας αποθηκεύει επιπλέον γλυκόζη ως γλυκογόνο για να τη χρησιμοποιήσει όταν χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια.

Όλα τα μέρη του σώματός μας χρειάζονται ενέργεια για να λειτουργήσουν. Παίρνουμε ενέργεια από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος στα τρόφιμα που τρώμε.

Κατά τη διάρκεια της πέψης, το σώμα μας διασπά τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και το λίπος σε μικρότερα κομμάτια, ώστε το σώμα μας να τα χρησιμοποιήσει για ενέργεια.

Οι υδατάνθρακες διασπώνται σε ένα απλό σάκχαρο που ονομάζεται γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι η αγαπημένη πηγή καυσίμου του σώματός μας. Είναι ήδη σε μια μορφή που τα κύτταρα του σώματός μας μπορούν να χρησιμοποιήσουν για ενέργεια.

Η αποθηκευμένη γλυκόζη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν χρειάζεται το σώμα μας ονομάζεται γλυκογόνο. Όταν χρειάζεστε ενέργεια, το σώμα σας μπορεί να μετατρέψει το γλυκογόνο ξανά σε γλυκόζη.

Αυτό το άρθρο θα παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη γλυκόζη και το γλυκογόνο, πώς χρησιμοποιούνται και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας.

Τι είναι το γλυκογόνο με απλά λόγια;

Το γλυκογόνο είναι η αποθηκευμένη μορφή γλυκόζης.

Το σώμα σας φροντίζει ώστε η γλυκόζη να είναι πάντα διαθέσιμη όταν τη χρειάζεστε.

Το σώμα μας χρησιμοποιεί γλυκόζη για να τροφοδοτήσει όλα τα κύτταρα του σώματος. Οι μύες, η καρδιά, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλός μας χρειάζονται γλυκόζη για να λειτουργήσουν. Ο εγκέφαλός μας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη γλυκόζη. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί μεταξύ 20 και 25% της γλυκόζης που χρειάζεται το σώμα μας.

Όταν χρειάζεστε γλυκόζη αλλά δεν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη στο αίμα σας, το σώμα σας θα απελευθερώσει αποθέματα γλυκογόνου.

Το σώμα σας μπορεί να μετατρέψει το γλυκογόνο ξανά σε γλυκόζη και να το χρησιμοποιήσει για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες. Το γλυκογόνο αποθηκεύεται κυρίως στο ήπαρ και στα μυϊκά κύτταρα. Μπορείτε να αποθηκεύσετε μόνο τόσο πολύ γλυκογόνο.

Μόλις εξαντληθεί, το σώμα σας θα αποθηκεύσει περισσότερη γλυκόζη ως γλυκογόνο, οπότε θα την έχετε για την επόμενη φορά.

Από πού παίρνετε γλυκογόνο;

Το γλυκογόνο είναι πιο περίπλοκο από την απλή γλυκόζη.

Λαμβάνουμε γλυκόζη από την πέψη των υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες αποτελούνται από πολλά μικροσκοπικά μόρια γλυκόζης. Κατά τη διάρκεια της πέψης, το σώμα σας διασπά αυτές τις αλυσίδες υδατανθράκων σε γλυκόζη.

Κάποια ποσότητα γλυκόζης χρησιμοποιείται αμέσως για να καλύψει τις ανάγκες του σώματός σας. Το σώμα σας διατηρεί επίσης κάποια ποσότητα γλυκόζης διαθέσιμη στην κυκλοφορία του αίματός σας. Αυτό είναι γνωστό ως σάκχαρο αίματος ή γλυκόζη αίματος. Το σώμα σας αρέσει να διατηρεί αυτό το επίπεδο σταθερό.

Το γλυκογόνο είναι διαφορετικό επειδή το σώμα σας το αποθηκεύει για να χρησιμοποιηθεί όταν χρειάζεται. Αυτό συμβαίνει όταν δεν υπάρχει άλλη γλυκόζη διαθέσιμη για ενέργεια. Μπορούμε μόνο να αποθηκεύσουμε τόσο πολύ γλυκογόνο.

Το συκώτι και οι μύες μπορούν να αποθηκεύσουν γλυκογόνο. Μερικά άλλα κύτταρα του σώματος αποθηκεύουν επίσης γλυκογόνο.

Τα άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρήσουν τα αποθέματά τους γλυκογόνου.

Είναι ακόμα δυνατό να λαμβάνουμε καύσιμα από πρωτεΐνες και λίπος, αλλά πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι η λειτουργία του εγκεφάλου τους επηρεάζεται ενώ ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Μπορεί να παρατηρήσετε εγκεφαλική ομίχλη, δυσκολία συγκέντρωσης ή αλλαγές στη διάθεση εάν ο εγκέφαλός σας δεν λαμβάνει αρκετή γλυκόζη.

Το γλυκογόνο μετατρέπεται σε λίπος;

Το ίδιο το γλυκογόνο δεν μετατρέπεται σε λίπος.

Το σώμα μας έχει διαφορετικούς τρόπους αποθήκευσης επιπλέον ενέργειας. Μετά την κατανάλωση υδατανθράκων, χρησιμοποιεί αμέσως λίγη γλυκόζη.

Η επιπλέον γλυκόζη θα ξαναγεμίσει τις αποθήκες γλυκογόνου. Εάν υπάρχει ακόμα περισσότερη γλυκόζη, το σώμα σας μπορεί να την αποθηκεύσει ως λίπος. Αυτό παρέχει μια άλλη πηγή ενέργειας εάν τη χρειάζεστε. Επιπλέον πρωτεΐνη και λίπος μπορούν επίσης να αποθηκευτούν ως λίπος.

Το σώμα μας μπορεί επίσης να διασπάσει το λίπος για να παρέχει καύσιμο, αλλά αυτή είναι μια πιο περίπλοκη διαδικασία. Τα καταστήματα γλυκογόνου παρέχουν έναν πολύ πιο γρήγορο τρόπο για να λάβετε το καύσιμο που χρειάζεστε.

Η γλυκόζη είναι η αγαπημένη πηγή ενέργειας του σώματός μας. Είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουν τα κύτταρα του σώματός μας για να διατηρήσουν τους μύες, την καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλό μας να λειτουργούν.

Δεδομένου ότι αυτή η πηγή καυσίμου είναι τόσο σημαντική, το σώμα μας μπορεί επίσης να αποθηκεύσει επιπλέον γλυκόζη. Το σώμα μας αποθηκεύει τη γλυκόζη ως αλυσίδες γλυκόζης που ονομάζονται γλυκογόνο.

Η επιπλέον γλυκόζη από το φαγητό μας που δεν χρειάζεται αμέσως αποθηκεύεται ως γλυκογόνο. Αυτό σημαίνει ότι έχετε διαθέσιμη ενέργεια όταν τη χρειάζεστε.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss