Τι είναι οι καλοήθεις πνευμονικοί (πνεύμονες) όζοι;

Οι καλοήθεις όζοι του πνεύμονα μπορεί να έχουν μερικές διαφορετικές αιτίες. Αυτές περιλαμβάνουν τρέχουσες και προηγούμενες λοιμώξεις στους πνεύμονες και φλεγμονές στο σώμα από μια πάθηση όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ένας πνευμονικός όζος είναι μια μικρή ανάπτυξη στον πνεύμονα που είναι λιγότερο από 3 εκατοστά. Τα περισσότερα είναι καλοήθη (μη καρκινικά) και δεν προκαλούν συμπτώματα.

Οι περισσότεροι όζοι του πνεύμονα δεν προκαλούν ανησυχία, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να επιθυμεί να παρακολουθήσει έναν όζο με τακτικές αξονικές τομογραφίες για μερικά χρόνια για να δει εάν μεγαλώνει.

οζίδιο πνεύμονα σε ακτινογραφία, διάγραμμα μεγέθους όζων πνεύμονα
Οζίδιο πνεύμονα που ανιχνεύθηκε σε ακτινογραφία θώρακος. Lange123, CC BY-SA 3.0, μέσω Wikimedia Commons.

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός καλοήθους πνευμονικού όζου;

Χονδρικά 95% των ανθρώπων με έναν καλοήθη πνευμονικό όζο που εμφανίζεται σε μια διαγνωστική σάρωση δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Εάν έχετε συμπτώματα, συνήθως σχετίζονται με μια υποκείμενη πάθηση που προκαλεί τον όζο.

Μετά από μια αξονική τομογραφία, ένας γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να διαφοροποιήσει μεταξύ ενός καλοήθους (μη καρκινικού) και ενός κακοήθους (καρκινικού) όζου ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα του.

Τα καλοήθη οζίδια είναι συνήθως στρογγυλά, λεία, μικρότερα από 8 χιλιοστά (mm)χωρίς καθορισμένο όριο, και ασβεστοποιημένο (σκληρυμένο με ασβέστιο).

Οι κακοήθεις όζοι είναι συνήθως μεγαλύτεροι με ένα καλά καθορισμένο περίγραμμα, ανώμαλα (λοβωμένα) ή αιχμηρά (ακανθώδη) και έχουν ακανόνιστο σχήμα. Τείνουν επίσης να υπάρχουν στους άνω λοβούς των πνευμόνων.

Μπορείτε να έχετε έναν πνευμονικό όζο (μοναχικός πνευμονικός όζος) ή πολλαπλούς όζους.

Τι προκαλεί τους καλοήθεις όζους του πνεύμονα και ποιος κινδυνεύει από αυτούς;

Οι καλοήθεις πνευμονικοί όζοι μπορεί να οφείλονται σε φλεγμονή από διάφορες παθήσεις, όπως:

  • βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις
  • χαμάρτωμα ή μικρές συλλογές φυσιολογικών κυττάρων

  • ουλώδης ιστός
  • κύστεις πνεύμονα και αποστήματα πνευμόνων
  • φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η σαρκοείδωση

ο πιο συχνή αιτία ενός καλοήθους όζου είναι προηγούμενη λοίμωξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιτία του πνευμονικού όζου είναι άγνωστη.

Οζίδια πνεύμονα μετά από COVID-19

Η έρευνα δείχνει ότι το 3-12% των ατόμων με λοιμώξεις από τον COVID-19 έχουν οζίδια στις αξονικές τομογραφίες τους.

Πώς οι γιατροί διαγιγνώσκουν έναν πνευμονικό όζο και λένε αν είναι καλοήθης;

Οι γιατροί ανακαλύπτουν τους περισσότερους πνευμονικούς όζους τυχαία κατά τη διάρκεια μιας αξονικής τομογραφίας ή ακτινογραφίας θώρακα για έναν άλλο λόγο. Εμφανίζονται ως λευκές κηλίδες στη σάρωση.

Σύμφωνα με την American Thoracic Society, οι γιατροί βρίσκουν οζίδια έως και στους μισούς ενήλικες που κάνουν ακτινογραφία θώρακος ή αξονική τομογραφία.

Οι περισσότεροι μικροί πνευμονικοί όζοι είναι καλοήθεις και δεν θα γίνουν ποτέ καρκινικοί. Αλλά είναι πιθανό ένας καλοήθης πνευμονικός όζος να γίνει κακοήθης με την πάροδο του χρόνου.

Ένας κακοήθης όζος είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί:

  • αν είσαι μεγαλύτερος
  • αν ο όζος είναι μεγάλος
  • εάν καπνίζετε ή έχετε καπνίσει στο παρελθόν
  • εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα
  • εάν είχατε έκθεση σε ραδόνιο, αμίαντο ή παθητικό κάπνισμα

Εάν έχετε οποιονδήποτε από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να παρακολουθεί το οζίδιο σας με την πάροδο του χρόνου για να δει εάν μεγαλώνει. Οζίδια μικρότερο από 6 mm συνήθως δεν απαιτούν παρακολούθηση ρουτίνας.

Ένας όζος που μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σημαίνει ότι είναι κακοήθης.

Για τη διάγνωση ενός κακοήθους όζου, ένας γιατρός μπορεί να πάρει ένα δείγμα του όζου (βιοψία) για να το εξετάσει στο μικροσκόπιο. Οι γιατροί συνήθως δεν συνιστούν βιοψίες όταν τα οζίδια είναι μικρά.

Πώς αντιμετωπίζουν οι γιατροί τους καλοήθεις πνευμονικούς όζους;

Οι καλοήθεις όζοι του πνεύμονα συνήθως δεν απαιτούν θεραπεία ή αφαίρεση. Ένας γιατρός μπορεί να παραγγείλει πρόσθετες αξονικές τομογραφίες κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών ή ετών για να παρακολουθεί τυχόν αλλαγές στο μέγεθος του όζου. Αυτό είναι γνωστό ως ενεργή παρακολούθηση.

Εάν τα οζίδια μεγαλώσουν αρκετά ώστε να προκαλέσουν συμπτώματα ή είναι καρκινικά, ένας χειρουργός μπορεί να χρειαστεί να τα αφαιρέσει.

Πόσο γρήγορα αναπτύσσονται οι καλοήθεις όζοι του πνεύμονα;

Οι καλοήθεις όζοι του πνεύμονα συνήθως δεν αναπτύσσονται. Ακόμα κι αν είναι κακοήθεις, θα αναπτυχθούν αρκετά αργά.

Χρειάζονται αρκετοί μήνες για να γίνει μεγαλύτερος ένας όζος. Θεωρείται ασφαλές να περιμένετε μερικούς μήνες για την επόμενη αξονική τομογραφία. Η αναμονή δεν πρέπει να επηρεάσει τη θεραπεία σας ή τις πιθανότητες θεραπείας εάν το οζίδιο αποδειχθεί καρκινικό.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τους καλοήθεις πνευμονικούς όζους

Ακολουθούν απαντήσεις σε μερικές συχνές ερωτήσεις σχετικά με τους καλοήθεις όζους του πνεύμονα.

Μπορείτε να έχετε οζίδια στους πνεύμονες που δεν είναι καρκίνος;

Ναι, μπορεί να έχετε οζίδια στους πνεύμονες που δεν είναι καρκινικοί. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από 95% των πνευμονικών οζιδίων είναι μη καρκινικά (καλοήθη).

Είναι φυσιολογικό να έχετε καλοήθεις όζους στους πνεύμονές σας;

Οι καλοήθεις πνευμονικοί (πνεύμονες) όζοι είναι αρκετά συνηθισμένοι. Οι γιατροί τα βρίσκουν σε έως και στους μισούς ενήλικες που κάνουν ακτινογραφία θώρακος ή αξονική τομογραφία.

Ποιες είναι οι πιθανότητες ένας όζος του πνεύμονα να είναι καρκινικός;

Λιγότερο από το 5% των οζιδίων του πνεύμονα αποδεικνύονται καρκινικοί.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τα οζίδια του πνεύμονα;

Οι περισσότεροι πνευμονικοί όζοι είναι καλοήθεις και δεν προκαλούν ανησυχία. Εάν το οζίδιο μεγαλώσει με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσε να είναι σημάδι καρκίνου.

Μπορούν τα οζίδια του πνεύμονα να εξαφανιστούν από μόνα τους;

Τα περισσότερα οζίδια του πνεύμονα δεν αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορεί να μικρύνουν ή ακόμα και να εξαφανιστούν από μόνα τους.

Χρειάζεται οι γιατροί να αφαιρέσουν καλοήθεις πνευμονικούς όζους;

Οι καλοήθεις όζοι του πνεύμονα συνήθως δεν απαιτούν θεραπεία ή αφαίρεση. Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός όζου εάν μεγαλώσει με την πάροδο του χρόνου ή γίνει καρκινικό.

Πάρε μακριά

Οι καλοήθεις πνευμονικοί όζοι είναι μικρές αναπτύξεις που σχηματίζονται στους πνεύμονες. Η συντριπτική πλειονότητα των όζων του πνεύμονα δεν είναι καρκινικοί και οι περισσότεροι δεν προκαλούν συμπτώματα ή χρειάζονται θεραπεία.

Εάν ο γιατρός σας εντοπίσει ένα οζίδιο στον πνεύμονά σας κατά τη διάρκεια μιας αξονικής τομογραφίας ή ακτινογραφίας θώρακα, μπορεί να συστήσει σαρώσεις παρακολούθησης για να διαπιστώσει εάν ο όζος γίνεται μεγαλύτερος με την πάροδο του χρόνου.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss