Τι είναι η Συμμετρική Ψωριασική Αρθρίτιδα;

Η συμμετρική ψωριασική αρθρίτιδα (PsA) είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί συμπτώματα όπως πόνο, οίδημα και δυσκαμψία στις αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματός σας. Οι επιλογές θεραπείας κυμαίνονται από φαρμακευτική αγωγή έως χειρουργική επέμβαση.

Το συμμετρικό PsA είναι ένας σοβαρός υποτύπος του PsA που επηρεάζει τις αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματός σας ταυτόχρονα. Είναι επίσης γνωστή ως συμμετρική πολυαρθρίτιδα. «Πολυαρθρίτιδα» σημαίνει ότι επηρεάζει πέντε ή περισσότερες αρθρώσεις.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το συμμετρικό PsA, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, των αιτιών, των θεραπευτικών επιλογών και της συνολικής προοπτικής του.

Τύποι ψωριασικής αρθρίτιδας

Υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι PsA:

 • Το συμμετρικό PsA επηρεάζει τις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματός σας, οδηγώντας ενδεχομένως σε κατεστραμμένες αρθρώσεις και απώλεια κινητικότητας.
 • Το ασύμμετρο ολιγοαρθρικό PsA συνήθως επηρεάζει πέντε ή λιγότερες αρθρώσεις στη μία πλευρά του σώματός σας.

 • Η ψωριασική σπονδυλίτιδα επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη και αναπτύσσεται σε περίπου 20% των ατόμων με ΨΑ.

 • Το άπω μεσοφαλαγγικό κυρίαρχο PsA επηρεάζει μικρότερες αρθρώσεις στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών και μερικές φορές συγχέεται με την οστεοαρθρίτιδα.

 • Η αρθρίτιδα mutilans είναι η πιο σπάνια και σοβαρή μορφή PsA, που επηρεάζει κυρίως τις αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια σας.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποια είναι τα συμπτώματα της συμμετρικής ψωριασικής αρθρίτιδας;

Τα συμπτώματα του συμμετρικού PsA είναι παρόμοια με άλλες μορφές, με εμφανή τη δυσκαμψία και το πρήξιμο της άρθρωσης.

Αυτό που ξεχωρίζει τη συμμετρική πολυαρθρίτιδα από άλλους υποτύπους PsA είναι ότι οι ίδιες αρθρώσεις αναπτύσσουν συμπτώματα και στις δύο πλευρές του σώματός σας. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αρθρώσεις και στα δύο πόδια, στα χέρια και στις πλευρές των γονάτων σας.

Το συμμετρικό PsA επηρεάζει επίσης συνήθως τις μικρές αρθρώσεις. Τα συμπτώματα είναι πιθανοτερο να αναπτυχθεί στις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών σας.

Όπως και με άλλους υποτύπους, το συμμετρικό PsA μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα συμπτώματα σε όλο το σώμα σας. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • φολιδωτά μπαλώματα του δέρματος (από ψωρίαση)
 • δυσκαμψία των αρθρώσεων που είναι χειρότερη το πρωί ή μετά την ανάπαυση
 • φλεγμονή των ματιών (ραγοειδίτιδα)
 • προβλήματα του εντέρου που μπορεί να υποδηλώνουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD)
 • καρφιά με κουκούτσι, θρυμματισμένα ή χωρισμένα νύχια

 • επώδυνο πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών σας (δακτυλίτιδα)
 • πόνος ή πόνος στα πόδια ή τις φτέρνες σας
 • ενθεσίτιδα

Πώς μοιάζει η συμμετρική ψωριασική αρθρίτιδα;

Τι προκαλεί τη συμμετρική ψωριασική αρθρίτιδα;

Το συμμετρικό PsA είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Η υποκείμενη φλεγμονή και τα συμπτώματα που προκύπτουν αναπτύσσονται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά υπερβολικά και επιτίθεται κατά λάθος σε υγιείς ιστούς και αρθρώσεις.

Όπως και άλλες αυτοάνοσες καταστάσεις, τα ακριβή αίτια δεν είναι ξεκάθαρα. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων παίζει ρόλο.

Ποιος παθαίνει συμμετρική ψωριασική αρθρίτιδα;

Τα άτομα που αναπτύσσουν συμμετρικό PsA μπορεί να έχουν πρώτα ασύμμετρες μορφές.

Το PsA, συμπεριλαμβανομένων των συμμετρικών μορφών, μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα που έχουν ήδη ψωρίαση, με τις περισσότερες περιπτώσεις να αναπτύσσονται εντός 7–10 ετών της έναρξης της ψωρίασης. Ωστόσο, δεν έχουν πρώτα ψωρίαση όλοι με PsA.

Οι παράγοντες κινδύνου για το PsA περιλαμβάνουν:

 • οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης, PsA ή οποιασδήποτε άλλης αυτοάνοσης πάθησης
 • κάπνισμα
 • ευσαρκία
 • σοβαρές λοιμώξεις ή τραυματισμοί

Και ενώ ο καθένας μπορεί να αναπτύξει συμμετρικό PsA, ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Οι περισσότερες περιπτώσεις PsA αναπτύσσονται γενικά σε ενήλικες άνω των 30 ετών. Τα θηλυκά είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτή τη μορφή PsA από τους άνδρες.

Πώς διαγιγνώσκουν οι γιατροί τη συμμετρική ψωριασική αρθρίτιδα;

Για τη διάγνωση συμμετρικού PsA, ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να παραγγείλει ή να εκτελέσει:

 • μια φυσική εξέταση για τον έλεγχο των συμπτωμάτων
 • μια ανασκόπηση του οικογενειακού ιατρικού ιστορικού σας
 • εξετάσεις αίματος για την αναζήτηση φλεγμονωδών δεικτών που σχετίζονται με το PsA
 • απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες ή υπερήχους, που μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση βλάβης στις αρθρώσεις

Διαφορική διάγνωση

Το συμμετρικό PsA μπορεί μερικές φορές να μοιάζει με άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA).

Η ΡΑ τείνει επίσης να επηρεάζει τις αρθρώσεις σας συμμετρικά. Η λήψη της σωστής διάγνωσης είναι σημαντική, καθώς αυτό θα επηρεάσει το σχέδιο θεραπείας σας.

Ένας γιατρός θα διακρίνει προσεκτικά το συμμετρικό PsA από τη ΡΑ λαμβάνοντας υπόψη τα συμπτώματά σας και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων. Περίπου το 80% των ατόμων με ΡΑ έχουν θετικό ρευματοειδή παράγοντα (RF) και αντισώματα κυκλικού κιτρουλινωμένου πεπτιδίου (CCP). Τα άτομα με PsA μπορεί να τα έχουν ή όχι.

Συμμετρική έναντι ασύμμετρης ψωριασικής αρθρίτιδας

Οι περισσότερες περιπτώσεις PsA είναι ασύμμετρες, που σημαίνει ότι επηρεάζει τις αρθρώσεις μόνο στη μία πλευρά του σώματός σας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι 60% των περιπτώσεων PsA είναι ασύμμετρες.

Το ασύμμετρο PsA τείνει να επηρεάζει λιγότερες από πέντε αρθρώσεις και είναι πιο συχνό σε άτομα που έχουν οριστεί αρσενικά κατά τη γέννηση. Είναι επίσης πιο πιθανό να επηρεάσει μεγαλύτερες αρθρώσεις.

Ωστόσο, πλέον περιπτώσεις PsA εξελίσσονται σε συμμετρική πολυαρθρίτιδα με την πάροδο του χρόνου.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποια είναι η θεραπεία για τη συμμετρική ψωριασική αρθρίτιδα;

Η θεραπεία για το συμμετρικό PsA περιλαμβάνει έναν συνδυασμό φαρμάκων που:

 • βοηθούν στη μείωση της υποκείμενης φλεγμονής
 • πρόληψη της αντιδραστικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος
 • ανακουφίσει τα συμπτώματά σας

Οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • κορτικοστεροειδή
 • τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs), συμπεριλαμβανομένων βιολογικών όπως οι αναστολείς του παράγοντα νέκρωσης όγκου (TNF)
 • μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
 • μη συνταγογραφούμενα ή συνταγογραφούμενα αναλγητικά

Επιπλέον, ένας γιατρός μπορεί να σας παραπέμψει τόσο σε φυσικοθεραπεία όσο και σε εργοθεραπεία. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να σας διδάξει ασκήσεις ευελιξίας και ενδυνάμωσης, ενώ ένας εργοθεραπευτής θα σας διδάξει τρόπους για να αυξήσετε την κινητικότητα, μεταξύ άλλων με βοηθητικές συσκευές.

Σε σοβαρές περιπτώσεις συμμετρικού PsA, ένας γιατρός μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης της άρθρωσης. Οι γιατροί συνήθως επιφυλάσσουν αυτές τις διαδικασίες για όταν τα φάρμακα αποτυγχάνουν να αποτρέψουν περαιτέρω εξέλιξη της νόσου και συγκεκριμένες αρθρώσεις είναι κατεστραμμένες σε σημείο που ο πόνος και η δυσκαμψία επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας.

Ποιες είναι οι προοπτικές για τα άτομα με συμμετρική ψωριασική αρθρίτιδα;

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για το συμμετρικό PsA ή οποιονδήποτε άλλο υποτύπο PsA. Ενώ όλοι οι τύποι PsA απαιτούν άμεση θεραπεία, οι συμμετρικοί υποτύποι είναι από τους πιο σοβαρούς και μπορεί να απαιτούν επιθετική θεραπεία.

Ο στόχος της θεραπείας είναι να βοηθήσει στη μείωση της υποκείμενης φλεγμονής μειώνοντας ταυτόχρονα τα συμπτώματά σας. Οι θεραπείες μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο εξέλιξης, που είναι κοινός στο ΨΑ.

Το να έχετε συμμετρικό PsA μπορεί επίσης να σημαίνει ότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο μελλοντικών επιπλοκών, ειδικά εάν η πάθηση αφεθεί χωρίς θεραπεία. Ως εκ τούτου, ένας γιατρός πιθανότατα θα σας παρακολουθήσει για:

 • υψηλή πίεση του αίματος
 • υψηλή χοληστερόλη
 • διαβήτης τύπου 2

Το συμμετρικό PsA, γνωστό και ως συμμετρική πολυαρθρίτιδα, είναι ένας σοβαρός τύπος PsA που συνήθως περιλαμβάνει περισσότερες από πέντε αρθρώσεις και επηρεάζει και τις δύο πλευρές του σώματός σας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κινητικότητά σας και τη συνολική ποιότητα ζωής σας.

Ηπιότερες, ασύμμετρες μορφές PsA μπορεί να εξελιχθούν σε συμμετρικό PsA.

Η θεραπεία για το συμμετρικό PsA στοχεύει στη μείωση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη της βλάβης των αρθρώσεων. Ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για το PsA, οι ερευνητές ανακαλύπτουν συνεχώς πιο αποτελεσματικές διαγνωστικές τεχνικές και θεραπευτικές επιλογές.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss