Τι είναι η Αγνωσία των Δακτύλων;

Η αγνωσία των δακτύλων είναι η αδυναμία αναγνώρισης και διάκρισης των δακτύλων σας ή κάποιου άλλου. Μπορεί να εμφανιστεί μόνο του ή μπορεί να συνδυαστεί με άλλες καταστάσεις ως μέρος του συνδρόμου Gerstmann.

Η αγνωσία είναι η απώλεια της ικανότητας αναγνώρισης πραγμάτων, ανθρώπων ή ακόμα και φωνών. Λιγότερα από 1% των νευρολογικών ασθενών έχουν αγνωσία και ακόμη λιγότεροι θα βιώσουν μια μορφή αγνωσίας που τους εμποδίζει να αναγνωρίσουν και να διακρίνουν μέρη του σώματος. Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να διακρίνουν τα δάχτυλα, είναι γνωστή ως αγνωσία των δακτύλων.

Η αγνωσία των δακτύλων μπορεί να εμφανιστεί μόνη της ή ομαδοποιημένη με άλλες νευρολογικές διαταραχές σε μια κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο Gerstmann. Εκτός από την αντιμετώπιση τυχόν υποκείμενων ζητημάτων, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει εξειδικευμένες θεραπείες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αγνωσίας των δακτύλων;

Τα συμπτώματα της αγνωσίας των δακτύλων μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • η αδυναμία αναγνώρισης και ονομασίας των δακτύλων σας
 • να μην μπορεί να ξεχωρίσει ή να ονομάσει τα δάχτυλα των άλλων
 • δυσκολεύεται να κινήσει συγκεκριμένα δάχτυλα όταν του ζητηθεί

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί επίσης να μην μπορούν να ονομάσουν και να ξεχωρίσουν τα δάχτυλά τους. Αυτό είναι γνωστό ως ψηφιακή αγνωσία.

Η αγνωσία των δακτύλων μπορεί να εμφανιστεί μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες καταστάσεις. Εάν έχετε αγνωσία των δακτύλων, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε εάν είναι μέρος μιας μεγαλύτερης πάθησης όπως σύνδρομο Gerstmann.

Σύνδεση με άλλους όρους

Το σύνδρομο Gerstmann είναι μια σπάνια νευρολογική πάθηση όπου τα άτομα βιώνουν την απώλεια πολλών λειτουργιών. Περιλαμβάνει:

 • Acalculia (δυσκολία στην εκτέλεση μαθηματικών υπολογισμών)
 • Αγνωσία των δακτύλων
 • Αποπροσανατολισμός αριστερά-δεξιά (αδυναμία να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ της αριστερής και της δεξιάς πλευράς του σώματος)
 • Δυσγραφία ή αγραφία (διαταραχή γραφής)

Το αληθινό σύνδρομο Gerstmann όπου όλες αυτές οι καταστάσεις υπάρχουν χωρίς άλλες γνωστικές ανωμαλίες είναι εξαιρετικά σπάνιο, αλλά οι άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίσουν διάφορους συνδυασμούς δύο ή τριών από αυτά τα συμπτώματα με γνωστικές ανωμαλίες.

Τι προκαλεί την αγνωσία των δακτύλων;

Η αγνωσία των δακτύλων προκαλείται συνήθως από βλάβη στα μονοπάτια του εγκεφάλου. Συχνά παρατηρείται σε άτομα με βλάβη στον αριστερό οπίσθιο βρεγματικό φλοιό του εγκεφάλου.

Το σύνδρομο Gerstmann παρατηρείται επίσης σε άτομα με βλάβες σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου, αλλά μπορεί επίσης να εμπλέκονται βλάβες σε άλλες περιοχές. Στην πραγματικότητα, καποια ερευνα σχετικά με το σύνδρομο Gerstmann υποδεικνύει βλάβη στον αριστερό μέσο μετωπιαίο λοβό του κυρίαρχου ημισφαιρίου του εγκεφάλου.

Η εγκεφαλική βλάβη που ευθύνεται για την αγνωσία των δακτύλων μπορεί να οφείλεται σε πολλά πράγματα όπως:

 • όγκους
 • αιμορραγίες
 • εγκεφαλικά επεισόδια
 • επιληπτικές κρίσεις
 • τραυματικές εγκεφαλικές βλάβες
 • εγχείριση εγκεφάλου
 • ιούς που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίσουν βλάβη στον εγκέφαλο ως αποτέλεσμα μιας γνωστικής αναπτυξιακής διαταραχής ή μιας εξελισσόμενης εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αγνωσίας των δακτύλων;

Μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ποικιλία απλών δοκιμών διάγνωση αγνωσίας δακτύλου.

Για παράδειγμα, αφού καλύψετε τα μάτια σας και τεντώσετε όλα τα δάχτυλά σας, ο γιατρός σας ή ένας άλλος εξεταστής μπορεί να αγγίξει ελαφρά τα δάχτυλά σας, ζητώντας να τα αναγνωρίσετε αμέσως μόλις αγγίξετε κάθε δάχτυλο.

Αυτό το τεστ γίνεται πρώτα με ανοιχτά μάτια για να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις. Τουλάχιστον α 20% ψευδής αναγνώριση απαιτείται για τη διάγνωση της αγνωσίας του δακτύλου.

Άλλη μια δοκιμή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της αγνωσίας των δακτύλων περιλαμβάνει τους συμμετέχοντες να μαντέψουν τον αριθμό των δακτύλων ανάμεσα σε δύο δάχτυλα που αγγίζουν. Ένας εξεταστής μπορεί επίσης να αγγίξει το ένα δάχτυλο στο ένα χέρι και να σας ζητήσει να μετακινήσετε το ίδιο δάχτυλο από το άλλο χέρι.

Εάν κάνετε θετικό τεστ για αγνωσία των δακτύλων, είναι σημαντικό να κάνετε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ή αξονική τομογραφία για να μάθετε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται και να αποκλείσετε ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως όγκους που μπορεί να προκαλούν την αγνωσία.

Υπάρχει θεραπεία για την αγνωσία των δακτύλων;

Εξειδικευμένες θεραπείες και συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν στην αγνωσία των δακτύλων.

Η θεραπεία οποιωνδήποτε υποκείμενων νευρολογικών καταστάσεων είναι επίσης σημαντική. Για παράδειγμα, εάν η αγνωσία των δακτύλων σχετίζεται με όγκους στον εγκέφαλο, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφισή της.

Η φυσιολογική ζωή μπορεί να μην είναι ποτέ δυνατή εάν ένα άτομο έχει σύνδρομο Gerstmann, αλλά όταν η θεραπεία ξεκινά σε νεαρή ηλικία, υπάρχει ευκαιρία για βελτίωση.

Η αγνωσία των δακτύλων σημαίνει ότι ένα άτομο δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να διακρίνει μεταξύ των δακτύλων του ή των δακτύλων άλλων ανθρώπων. Μαζί με άλλες νευρολογικές βλάβες, μπορεί να αποτελεί μέρος του συνδρόμου Gerstmann.

Εάν υπάρχει υποψία ότι έχετε αγνωσία στα δάχτυλα, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει απλές εξετάσεις για να το επιβεβαιώσει. Η αντιμετώπιση τυχόν υποκείμενων νευρολογικών παθήσεων μπορεί να βοηθήσει μαζί με εξειδικευμένη θεραπεία και συμβουλευτική.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss