Τα υποκατάστατα αλατιού μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης

Τα υποκατάστατα αλατιού μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης
Μια μελέτη διαπιστώνει ότι η χρήση υποκατάστατων αλατιού για τη μείωση της τακτικής πρόσληψης αλατιού βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

  • Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης.
  • Νέα έρευνα δείχνει ότι η αντικατάσταση του κανονικού επιτραπέζιου αλατιού με ένα υποκατάστατο αλάτι θα μπορούσε να βοηθήσει ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
  • Τα υποκατάστατα αλατιού βοηθούν στην ελαχιστοποίηση της πρόσληψης νατρίου ενώ αυξάνουν την πρόσληψη καλίου, τα οποία και τα δύο σχετίζονται με υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Η υπερκατανάλωση αλατιού είναι παγκόσμιος παράγοντας για καρδιαγγειακά νοσήματα και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Νέα έρευνα δείχνει ότι η χρήση υποκατάστατων αλατιού – γευστικά πρόσθετα τρόφιμα με λιγότερο νάτριο – αντί για επιτραπέζιο αλάτι βοηθά στη μείωση του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2024 στο Journal of the American College of Cardiology διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι με αρτηριακή πίεση πάνω από το φυσιολογικό που χρησιμοποιούσαν υποκατάστατο αλατιού είχαν χαμηλότερες περιπτώσεις εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Είχαν επίσης χαμηλότερη αρτηριακή πίεση συνολικά σε σύγκριση με όσους χρησιμοποιούσαν επιτραπέζιο αλάτι.

Επιπρόσθετα, τα περιστατικά χαμηλής αρτηριακής πίεσης, μια πιθανή ανησυχία για την υγεία των ατόμων με υγιή αρτηριακή πίεση, ήταν σχεδόν πανομοιότυπα μεταξύ των δύο ομάδων.

«Αυτό σημαίνει ότι το υποκατάστατο αλάτιου είναι ωφέλιμο όχι μόνο για άτομα με υπέρταση, κάτι που έχει αποδειχθεί σε προηγούμενες μελέτες, αλλά και για άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση και ότι είναι ασφαλές», δήλωσε ο γιατρός Yangfeng Wu, Ph.D., εκτελεστικός διευθυντής. του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Κλινικών Ερευνών του Πεκίνου και ανώτερος συγγραφέας αυτής της μελέτης, μας είπε.

Το υποκατάστατο αλατιού μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 40%

Αυτή η έρευνα είναι το αποτέλεσμα της δοκιμής DECIDE-Salt, μιας πολυκεντρικής δοκιμής που διεξήχθη σε 48 υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων στην Κίνα. Περίπου το 75% των συμμετοχόντων ήταν άνδρες και η μέση ηλικία των συμμετοχόντων ήταν 71.

Σε όλη αυτή τη διετή δοκιμή, οι επιστήμονες ήθελαν να δουν πώς οι διαφορετικές πρωτοβουλίες αλατιού θα επηρέαζαν την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων.

Ο παραγοντικός σχεδιασμός 2×2 συνέκρινε τη συνήθη πρόσληψη αλατιού και την προοδευτική περιορισμένη πρόσληψη αλατιού με το κανονικό αλάτι ή ένα υποκατάστατο αλάτι.

Οι συμμετέχοντες που έλαβαν το υποκατάστατο αλάτι παρουσίασαν βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές ήθελαν να δουν πώς το υποκατάστατο αλατιού θα επηρέαζε μόνο άτομα με αρτηριακή πίεση κάτω από 140/90 mm Hg.

Αυτή η μελέτη περιελάμβανε περίπου 600 συμμετέχοντες, χωρισμένους ομοιόμορφους σε δύο ομάδες: μία ομάδα που έλαβε κανονικό αλάτι και μία ομάδα που έλαβε το υποκατάστατο αλάτι.

Για να συμπεριληφθεί στη δοκιμή, οι συμμετέχοντες έπρεπε να έχουν μέτρηση αρτηριακής πίεσης μικρότερη από 140/90 mm Hg για να ικανοποιήσουν τις «φυσιολογικές» αρτηριακές πιέσεις των συγγενών της μελέτης και δεν μπορούσαν να λάβουν κανένα φάρμακο για την αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, σημαντικό να σημειωθεί ότι η τιμή είναι αρτηριακή πίεση 120/80 mm Hg. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τιμή τιμής πάνω από αυτήν την τιμή θεωρείται επικίνδυνη ή προυπερτασική.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2 ετών αυτής της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα υποκατάστατων αλατιού είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση από την ομάδα αλατιού.

Υπήρξαν 60 νέες περιπτώσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης για όσους χρησιμοποιούσαν το υποκατάστατο αλατιού σε σύγκριση με 95 περιπτώσεις μεταξύ εκείνων που έκαναν χρήση αλατιού.

Εν τω μεταξύ, τα περιστατικά χαμηλής αρτηριακής πίεσης ήταν περίπου ομοιόμορφα: 16,6% των συμμετοχόντων στην ομάδα υποκατάστατων αλατιού και 11,7% στην ομάδα αλατιού. Οι ερευνητές θεώρησαν ότι το εύρημα δεν είναι στατιστικά σημαντικό.

Η μέση τιμή της αρτηριακής πίεσης μεταξύ των δύο ομάδων ήταν σημαντική. Σε σύγκριση με την αρχική τιμή, η ομάδα υποκατάστατου αλατιού είδε μέση μείωση 8 βαθμών στη συστολική αρτηριακή πίεση και λιγότερο ισχυρή, αλλά ακόμα σημαντική, μείωση 2 βαθμών στη διαστολική αρτηριακή πίεση.

«Αυτή η μελέτη έδειξε ότι η μέση αρτηριακή πίεση αυξήθηκε στην ομάδα ελέγχου του κανονικού αλατιού, αλλά παρέμεινε αμετάβλητη στην ομάδα υποκατάστατου αλατιού», εξήγησε ο γιατρός Γου.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι το υποκατάστατο αλατιού φαίνεται να εμποδίζει την αύξηση της αρτηριακής πίεσης αντί να προκαλεί μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αυτή η διάκριση βοηθά να εξηγηθεί γιατί τα περιστατικά χαμηλής αρτηριακής πίεσης παρέμειναν περίπου τα ίδια.

Πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού;

Η κατανάλωση αλατιού έχει συσχετιστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία όπως:

  • έμφραγμα
  • εγκεφαλοαγγειακό ατύχημα (εγκεφαλικό)
  • νεφρική βλάβη
  • οστεοπόρωση

Τα αυξημένα στοιχεία δείχνουν ότι τα υποκατάστατα αλατιού μπορεί να είναι ένας φθηνός, αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού.

Σε ένα συνοδευτικό άρθρο αυτής της μελέτης, ο γιατρός Rik Olde Engberink, Ph.D., ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ UMC, εξέτασε τις πιθανές συνέπειες στη δημόσια υγεία από τη χρήση υποκατάστατων αλατιού σε μεγάλη κλίμακα. Έγραψε ότι οι περιορισμοί της πρόσληψης αλατιού παγκοσμίως ήταν μια «αποτυχημένη στρατηγική» και σημείωσε ότι η υποκατάσταση αλατιού είναι μια «ελκυστική εναλλακτική λύση».

«Ιδανικά, οι άνθρωποι πρέπει να επιλέγουν σωστά τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ που περιέχουν χαμηλή ποσότητα αλατιού και δεν πρέπει να προσθέτουν τα ίδια αλάτι. Μας είπε ο γιατρός Ένγκμπερινκ.

«Αυτό, ωστόσο, είναι αρκετά δύσκολο για τους ανθρώπους. Θα προτιμούσα οι ασθενείς μου να τρώνε λιγότερο από 5 γραμμάρια αλλά αντί να τρώνε 10 γραμμάρια υποκατάστατου αλατιού», είπε.

Κρυμμένο αλάτι στα τρόφιμα

Η κατανάλωση νατρίου έχει λιγότερη σχέση με την αλάτιρα στο τραπέζι και πολύ περισσότερο με τον τρόπο επεξεργασίας των τροφίμων σήμερα.

Μόνο περίπου το 10% της πρόσληψης νατρίου προέρχεται από την αναδευτήρα αλατιού, η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από επεξεργασμένα, επεξεργασμένα και τρόφιμα έξω.

Η Kristin Kirkpatrick, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ, μας είπε ότι συνιστά την αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων και την αντικατάσταση του αλατιού με βότανα και ρίζες.

«Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά πολύ πλούσια σε αλάτι. Τα υποκατάστατα αλατιού μπορούν να παίξουν ρόλο», είπε.

Ποια είναι η πρόσληψη νατρίου ημέρα;

Το αλάτι και το νάτριο προτείνουμε συχνά, αλλά είναι σημαντικό να τη διαφορά.

Το επιτραπέζιο αλάτι αποτελείται από χλωριούχο νάτριο, το οποίο είναι περίπου 40% νάτριο και 60% χλωριούχο. Έτσι, σε μια δεδομένη ποσότητα αλατιού, για παράδειγμα μια κουταλιά της σούπας, μόνο το 40% του είναι νάτριο, γι’ αυτό και οι καθημερινές συστάσεις για την πρόσληψη αλατιού διαφέρουν από την πρόσληψη νατρίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να καταναλώνεται λιγότερα από 2.000 χιλιοστόγραμμα νατρίου ή 5 γραμμάρια αλατιού ημερησίως. Στη χώρα μας προτείνονται λιγότερα από 2.300 mg νατρίου την ημέρα.

Το νάτριο δεν προέρχεται αποκλειστικά από το αλάτι, αλλά μπορεί να βρεθεί σε συντηρητικά όπως το νιτρικό νάτριο και η μαγειρική σόδα επίσης.

Διαφορετικά υποκατάστατα αλατιού

Από την άλλη πλευρά, τα υποκατάστατα αλατιού, όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, αντικαθίσταται μέρος της περιεκτικότητας σε νάτριο με ένα άλλο μέταλλο, το κάλιο, καθώς και αρωματικές ουσίες, όπως μανιτάρια, λεμόνι, βότανα ή φύκια.

Στη δοκιμή DECIDE-Salt, το υποκατάστατο άλατος αποτελούσε από 62,5% χλωριούχο νάτριο, 25% χλωριούχο κάλιο και 12,5% αποξηραμένα αρώματα τροφίμων.

Τα υποκατάστατα αλάτι παρουσιάζουν επίσης διπλό όφελος μειώνοντας το νάτριο και αυξάνοντας την πρόσληψη καλίου — και τα δύο από τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση.

«Η χρήση υποκατάστατου αλατιού εμπλουτισμένου σε κάθε περίπτωση που θα μειώσει την πρόσληψη νατρίου και θα αυξήσει την πρόσληψη καλίου ταυτόχρονα και έχει «διπλό αποτέλεσμα» στη μείωση της αρτηριακής πίεσης χωρίς να απαιτούνται πολλές αλλαγές στις συνήθειες του τρόπου ζωής», δήλωσε ο γιατρός Wu.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss