Τα σφαιρίδια άνθρακα μπορεί να μειώσουν την ηπατική νόσο, να αποκαταστήσουν την υγεία του εντέρου

Τα σφαιρίδια άνθρακα μπορεί να μειώσουν την ηπατική νόσο, να αποκαταστήσουν την υγεία του εντέρου
Οι ερευνητές έχουν σχεδιάσει σφαιρίδια άνθρακα που μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου και του ήπατος.
  • Τα καινοτόμα σφαιρίδια άνθρακα που αναπτύχθηκαν από ερευνητές στο UCL θα μπορούσαν μια μέρα να γίνουν μια νέα μέθοδος θεραπείας ασθενειών που συνδέονται με την κακή υγεία του εντέρου, όπως η κίρρωση του ήπατος, η οποία επηρεάζει εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
  • Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι αυτά τα σφαιρίδια άνθρακα, ικανά να απορροφούν επιβλαβή βακτήρια και τοξίνες, βελτίωσαν σημαντικά την υγεία του εντέρου, του ήπατος, των νεφρών και του εγκεφάλου σε ζωικά μοντέλα και έδειξαν δυνατότητες εφαρμογής στον άνθρωπο.
  • Απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ωστόσο, αυτά τα σφαιρίδια άνθρακα μπορεί να αντιπροσωπεύουν ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς τα εμπρός για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις ανισορροπίες της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut, δείχνει ότι αυτά τα σφαιρίδια άνθρακα, τώρα με άδεια για το UCL-spinout Yaqrit, βελτίωσαν με επιτυχία την υγεία του εντέρου, του ήπατος, των νεφρών και του εγκεφάλου σε αρουραίους και ποντίκια και κρίθηκαν ασφαλή για ανθρώπινη εφαρμογή.

Παγκοσμίως, περίπου 112 εκατομμύρια άτομα ζουν με κίρρωση του ήπατος.

Ο σημαντικός ρόλος της μικροχλωρίδας του εντέρου στη συνολική υγεία μόλις τώρα αναγνωρίζεται πλήρως.

Μια ανισορροπία στη μικροχλωρίδα μπορεί να οδηγήσει σε υπερανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, επηρεάζοντας τα βακτήρια που ωφελούν και διατηρούν την υγεία του εντέρου.

Η επίδραση των επιβλαβών βακτηρίων στην υγεία του εντέρου

Τα επιβλαβή βακτήρια επηρεάζουν το περιβάλλον του εντέρου εκκρίνοντας ενδοτοξίνες, τοξικούς μεταβολίτες και κυτοκίνες, που δημιουργούν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξή τους.

Αυτές οι ουσίες, ειδικά οι ενδοτοξίνες, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και να αυξήσουν τη διαπερατότητα του τοιχώματος του εντέρου, οδηγώντας σε βλάβες σε άλλα όργανα όπως το ήπαρ, τα νεφρά και τον εγκέφαλο.

Σε περιπτώσεις κίρρωσης, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ηπατικές ουλές, η φλεγμονή που προκαλείται από ενδοτοξίνες είναι γνωστό ότι επιδεινώνει τη βλάβη του ήπατος.

Τα αντιβιοτικά είναι ένα κοινό μέρος της θεραπείας της κίρρωσης για τη διαχείριση επιβλαβών βακτηρίων, αλλά ενέχουν κινδύνους αντοχής στα αντιβιοτικά και συνήθως προορίζονται για προχωρημένα στάδια της νόσου.

Συνεργασία με τη βιομηχανία για την ανάπτυξη καινοτόμων σφαιριδίων άνθρακα

Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, οι ερευνητές του UCL, σε συνεργασία με την Yaqrit, ανέπτυξαν μικροσκοπικά στοματικά σφαιρίδια άνθρακα.

Αυτά τα σφαιρίδια άνθρακα έχουν κατασκευαστεί με μια μοναδική μικροσκοπική δομή που τους επιτρέπει να προσροφούν τόσο μεγάλα όσο και μικρά μόρια μέσα στο έντερο.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές του UCL εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των σφαιριδίων άνθρακα, που ονομάζονται Carbalive™, στην προαγωγή της υγείας του εντέρου και των επιπτώσεών τους στη λειτουργία του ήπατος, των νεφρών και του εγκεφάλου σε αρουραίους και ποντίκια.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η καθημερινή κατάποση των σφαιριδίων για αρκετές εβδομάδες σταμάτησε την εξέλιξη της ηπατικής ουλής και τραυματισμού σε ζωικά μοντέλα με κίρρωση και μείωσε τη θνησιμότητα σε εκείνα με οξεία ηπατική ανεπάρκεια (ACLF).

Τα σφαιρίδια αξιολογήθηκαν επίσης σε μια κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 28 ασθενείς με κίρρωση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σφαιρίδια ήταν ασφαλή και προκαλούσαν ελάχιστες παρενέργειες.

Εάν αυτά τα σφαιρίδια άνθρακα επιδεικνύουν τα ίδια οφέλη στους ανθρώπους με τα ζωικά μοντέλα, θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν σημαντική πρόοδο στη θεραπεία ασθενειών του ήπατος.

Τα σφαιρίδια άνθρακα λειτουργούν απορροφώντας ενδοτοξίνες και άλλους επιβλαβείς μεταβολίτες από «κακά» βακτήρια στο έντερο. Αυτή η δράση υποστηρίζει ένα πιο υγιές περιβάλλον για την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων, συμβάλλοντας έτσι στην αποκατάσταση της υγείας του μικροβιώματος.

Με αυτή τη δράση, τα σφαιρίδια άνθρακα εμποδίζουν αυτές τις τοξίνες να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος και να προκαλέσουν βλάβη, όπως παρατηρείται σε καταστάσεις όπως η κίρρωση.

Τα αποτελέσματα από τις αρχικές μελέτες έχουν ανοίξει το δρόμο για πρόσθετες κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των σφαιριδίων άνθρακα στους ανθρώπους, με μια τέτοια δοκιμή να ξεκινά σύντομα.

Μια νέα θεραπεία για την κίρρωση θα μπορούσε να είναι εφικτή

Περαιτέρω έρευνα θα ελέγξει εάν αυτά τα οφέλη επεκτείνονται και στους ανθρώπους, οδηγώντας ενδεχομένως σε νέες θεραπείες για ασθένειες που σχετίζονται με κακή υγεία του εντέρου.

Δύο ειδικοί, που δεν συμμετείχαν σε αυτή την έρευνα, μας μίλησαν.

Ο Nathan Price, PhD, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Thorne, μας είπε ότι παρόλο που η έρευνα βρίσκεται στα αρχικά της στάδια και χρειάζεται περισσότερη επικύρωση, «η δουλειά είναι πολλά υποσχόμενη».

«Το Yaq-001 αντιπροσωπεύει μια πολλά υποσχόμενη νέα προσέγγιση για την πρόληψη της εξέλιξης της ηπατικής βλάβης και των επιπλοκών σε ασθενείς με κίρρωση, μια σημαντική ανικανοποίητη ιατρική ανάγκη», εξήγησε ο Price.

«Σε αντίθεση με τα αντιβιοτικά, τα οποία μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου και να προάγουν την αντοχή στα φάρμακα, το Yaq-001 αφαιρεί επιλεκτικά τα επιβλαβή βακτηριακά προϊόντα χωρίς να σκοτώνει τα ίδια τα ευεργετικά βακτήρια. Αυτός ο στοχευμένος μηχανισμός προστατεύει από τις βλαβερές επιδράσεις των βακτηριακών τοξινών, ενώ παράλληλα διατηρεί την υγεία του εντέρου. Τέτοιες προσεγγίσεις είναι πραγματικά σημαντικές γιατί θέλουμε να έχουμε παρεμβάσεις που αφήνουν όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτό που παράγει υγεία».
— Nathan Price, PhD

Η Lena Bakovic, MS, RDN, εγγεγραμμένη διαιτολόγος που ειδικεύεται στις χρόνιες ασθένειες, τη διαχείριση βάρους, την υγεία του εντέρου, την ογκολογία και τη γενική υγεία και ευεξία είπε: «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι σίγουρα προβληματικά και με περαιτέρω δοκιμές μπορεί τελικά να προσφέρουν ελπίδα για ένας νέος τρόπος θεραπείας της ηπατικής νόσου».

«Η παρουσία δυσβίωσης και φλεγμονής του εντέρου έχουν αρνητικές συνέπειες για την εξέλιξη της κίρρωσης και την τελική ηπατική ανεπάρκεια στους ανθρώπους».

«Φαίνεται ότι τα αποτελέσματα εδώ δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα του Yaq-001 στην εξέλιξη της ίνωσης, της πυλαίας υπέρτασης, της κίρρωσης, της διατροφικής κατάστασης και της θνησιμότητας σε ζωικά μοντέλα», εξήγησε ο Bakovic.

«Σχετικά με τη διατροφική κατάσταση, συγκεκριμένα, φαίνεται ότι το Yaq-001 στα τρωκτικά ήταν σε θέση να μετριάσει τις καταβολικές επιδράσεις της ηπατικής νόσου, με θετική επίδραση στο σωματικό βάρος και τη σαρκοπενία. Εάν μπορέσει τελικά να μεταφραστεί στους ανθρώπους, αυτή η θεραπεία μπορεί να προσφέρει ελπίδα για την άμβλυνση του υποσιτισμού, κάτι που γνωρίζουμε ότι περιπλέκει περαιτέρω την κλινική θεραπεία και την πρόοδο της ηπατικής νόσου».
— Λένα Μπάκοβιτς

Ο Price σημείωσε ότι «τα αποτελέσματα από μελέτες σε ζώα είναι ενθαρρυντικά, δείχνοντας ότι το Yaq-001 βελτίωσε πολλούς δείκτες της υγείας του εντέρου, του ήπατος, του εγκεφάλου και των νεφρών».

«Αυτό το όφελος υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών σε ασθενείς με κίρρωση», πρόσθεσε.

Ο Μπάκοβιτς συμφώνησε, λέγοντας ότι «περισσότερες κλινικές δοκιμές για την υποστήριξη της χρήσης του Yaq-001 σε ανθρώπους μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε έγκριση για μια νέα θεραπεία για τη δυσβίωση του εντέρου, τη φλεγμονή και την εξέλιξη της ηπατικής νόσου».

Οι δοκιμές σε ανθρώπους είναι απαραίτητες

«Μια πτυχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι το μικροβίωμα των τρωκτικών δεν μοιάζει με αυτό των ανθρώπων, κάτι που μπορεί να επηρεάσει παρόμοια θετικά αποτελέσματα σε ανθρώπινα υποκείμενα», είπε ο Bakovic.

«Αντίθετα, αυτή η δοκιμή ολοκληρώθηκε με ανθρώπους σε διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μορφή και έδειξε πολλά υποσχόμενη ασφάλεια/ανεκτικότητα», επεσήμανε.

Ο Price συμφώνησε, λέγοντας: «Εάν αποδειχτεί επιτυχές σε μεγαλύτερες δοκιμές, το Yaq-001 θα μπορούσε να προσφέρει νέα ελπίδα στα εκατομμύρια παγκοσμίως που πάσχουν από κίρρωση παρέχοντας μια στοχευμένη επιλογή θεραπείας που προστατεύει το μικροβίωμα για την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου και των επιπλοκών που απειλούν τη ζωή».

«Είναι σημαντικό, μια μικρή δοκιμή σε ανθρώπους έχει ήδη δείξει ότι το Yaq-001 είναι ασφαλές και καλά ανεκτό όταν λαμβάνεται από το στόμα από ασθενείς με κίρρωση. Αυτά τα δεδομένα ασφάλειας, σε συνδυασμό με τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε ζώα, παρέχουν μια ισχυρή βάση για να προχωρήσουμε με μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά τους».
— Nathan Price, PhD

Μάθετε περισσότερα

Η τακτική χρήση ιχθυελαίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας για πρώτη φορά και εγκεφαλικού επεισοδίου

Η τακτική χρήση ιχθυελαίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας για πρώτη φορά και εγκεφαλικού επεισοδίου

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου για πρώτη...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss