Τα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου (PAD) και πώς να τα διαχειριστείτε

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της περιφερικής αρτηριακής νόσου (PAD) είναι ο πόνος κατά το περπάτημα. Πιο προχωρημένο PAD μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά την ηρεμία και άλλα συμπτώματα που χρειάζονται άμεση προσοχή.

Όπως η στεφανιαία νόσος, η PAD προκύπτει από τη συσσώρευση πλάκας σε ορισμένες αρτηρίες. Αυτή η συσσώρευση προκαλεί μπλοκαρίσματα και μειωμένη ροή αίματος.

Το PAD περιλαμβάνει τις περιφερικές αρτηρίες σας, οι οποίες εκτείνονται από την καρδιά σας σε άλλα μέρη του σώματός σας. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν PAD στα πόδια και τα πόδια τους, μέχρι 10% ατόμων μπορεί επίσης να εμφανίσουν τις επιπτώσεις στα χέρια και τα χέρια τους.

Ενώ ένας μικρός αριθμός ατόμων μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα από PAD, συνήθως υπάρχουν πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια αυτής της σοβαρής πάθησης. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα συμπτώματα του PAD, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο ένας γιατρός μπορεί να συστήσει τη θεραπεία τους.

Πόνος

Ο πόνος και ο πόνος είναι μεταξύ των Το συνηθέστερο συμπτώματα PAD. Αυτός ο τύπος πόνου συχνά προκύπτει από καθημερινές σωματικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, και στη συνέχεια σταματά όταν ξεκουράζεστε. Επηρεάζει συχνότερα τους μύες στο κάτω μέρος του σώματός σας, όπως τα πόδια και τους γοφούς σας.

Καθώς η PAD εξελίσσεται, ο πόνος μπορεί να επιμένει, ακόμη και κατά την ανάπαυση.

Παρά τον πόνο που προκαλεί το PAD κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, είναι σημαντικό να κάνετε τακτική άσκηση για να αυξήσετε τη ροή του αίματος στο σώμα σας. Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει την άσκηση τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Ισχαιμία άκρου και ΠΑΠ

Ο έντονος πόνος όταν ηρεμεί μπορεί να είναι σύμπτωμα κρίσιμη ισχαιμία των άκρων, μια σοβαρή μορφή PAD. Η κρίσιμη ισχαιμία των άκρων αναπτύσσεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ξαφνικά συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν οξεία ισχαιμία των άκρωνη οποία είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Η «ισχαιμία» αναφέρεται στη μειωμένη ροή αίματος και η «ισχαιμία του άκρου» σημαίνει ότι η κυκλοφορία σε ένα άκρο (συνήθως το πόδι σας) είναι σε επίπεδο ανησυχίας. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ισχαιμία των άκρων μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα (θάνατο ιστού) ή ακρωτηριασμό.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Κράμπες

Οι κράμπες από το PAD εμφανίζονται συχνά μαζί με τον πόνο. Ονομάζεται επίσης διαλείπουσα χωλότητα, οι κράμπες που σχετίζονται με το PAD αναπτύσσονται όταν οι μύες σας δεν λαμβάνουν αρκετό αίμα κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας. Ενώ συνήθως μπορούν να επηρεάσουν τα πόδια σας, οι επώδυνες κράμπες μπορούν επίσης να ακτινοβολούν μέχρι τους γλουτούς και τα πόδια σας.

Οι κράμπες και ο πόνος μπορεί να μειώσουν την ικανότητά σας να περπατάτε. Αλλά η παραμονή ενεργή είναι σημαντική για τη μείωση των συμπτωμάτων της PAD και των καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Ένας γιατρός μπορεί να σας εγγράψει σε ένα εποπτευόμενο πρόγραμμα άσκησης ή να σας συστήσει ένα σχέδιο που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι. Μπορεί να σας βάλουν έναν στόχο για να περπατήσετε μέχρι 30 λεπτά σε μια στιγμή χωρίς διακοπή.

Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα

Το μούδιασμα ή το μυρμήγκιασμα μπορεί να συνοδεύει τον πόνο και τις κράμπες από το PAD. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να τα αισθανθείτε στους μύες της γάμπας σας και σε όλα τα πόδια σας κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, μια ξαφνική απώλεια αίσθησης στο πόδι ή το πόδι σας ενώ ξεκουράζεστε μπορεί να υποδηλώνει οξεία ισχαιμία των άκρων. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα μαζί με ξαφνική ωχρότητα, καλέστε αμέσως το 911 ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας. Απαιτείται επείγουσα ιατρική περίθαλψη για την πρόληψη του ακρωτηριασμού.

Αποχρωματισμός του δέρματος

Μια απόφραξη από το PAD μπορεί τελικά να προκαλέσει αποχρωματισμό του δέρματος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει κηλίδες δέρματος στα πόδια, τα πόδια ή τα δάχτυλα των ποδιών σας. Ο αποχρωματισμός του δέρματος μπορεί να κυμαίνεται από ωχρότητα έως μπλε ή μαύρο.

Αυτό μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα οξείας ισχαιμίας των άκρων, η οποία απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Μεταβολές θερμοκρασίας

Όταν το PAD προκαλεί απόφραξη ή μείωση της ροής του αίματος, μπορεί να εμφανιστούν αλλαγές στη θερμοκρασία του δέρματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να έχετε ένας πόδι που είναι αισθητά πιο κρύο από το άλλο. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε πιο δροσερό από άλλα μέρη του σώματός σας.

Εάν αντιμετωπίσετε αλλαγές θερμοκρασίας, αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια, καθώς αυτό είναι ένα άλλο πιθανό σύμπτωμα οξείας ισχαιμίας των άκρων.

Έλκη

Καθώς η PAD εξελίσσεται, μπορεί να αναπτυχθούν έλκη, ιδιαίτερα στις κνήμες, τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών σας. Αυτές οι πληγές μπορεί να επουλωθούν πιο αργά από το συνηθισμένο και μπορεί να επιστρέψουν μετά την επούλωση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα έλκη από PAD δεν επουλώνονται πλήρως, οδηγώντας σε λοιμώξεις.

Τα μολυσμένα έλκη είναι πιθανοτερο να αναπτυχθεί σε άτομα που έχουν τόσο PAD όσο και διαβήτη. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης, ο γιατρός μπορεί να συστήσει αντιβιοτικά ή νοσηλεία.

Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη των ελκών από το PAD φορώντας καλές κάλτσες και παπούτσια κάθε μέρα.

Μειωμένη ανάπτυξη νυχιών και μαλλιών

Με την πάροδο του χρόνου, η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος από το PAD μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των νυχιών των ποδιών σας και τις τρίχες στα πόδια σας. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά και τα νύχια των ποδιών σας είναι εύθραυστα, σπάνε εύκολα και μεγαλώνουν πιο αργά από το συνηθισμένο.

Αν και δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη θεραπεία για τα αποτελέσματα της ανάπτυξης των νυχιών και των μαλλιών αυτής της πάθησης, η ίδια η θεραπεία της PAD μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση αυτών των συμπτωμάτων με την πάροδο του χρόνου.

Εικόνες από συμπτώματα PAD

Η περιφερική αρτηριακή νόσος προκαλεί πάντα συμπτώματα;

Το PAD δεν προκαλεί πάντα εμφανή συμπτώματα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι 1 στα 5 άτομα με PAD δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Όπως σημειώνει ένα ερευνητικό άρθρο του 2021, ο έλεγχος για PAD – τόσο συμπτωματικές όσο και ασυμπτωματικές περιπτώσεις – είναι σημαντικός για την έγκαιρη διάγνωση αυτής της πάθησης και την πρόληψη επιπλοκών.

Είτε έχετε συμπτώματα PAD επί του παρόντος είτε όχι, είναι σημαντικό να επισκέπτεστε έναν γιατρό για τακτικούς ελέγχους υγείας εάν έχετε παράγοντες κινδύνου όπως:

  • Διαβήτης
  • ιστορικό καπνίσματος
  • καρδιαγγειακή νόσο
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν άλλες συχνές ερωτήσεις σχετικά με το PAD που μπορείτε να συζητήσετε περαιτέρω με έναν γιατρό.

Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου για άτομα με περιφερική αρτηριακή νόσο;

Το σοβαρό PAD μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα τη νύχτα όταν προσπαθείτε να ξεκουραστείτε, δυσκολεύοντας τον ύπνο. Ενώ λίγες μελέτες επισημαίνουν τις επιπτώσεις των συγκεκριμένων θέσεων ύπνου για το PAD, μια μικρή παλαιότερη μελέτη υποδηλώνει ότι ο ύπνος με τα πόδια προς τα κάτω μπορεί να ενθαρρύνει την κυκλοφορία.

Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για άτομα με περιφερική αρτηριακή νόσο;

Το περπάτημα είναι ένα από τα Το συνηθέστερο μορφές άσκησης που συνιστώνται για άτομα με PAD επειδή συμβάλλουν στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και στη μείωση της φλεγμονής. Είναι επίσης μια δραστηριότητα χαμηλού αντίκτυπου.

Ανάλογα με το αν ένας γιατρός συστήνει ένα επίσημο πρόγραμμα άσκησης, μπορείτε να περπατήσετε σε εξωτερικούς χώρους ή σε διάδρομο.

Ποια είναι τα στάδια της περιφερικής αρτηριακής νόσου;

Οι γιατροί χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα για να ταξινομήσετε πόσο προηγμένο είναι το PAD. Γενικά θεωρούν ότι το πιο πρώιμο στάδιο είναι ασυμπτωματικό. Το επόμενο στάδιο είναι η χωλότητα, η οποία προκαλεί συμπτώματα όταν περπατάτε.

Τα τελευταία στάδια περιλαμβάνουν ισχαιμία των άκρων, η οποία προκαλεί πόνο όταν είστε σε ηρεμία. Καταστάσεις όπως η οξεία ισχαιμία των άκρων, η γάγγραινα και τα έλκη τυπικά αντιπροσωπεύουν το πιο σοβαρό στάδιο της PAD.

Το PAD περιλαμβάνει αποφράξεις στις περιφερικές αρτηρίες σας, οι οποίες δυσκολεύουν τη ροή του αίματος σε διάφορα μέρη του σώματός σας. Αυτή η κατάσταση είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τα πόδια και τα πόδια σας.

Επειδή ορισμένα συμπτώματα PAD είναι επίσης συμπτώματα άλλων καταστάσεων, μπορεί να είναι εύκολο να μπερδέψουμε το PAD με κάτι άλλο, όπως η αρθρίτιδα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω.

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν έχετε συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου για PAD, όπως διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη. Μια ακριβής διάγνωση μπορεί να διασφαλίσει ότι λαμβάνετε τις θεραπείες που χρειάζεστε για να αποτρέψετε τις επιπλοκές.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss