Συστάσεις άσκησης για άτομα με περικαρδίτιδα

Αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα εάν έχετε ενεργή φλεγμονή από περικαρδίτιδα. Αφού μειωθεί η φλεγμονή, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ασκήσεις που είναι ασφαλείς να κάνετε.

Η περικαρδίτιδα είναι μια σπάνια ασθένεια που επηρεάζει λιγότερο από 200.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η περικαρδίτιδα είναι μια φλεγμονή του περικαρδίου, ενός λεπτού σάκου που περιβάλλει την καρδιά. Συχνά, οφείλεται σε ιογενείς λοιμώξεις. Όταν το περικάρδιο έχει φλεγμονή, μπορεί να εμφανιστεί πόνος στο στήθος που μοιάζει με καρδιακή προσβολή.

Η φλεγμονή που σχετίζεται με την περικαρδίτιδα μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες ή περισσότερο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε και να παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα συνταγογραφεί ο γιατρός σας.

Αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα εάν έχετε περικαρδίτιδα και μιλήστε με το γιατρό σας πριν επιστρέψετε στην άσκηση.

Μάθετε περισσότερα για την περικαρδίτιδα εδώ.

Πώς επηρεάζει η περικαρδίτιδα την ικανότητά σας να ασκείτε;

Στο πιο βασικό επίπεδο, η άσκηση με περικαρδίτιδα μπορεί να είναι άβολη και η αθλητική σας ικανότητα μπορεί να είναι περιορισμένη.

Πιο κρίσιμο, ωστόσο, η άσκηση ενώ έχετε περικαρδίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές καρδιακές παθήσεις όπως η μυοκαρδίτιδα, η οποία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Οι γιατροί της καρδιάς πιστεύουν ότι οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί από την άσκηση μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο στρες στο περικάρδιο, αυξάνοντας τη φλεγμονή και παρατείνοντας τη διάρκεια της νόσου. Δεδομένου ότι η παρατεταμένη περικαρδίτιδα αυξάνει την πιθανότητα πιο σοβαρών επιπλοκών, είναι σημαντικό να το αποφεύγετε όποτε είναι δυνατόν.

Η άσκηση συνήθως πιστεύεται ότι είναι καλή για την καρδιά, αλλά υπάρχει μια χρονική περίοδος μετά από μια έντονη προπόνηση όταν το σώμα υφίσταται ανοσοκαταστολή.

Η διάρκεια αυτής της ανοσοκαταστολής ποικίλλει ανάλογα με την έκταση της άσκησης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η περικαρδίτιδα προκαλείται από έναν ιό, καθώς και άλλα κύτταρα στην καρδιά μπορεί να γίνουν ανοιχτά σε μόλυνση.

Εκτός από την αύξηση της πιθανότητας μυοκαρδίτιδας και καρδιακών λοιμώξεων, η έντονη άσκηση μπορεί επίσης να αυξήσει τη φλεγμονή στο σώμα, ενισχύοντας περαιτέρω τα συμπτώματα της περικαρδίτιδας που αντιμετωπίζετε.

Ποιες ασκήσεις είναι εντάξει να κάνετε εάν έχετε περικαρδίτιδα;

Εάν έχετε περικαρδίτιδα, είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό σας το είδος των δραστηριοτήτων που θεωρεί ότι είναι ασφαλείς για να συνεχίσετε. Γενικά, πιθανότατα θα μπορείτε να κάνετε σωματικές δραστηριότητες χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα, ενώ έχετε σημάδια φλεγμονής.

Μόλις υποχωρήσουν όλα τα σημάδια φλεγμονής, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει μια σταδιακή επιστροφή στην άσκηση. Αυτό σημαίνει να αυξάνετε σιγά σιγά τόσο τη διάρκεια όσο και την ένταση των προπονήσεών σας.

Ενώ επιστρέφετε στην άσκηση, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας ζητήσει να κάνετε παύση σε διάφορα διαστήματα για να ελέγξετε τον καρδιακό σας ρυθμό και να καθορίσετε εάν έχουν επανέλθει κάποια συμπτώματα περικαρδίτιδας.

Γενικά, η έρευνα για τον περιορισμό της άσκησης με περικαρδίτιδα, ειδικά για μη αθλητές, λείπει. Περισσότερες έρευνες στο μέλλον μπορεί να προσφέρουν μεγαλύτερη καθοδήγηση για το πόση άσκηση και τον τύπο άσκησης που πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια και μετά την περικαρδίτιδα.

Ποιες ασκήσεις δεν είναι εντάξει να κάνετε εάν έχετε περικαρδίτιδα;

Εάν έχετε περικαρδίτιδα, είναι σημαντικό να αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους μέχρι να μην έχετε σημάδια ενεργού φλεγμονής. Αυτό συμβαίνει όταν δεν έχετε πλέον πυρετό ή φλεγμονώδεις δείκτες.

Οι γιατροί συνιστούσαν 3-6 μήνες περιορισμό της άσκησης εάν έχετε περικαρδίτιδα, αλλά πιο πρόσφατες συστάσεις ενθαρρύνουν τουλάχιστον 1-3 μήνες ανάπαυσης.

Για τους επαγγελματίες αθλητές, αυτή η μακρά περίοδος ανάπαυσης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ψυχικής υγείας και οικονομικές ανησυχίες.

Οι γιατροί μπορεί να προτείνουν τη χρήση στενής κλινικής παρακολούθησης και δοκιμών για να καθορίσουν εάν μπορείτε να συνεχίσετε με ασφάλεια την άσκηση νωρίτερα. Ακόμη και με την παρακολούθηση, εάν είστε αθλητής, οι γιατροί εξακολουθούν να συνιστούν να μην ασχολείστε με ανταγωνιστικά αθλήματα έως ότου η φλεγμονή δεν είναι πλέον ενεργή.

Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής συνιστώνται εάν έχετε περικαρδίτιδα;

Εάν έχετε υποτροπιάζουσα περικαρδίτιδα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:

 • τρώγοντας μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή με ελάχιστο επεξεργασμένο ή γρήγορο φαγητό
 • αποφυγή καφέ και αλκοόλ
 • διακοπή του καπνίσματος (αν καπνίζετε)

 • μείωση του στρες (αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διαλογισμό, ημερολόγιο ή πρακτικές γιόγκα.)

 • υγιεινές ποσότητες ανάπαυσης
 • λήψη οποιωνδήποτε φαρμάκων συνταγογραφεί ο γιατρός σας

Υποτροπιάζουσα περικαρδίτιδα

Έως και το 30% των ατόμων με περικαρδίτιδα εμφανίζουν υποτροπή εντός 18 μηνών από την αρχική τους διάγνωση. Εάν δείτε σημάδια ότι η περικαρδίτιδα σας μπορεί να έχει επιστρέψει, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας.

Τα συμπτώματα της υποτροπιάζουσας περικαρδίτιδας περιλαμβάνουν:

 • έναν θαμπό πόνο ή πίεση στο στήθος σας που επιδεινώνεται όταν βήχετε ή όταν ξαπλώνετε
 • δυσκολία αναπνοής
 • αίσθημα παλμών ή ταχύτερους από το συνηθισμένο καρδιακό παλμό
 • χαμηλός πυρετός
 • πρησμένη κοιλιά, πόδια ή πόδια
 • ζάλη ή ζάλη
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε την έντονη δραστηριότητα ενώ έχετε ενεργή φλεγμονή από περικαρδίτιδα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες ή αρκετούς μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε και να παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα μπορεί να σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

Να ελέγχετε πάντα με το γιατρό σας πριν συνεχίσετε την άσκηση μετά από περικαρδίτιδα. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια μιας δραστηριότητας, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να σας συμβουλεύσει.

Πρέπει ακόμη να γίνει περισσότερη έρευνα για τον καλύτερο τρόπο επιστροφής στην άσκηση μετά από περικαρδίτιδα.

Μάθετε περισσότερα

Τι προκαλεί την κολπική μαρμαρυγή μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης καρδιάς και πώς αντιμετωπίζεται;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια συχνή επιπλοκή μετά από χειρουργική επέμβαση bypass. Συχνά είναι προσωρινό και υποχωρεί χωρίς να προκαλεί...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss