Σοβαρό άσθμα: Διαφορές μεταξύ έναρξης παιδικής ηλικίας και ενηλίκων

Το άσθμα μπορεί να εμφανιστεί είτε σε παιδιά είτε σε ενήλικες. Μοιράζονται κάποιες παρόμοιες ιδιότητες, αλλά έχουν και κάποιες ευδιάκριτες διαφορές.

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει άμεσα τους αεραγωγούς. Οδηγεί σε φλεγμονή στους αεραγωγούς, η οποία προκαλεί στένωση που δυσκολεύει την αναπνοή.

Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μπορεί να αναπτύξουν άσθμα, αλλά πολλοί άνθρωποι συνδέουν την πάθηση με παιδιά.

Τόσο το άσθμα ενηλίκων όσο και το παιδικό άσθμα μοιράζονται παρόμοια συμπτώματα και θεραπείες, αλλά διαφέρουν με ορισμένους σημαντικούς τρόπους, όπως η σοβαρότητα, η πιθανότητα ύφεσης και η πιθανότητα θανάτου.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του άσθματος που εμφανίζεται σε ενήλικες και του παιδικού άσθματος;

Το άσθμα επηρεάζει περίπου 1 στα 13 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ενηλίκων.

Το άσθμα που ξεκινά από την παιδική και την ενήλικη ηλικία μοιράζεται πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά, αλλά έχουν επίσης κάποιες διαφορές.

Ομοιότητες

Η έναρξη της ενήλικης και της παιδικής ηλικίας μοιράζονται ορισμένα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Συμπτώματα: Συνήθη συμπτώματα τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες το άσθμα περιλαμβάνει συριγμό, βήχα που παράγει βλέννα ή φλέγμα, δύσπνοια και σφίξιμο στο στήθος. Και στις δύο περιπτώσεις, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει.
 • Θεραπείες: Οι συνήθεις μέθοδοι θεραπείας για παιδιά και ενήλικες περιλαμβάνουν εισπνευστήρες ταχείας δράσης, συσκευές εισπνοής μακροπρόθεσμου ελέγχου και λήψη μέτρων για την αποφυγή πυροδοτήσεων.
 • Βαριά επιβάρυνση ασθενειών: Τόσο το παιδικό άσθμα όσο και το ενήλικο άσθμα ευθύνεται για σημαντικό ιατρικό κόστος καθώς και για χαμένο χρόνο από το σχολείο ή την εργασία.

Διαφορές

Αρκετές διαφορές μπορεί να προκύψουν μεταξύ του άσθματος ενηλίκων και του παιδικού άσθματος. Μερικές βασικές διαφορές περιλαμβάνουν:

 • Επιμονή των συμπτωμάτων: Τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα που έρχονται και παρέρχονται. Οι ενήλικες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν συμπτώματα που γίνονται χρόνια και μακροχρόνια. Αντίθετα, σχεδόν 50% όλων των παιδιών παρουσιάζουν μείωση των συμπτωμάτων ή πλήρη ύφεση μέχρι την ενηλικίωση.
 • Κίνδυνος φύλου: Τα θηλυκά έχουν α μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης άσθματος από ενήλικες, ενώ οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα παιδικής ηλικίας.
 • Κίνδυνος θανάτου: Οι ενήλικες έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από άσθμα από τα παιδιά.
 • Αριθμός ατόμων που διαγνώστηκαν: Περίπου το 66% όλων των περιπτώσεων άσθματος διαγιγνώσκονται πριν από την ηλικία των 18 ετών. Ωστόσο, περίπου οι μισοί από όλους τους ενήλικες που διαγιγνώσκονται με άσθμα έχουν άσθμα ενηλίκων.

Σοβαρότητα άσθματος ενηλίκων

Το άσθμα των ενηλίκων σχετίζεται, γενικά, με αυξημένη σοβαρότητα της νόσου. Είναι λιγότερο πιθανό να μειωθεί ή να περάσει σε ύφεση. Συνδέεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με το άσθμα της παιδικής ηλικίας.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη σοβαρότητα τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Για τους ενήλικες, παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τη σοβαρότητα περιλαμβάνουν:

 • ευσαρκία
 • χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση
 • κάπνισμα
 • ηωσινοφιλία (υπεραφθονία ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα)
 • υψηλά επίπεδα ειδικής για αλλεργιογόνα ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE).
 • αυξημένα επίπεδα FeNO — μετρημένα σε τεστ άσθματος, υψηλά επίπεδα υποδεικνύουν ερεθισμένους ή φλεγμονώδεις αεραγωγούς

Στα παιδιά, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σοβαρότητα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • χρήση φαρμάκων
 • διάρκεια άσθματος
 • ουδετερόφιλος φαινότυπος – ουδετερόφιλα παίζουν σημαντικό ρόλο στο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα
 • συνολική πνευμονική λειτουργία
 • φυλετικές ή εθνοτικές μειονότητες
 • χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση

Πότε να δείτε γιατρό

Εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε δυσκολία στην αναπνοή, επίμονο βήχα ή σφίξιμο στο στήθος σας.

Αν και αυτά μπορεί να είναι σημάδια άσθματος, μπορεί επίσης να υποδεικνύουν μόλυνση ή άλλα προβλήματα. Ένας γιατρός μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της αιτίας.

Εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε άσθμα και παρατηρήσετε αύξηση της σοβαρότητας ή της συχνότητας των συμπτωμάτων, συζητήστε τις αλλαγές με έναν γιατρό. Μπορεί να έχουν προτάσεις για να ενημερώσουν το σχέδιο θεραπείας σας.

FAQ

Οι ακόλουθες ενότητες παρέχουν απαντήσεις σε ορισμένες συχνές ερωτήσεις σχετικά με το άσθμα.

Πώς επηρεάζει το παιδικό άσθμα τους ενήλικες;

Οι ενήλικες που ανέπτυξαν άσθμα στην παιδική ηλικία παρουσιάζουν συχνά μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων και μπορεί να εισέλθουν σε πλήρη ύφεση.

Όταν το άσθμα αναπτύσσεται σε έναν ενήλικα, είναι πιο πιθανό να γίνει χρόνιο και να μην μειωθεί σε σοβαρότητα. Έχει επίσης υψηλότερο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την πάθηση.

Μπορεί το παιδικό άσθμα να ξεπεραστεί από την ενηλικίωση;

Σχετικά με 50% των παιδιών με άσθμα θα ξεπεράσουν την πάθηση ή θα παρουσιάσουν βελτιωμένα συμπτώματα στην ενήλικη ζωή. Εάν ένα παιδί δεν ξεπεράσει το άσθμα, θα πρέπει να συνεχίσει τις θεραπείες και να συζητήσει τις αλλαγές στο θεραπευτικό του σχέδιο με έναν γιατρό.

Πάρε μακριά

Το παιδικό άσθμα και το άσθμα ενηλίκων μοιράζονται ορισμένα παρόμοια συμπτώματα, θεραπείες και επιβάρυνση ασθενειών.

Το παιδικό άσθμα έχει μεγάλες πιθανότητες βελτίωσης ή ύφεσης μέχρι την ενηλικίωση. Είναι επίσης πιο συχνό στους άνδρες και έχει συνολικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την πάθηση.

Το άσθμα ενηλίκων έχει μικρότερες πιθανότητες ύφεσης. Προσβάλλει συχνότερα τα βιολογικά θηλυκά. Σε σύγκριση με το άσθμα στην παιδική ηλικία, σχετίζεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss