Σκολίωση και ημικρανίες: Ποια είναι η σχέση;

Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη πλήρως το γιατί, είναι σύνηθες για όσους πάσχουν από σκολίωση να αναφέρουν επίσης συχνούς πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα ημικρανίας.

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με σκολίωση, μια διαταραχή που προκαλεί καμπύλη στη σπονδυλική στήλη. Η σκολίωση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη στάση του σώματος, την ένταση των μυών, τα νεύρα και πολλά άλλα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια χούφτα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα της σκολίωσης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης.

Αν και δεν υπάρχει πολλή έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ σκολίωσης και πόνου στον πονοκέφαλο, εάν έχετε την πάθηση, μπορεί να έχετε υψηλότερη συχνότητα πονοκεφάλων ή επεισοδίων ημικρανίας από εκείνα χωρίς την πάθηση.

Παρακάτω, θα διερευνήσουμε τι λέει η έρευνα για τη σκολίωση και τα επεισόδια ημικρανίας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ήπιας και σοβαρής σκολίωσης.

Η σκολίωση προκαλεί επεισόδια ημικρανίας ή πονοκεφάλους;

Η σκολίωση, ή μια άτυπη συστροφή ή καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα σωματικών συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα συχνά διαφέρουν ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ανομοιόμορφους ώμους, γοφούς, μέση ή πλευρά
  • ανυψωμένες περιοχές στην πλάτη και τους ώμους
  • περιστροφή στη σπονδυλική στήλη
  • πόνος στον αυχένα και την πλάτη
  • δυσκολία αναπνοής

Η έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ σκολίωσης και ημικρανίας είναι περιορισμένη, αλλά ορισμένες από αυτές υποδηλώνουν ότι η σκολίωση μπορεί να σας προδιαθέσει για πονοκεφάλους ή επεισόδια ημικρανίας.

Σε μια παλαιότερη μελέτη του 2014, οι ερευνητές διερεύνησαν το ποσοστό συννοσηρών καταστάσεων και τη συνολική ποιότητα ζωής σε 390 συμμετέχοντες με ιδιοπαθή σκολίωση. Η ιδιοπαθής σκολίωση είναι ένας τύπος σκολίωσης χωρίς γνωστή αιτία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το 31% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι είχε τουλάχιστον μία άλλη πάθηση υγείας. Η ημικρανία ήταν μια από τις πιο συχνές παθήσεις που αναφέρθηκαν, επηρεάζοντας λίγο περισσότερο από το 10% των συμμετεχόντων με συννοσηρές παθήσεις.

Αρκετές άλλες περιπτωσιολογικές μελέτες έχουν επίσης επισημάνει μια πιθανή σχέση μεταξύ σκολίωσης και πονοκεφάλων.

Επειδή όμως λείπουν μεγαλύτερες κλινικές μελέτες, είναι δύσκολο να πούμε πόσο συχνό είναι αυτό το σύμπτωμα σε άτομα με σκολίωση.

Ωστόσο, παρόλο που δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα για το θέμα, υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις για το γιατί η σκολίωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.

Ένας λόγος είναι ότι η σκολίωση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη στάση του σώματος, οδηγώντας σε καταπόνηση και ανομοιομορφία στους μύες κοντά στο κεφάλι, το λαιμό και τους ώμους. Η ανεπαρκής στάση του σώματος και η ένταση των μυών στο πάνω μέρος του σώματος μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους τάσης.

Μια άλλη πιθανή αιτία των πονοκεφάλων σκολίωσης και των επεισοδίων ημικρανίας είναι οι αλλαγές στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ), το υγρό που περιβάλλει και προστατεύει τον νωτιαίο μυελό.

Μερικοί άνθρωποι με σκολίωση έχουν επίσης άλλες παθήσεις υγείας που επηρεάζουν τη ροή του ΕΝΥ και η έρευνα δείχνει ότι και τα δύο χαμηλή πίεση ΕΝΥ και αυξημένη πίεση ΕΝΥ μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και επεισόδια ημικρανίας.

Μπορεί η σκολίωση να προκαλέσει άλλα νευρολογικά προβλήματα;

Δεν υπάρχει πολλή έρευνα για το θέμα της σκολίωσης και των νευρολογικών συμπτωμάτων, ειδικά στη σκολίωση χωρίς γνωστή αιτία.

Ακόμη, μια μελέτη στις αρχές του 2008 σημειώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων με σκολίωση ανέφερε επίσης νευρολογικά συμπτώματα.

Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τα συμπτώματα της σκολίωσης είναι ο τύπος της σκολίωσης.

Τα άτομα με νευρομυϊκή σκολίωση – η οποία μπορεί να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα νευρολογικών καταστάσεων όπως η εγκεφαλική παράλυση και η μυϊκή δυστροφία – εμφανίζουν συμπτώματα της υποκείμενης νευρολογικής πάθησης.

Η σοβαρότητα της σκολίωσης μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τύπο των συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανίσετε.

Για παράδειγμα, η ήπια σκολίωση μπορεί να μην προκαλεί νευρολογικά συμπτώματα, αλλά η σοβαρή σκολίωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο στα νεύρα, αδυναμία, ακόμα και προβλήματα του εντέρου και της ουροδόχου κύστης.

Πώς αντιμετωπίζετε τους πονοκεφάλους που οφείλονται στη σκολίωση;

Εάν αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους σκολίωσης, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των τύπων συμπτωμάτων και στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής σας.

Η θεραπεία για ήπιες περιπτώσεις σκολίωσης συνήθως περιλαμβάνει μη χειρουργικές προσεγγίσεις όπως φυσικοθεραπεία, διατάσεις, σιδερώματα και προπόνηση δύναμης.

Κάθε μία από αυτές τις επιλογές θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των μυών και πιθανώς στη διόρθωση της καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πονοκεφάλων και επεισοδίων ημικρανίας.

Οι σοβαρές περιπτώσεις σκολίωσης συχνά απαιτούν χειρουργική επέμβαση σπονδυλοδεσίας για την ανόρθωση και διόρθωση της σπονδυλικής στήλης.

Εάν έχετε σοβαρή σκολίωση, μπορείτε να επωφεληθείτε από μερικές από τις θεραπείες που αναφέρονται παραπάνω για να βοηθήσετε το σώμα να υποστηρίξει το σώμα κατά τη διάρκεια και μετά την αποκατάσταση.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την ανακούφιση από χρόνια επεισόδια ημικρανίας εδώ.

Η έρευνα για τη σχέση μεταξύ σκολίωσης και συμπτωμάτων ημικρανίας είναι εξαιρετικά περιορισμένη, με λίγες μόνο μικρές μελέτες και περιπτωσιολογικές μελέτες να δείχνουν μια σχέση.

Αλλά οι αλλαγές στη σπονδυλική στήλη που προκαλούνται από τη σκολίωση μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο συμπτωμάτων όπως πονοκέφαλοι και επεισόδια ημικρανίας.

Εάν έχετε σκολίωση και είχατε πονοκεφάλους ημικρανίας, σκεφτείτε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό, καθώς η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας.

Μάθετε περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της όψιμης δυσκινησίας και άλλων κινητικών διαταραχών; Οι συχνές ερωτήσεις σας

Η όψιμη δυσκινησία έχει κοινά χαρακτηριστικά με άλλες κινητικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Tourette και ο παρκινσονισμός που προκαλείται από...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss