Ρωτήστε τον ειδικό: Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού;

Αν και δεν υπάρχει τρόπος να εγγυηθούμε ότι ο καρκίνος του μαστού δεν θα επανέλθει ποτέ, η ογκολόγος Amy Tiersten, MD μοιράζεται πώς η λήψη μέτρων για να παραμείνετε υγιείς μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Πόσο σημαντικό είναι να παραμείνετε ενεργοί;

Η άσκηση έχει σίγουρα αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του μαστού. Η άσκηση για μόλις 30 λεπτά περπάτημα 5 ημέρες την εβδομάδα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής.

Μπορεί να βοηθήσει ακολουθώντας μια συγκεκριμένη δίαιτα;

Η υιοθέτηση μιας δίαιτας με χαμηλότερα λιπαρά (περισσότερο κοτόπουλο και ψάρι από το κόκκινο κρέας) και η αποφυγή επεξεργασμένων τροφών με ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου υποτροπής.

Αλλά πραγματικά, το φαγητό πρέπει να το απολαμβάνετε – και όλα είναι εντάξει με μέτρο.

Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι η σόγια σε τρόφιμα όπως το τόφου ή το edamame μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποτροπής, αλλά στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο. Ωστόσο, δεν θα συνιστούσα συμπληρώματα σόγιας – καταναλώστε μόνο σόγια σε πηγές τροφίμων.

Μπορεί η διαχείριση βάρους να βοηθήσει;

Σπουδές έχουν δείξει ότι η διατήρηση ενός μέτριου βάρους μετά τη διάγνωση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής.

Μπορούν να βοηθήσουν οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα;

Ως επί το πλείστον, εάν ακολουθείτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή, δεν χρειάζονται βιταμίνες και συμπληρώματα.

Αλλά μπορεί να χρειαστεί να πάρετε ένα συμπλήρωμα ασβεστίου και D εάν έχετε απώλεια οστικής μάζας. Μερικά από τα φάρμακα κατά των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν απώλεια οστικής μάζας.

Είναι ασφαλές για κατανάλωση αλκοόλ;

Υπάρχουν δεδομένα για χρήση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Αλλά υπάρχει δεν υπάρχουν καλά στοιχεία ότι το αλκοόλ μετά τη διάγνωση σίγουρα αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής.

Τούτου λεχθέντος, γενικά λέω στα άτομα με καρκίνο του μαστού να προσέχουν και να κάνουν μέτρια χρήση αλκοόλ.

Πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνετε μέτρα για τη διαχείριση του άγχους;

Η διαχείριση του άγχους είναι σημαντική για τη συνολική ποιότητα ζωής, αλλά δεν έχει αποδειχθεί συγκεκριμένα ότι μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής.

Τούτου λεχθέντος, μισώ να βλέπω ανθρώπους που αγχώνονται περισσότερο για το άγχος τους, γιατί ανησυχούν ότι θα επαναφέρει τον καρκίνο. Δοκιμάστε τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως η άσκηση, που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους, ενώ παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του μαστού.

Τι άλλο μπορώ να κάνω?

Ρωτήστε τον ογκολόγο σας για τον ατομικό σας κίνδυνο υποτροπής. Μπορεί να εκπλαγείτε όταν ακούσετε ότι δεν είναι τόσο ψηλά όσο νομίζετε ότι είναι. Εξάλλου, θεραπεύουμε την πλειοψηφία του καρκίνου του μαστού αυτές τις μέρες.

Πηγαίνετε στα ραντεβού σας, αναφέρετε τις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής για να μπορέσετε να βοηθηθείτε και παρακολουθήστε τις προβολές σας. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι υποθέτουν ότι πρέπει απλώς να ζουν με συμπτώματα στέρησης οιστρογόνων που μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα από τα φάρμακα που συνταγογραφούμε. Αλλά μπορούν να γίνουν πολλά για την ανακούφιση συμπτωμάτων όπως:

  • κολπική ξηρότητα
  • πόνος στις αρθρώσεις
  • εξάψεις

Μην φοβάστε να συζητήσετε αυτά τα πράγματα με τον ογκολόγο σας – είναι δουλειά τους να σας βοηθήσουν. Επίσης, μην διστάσετε ποτέ να αναφέρετε οποιοδήποτε νέο σύμπτωμα που σας απασχολεί.

Μερικές φορές η αναζήτηση συμβουλών για τη διαχείριση του φόβου της υποτροπής μπορεί να είναι χρήσιμη.


Η Dr. Amy Tiersten είναι πιστοποιημένη ιατρός ογκολόγος από το ABMS και ειδικεύεται στους καρκίνους του μαστού και του γυναικολογικού καρκίνου. Είναι καθηγήτρια ιατρικής και κλινική διευθύντρια ιατρικής ογκολογίας μαστού στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss