Πώς συνδέεται η βιταμίνη D με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την υγεία των ματιών;

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των ματιών σας και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καταστάσεων που περιλαμβάνουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η βιταμίνη D είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για πολλούς τομείς της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένων των ματιών σας.

Υπάρχουν πολύ λίγες φυσικές πηγές τροφής για βιταμίνη D, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόση ποσότητα χρειάζεστε και πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή ποσότητα.

Αυτό το άρθρο διερευνά τι κάνει η βιταμίνη D για την υγεία των ματιών, αν μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ή πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και ποιες άλλες θεραπείες υπάρχουν για αυτήν την προοδευτική πάθηση των ματιών.

Μπορεί η βιταμίνη D να βοηθήσει στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει μια σειρά παθήσεων υγείας.

Η βιταμίνη D παράγεται κυρίως στο δέρμα σας μετά την έκθεση στον ήλιο και βοηθά στη μεταφορά ζωτικών θρεπτικών συστατικών και μετάλλων σε όλο το σώμα σας. Χρειάζεστε βιταμίνη D για να αποφύγετε πολλά προβλήματα υγείας και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι ένα από αυτά.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε ή να επιβραδύνετε την εξέλιξη αυτής της πάθησης.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στους ενήλικες και είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου.

Ειδικότερα, οι ειδικοί υποπτεύονται ότι η βιταμίνη D έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην αντιστάθμιση των οξειδωτικών (προκαλούμενων ασθενειών) στρες που προκαλούν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών και να υποστηρίξει την υγεία των ιστών.

Μπορεί η έλλειψη βιταμινών να προκαλέσει εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στα μάτια σας;

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D σχετίζεται με α μεγαλύτερη πιθανότητα της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, αλλά δεν δείχνουν όλες αυτή τη σύνδεση. Οι επαγγελματίες υγείας δεν το θεωρούν θεραπεία για αυτήν την πάθηση.

Εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D, η συμπλήρωση της διατροφής σας μπορεί να σας βοηθήσει. Αλλά αυτά τα συμπληρώματα πιθανότατα δεν θα αποτρέψουν πλήρως την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εάν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου.

Μάθετε ποια είδη τροφών είναι πλούσια σε βιταμίνη D.

Πώς οι βιταμίνες βοηθούν την υγεία των ματιών σας;

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται επίσης με μια σειρά από άλλες οφθαλμικές παθήσεις αρέσει:

 • αμφιβληστροειδοπάθεια που σχετίζεται με τον διαβήτη
 • σύνδρομο ξηροφθαλμίας
 • ραγοειδίτιδα
 • καταρράκτη

Όπως και άλλοι ιστοί σε όλο το σώμα σας, τα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη D βοηθούν στην υποστήριξη των λειτουργιών του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των ματιών. Άλλα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών περιλαμβάνουν:

 • βιταμίνη C
 • βιταμίνη Ε
 • Β καροτίνη
 • ψευδάργυρος
 • χαλκός
 • λουτεΐνη
 • ζεαξανθίνη

Τι άλλο πρέπει να κάνετε για να προστατέψετε τα μάτια σας από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Πολλά πράγματα μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας:

 • προστατεύοντας τα μάτια σας από τις υπεριώδεις ακτίνες ή το τραύμα
 • φορώντας γυαλιά ηλίου και προστασία ματιών όταν είναι δυνατόν
 • να εξετάζετε τακτικά τα μάτια σας από έναν επαγγελματία υγείας
 • γνωρίζοντας το οικογενειακό ιστορικό των ματιών σας και εάν έχετε συγγενείς με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
 • διακοπή του καπνίσματος, εάν καπνίζετε
 • διατήρηση ενός ισορροπημένου προγράμματος γευμάτων με θρεπτικά τρόφιμα

Ποιες είναι μερικές άλλες θεραπείες για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Δεν υπάρχει θεραπεία για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, αλλά ορισμένες θεραπείες και φάρμακα μπορούν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την εξέλιξη της απώλειας όρασης.

Η συμπλήρωση με διάφορες βιταμίνες και μέταλλα στα αρχικά στάδια της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απώλειας όρασης.

Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν θεραπείες με λέιζερ ή ενέσιμα φάρμακα που ονομάζονται φάρμακα anti-VEGF, αλλά αυτές οι θεραπείες συνήθως αντιμετωπίζουν ειδικά την υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων είναι ένα από τα πρώτα μέτρα που μπορεί να συστήσει ο επαγγελματίας υγείας σας εάν έχετε υψηλές πιθανότητες να αναπτύξετε ή είστε στα αρχικά στάδια εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Αλλά το να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας περιέχει επαρκείς ποσότητες ζωτικών θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη D, μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας σας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της όρασής σας.

Μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τον έλεγχο των επιπέδων βιταμίνης D και τη λήψη συμπληρωμάτων.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss