Πώς να μιλήσετε με έναν γιατρό για την απώλεια βάρους

Ένας γιατρός μπορεί να προσφέρει συστάσεις και επιλογές για να υποστηρίξει τους στόχους απώλειας βάρους σας. Μια μικρή προετοιμασία πριν από την επίσκεψη από την πλευρά σας μπορεί να οδηγήσει σε μια ευκολότερη, πιο παραγωγική συζήτηση.

Περισσότερο από 2 στα 5 οι ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παχυσαρκία. Αυτό το επιπλέον βάρος οδηγεί σε α μεγαλύτερη πιθανότητα για διάφορες σοβαρές καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, τα φάρμακα και οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση τόσο αυτού του βάρους όσο και της πιθανότητας εμφάνισης σοβαρών καταστάσεων υγείας.

Ένας γιατρός μπορεί να σας δώσει συστάσεις για απώλεια βάρους εάν αγωνίζεστε να διαχειριστείτε το βάρος σας. Μπορούν να προσφέρουν παραπομπές σε διαιτολόγους, θεραπευτές και ομάδες υποστήριξης μαζί με συνταγές για φάρμακα απώλειας βάρους.

Δεν είστε μόνοι αν αισθάνεστε νευρικοί που θα συζητήσετε για την απώλεια βάρους με έναν γιατρό. Αυτό το άρθρο παρέχει συμβουλές και πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν.

Πώς να προετοιμαστείτε για την επίσκεψή σας

Πριν επισκεφτείτε έναν γιατρό, μπορείτε να προετοιμαστείτε για μια συζήτηση απώλειας βάρους με:

 • γράφοντας σημειώσεις για το ιατρικό ιστορικό σας
 • δημιουργώντας μια λίστα με τις ερωτήσεις σας σχετικά με το βάρος
 • να φτιάξετε ένα ημερολόγιο διατροφής ή άσκησης για να το μοιραστείτε με το γιατρό σας

 • ελέγχοντας ποιες υπηρεσίες που σχετίζονται με την απώλεια βάρους καλύπτει η ασφάλισή σας

Ερωτήσεις που ίσως θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας

Μερικοί ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να συμπεριλάβετε σε μια λίστα για να ρωτήσετε τον γιατρό σας συμπεριλάβετε:

 • Ποιο πρέπει να είναι το βάρος στόχου μου;
 • Πόσο καιρό αναμένετε να πάρει για να φτάσω το βάρος του στόχου μου;
 • Μπορεί μια υποκείμενη κατάσταση υγείας να επηρεάζει το βάρος μου;
 • Επηρεάζει κάποιο από τα φάρμακα που παίρνω αυτήν τη στιγμή το βάρος μου;
 • Υπάρχουν συμπληρώματα που πιστεύετε ότι θα με βοηθήσουν να χάσω βάρος;
 • Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι τύποι άσκησης που πιστεύετε ότι θα ήταν καλός για μένα;
 • Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα διατροφής που θα μου προτείνατε;
 • Είμαι καλός υποψήφιος για φάρμακα απώλειας βάρους ή χειρουργική επέμβαση;
 • Έχετε κάποιες συστάσεις για ειδικούς ή προγράμματα υποστήριξης που μπορούν να με βοηθήσουν να χάσω βάρος;
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Πώς να κάνετε μια συνομιλία απώλειας βάρους με έναν γιατρό

Εάν θέλετε να έχετε μια συνομιλία απώλειας βάρους με έναν γιατρό, μπορείτε να αναφέρετε τις ανησυχίες σας για το βάρος στα έγγραφα ή στα ερωτηματολόγια του γιατρού σας πριν από την εξέταση. Μπορείτε επίσης να τα αναφέρετε κατά την επίσκεψή σας όταν ο γιατρός σας ρωτά για τυχόν ανησυχίες για την υγεία σας.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να αναφέρει τις ανησυχίες του σχετικά με το βάρος σας και πώς αυτό επηρεάζει την υγεία σας. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να αισθάνεστε νευρικοί ή αμυντικοί, αλλά να θυμάστε ότι ο γιατρός σας θέλει να συνεργαστεί μαζί σας για να σας κρατήσει όσο το δυνατόν πιο υγιείς.

Κατά τη διάρκεια των αρχικών συζητήσεων για την απώλεια βάρους, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για ένα στόχο βάρους και ένα εύλογο χρονικό πλαίσιο για την επίτευξη αυτού. Εάν έχετε προβλήματα υγείας που σας οδηγούν στην απώλεια βάρους, θα θέλετε να τα συζητήσετε και με το γιατρό σας.

Πριν τελειώσετε τη συζήτηση, είναι καλή ιδέα να κάνετε ένα σχέδιο για να ελέγξετε την πρόοδό σας με το γιατρό σας. Μπορεί να θέλετε να αρχίσετε να μιλάτε για τα επόμενα βήματα εάν δεν έχετε επιτύχει τους στόχους απώλειας βάρους στα αναμενόμενα χρονικά πλαίσια.

Πώς ένας γιατρός μπορεί να υποστηρίξει το ταξίδι σας για απώλεια βάρους

Ο γιατρός σας μπορεί να προσφέρει συμβουλές και συστάσεις σχετικά με αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να βοηθήσουν το ταξίδι σας στην απώλεια βάρους.

Αλλαγές τρόπου ζωής

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε διατροφικές αλλαγές και να αυξήσετε την ποσότητα της άσκησης που κάνετε. Μπορούν να παρέχουν παραπομπές σε διατροφολόγους, διαιτολόγους και θεραπευτές συμπεριφοράς που μπορούν να σας βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων απώλειας βάρους σας.

Εάν έχετε περιορισμένη κινητικότητα λόγω τραυματισμού ή άλλης κατάστασης υγείας, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να συνεργαστείτε με έναν φυσιοθεραπευτή για να διασφαλίσει ότι οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχετε είναι ασφαλείς.

Φάρμακα

Εκτός από τη δίαιτα και την άσκηση, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της όρεξής σας, να επιτρέψουν στο σώμα σας να απορροφήσει λιγότερα θρεπτικά συστατικά και να αυξήσει την καύση λίπους.

Κάποια από τα φάρμακα που είναι επί του παρόντος εγκεκριμένα από τον FDA για την παχυσαρκία είναι:

 • ορλιστάτη (Xenical)
 • λιραγλουτίδη (Saxenda)
 • φαιντερμίνη-τοπιραμάτη (Qsymia)
 • σεμαγλουτίδη (Wegovy)
 • βουπροπιόνη/ναλτρεξόνη (Contrave)
 • φαιντερμίνη
 • τιρζεπατίδη (Zepbound)

Χειρουργική επέμβαση

Εάν η άσκηση, η δίαιτα και τα φάρμακα δεν ήταν αποτελεσματικά, ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει ότι είστε καλός υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πιο συνηθισμένοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων απώλειας βάρους είναι:

 • γαστρικό μανίκι
 • γαστρική παράκαμψη

Αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να αλλάξουν τη δομή του πεπτικού σας συστήματος, περιορίζοντας την ποσότητα φαγητού που μπορείτε να φάτε άνετα. Μπορεί επίσης να αλλάξουν την όρεξή σας και τις ορμόνες της πείνας.

Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε πολλές σοβαρές καταστάσεις υγείας. Είναι χρήσιμο και σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό για το πώς μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας που σχετίζονται με το βάρος.

Εκτός από τις συστάσεις διατροφής και άσκησης, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να έχει φάρμακα ή χειρουργικές επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Είναι φυσιολογικό εάν αισθάνεστε νευρικοί ή άβολα όταν μιλάτε για το πόσο ζυγίζετε. Έχοντας μια λίστα ερωτήσεων και ένα ημερολόγιο διατροφής ή άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο έτοιμοι να συζητήσετε ένα σχέδιο απώλειας βάρους με το γιατρό σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss